You are here
Home > QB Subjectwise > 045 History Previous Year Questions

045 History Previous Year Questions

History Previous Year Questions

Q1. Examine the following statements:
1. Stridhana were the gifts given to a woman on her wedding over which she had rights according to the Dharmashastras.
2. Mahabhogakula was the term used in the Pali Tripitaka for affluent families that lived in luxury.
3. The nagaraka was the sophisticated urban dweller described in the Kamasutra.
4. Yavana is the term ancient Indian texts use for Greeks and Romans who came to the Indian subcontinent; later it came to mean foreigner.
Select the code for correct statements:
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) All are correct

Ans: (d)

Q2. The movement that came to an abrupt end because of the Chauri Chaura incident was the
(a) Wahabi Movement
(b) Home rule movement
(c) Non-cooperation movement
(d) Civil Disobedience movement

Ans: (c)

Q3. Arrange in order of their annexation by the Mughal Empire:
A. Golconda
B. Berar
C. Ahmednagar
D. Bijapur
(a) A, B, C, D
(b) B, C, D, A
(c) B, C, A, D
(d) A, C, B, D

Ans: (c)

Q4. In the Harappan buildings mostly burnt bricks were used, not stones, because
(a) Without iron tools stone-cutting was difficult
(b) Bricks provided better flood defence
(c) Bricks were ideally suited for the moist climate
(d) Stone was not readily available

Ans: (d)

Q5. List-I (Books) List-II (Authors)
A. Iyar Danish 1. Abdul Hamid Lahori
B. Humayun Nama 2. Khafi Khan
C. Badshah Nama 3. Gulbadan Begum
D. Muntakhab-ul-Lubab 4. Abul Fazl
Codes:
A B C D
(a) 1 2 4 3
(b) 4 3 1 2
(c) 4 1 3 2
(d) 1 4 3 2

Ans: (b)

Q6. Consider the following statements about Sikh Gurus:
1. Banda Bahadur was appointed as the military leader of the Sikhs by Guru Tegh Bahadur.
2. Guru Arjan Dev became the Sikh Guru after Guru Ram Das.
3. Guru Arjan Dev gave to Sikhs their own script Gurumukhi.
Which one of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1 and 2

Ans: (d)

Q7. Match the following :
A. Ravi Shanker : 1. Painter
B. Ravi Verma : 2. Tabla
C. Alla Rakha : 3. Sarod
D. Ali Akbar Khan : 4. Sitar The correct match is :
A B C D
(a) 1 3 2 4
(b) 2 3 1 4
(c) 3 1 2 4
(d) 4 1 2 3

Ans: (d)

Q8. Industrial Revolution, in its early phase from C 1760 to C.
1850, was largely dependent for its success on
(a) machine power that replaced the labour on a large scale
(b) elaborate road network for transportation of industrial products
(c) network of electric power stations
(d) organisation of labour under factory system

Ans: (d)

Q9. Various women’s organisation that played an important role in shaping Modern India are mentioned here:
1. Rashtra Sevika Samiti led by Lakshmibai Kelkar
2. All India Women’s Conference led by Margaret Cousins
3. Women’s India Association led by Amrit Kaur
4. Bharat Stree Mahamandal led by Sarla Devi Chaudhurani
Select the code for correct statements:
(a) 1 and 3
(b) 2 and 4
(c) 1 and 4
(d) 3 and 4

Ans: (c)

Q10. Which of the following statement(s) is/ are found to be incorrect?
I. The Sufis preached religious brotherhood and toleration beyond the borders of Islam and danced and sang devotional songs praising God.
II. There are a number of Sufi sects, the most popular among them are the—Chistis, Kalanandaris, Khadrisas, Nakshabandis, Sohravardis and Yazdanis.
III. The Bhakti movement was based on the doctrine that the relationship between God and man is through love and worship rather than through performing any rituals or religious ceremonies.
(a) Only I
(b) Only III
(c) All are correct
(d) II and III

Ans: (c)

Q11. Who among the following teachers were visited by Siddhartha Gautama in the quest of knowledge before his enlightment?
1. Alara Kalama 2. Udraka Ramaputra
3. Makkhali Gosala 4. Nigantha Nataputta Indicate your answer from the codes given below:
Codes:
(a) 1 and 4
(b) 4 and 2
(c) 2 and 3
(d) 1 and 2

Ans: (d)

Q12. Consider the following statements related to the Mansabdari system of the Mughals:
1. Akbar introduced the Mansabdari system.
2. Mansabdars were ranked according to the number of zats and sawars they had.
3. Mansabdars were military officers only.
Which of the above statements are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) 1 and 3

Ans: (b)

Q13. Who of the following organized a march on the Tanjore coast to break the Salt Law in April 1930?
(a) V.O Chidambaram Pillai
(b) C. Rajagopalachari
(c) K. Kamaraj
(d) Annie Besant

Ans: (b)

Q14. Which one among the following statements appropriately defines the term ‘Drain Theory’ as propounded by Dadabhai Naoroji in his work ‘Poverty and Un–British Rule in India’?
(a) That a part of India’s national wealth or total annual product was being exported to Britain for which India got no material returns
(b) That the resources of India were being utilised in the interest of Britain
(c) That the British industrialists were being given a opportunity to invest in India under the protection of the imperial power
(d) That the British goods were being imported to India making the country poorer day by day

Ans: (a)

Q15. Which of these statements is false regarding the founding session of the INC in 1885 in Bombay?
1. AO Hume was the president.
2. Surendranath Banerjee a organised the session.
3. It was scheduled to be held in Poona.
Choose the correct code:
(a) Only 1
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) 1 and 3

Ans: (b)

Q16. Arrange the following rulers of Delhi Sultanate in chronological order.
A. Qutub-ud-din Aibak
B. Balban
C. Iltutmish
D. Nasiruddin
(a) D, A, C, B
(b) A, C, D, B
(c) A, B, C, D
(d) C, A, D, B

Ans: (b)

Q17. Assertion (A): There was a drastic fall in the number of strikes during the period of Second World War.
Reason (R): The communists supported the war effort of the British as it involved Soviet Union, thereby helping maintain industrial peace during this period.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (a)

Q18. Which one of the following statements about the teachings of Kabir is not correct?
(a) He was not against pilgrimage and idol worship
(b) He believed in universal love
(c) He emphasised on one God and the spread of devotionalism
(d) He did not consider it necessary to abandon the normal life of a householder

Ans: (a)

Q19. Match the following :
A. Krishnadeva Raya 1. Construction of roads and land reforms
B. Hyder Ali 2. Poems in Telugu
C. Afghans and Turks 3. Mysore Wars
D. Sher Shah 4. Construction of tombs and arches
Select the correct answer from the codes below:
(a) A—2, B—1, C—3, D-4
(b) A—2, B—3, C—4, D—1
(c) A—1, B—2, C—3, D—4
(d) A—3, B—4, C—2, D—1

Ans: (b)

Q20. Consider the following :
1. Assessment of the land revenue on the basis of nature of the soil and the quality of crops.
2. Use of mobile cannons in warfare
3. Cultivation of tobacco and red chilies
Which of the above was/were introduced into India by the English?
(a) 1 only
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) None

Ans: (d)

Q21. Consider the following statement and identify with the help of the codes given below, the person who made the statement ‘It would be quite impossible for a few hundred British to administer against the active opposition of the whole of the politically minded fo the population.
(a) Jawaharlal Nehru in April, 1947 in an address to Congressmen at Lucknow
(b) Clement Attlee January, 1947 in a private letter addressed to Ernest Bevin
(c) Lord Mountbatten in December, 1946 in a note given to British Parliament
(d) Viceroy Wavell in January, 1946 in a letter to Secretary of State

Ans: (b)

Q22. The Maratha chiefs and their respective seats of powers are given here:
1. Peshwa at Poona 2. Gaekwad at Baroda
3. Scindia at Gwalior 4. Holkar at Indore
5. Bhonsle at Nagpur
Select the code for correct statements:
(a) 1 and 3
(b) 3 and 5
(c) 2, 3 and 4
(d) All of them

Ans: (d)

Q23. Harsha is said to have held two great religious assemblies. Which of the following places were the venues for these assemblies?
A. Thanesvar
B. Kannauj
C. Valabhi
D. Prayag
Choose the correct answer from the codes given below:
(a) A and D
(b) B and C
(c) C and D
(d) B and D

Ans: (d)

Q24. Assertion (A): Lala Lajpat Rai died of police lathicharge during the march against the Simon Commission.
Reason (R): The Simon Commission did not consist of even a single Indian as a member.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (a)

Q25. List-I List-II
A. Amir Khusro 1. Futuh-us-Salatin
B. Ziauddin Barani 2. Rehla
C. Ibnabatuta 3. Ashika
D. Isami 4. Tarikh-i-Firozshahi
Codes:
A B C D
(a) 4 3 2 1
(b) 3 4 2 1
(c) 3 4 1 2
(d) 4 3 1 2

Ans: (b)

Top
error: Content is protected !!