You are here
Home > QB Subjectwise > 045 Geography Previous Year Questions

045 Geography Previous Year Questions

Geography Previous Year Questions

Q1. The Siwalik Hills have been made out of the debris coming from the
(a) Himalayas
(b) Sutlej Valley
(c) Ganga Valley
(d) Southern Peninsula
Ans: (a)

Q2. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists.List I List II
(A) Piedmont plateau (1) Antrim plateau
(B) Continental plateau (2) Potwas plateau
(C) Intermontane plateau (3) Bolivia plateau
(D) Lava plateau (4) Patagonia plateau
(a) A – 4 ; B – 1 ; C – 3 ; D – 2
(b) A – 3 ; B – 1 ; C – 4 ; D – 2
(c) A – 3 ; B – 2 ; C – 4 ; D – 1
(d) A – 4 ; B – 2 ; C – 3 ; D – 1
Ans: (d)

Q3. The reservoir GB Pant Sagar is located on which river?
(a) Betwa (b) Ghaghara
(c) Kosi (d) Rihand
Ans: (d)

Q4. Which of the following is/are West flowing river(s) of India?
1. Mahanadi 2. Krishna
3. Narmada 4. Cauvery
Select the correct answer using the codes given below
(a) 1, 2 and 4 (b) 2 and 3
(c) Only 3 (d) 1 and 3
Ans: (c)

Q5. Consider the following statements:
1. Boundary between surface waters and deeper waters is known as thermocline.
2. Temperature above the thermocline layer is lower than that of the layer below thermocline.
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (a)

Q6. Match the following pairs with respect to Demographic Transition Theory of population growth List I List II
(Stage) (Characteristics)
A. Stage I 1. High birth rate and declining death rate
B. Stage II 2. High birth rate and high death rate
C. Stage III 3. Low birth rate and low death rate
D. Stage IV 4. Low birth rate and stable death rate
Code:
A B C D
(a) 3 1 2 4
(b) 1 2 4 3
(c) 4 3 1 2
(d) 2 1 4 3
Ans: (d)

Q7. Consider the following statements about soils
1. Khadar is light coloured and less kankary in composition
2. Khadar is deficient in lime phosphoric acid and humus
3. Bhangar soils are made up of old alluvium, and are generally dark coloured.
4. Most of the red soils have been formed by weathering of ancient crystalline and metamorphic rocks.
Which of the above statements are correct?
(a) 1 and 2 only (b) 1, 2 and 3 only
(c) 2, 3 and 4 only (d) 1, 2, 3 and 4
Ans: (d)

Q8. The shortest route from New Delhi to Vancouver is
(a) New Delhi—Bangkok—Tokyo—Vancouver
(b) New Delhi—London—New York—Vancouver
(c) New Delhi—Paris—New York—Vancouver
(d) New Delhi—Moscow—New York—Vancouver
Ans: (c)

Q9. When it is 8 A.M. on Wednesday of Greenwich
(a) It is 10.30 P.M. on Wednesday at London
(b) It is 6.15 A.M. on Tuesday at New York
(c) It is 3.00 P.M. on Wednesday at Hong Kong
(d) It is 5.00 P.M. on Wednesday at Tokyo
Ans: (d)

Q10. One Lunar day is equal to
(a) 1 earth year
(b) 365 earth days
(c) 14 earth days
(d) 28 earth days
Ans: (d)

Q11. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(a) Himalayas, a tertiary fold mountain
(b) Deccan Trap, a volcanic cone eruption
(c) Western Ghats, the Palaeozoic fold mountains
(d) Aravalia, Pre-Cambrain relict mountain
Ans: (c)

Q12. Which one among the following is a sea without having a coastline?
(a) North sea (b) Sargasso sea
(c) Baltic sea (d) Bering sea
Ans: (b)

Q13. From West to East, which one of the following is the correct sequence of Hills?
(a) Mahadeo Hills—Maikala Hills—Garhjat Hills
(b) Mahadeo Hills—Garhjat Hills—Maikala Hills
(c) Maikala Hills—Mahadeo Hills—Garhjat Hills
(d) Maikala Hills—Garhjat Hills—Mahadeo Hills
Ans: (a)

Q14. Match the following Listl List II
(Celestial Body) (Roman God)
A. Mercury 1. God of the Underworld and Death
B. Pluto 2. God of Commerce. Eloquence and Skill
C. Mars 3. God of the Sea
D. Neptune 4. God of War
Codes A B C D
(a) 3 1 4 2
(b) 2 4 1 3
(c) 3 4 1 2
(d) 2 1 4 3
Ans: (d)

Q15. Consider the following statements.
1. Wheat is the principal crop of extensive commercial grain farming.
2. Viticulture in the greatest specialty of the Mediterranean agriculture.
Which of the above statements is correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)

Q16. Match list I with list II and select the correct answer using the code given below:
List I List II
(Biosphere Reserve) (Key feature)
A. Nokrek 1. Dugong or sea cow
B. Manas 2. Golden Langur, Red Panda
C. Great Nicobar 3. S a l t w a t e r Crocodile
D. Pachmarhi 4. Giant squirrel, flying squirrel
Code:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 2 3 1 4
(c) 3 4 2 1
(d) 4 3 1 2
Ans: (a)

Q17. The shaded portion in the following map represents:
Description: D:MCQS TableimagesIAS Prelim General Studies 1979 - Think Tank of Kiran Prakashan_Page_263_Image_0001.jpg
(a) Deciduous forests
(b) Tropical evergreen forests
(c) Subtropical evergreen forests
(d) None of the above
Ans: (a)

Q18. Match the following :
A. Argentite : 1. Copper
B. Bauxite : 2. Iron
C. Haematite : 3. Aluminium
D. Cuprite : 4. Silver
Codes :
A B C D
(a) 4 3 2 1
(b) 1 4 3 2
(c) 2 1 4 3
(d) 1 2 3 4
Ans: (a)

Q19. Which of the following measures are effective for soil conservation in India?
1. avoiding crop rotation
2. afforestation
3. encouraging the use of chemical fertilizers
4. limiting shifting cultivation
Select the correct answer from the codes given below:
(a) 1 and 2
(b) 2 and 4
(c) 3 and 4
(d) 1, 2 and 3
Ans: (b)

Q20. Which of the following is the annual precipitation of an area?
(a) All forms of precipitation converted to the quantity of liquid water
(b) The total actual amount of rain, snow, hail and sleet
(c) The total amount of rain per year, irrespective of snow, hail and sleet
(d) All forms of precipitation measure after conversion to equal quantity of ice
Ans: (a)

Q21. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists : List-I List-II
(Lake) (Type)
A. Ashtamudi Kayal 1. Residual (sweet water)
B. Himayat Sagar 2. Lagoon
C. Dal Lake 3. Glacial
D. Tsomgo Lake 4. Artificial (sweet water)
Code :
A B C D
(a) 2 4 1 3
(b) 2 1 4 3
(c) 3 1 4 2
(d) 3 4 1 2
Ans: (a)

Q22. If the earth’s direction of rotation is reversed, what will be the IST when it is noon at the International Date Line?
(a) 06.30 hrs (b) 05.30 hrs
(c) 18.30 hrs (d) 17.30 hrs
Ans: (a)

Q23. Through which one of the following straits does a channel connect the United Kingdom and France?
(a) Davis Strait (b) Strait of Dover
(c) Denmark Strait (d) Strait of Gibraltar
Ans: (b)

Q24. Assertion (A): Insect resistant transgenic cotton has been produced by inserting Bt gene.
Reason (R): Bt gene is derived from a bacterium
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A
(c) A is true but R is false
(d) A is false but R is true
Ans: (a)

Q25. Match the following :
A. Doddabetta : 1. Nilgiri
B. Makalu : 2. Himalaya
C. Dhupgarh : 3. Aravali
D. Guru Shikhar : 4. Satpura
Select the correct answer from the codes given below:
A B C D
(a) 2 1 3 4
(b) 3 2 1 4
(c) 1 2 4 3
(d) 4 1 2 3
Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!