You are here
Home > QB Subjectwise > 044 History Previous Year Questions

044 History Previous Year Questions

History Previous Year Questions

Q1. Which of the following statements about visual culture in 18th and early 19th century North India is/are correct ?
1. Painters from Patna and Murshidabad flocked to Calcutta and produced water colours in the English mode.
2. Landscape and portraiture became extremely important at this time.
3. The artists Zayan-al-Din, Bhawani Das and Ram Das were adopted by the English East India Company to produce albums of Indian birds and animals.
4. While Indians were influenced by European artistic styles, European artists did not visit regional courts.
Select the correct answer using the code given below :
(a) 1, 2 and 3 (b) 2 and 3 only
(c) 1, 3 and 4 (d) 4 only

Ans: (a)

Q2. The available information on later Vedic age comes from different sources, including excavations, which have yielded archaeological evidence at different places.
Examine the following statements:
1. Iron axe at Noh
2. Iron ploughshare at Jakhera
3. Bones of cattle at Hastinapur and Atranjikhera with indications that these were used as a source of food
4. Painted Grey ware at Alamgirpur
Select the code for correct statements:
(a) Only 1
(b) 1, 2 and 4
(c) 1, 2 , 3 and 4
(d) 1,2, and 4

Ans: (c)

Q3. Assertion (A): In the ancient period of Indian History, urbanization was followed by pastoral life.
Reason (R): The Harappan culture was an urban one.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (d)

Q4. Consider the following statements with reference to Pitt’s India Act:
1. Pitt’s India Act 1784 provided that only covenanted servants were in future to be appointed members of the Council of the Governor-General.
2. The Pitt’s India Act 1784 prohibited all aggressive wars in India and all treaties of guarantee with the Indian Princes.
Which of the statements given above is/ are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans: (b)

Q5. Statement I: Mahavira initially joined a group of ascetics called Nirgranthas.
Statement II: The sect was founded 200 years earlier by Parsva.
22.
Which of the following was/were not related to Buddha’s life?
1. Kanthaka 2. Alara Kalama
3. Channa 4. Goshala Maskariputra
Select the correct answer using the codes given below
(a) Only 1
(b) Only 4
(c) 1 and 2
(d) 3 and 4
(a) Both the statements are true and Statement II is the correct explanation of Statement I
(b) Both the statements are true, but Statement II is not the correct explanation of Statement I
(c) Statement I is true, but Statement II is false
(d) Statement I is false, but Statement II is true

Ans: (b)

Q6. Which of the following was not one of the objectives and methods of the Extremists in the Congress?
(a) The new leadership sought to create in the people a sense of sacrifice and a readliness- to suffer for the cause of the country
(b) The Extremists advocated boycott of foreign goods and use of Swadeshi
(c) A National Scheme of Education was launched to provide an alternative to Government-controlled universities and colleges
(d) Terrorist and revolutionary methods to turn out the British from India by force or fraud were sought to be justified

Ans: (d)

Q7. Which of the following are associated with Lord Lytton?
1. Rowlatt Act
2. The Arms Act
3. The Vernacular Press Act
4. Abolition of duties on the import of coarse cotton goods
Select the correct answer by using the codes given below :
(a) 1,2 and 3
(b) 2, 3 and 4
(c) 1, 3 and 4
(d) 1, 2 and 4

Ans: (b)

Q8. Which of the following pairs are correctly matched?
1. Mrichchakatikam — Shudraka
2. Buddhacharita — Vasuvandhu
3. Mudrarakshasha — Vishakhadatta
4. Harshacharita — Banabhatta
Select the correct answer using the codes given below:
Codes :
(a) 1, 2, 3 and 4
(b) 1, 3 and 4
(c) 1 and 4
(d) 2 and 3

Ans: (b)

Q9. Consider the following statements from Kalhana’s Rajatarangini
1. The common people ate rice and Utpala-saka
(a wild.vegetable of.bitter taste).
2. Harsha introduced into Kashmir a general dress befitting a king which included a long coat.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1 (b) Only 2
(c) Both1and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (c)

Q10. A large number of historically significant writings in different languages were written by eminent personalities in Mughal India:
1. Tuzuk-i-Baburi: Babar
2. Humayun Nama: Humayun
3. Ain-i-Akbari: Abul Fazl
4. Massir-i-Alamgiri: Khwand Amir
Which of the above have been correctly paired?
Select the code:
(a) Only 1
(b) 1 and 2
(c) 1 and 3
(d) 2 and 3

Ans: (c)

Q11. Assertion (A): The enactment of the age of Consent Bill was opposed by Lokmanya Tilak.
Reason (R): Lokmanya Tilak believed that society, instead of government should take steps for eradicating social malpractices.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (b)

Q12. Assertion (A): According to the foreign traveller Paes, the Devdasis held a highly respectable position in the Vijaynagar society.
Reason (R): The Devdasi system of offering dancing girls to the temples in south India came into existence for the first time under the Vijaynagar rulers.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (b)

Q13. Which of the following was not one of the points of religious difference between Buddhism and Jainism?
(a) Compared to Jainism, Buddhism was modereate in its stress on the doctrine of ahimsa
(b) Whereas Jainism believed in rigorous asceticism, Buddhism considered rigid penance to be useless
(c) Unlike Buddhism, Jainism did not altogether dispense with the worship of the old deities or the servies of the Brahmins
(d) While Buddhism acknowledges a permanent entity or an immortal soul, Jainism does not

Ans: (d)

Q14. List I (Wars) List II (Treaties)
A. Second Carnatic War 1. Salbai
B. Second Anglo-Mysore 2. Bassein
C. Third Anglo-Mysore 3. Pondicherry
D. First Anglo-Maratha War 4. Srirangapatnam
5. Mangalore
Codes:
A B C D
(a) 4 1 2 5
(b) 3 5 4 1
(c) 4 5 2 1
(d) 3 1 4 5

Ans: (b)

Q15. Who declared, “Swaraj had ‘stunk in the nostrils’ and that without adequate discipline and restraint on the part of the people the movement had proved to be a ‘Himalayan blunder’.”
(a) Bal Gangadhar Tilak
(b) Sardar Vallabhbhai Patel
(c) Mahatma Gandhi
(d) Subash Chandra Bose

Ans: (c)

Q16. Consider the following passage :
“In the course of a career on the road spanning almost thirty years, he crossed the breadth of the Eastern hemisphere, visited territories equivalent to about 44 modern countries, and put behind him a total distance of approximately 73,000 miles.” The world’s greatest traveller of pre-modern times to whom the above passage refers is
(a) Megasthenes
(b) Fa-Hien
(c) Marco Polo
(d) Ibn Battuta

Ans: (c)

Q17. Who among the following first used the word ‘Swarajya’ in its political sense and accepted Hindi as the national language of India?
(a) Rammohan Roy (b) Swami Vivekananda
(c) Mahatma Gandhi (d) Bal Gangadhar Tilak

Ans: (d)

Q18. Which of the following statements is true:
(a) All traditional Indian art is anonymous.
(b) The authorship of all ancient Indian art is now wellknown.
(c) Some artists of ancient India have left their signatures on their artistic creations.
(d) All the above

Ans: (c)

Q19. The newspaper/weekly that have been the mouthpiece of different nationalists, are paired here with the founder:
1. New India Commonwealth : Annie Besant
2. Comrade : Maulana Mohammad Ali
3. Sanjivani : K K Mehta
4. Vanguard of Indian Independence : M N Roy
Select the code for correct statements:
(a) 1, 2 and 3
(b) 1, 3 and 4
(c) 2 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Q20. Assertion (A): Emperor Akbar marched towards Afghanistan in 1581 with a huge army.
Reason (R): He was on his way to reclaim his ancestral country of Ferghana in Central Asia.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (a)

Q21. Which of the following was not one of the reasons for the gradual weakening of the tribal assemblies in the Later Vedic Period?
(a) Increase in the royal power
(b) In large territorial states ordinary people could not travel long distances to attend their meetings
(c) The assemblies acquired an aristocratic character which took away most of their effectiveness
(d) They also surrendered some of their activities to the new officials called ratnins

Ans: (a)

Q22. List I List II
A. Hindu widow’s remarriage 1. William Bentinck
B. Prohibition of Sati 2. Lansdowne
C. Age of Consent Act 3. Ellenborough
D. Abolition of slavery 4. Dalhousie
(a) A – 3; B – 4; C – 2; D – 1
(b) A – 4; B – 2; C – 1; D – 3
(c) A – 4; B – 1; C – 2; D – 3
(d) A – 2; B – 1; C – 3; D – 4

Ans: (c)

Q23. Match the following :
A. Lord Dalhousie : 1. Prohibition of Sati
B. Lord William : 2.Local Self-Government Bentinck
C. Lord Ripon : 3. Division of Bengal
D. Lord Curzon : 4. Doctrine of Lapse
Select the correct answer using the codes given below:
A B C D
(a) 4 1 2 3
(b) 4 2 1 3
(c) 1 2 3 4
(d) 3 1 2 4

Ans: (a)

Q24. In which one of the following periods were the rockcut “Hindu” temples a characteristic feature of architecture?
(a) Sungas
(b) Satavahanas
(c) Pallavas
(d) Cholas

Ans: (c)

Q25. Statement I: The Permanent Zamindari Settlement of land created a new class of landlords.
Statement II: The new class of landlords became strong political allies of the British and were interested in the continuance of British dominion.
(a) Both the statements are true and Statement II is the correct explanation of Statement I
(b) Both the statements are true, but Statement II is not the correct explanation of Statement I
(c) Statement I is true, but Statement II is false
(d) Statement I is false, but Statement II is true

Ans: (a)

Top
error: Content is protected !!