You are here
Home > QB Subjectwise > 044 English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

044 English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

Q1. Why are experts, according to the passage, looking at the Sun as an energy source?
(1) As other energy forms pollute the environment
(2) Due to depletion of other sources of energy
(3) Increasing costs of other sources
(4) All of the above
Ans: (3) In the given passage, experts are looking at the sun as an energy source due to increasing costs of other sources like coals or petrol.

Q2. Experts are impressed with the solar energy technologies because
(1) they required less investment
(2) of them being good for the environment
(3) they can be employed in quick time
(4) All of the above
Ans: (4) Experts are impressed with solar energy technologies because they are good for the environment and requires less investment.
3. Why is sun such an important source of alternative energy?
(1) It is available everywhere in the world
(2) It is available free of cost
(3) It can satisfy human energy requirements alone if tapped properly
(4) All of the above
Ans: (3)
3. Sun is an important source of alternative energy because it can satisfy human energy requirements alone if tapped properly in comparison of other energy sources.

Q4. What is major difficulty in employing solar energy?
(1) By nature Sunlight is diffuse
(2) Fluctuations in weather
(3) Sunlight varies from time to time
(4) All of the above
Ans: (4) Sun is a vital source of clean energy but there is major difficulty in employing solar energy like fluctuations in weather, diffused sunlight etc. It also from time to time.

Q5. Why are power generating companies looking at mix energy options?
(1) Government is controlling prices of electricity
(2) The sources of energy are getting scare but demand is increasing
(3) Alternative sources of energy are available free and without regulations
(4) All of the above
Ans: (2) The power generating companies are looking at mix energy options because the traditional sources of energy are getting scarce and demand of energy is increasing rapidly.

Q6. Identify the word closest in meaning to the word “Versatile”.
(1) Resourceful
(2) Limited
(3) Permanent
(4) Invariable
Ans: (1) The word closest in meaning to the word ‘Versatile’ is ‘Resourceful’ which refers to experiments.

Q7. Identify the word opposite in meaning to the word ‘Formidable’.
(1) Frightening
(2) Alarming
(3) Terrible
(4) Insignificant
Ans: (4) The word opposite in meaning to the word ‘Formidable’ is ‘Insignificant’ which means without importance. (परीक्षा तिथिः 18-11-2011)
Directions: (Q. Nos. 8-15) Read the passage carefully and answer the question that follow by choosing the best alternative.
The political system always dominates the entire social scene; and hence those who wield political power are generally able to control all the different social subsystems and manipulate them to their own advantage. The social groups in power therefore have always manipulated the education systems, especially when these happen to depend upon the state for their very existence to strengthen and perpetuate their own privileged position. But herein lies a contradiction. For the very realization of their selfish ends, the social groups in power are compelled to extend the benefits of these educational systems to the under privileged groups also. The inevitable task is generally performed with three precautions abundantly taken care of; One, the privileged groups continue to be the principal beneficiaries of the educational system, dominate the higher stages of education or the lead core of prestigious and quality institution or the most useful of courses, so as to safeguard their dominant position of leadership in all walks of life; Second, the system is so operated that under-privileged groups can utilize it only marginally in real terms and the bulk of them become either dropouts of push outs and get reconciled to their own interior status in society, Third, the few from the weaker section that survive and succeed in spite of all the handicaps are generally coopted within the system to prevent dissatisfaction.
Q8. Who, according to the passage, can manipulate the system to their advantage?
(1) Popular people
(2) Social activists
(3) Politically powerful people
(4) All of the above
Ans: (3) Politically powerful people can manipulate the systems to their own advantage.

Q9. How do socially powerful people try to maintain their privileged position?
(1) By maintaining control over social systems
(2) By maintaining control over political systems
(3) By maintaining control over education systems
(4) All of the above
Ans: (3) By maintaining control over education system, socially powerful people try to maintain their privileged position.

Q10. Why underprivileged sections have to reconcile to their inferior status?
(1) They have no interest in the system
(2) They are unable to effectively utilize the education system
(3) They are illiterate
(4) All of the above
Ans: (2) The underprivileged sections are unable to effectively utilize the education system. Due to this character these sections have to reconcile their interior status.

Q11. Which is the best Exp. as to why the few from the weaker section that survive and succeed in spite of all the handicaps are generally co-opted within the system?
(1) To satisfy their instinct
(2) To prevent the revolt in the society
(3) To argument the position of the privileged class
(4) All of the above
Ans: (2) To prevent the revolt or dissatisfaction in the society is the best Exp. as to why the few from the weaker section that survive and succeed in spite of all the handicaps are generally co-opted within the system.

Q12. Which system, according to the passage, dominates the social system?
(1) Education system
(2) Political system
(3) Caste system
(4) Monetary system
Ans: (2) Political system dominates the social system because who wield political power are generally able to control all the different social sub-system and can manipulate them to their own advantage.

Q13. Identify the word closest in meaning to the word ‘Perpetuate’.
(1) ruin
(2) abort
(3) continue
(4) omit
Ans: (3) The word closest in meaning to the word ‘Perpetuate’ is ‘Continue’ which refers to prolong or to let remain.

Q14. Identify the word opposite in meaning to the word ‘Prestigious’.
(1) Influential
(2) Obscure
(3) Esteemed
(4) Impressive
Ans: (2) The word opposite in meaning to the word ‘Prestigious’ is ‘Obscure’ which means unknown to fame.

Q15. What is the major idea reflected in the passage?
(1) Major benefits have been snatched by the underprivileged
(2) Powerful people are unable to fully control the system
(3) Both (2) and (1)
(4) Neither (2) nor (1)
Ans: (4) Neither (2) nor (1).

Q16. While writing a notice, the writer should prefer
(1) passive voice
(2) active voice
(3) any voice
(4) None of these
Ans: (1) During writing a notice, the writer should prefer passive voice because it helps reader to understand easily the related matter.

Q17. Where will you add disclosures in a letter?
(1) Below the signature and the left side margin
(2) Below the signature and the right side margin
(3) Above the signature and the right side margin
(4) Any of the above
Ans: (1) The proper place of adding disclosures in a letter is below the signature and the left side margin.

Q18. ‘Phonetics’ is basically associated with
(1) sentences
(2) sounds
(3) grammar
(4) All of these
Ans: (2) Phonetics is a branch of linguistic that comprises the study of the sounds of human speech, or in the case of sign languages the equivalent aspects of sign.

Q19. Remedial teaching
(1) rectifies the concepts which have been misunderstood
(2) fills the gap that creeps into a pupil’s learning
(3) helps in retaining homogeneity in the class
(4) All of the above
Ans: (4) Remedial teaching fills the gap that creeps into a pupil’s learning. It rectifies the concepts which have been misunderstood and it also helps in retaining homogeneity in the class.

Q20. Learning a language is a
(1) fast process
(2) gradual process
(3) instant process
(4) all inclusive process
Ans: (4) Learning a language is an all inclusive process.

Q21. Study of meaning in a language is known as
(1) semantics
(2) syntax
(3) morphology
(4) linguistics
Ans: (1) Study of meaning in a language is known as semantics.

Q22. ‘Register’ is
(1) variety of language according to countries
(2) variety of language according to region in a particular country
(3) Either (2) or (1)
(4) Neither (2) nor (1)
Ans: (4) Neither (2) nor (1).

Q23. /m/ sound in the word ‘make’ is
(1) dental
(2) labio-dental
(3) bilabial
(4) alveolar
Ans: (3) When we pronounce the /m/ sound in the word ‘make’ our lips (upper and lower) touches each other. So, it is bilabial.

Q24. Which of the following organs of speech is also known as ‘Velum’?
(1) Voice box
(2) Hard palate
(3) Alveolar ridge
(4) Soft palate
Ans: (4) Soft palate is the organ of speech which is also known as ‘Velum’.

Q25. The major difference between an ‘Article’ and ‘Speech’ is
(1) speech is more informal
(2) speech is more formal
(3) speech if more descriptive
(4) All of the above
Ans: (2) ‘Speech’ is more formal than ‘Article’. Speech is the expression of or the ability to express thoughts and feelings by articulate sounds. Whereas, an article is a piece of writing included with others in a newspaper, magazine or other publication.

Q26. Communicative Language Teaching replaced basically
(1) Structural Teaching
(2) Natural Language Processing
(3) Situational Language Teaching
(4) Motivational Teaching
Ans: (3) Communicative Language Teaching replaced basically Situational Language Teaching.

Q27. Find the word nearest in meaning to ‘Remorse’.
(1) Hard
(2) Obdurate
(3) Penitent
(4) None of these
Ans: (3) The nearest meaning to ‘Remorse’ is ‘Penitent’ which means one who repents.

Q28. Find the word opposite in meaning to ‘Insipid’.
(1) Bland
(2) Implantable
(3) Tame
(4) Savory
Ans: (4) The word opposite in meaning to ‘Insipid’ is ‘Savory’ which carry’s the sense of taste, flavor, smell or suspicion.

Q29. Identify the correct passive voice of the sentence: Obey me.
(1) Let I be obeyed
(2) I should be obeyed
(3) Both (2) and (1)
(4) None of the above
Ans: (3) The correct passive voice of the sentence ‘Obey me’ are – I should be obeyed and Let obeyed. So, both the passive voice are correct.

Q30. Find the appropriate preposition to fill in the sentence: She lives ……………Mumbai.
(1) in
(2) at
(3) into
(4) on
Ans: (1) The appropriate preposition to fill in the sentence “She lives…………..Mumbai” is ‘in’ because it connects a noun to another noun and shows relation between She and Mumbai.
Directions (Q. Nos. 1-7) : Read the passage carefully and answer the questions that follow by Choosing the best alternative.
What’s the computer’s mother tongue? Which language does the computer speak? Compuspeak. What is a conglomeration of computer languages called? Computoweres of Babe
Witticisms apart, we do need to communicate with computers. When the Pentagon wanted a new computer language that could do most of the routine jobs with ease, it made its scientists look at more than 150 different computer languages that existed in the United States. After a few months of intensive testing of most of the available languages, American scientists decided that none of them was suitable for the job. So the US Department of Defense invented yet another language, making it about the 151st. It then went about searching for a name for the language. That was not easy either. After going through more than 200 suggested names, the DoD didn’t find anything “precise enough”. SoS a new female name was picked and the newest computer language was called ADA. Lady Augusta Ada Lovelace could be considered the world’s first computer programmer, the first software specialist. She was Lord Byron’s daughter and the chief inspiration for the world’s first computer engineer, the father of the computer, Charles Stanley Babbage. ADA, the language is quite tough, complex and highly detailed piece of software and is being adopted so much of the Western World’s military and space applications. ADA can work with multiple parameters at one time, is quick, efficient and precise. But the nonmilitary world does not exactly need ADA to carry on its business. There are about a dozen other more popular language that fit the bill very well. Though almost all of them seem quite tough, complex and cumbersome to work on and write with at first sight, they are not tougher than learning a new foreign language and seem relatively simple once one has a hang of them.

Top
error: Content is protected !!