You are here
Home > QB Subjectwise > 043 Indian Polity & Constitution Previous Year Questions

043 Indian Polity & Constitution Previous Year Questions

Indian Polity & Constitution Previous Year Questions

Q1. The Central Information Commission falls under the:
(a) Ministry of Law
(
b) Ministry of Home Affairs
(
c) Ministry of Personnel
(
d) Ministry of Communications and Information Technology
Ans: (c)

Q2. Who among the following was the Chairman of the “National Commission to Review the Working of the Constitution” constituted by the Government of India in the year 2000?
(a) A.M. Ahmadi
(
b) A.S. Anand
(
c) M.N. Venkatachalaiah
(
d) J.S. Verma
Ans: (c)

Q3. Statement I:The fundamental rights protect the rights and liberties of people against encroachment by the legislative and executive wings of the government.
Statement II:The fundamental rights guarantee the rights of the citizens only.
Codes:
(a) Both the statements are individually true and Statement II is the correct explanation of Statement I.
(
b) Both the statements are individually true but Statement II is not the correct explanation of Statement I.
(
c) Statement I is true but Statement II is false.
(
d) Statement I is false but Statement II is true.
Ans: (c)

Q4. Consider the following institutions:
1. The National Human Rights Commission
2. The Supreme Court
3. The Finance Commission
4. Special Officer for Linguistic Minorities Which of these is/are not enumerated in the Constitution of India?
(a) 1 and 2
(
b) Only 1
(
c) Only 4
(
d) 1 and 3
Ans: (b)

Q5. What were the salient features of the Government of India Act, 1935?
1. Abolition of Council of India
2. Dyarchy at the Centre
3. Abolition of Dyarchy in the States
4. Establishment of Federal Court
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 2 and 3
(
b) 1, 2 and 3
(
c) 1, 3 and 4
(
d) 1, 2, 3 and 4
Ans: (d)

Q6. Which one of the following is not covered under Article 20 of the Constitution of India ?
(a) Ex post facto laws
(
b) Preventive detention
(
c) Double jeopardy
(
d) Self-incrimination
Ans: (b)

Q7. Who among the following are the members of the Inter-State Council?
(a) Chief Ministers of the States/Administrators of the Union Territories.
(
b) The Prime Minister, all the Chief Ministers of the States/Administrators of the Union Territories.
(
c) The Prime Minister, Six Union Cabinet Ministers and all the Chief Ministers of the States/Administrators of the Union Territories.
(
d) The Prime Minister, Leader of the Opposition in the Lok Sabha and all the Members of the Rajya Sabha
Ans: (c)

Q8. Which one of the following is the correct sequence of the given stages in relation to the enactment of the budget?
(a) Voting of demands for grants-General discussion-Consideration and passing of the Appropriation Bill-Consideration and passing of the Finance Bill
(
b) General discussion-Voting of demands for grants-Consideration and passing of the Appropriation Bill-Consideration and passing of the Finance Bill
(
c) Voting of demands for grants-Consideration and passing of the Appropriation Bill-Consideration and passing of the Finance Bill-General discussion
(
d) General discussion-Consideration and passing of the Finance Bill-Consideration and passing of the Appropriation Bill-Voting of demands for grants
Ans: (b)

Q9. Which one of the following statements is correct?
(a) The original jurisdiction of the Supreme Court is unlimited
(
b) A dispute between one State and another can only be dealt with by the Supreme Court
(
c) The Supreme Court must admit appeal from any judgement or order made by any court
(
d) All courts including the Supreme Court are bound by a Supreme Court decision
Ans: (b)

Q10. Which of the following statements are correct?
Village Panchayats are responsible for:
1. Agricultural production
2. Rural industrial development
3. Maternity and child welfare
4. Higher vocational education
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1, 2 and 4
(
b) 1 and 3
(
c) 1, 2 and 3
(
d) 2, 3 and 4
Ans: (c)

Q11. A member of the State Public Service Commission can be removed on the ground of misbehaviour only after an inquiry has been held by:
(a) A Joint Parliamentary Committee
(
b) The Supreme Court of India
(
c) The High Court of the concerned State
(
d) A Committee constituted by the Governor of the State
Ans: (b)

Q12. The Institution of Ombudsman was first introduced in:
(a) New Zealand
(
b) Norway
(
c) Finland
(
d) Sweden
Ans: (d)

Q13. Taxation on imports and exports, and taxation on sales in the course of inter-state trade and commerce are exclusive:
(a) Union subjects
(
b) State subjects
(
c) Concurrent subjects
(
d) State subjects upon which Union may legislate
Ans: (a)

Q14. Consider the following statements:
Judicial review under the Constitution of India:
1. Is a part of the basic structure of the Constitution.
2. Can only be ousted or excluded by a constitutional amendment.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1
(
b) Only 2
(
c) Both 1 and 2
(
d) Neither 1 nor 2
Ans: (a)

Q15. The purpose of an adjournment motion is to:
(a) Propose a reduction in the budget
(
b) Seek the approval of the House on a proposal
(
c) Draw the attention of the House to a matter of urgent public importance
(
d) Seek the leave of the House to introduce a Government Bill
Ans: (c)

Q16. The Second Schedule of the Constitution of India does not contain the provisions as to who among the following?
(a) The President
(
b) The Speaker of the House of People
(
c) The Comptroller and Auditor-General of India
(
d) The Chairman, Union Public Service Commission
Ans: (d)

Q17. Assertion (A) :Any individual affected due to violation of any of the Directive Principles of State Policy, cannot move the court.
Reason (R) :The Directive Principles are not justiciable.
Codes:
(a) Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A
(
b) Both A and R are individually true but R is not the correct explanation of A
(
c) A is true but R is false
(
d) A is false but R is true
Ans: (a)

Q18. The President’s Rule under Article 356 remains valid in a state for the maximum period of:
(a) One year
(
b) Two years
(
c) Three years
(
d) Four years
Ans: (c)

Q19. A non-money bill passed by the Parliament is returned by the President to Parliament for reconsideration. It is passed once again by the Parliament without any change. Now, the:
(a) President can again withhold his assent
(
b) Bill will automatically lapse
(
c) Bill will be referred to the Supreme Court
(
d) President will give his assent
Ans: (d)

Q20. Consider the following statements:
The Governor of a State:
1. Is vested with executive power under the Constitution of India
2. Is needed because of the federal structure of government
3. Was to be elected according to the original Draft Constitution of India
4. Is chosen only from among the categories laid down in the Constitution of India Which of these statements are correct?
(a) 1 and 4
(
b) 2 and 3
(
c) 1, 2 and 3
(
d) 2, 3 and 4
Ans: (c)

Q21. Who recommends to the Governor the principles which should govern the distribution between the State and the Panchayats of the net proceeds of the taxes, tolls and fees leviable by the state which may be divided between them?
(a) Zilla Parishad
(
b) Chief Minister
(
c) Finance Minister of the State
(
d) State Finance Commission
Ans: (d)

Q22. Who of the following places the annual report of the National Commission for SCs before the Parliament?
(a) Union Minister for Social Justice
(
b) Union Cabinet
(
c) Prime Minister of India
(
d) President of India
Ans: (d)

Q23. Consider the following statements:
1. The personnel of the All-India Services serve in the Central Government, Union Territories and States.
2. They bring a national perspective to their jobs.
Which of the statements given above is / are correct?
(a) Only 1
(
b) Only 2
(
c) Both 1 and 2
(
d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)

Q24. Which of the following pairs are correctly matched?
– 1. 24th Amendment :
Asserted the right of the Parliament to amend any part of the Constitution including Part III.
– 2. 39th Amendment :
Election of President, Vice-President, Prime Minister and Speaker is beyond the purview of the Judiciary.
– 3. 42nd Amendment :
Political defections made illegal and reservations for SC/ST extended for another 10 years.
– 4. 70th Amendment :
Granting of statehood to the Union Territory of Delhi.
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1 and 4
(
b) 1 and 2
(
c) 2 and 3
(
d) 3 and 4
Ans: (b)

Q25. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below:
List-I List-II
(Subject) (Act)
A. Dyarchy in the provinces – 1. Government of India Act, 1935
B. Inclusion of Non-official members in the Governor-General’s Executive Council – 2. Indian Councils Act, 1861
C. Separate electorates – 3. Government of India Act, 1919
D. Federation and provincial autonomy – 4. Indian Councils Act, 1892
– 5. Indian Councils Act, 1909
Codes:

A B C D
(a) 3 1 5 2
(
b) 5 2 4 1
(
c) 3 2 5 1
(
d) 5 1 4 2
Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!