You are here
Home > QB Subjectwise > 043 History Previous Year Questions

043 History Previous Year Questions

History Previous Year Questions

Q1. Who among the following Urdu poets was invited to the Second and Third Round Table Conference?
(a) Faiz Ahmad (b) Josh Malihabadi
(c) Muhammad Iqbal (d) Firaq Gorakhpuri

Ans: (c)

Q2. Which one of the following statements about the All India Depressed Classes Association is not correct?
(a) The All India Depressed Classes Association was formed in Nagpur with M. C. Rajah as its first elected President.
(b) The All India Depressed Classes Association was not attended by Dr. B. R. Ambedkar in 1926.
(c) Ambedkar resigned from the All India Depressed Classes Association and formed his own All India Depressed Classes Congress in 1930.
(d) The All India Depressed Classes Association favoured Ambedkar’s demand for separate electorate for the depressed classes.

Ans: (d)

Q3. The stronghold of various Sufi orders are given below:
1. Chisthi at Delhi and Doab
2. Suhrawardi at Sind
3. Auliya at Madhya Pradesh
4. Firdausi at Bihar
Select the one that is NOT correctly paired:
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Only 3
(d) Only 4

Ans: (c)

Q4. Which out of the following statement(s) is/are found to be incorrect out of the following?
I. Siddhartha received enlightenment under a pipal tree at Sarnath and became the Buddha.
II. Lord Buddha delivered his first sermon at Bodh Gaya and spread his message for approximately 40 years.
III. Lord Buddha died at the age of 80 in 487 BC at Kushinagar in Deoria district of eastern Uttar Pradesh.
(a) I, II and III.
(b) I and II
(c) II and III
(d) I and III

Ans: (b)

Q5. Which of the following was not one of the demands made during the first session of the Indian National Congress?
(a) Expansion of the Central and Local Legislative Councils.
(b) Reduction of military expenditure and stopping of annexation of territories.
(c) Holding of simultaneous Indian Civil Service examinations in India.
(d) Reduction of the revenue charged on the peasants.

Ans: (d)

Q6. Match List ‘I’ with ‘II’ and select the correct answer from the options given below the lists:
A B
(A) Pon-vanikan (1) Textile merchant
(B) Aruvai-vanikan (2) Toddy merchant
(C) Kolu-vanikan (3) Salt merchant
(D) Uppu-vanikan (4) Gold merchant
(E) Panita-vanikan (5) Ploughshare merchant
Codes :
A B C D E
(a) 1 2 3 4 5
(b) 4 5 3 2 1
(c) 4 1 2 3 5
(d) 4 1 5 3 2

Ans: (d)

Q7. List-I
A. General Hearsey
B. Sir Hugh Wheeler
C. Colonel Mitchell
D. General Hewitt List-II
1. Commanding Officer of Meerut on the eve of the Revolt.
2. Commanding Officer of Kanpur on the eve of the Revolt.
3. Commanding Officer of 19th NI. at Berhampur.
4. Commanding officer of the 34th NI. at Barrackpur.
(a) A-4, B-2, C-3, D-1
(b) A-2, B-1, C-2, D-3
(c) A-1, B-2, C-3, D-4
(d) A-3, B-4, C-1, D-2

Ans: (a)

Q8. Assertion (A): Shah Alam II spent the initial years as an Emperor far away from his capital.
Reason (R): There was always a lurking danger of foreign invasion from the north-west frontier.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (c)

Q9. Consider the following statements
1. At the time of independence, the Government of India followed the calender based on Saka era.
2. The National Calendar commenced on Chaitra 1 Saka, 1879 corresponding to March 22, 1957 AD.
Which ofthe statements given above is/are correct?
(a) Only 1 (b) Only 2
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (b)

Q10. What form of Shiva is most prominent in the Brihadeshvara Temple built by the Chola dynasty?
(a) Harihara (b) Bhairava
(c) Rudra (d) Tripurantaka

Ans: (d)

Q11. In the context of Bhakti Movement in India, some of the milestones have been as follows:
1. The divinization of Krishna – 9th century AD
2. The establishment of Bhagavata Purana, as the principal text of Vaishnavism all over India – Beginning of the Christian era
3. The poetry of the Nayanars and of the Alvars – 15th- 17th century AD
4. The spread of the cult of Rama in the north – early 7th century AD
(a) 1 and 4
(b) Only 2
(c) Only 3
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Q12. Which of the following are characteristics ascribed to Buddhism?
A. Rejection of the authority of the Vedas
B. Emphasis on the role of the individual
C. Belief in the categories of Jiva and Ajiva
D. Theory of Prakriti and Purusha
Choose the correct answer from the codes given below:
(a) A and B
(b) A, C and D
(c) B and C
(d) C and D

Ans: (a)

Q13. Which of the following statement(s) is/ are found to be correct?
I. William Hunter was appointed as the chairman of a Special Committee on education by Lord Dufferin in 1884.
II. The Raleigh Commission, during the tenure of Lord Curzon, recommended giving more powers to universities to improve education in India.
III. The Sargant Commission of 1944 recommended Compulsory Primary Education for all children, boys and girls, between 6 and 14 years.
(a) I II
(b) II and III
(c) Only I
(d) I, II and III

Ans: (b)

Q14. List-I List-II
A. Chandragupta 1. Amitrochates Maurya
B. Bindusar 2. Sandrocotts
C. Ashok 3. Devanampriya
D. Dasharatha 4. Buddha shakya
Codes:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 2 1 4 3
(c) 3 4 2 1
(d) 3 4 1 2

Ans: (b)

Q15. Bring out the incorrect matching
1. Khan Bahadur-Barielly
2. Birjis Qadir-Lucknow
3. Lachman Rao-Jhansi
4. Kunwar Singh-Gorakhpur
(a) 1 and 4
(b) 1 and 3
(c) 3 and 4
(d) 4 only

Ans: (d)

Q16. Assertion (A): Lord Linlithgo described the August Movement of 1942 as the most serious revolt after the Sepoy mutiny.
Reason (R): Peasants joined the movement in large number in some places.
(a) Both A and R are true, and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true, but R is not a correct explanation of A
(c) A is true, but R is false
(d) A is false, but R is true

Ans: (a)

Q17. Some Buddhist rock-cut caves are called Chaityas, while the others are called Viharas. What is the difference between the two?
(a) Vihara is a place of worship, while Chaitya is the dwelling place of the monks
(b) Chaitya is a place of worship, while Vihara is the dwelling place of the monks
(c) Chaitya is the stupa at the far end of the cave, while Vihara is the hall axial to it
(d) There is no material difference between the two

Ans: (b)

Q18. Consider the following statements :
1. In Hind Swaraj, Mahatma Gandhi formulates a conception of part life for the individual as well as the society.
2. Hind Swaraj was the outcome of the experience of Gandhi’s prolonged struggle against colonial raj in India
Which of the statement given above is / are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither1 nor 2

Ans: (a)

Q19. Several premier ancient institutions imparted knowledge, each carrying a special ideological emphasis it identified with:
1. Nalanda–Brahmanical
2. Kanchi–Hinayana
3. Vallabhi–Mahayana
4. Vikramashila–Vajrayana
Select the code for correct combination:
(a) Only 2
(b) 1 and 2
(c) Only 3
(d) 1, 2, 3, and 4

Ans: (d)

Q20. The later Vedic period witnessed the growing specialisation of craft and treatment of artisans in the order of importance. From among the following, pick out the artisans who occupied the first and second places, respectively.
A. Weavers B. Potters
C. Carpenters D. Embroiders
E. Tanners F. Metalworkers
Choose the answer from the codes given below:
(a) C and F
(b) F and C
(c) A and D
(d) B and C

Ans: (d)

Q21. Which of the following statement(s) is/ are found to be incorrect?
I. The Arya Samaj was founded by Swami Dayanand Saraswati in 1875 in order to reform Hindu religion in North India.
II. The Arya Samaj mooted a slogan ‘Go back to Vedas’ and emphasized that the Hindu religion can be improved by the principles of the Vedas only.
III. The Arya Samaj believed in celibacy, asceticism, a casteless society and social service and also introduces several reforms to eradicate untouchability, child marriage and illiteracy.
(a) All are incorrect
(b) Only II
(c) All are correct
(d) II and III

Ans: (c)

Q22. Which of the following statements about the conversion of Ashoka to Buddhism is generally believed to be correct?
(a) It took place as a dramatic event soon after the Kalinga War
(b) Ashoka was never converted to Buddhism; he only borrowed some if its ideas to propound his doctrine of dhamma
(c) His conversion to Buddhism was a gradual process
(d) He became a convert to Buddhism under the influence of Upagupta

Ans: (c)

Q23. Identify the prominent members of the “Servants of india Society”.
(1) N.M. Joshi (2) N.H. Kunzru (3) Shri Ram Bajpai (4) Jyotiba Phule (5) Gopal Ganesh Agarkar
(a) 1, 4, 5
(b) 2, 3, 4
(c) 1, 2, 3
(d) 3, 4, 5

Ans: (c)

Q24. Match List I with List II and select the correct answer by using the codes given below the lists :
List-I : List-II
A. Chittagong Armoury : 1. Lala Hardayal raid
B. Kakori Conspiracy : 2. Jatin Das
C. Lahore Conspiracy : 3. Surya Sen
D. Ghadr Party : 4. Ram Prasad Bismil : 5. Vasudeo Phadke
Codes :
A B C D
(a) 3 4 1 5
(b) 4 3 2 5
(c) 3 4 2 1
(d) 2 4 3 1

Ans: (c)

Q25. Recently, to which of the following countries did India offer to build a Buddha Temple?
(a) China
(b) Myanmar
(c) Thailand
(d) Vietnam

Ans: (a)

Top
error: Content is protected !!