You are here
Home > QB Subjectwise > 043 Geography Previous Year Questions

043 Geography Previous Year Questions

Geography Previous Year Questions

Q1. Match the following
A. SAIL 1. Natural gas
B. GAIL 2. Iron and Steel
C. HAL 3. Electricals
D. BHEL 4. Aeronautic
Code:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 2 1 4 3
(c) 4 3 2 1
(d) 3 4 1 2
Ans: (b)

Q2. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the lists :
List I : List II
(Minerals) (Mining are(a)
A. Graphite : 1. Bellary
B. Lead : 2. Didwana
C. Salt : 3. Rampa
D. Silver : 4. Zawar
Codes :
A B C D
(a) 3 4 1 2
(b) 1 4 2 3
(c) 3 1 4 2
(d) 2 3 1 4
Ans: (c)

Q3. Match the cities labelled as A, B, C and D in the given map with the names of cities and select the correct answer using the codes given below the names of cities:
Name of Cities :
1. Darwin
2. Kuala Lumpur
3. Lagos
4. Nairobi
5. Singapore AIR ROUTES D C B A
Codes :
A B C D

(a) 1 2 4 3
(b) 2 1 4 3
(c) 1 4 5 2
(d) 4 3 5 2
Ans: (a)

Q4. The atmosphere of the earth is arranged into layers and pauses.
(a) 3, 4 (b) 5, 3
(c) 2, 5 (d) 5, 2
Ans: (b)

Q5. Savanna natural region is characterized by which one of the following?
(a) A distinct wet and dry season with annual range of temperature between 3°C – 8°C
(b) Broad-leaf evergreen forests and grasses
(c) Uniformly high temperature throughout the year
(d) No spatial variation in mean annual rainfall
Ans: (c)

Q6. Consider the following crops of India :
1. Cowpea 2. Green gram
3. Pigeon pea
Which of the above is/are used as pulse, fodder and green manure?
(a) 1 and 2 only (b) 2 only
(c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3
Ans: (d)

Q7. Which one among the following best explains the reason for the Eastern and Western boundaries of the Pacific Ocean experiencing frequent earth-quake?
(a) There are deep ocean trenches along these margins
(b) High mountain stretch along the continental margins adjacent to this ocean
(c) The currents of the vast Pacific Ocean continue to dash against the continental margins
(d) These margins coincide with the plate margins
Ans: (d)

Q8. Which of the following pairs is/are correctly matched?
Plateau : Surrounding mountains
1. Tibet Plateau : Himalayas and Tienshan
2. Iranian Plateau : Sulaiman and Elburz
3. Anatolian Plateau : Taurus and Pontic
4. Gobi Plateau : Sayan and Khingan
Code:
(a) 1 and 2 only (b) 1 and 3 only
(c) 1, 2 and 3 only (d) 2, 3 and 4 only
Ans: (d)

Q9. An air mass is
(a) Massive and thick
(b) Has homogeneous temperature and humidity
(c) Has specific source regions
(d) Moves rapidly from the source region
Which of the above statements is not correct?
Ans: (d)

Q10. Which one of the following sets of States stands to benefit from the Konkan Railway?
(a) Goa, Karnataka, Maharashtra
(b) Madhya Pradesh, Maharashtra, Tamil Nadu
(c) Tamil Nadu, Kerala, Goa
(d) Gujarat, Maharashtra, Goa
Ans: (a)

Q11. For short-term climate prediction, which one of the following events, detected in the last decade, is associated with occasional weak monsoon rains in the India subcontinent?
(a) La Nina
(b) Movement of Jet Streams
(c) El Nino and Southern Oscillations
(d) Greenhouse effects on global level
Ans: (c)

Q12. Volcanic eruptions do not occur in the
(a) Baltic Sea
(b) Black Sea
(c) Caribbean Sea
(d) Caspian Sea
Ans: (a)

Q13. Ablation is
(a) after the snow falls the process by which the ice crystals can be re-duced by the effect of melting and sublimation
(b) a phenomenon dominant in the summer months
(c) both are correct
(d) none of these
Ans: (b)

Q14. Direction: Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and other labelled as Reason (R). In the context of these two statements which of the following is correct?
Codes:
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
(b) Both A and R are true and R is not a correct explanation of A.
(c) A is true R is false.
(d) R is true but A is false.
Assertion (A): In mixed cropping, there is lesser likelihood of failure or collapse of agriculture.
Reason (R): In this type of cropping, crops of different maturity periods are grown simultaneously in a farm.
Ans: (a)

Q15. The third position in the manufacture of cars in the world is occupied by
(a) Japan (b) USA
(c) France (d) Germany
Ans: (d)

Q16. Consider the following pairs :
Hills Region
1. Cardamom Hills : Coromandel Coast
2. Kaimur Hills : Konkan Coast
3. Mahadeo Hills : Central India
4. Mikir Hills : North-East India
Which of the above pairs are correctly matched?
(a) 1 and 2 (b) 2 and 3
(c) 3 and 4 (d) 2 and 4
Ans: (c)

Q17. Which of the following pairs are correctly matched Agent of change Resultant landforms
A. Erosional work of the river 1. Waterfalls and pot hole
B. Depositional work of the 2. River river meander s and rapids
C. Erosional work of glacier 3. O u t w a s h plain
D. Erosional work of wind 4. Sand dunes
Code:
(a) 1 only (b) 2 only
(c) 3 only (d) None
Ans: (a)

Q18. Consider the following climatic conditions
(northern hemisphere) Month Temperature (ºC) Rainfall (cm) January 3.9 4.7 February 4.4 5.7 March 8.3 8.2 April 14.4 9.2 May 20.0 9.2 June 23.3 17.7 July 27.8 14.5 August 27.8 14.0 September 22.3 12.7 October 18.3 7.0 November 12.2 5.0 December 6.7 3.5 These are most likely to be found in the natural regions of
(a) China type (b) equatorial type
(c) Hot desert type (d) monsoon type
Ans: (a)

Q19. Match List I (space organization unit) with List II (location) and select the correct answer using the code given below:
List I List II
A. ISRO 1. Dehradun
B. IIRS 2. Bangalore
C. NRSA 3. Ahmedabad
D. SAC 4. Hyderabad
Code:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 2 1 4 3
(c) 3 4 2 1
(d) 4 3 1 2
Ans: (b)

Q20. Which one of the following statements is correct?
(a) Cirrus clouds are composed of ice crystals
(b) Cirrus clouds exhibit a flat base and have the appearance of rising domes
(c) Cumulus clouds are white and thin, and form delicate patches and give a fibrous and feathery appearance
(d) Cumulus clouds are classified as high clouds
Ans: (c)

Q21. Gutenberg discontinuity lies between
(a) core and upper mantle
(b) upper mantle and transition zone
(c) Transition zone and lower mantle
(d) lower mantle and outer core
Ans: (a)

Q22. The continuous series of Bowen’s reaction series involves
(a) temperature reduction that causes a gradual change in the chemistry of the minerals that form Ca and Na rich felsic magma
(b) temperature reduction that causes a gradual change in the chemistry of the minerals that form Fe and Mg rich mafic magma
(c) the formation of chemically unique minerals from Fe and Mg rich mafic magma at discrete temperature intervals
(d) none of these
Ans: (a)

Q23. Which of the following are temperate grasslands?
Select the correct answer from the codes given below:
1. Campos 2. Llanoes
3. Downs 4. Pampas
(a) 1 and 2 (b) 2 and 3
(c) 3 and 4 (d) 1 and 4
Ans: (c)

Q24. Which one of the following National Highways links Jabalpur, Nagpur, Hyderabad, Bangalore and Madurai ?
(a) NH 5 (b) NH 7
(c) NH 9 (d) NH 11
Ans: (b)

Q25. Consider the following statements
1. Rural forestry aims to raise the trees on community land and on privately owned land.
2. Farm forestry encourages individual farmers to plant trees on their own farmland to meet the domestic need of the family.
Which of the statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1 (b) Only 2
(c) Both 1and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (b)

Top
error: Content is protected !!