You are here
Home > QB Subjectwise > 043 English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

043 English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

Q1. ‘sessions of sweet silent thought’ is an example of
(1) assonance
(2) alliteration
(3) imagery
(4) simile
Ans: (2) The repetition of consonants at the beginning of two or more words immediately succeeding each other or at short interval is called Alliteration (अनुप्रास अलंकार) Here the quoted line has repetitions of consonant ‘s’ in the words “sessions of sweet silent” hence option (2) is the only correct answer.

Q2. The rhyme scheme in the poem is
(1) abab
(2) abba
(3) baab
(4) bacd
Ans: (1) If we see the lines of the stanza we observe that the last word of first line matches with the end word of third line and the last word of second line rhymes with the final word by the fourth line, such rhyme scheme is called abab. Hence only option (1) is the right answer. Rest are wrong.

Q3. Which of the following words taken from the poem is an example of personification?
(1) time
(2) eye
(3) love’s
(4) moon
Ans: (3) When some non living thing is regarded as a living thing it is called personification. (मानवीकरण) Here love is used as a living thing as it is added with an apostrophe ‘s’ which is used only with the living thing. Hence Here love is personified hence option (3) is correct.

Q4. Pick out the correct example of metaphor.
(1) the ship of life moves on
(2) eyes like two lamps
(3) rosy lips and cheeks
(4) as white as snow
Ans: (1) When a thing is compared with other without using like or as it is called metaphor. Here an object is taken in the form of other object. Here the ship is taken as life as both of these completes their span of life. Here the quality of journey is taken as granted for other. Hence option (1) is an example of Metaphor. The other option are wrong.
5. What is hidden in ‘death’s dateless night?
(1) poet
(2) beloved
(3) friend
(4) eye
Ans: (3)
5. If we go through the lines of stanza we find what is hidden in the lines death’s dateless night. The answer is given vividly in the beginning of the same line “For precious friends bid in the death’s dateless night”. Hence option (3) is the only correct option “friend”. Rest are wrong answers.

Q6. Fill in the blank with an appropriate ‘modal’. He is ill. He …….. see a doctor.
(1) would
(2) can
(3) could
(4) must
Ans: (4) When a man is sick it is essential for him to see a doctor. This essentiality is shown in the modal “must” hence the right filler in the gap can only be must, as other modals given in the option don’t shows compulsion only must shows compulsion. Hence option (4) is correct option.

Q7. Fill in the blank with the appropriate preposition. He is angry …… me.
(1) upon
(2) on
(3) with
(4) at
Ans: (3) When somebody gets angry for some reason or action the adjectives angry takes preposition but if this anger is against some person, it takes preposition with. Hence the correct sentence can only be “He is angry with me”. Rest options are wrong.

Q8. Elegy is a
(1) lamenting the death of a dear one
(2) praise of a political leader
(3) evaluating the work of people
(4) eulogizing the birth of a child
Ans: (1) When some close one in the family or in friend circle dies people mourn for the loss of the soul. When this mourning is reflected in verse it takes the form of an elegy. Hence the right answer is option (1) that reads “lamenting the death of dear one”. Rest options are wrong.

Q9. The subject matter of this sonnet is
(1) courage
(2) biography of a person
(3) love
(4) revenge
Ans: (3) If we go through the verse thoroughly we find that the subject matter of this verse is love which marked at option (3). Hence option (3) is the only right answer. (परीक्षा तिथिः 07-02-2016)

Q10. Drama differs from poetry as
(1) it has action
(2) it has metaphor
(3) it has rhyme scheme
(4) it is always written in stanzas
Ans: (1) A poetry contains out burst of emotion that oozes from the nib of a composer and takes form of a poetry and it lacks any action but on the hand. A drama is full action and cannot be sung like poetry. Hence option (1) is the only appropriate answer “It has action”.

Q11. Diphthongs are
(1) pure consonant sounds
(2) pure vowel sounds
(3) semi vowel sounds
(4) combination of two pure vowels
Ans: (4) A complex vowel sound that begins with the sound of one vowel and ends with the sound of another vowel in the same syllable as, ae, au, ou it is called a diphthong. It is clearly mentioned in the answer of option (4) that reads “combination of two pure vowels”. Henct it is the only suitable answer. The rest are wrong.

Q12. Which of the following does not have /i:/ sound?
(1) Bean
(2) Week
(3) Deep
(4) Pretty
Ans: (4) If we peruse the options we find that we get the sound of vowel ‘i’ in the first three options. But the final word pretty sounds the vowel ‘e’. Hence option (4) is the only correct answer.

Q13. Pick-out the incorrect transcription.
(1) fool /fu:l/
(2) pool /pu:l/
(3) tool /tu:l/
(4) foot /fu:t/
Ans: (4) If we consider the transcription indicated at the end of every word we see that pool is sounded pu: l, tool a tu: l, too as t: u but foot indicates as fut or fwut. Hence the transcription of the foot is wrong and it is the correct answer.

Q14. How many fricative sounds are there in English?
(1) 7
(2) 8
(3) 9
(4) 6
Ans: (2) The word fricative is related to phonetics , i.e. any of several sounds produced by an air flowing through a constriction in the oral cavity and typically producing a sibilant hissing or buzzing quality. There are 8 such fricative sounds in English. These are F, H, L, M, N, R, S and X and option (2) is the right answer. The rest are wrong.

Q15. The correct transcription of ‘thick’ is
(1) /θick/
(2) /θik/
(3) /θək/
(4) /θ⊃:k/
Ans: (2) If we care the proper pronunciation of the word thick we come to know the phonetic sound it produces is /θik/ as indicated in option (2). Hence it is the only correct answer and the rest are wrong.

Q16. Which of the following is not true of first language acquisition?
(1) It is natural
(2) It is universal
(3) It does not require formal instruction
(4) It requires formal instruction
Ans: (4) The first language acquisition that a student get is neither universal not natural or without formal instruction a student has to be taught these acquisition can be had only by formal instruction. Hence option (4) is the only correct answer.

Q17. Evaluation does not ascertain
(1) the administrative standard of the institution
(2) the educational standard of the institution
(3) the teaching standard of the institution
(4) the efficiency of the teachers of the institution
Ans: (1) The evaluation of a institute involves the educational standard of the institute the teaching standard of the school and the efficiency of the teacher but it does not include the administrative quality of a institute. Hence option (1) can be the only right answer. The other options are wrong.

Q18. Which of the following is not part of the traditional classroom?
(1) Chalk
(2) Text-book
(3) Computer Network
(4) Blackboard
Ans: (3) A traditional classroom runs on old patter that include the proper text book, a black board and chalk to write but traditional schools lack the facilities of computer network that abolishes the requirement of text books, black board and chalk and option (3) can be the only right answer, computers are used in modern smart classes. Other options are wrong.

Q19. To motivate and create interest among children Harold Palmer does not suggest
(1) game like exercises
(2) competition
(3) repetition
(4) minimum of confusion
Ans: (3) In order to motivate and create interest among students it is necessary that the curriculum should be based on competition, game like exercise and minimum of confusion but any repetition create monotony, so Harold Palmer does not suggest repetition.

Q20. Error correction does not require
(1) to embarrass the learner though correction
(2) to attend to errors in a sensitive
(3) to develop a task wherein students can use language frame
(4) to provide good model of an expanded grammatical utterance
Ans: (2) The narrator says that requires to attend to errors in a sensitive way to develop a task wherein students can use language frame and to provide good model of an expanded grammatical utterance, but it does not require to embarrass the learner through correction. Hence option (2) is the only appropriate answer.

Q21. Which of the following skills will not be strengthened by using textbook as material for teaching?
(1) Comprehension skill
(2) Effective writing
(3) Grammar skill
(4) Communication skill
Ans: (4) The use of text book strengthens effective writing, comprehension skill and grammar skill but it fails to strengthen communication skill. Hence option (4) is the correct answer.

Q22. One should not learn English because
(1) it is window of the world
(2) it is the language of knowledge
(3) it is the language of British rules
(4) it is the language of liberal modern thinking
Ans: (3) Out of the four options indicated in the answer option no. (2), (1) and (4) show the positive merits and good qualities of English and these can’t be reason of its rejection but the option (3) can be the only plausible reason of its boycott. Hence option (3)

Q23. The students learn patterns of language by repeating model sentence that teacher provides. They memorise set phrases and receive positive reinforcement from their teacher when they perform drills. This method is
(1) communicative approach
(2) audio-lingual method
(3) total physical response
(4) the silent way
Ans: (2) Learning model sentences by repeating patterns of language memorizing set phrases and gaining positive reinforcement from their teacher as method of learning is called audio-lingual method. Hence option (2) is correct.

Q24. The students take all subjects in English medium. They take part in class and school activities with students of their age who speak English. This approach is
(1) grammar learning
(2) task based learning
(3) immersion
(4) translation method
Ans: (3) Studying all subjects in English, participating in school activities with students who speak English is called immersion. Hence the correct answer of the question at (3). The other options are incorrect.

Q25. Natural approach of learning language was developed by
(1) Chomsky
(2) Krashen and Terell
(3) Berlitz
(4) Henri Goiuns
Ans: (2) Natural approach of learning language was developed by Krashen and Terell. The other quoted name are of those who developed some other branch of education.
Directions (Q. Nos. 26-30) Read the passage carefully and answer the following questions. First of all, I need work and a decent wage for my work. Aristotle defined happiness, not as a sum of pleasures, but as unimpeded activity. I want work which is hard but interesting. I am exceptionally lucky because I can choose my own work to a large extent. If I want respite from science I can go and be a war correspondent, or write children’s stories, or make political speeches. I require friendship. Particularly I require friendship of my colleagues and comrades in scientific and political work. I want the society of equals who will criticize me and whom I can criticize.

Q26. Conjunction in sentence 3 is
(1) hard
(2) want
(3) but
(4) interesting
Ans: (3) Conjunction is a word that joins together two sentences. Option (2) want is a verb, option (1) hard is adjective as well as an Adverb. When comes after main verb option (4) interesting is also an adjective. But is conjunction that joins two sentences. Hence option (3) but is right answer.

Q27. According to Aristotle, happiness is
(1) unimpeded activity
(2) a sum of pleasures
(3) impeded activity
(4) hard work
Ans: (1) Happiness is a mental feeling that comes to a man when he is allowed to work unabatedly at his sweet will. It is confirmed in option (1) that reads “unimpeded activity”. The other options (2) a sum of pleasures, (3) impeded activity or hard work don’t feed happiness.

Q28. The author requires friendship of
(1) teachers
(2) political leaders
(3) fellow workers
(4) young children
Ans: (3) It is a fact that friendship take place between two persons of the same taste and interest, it is also indicated in the idiom Birds of the same feather flock together. Hence an author is natural to develop friendship with his authors. Hence option (3) is the only correct answer “fellow workers”. Others options are wrong.

Q29. How many connectors are there in sentence 5? “If I want respite ……… political speeches.”
(1) 3
(2) 2
(3) 4
(4) 5
Ans: (3) Connectors are the conjunctions that work as conjunction. If we observe the whole sentence we find that it comprises four connectors viz. if, and, or. or. Hence the right option is (3) that indicates the right answer.

Q30. Why does the narrator want work?
(1) To make friends
(2) To get decent wages
(3) To get happiness
(4) To write children’s stories
Ans: (2) The answer of this question is clearly stated in the first line of the passage “want work for a decent wage.” It is the prime motive of the narrator. The other options are wrong as work never fetches any friend or no body work for delight as it is tiring or to write some specific work. People work only for money too decent in form of wages.
Directions : (Q. Nos. 1-7) Read the passage carefully and answer the question that follow by choosing the best alternative.
In these times of worldwide skyrocketing energy costs, experts are turning to perhaps the only energy source that is still immune to price fluctuations: the Sun. Economic necessity appears to be largely responsible for the rapidly growing acceptance of solar heat as an alternative source. Electricity has been a clean and versatile form of energy that continues to grow in importance for lighting, heating and cooking, and for powering our increasingly automated and computerized society. The demand for electricity is expected to grow more in future than the average trend in the past. A mix of energy sources is required as hedge against shortages in any one area, and the electricity supply companies are taking second look at renewable generating technologies, particularly those based in the sun. Every 15 minutes, the Sun delivers to Earth radiant energy to meet all mankind’s power needs for a full year. But harnessing this energy is complicated by two properties of Sunlight: its diffuseness and it’s variability with time of day, season and weather conditions. These factors pose formidable technical challenges for the efficient conversion of solar radiation into bulk, utility grade electric power. Nevertheless, solar technologies are attractive to utilities because they are environmentfriendly and offer a low regulatory risk, limited capital risk and less lead time.

Top
error: Content is protected !!