You are here
Home > QB Subjectwise > 042 Indian Polity & Constitution Previous Year Questions

042 Indian Polity & Constitution Previous Year Questions

Indian Polity & Constitution Previous Year Questions

Q1. The Supreme Court invalidated a provision of the Forty-Second Amendment Act, which enlarged the scope of Article 368 to amend Fundamental Rights on the ground that the:
(a) Requisite number of States had not ratified the amendment
(
b) Amendment has been enacted during the emergency
(
c) Amendment abrogated a basic feature of the Constitution
(
d) Rajya Sabha had not passed the amendment with the prescribed majority
Ans: (c)

Q2. The power of the President of India to issue an ordinance is a / an:
(a) Executive power
(
b) Legislative power
(
c) Constituent power
(
d) Quasi-judicial power
Ans: (b)

Q3. The economy cut-motion seeks to reduce the proposed expenditure of a demand for grant by:
(a) Rupees one hundred
(
b) Rupee one
(
c) A specified amount
(
d) An unspecified amount
Ans: (c)

Q4. The quorum to hold a meeting of a House of the State Legislature shall be:
(a) Thirty members or one-tenth of total membership whichever is less
(
b) One-half of the total membership of the House
(
c) One-tenth of the total membership of the House
(
d) Ten members or one-tenth of total membership whichever is more
Ans: (d)

Q5. Consider the following statements:
1. Local government including self-government institutions in both urban and rural areas is a subject under the Concurrent List of the Seventh Schedule of the Constitution of India.
2. Provisions inserted in the Constitution of India by article 243-243ZG are in the nature of basic provisions.
3. These provisions have to be supplemented by laws made by the respective State Legislatures.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1 and 2
(
b) Only 2 and 3
(
c) Only 3
(
d) 1, 2 and 3
Ans: (b)

Q6. The Advocate General of a State enjoys all the privileges and immunities that are available to:
(a) A member of the State Legislature
(
b) A member of the Parliament of India
(
c) Governor of the State
(
d) President of India
Ans: (a)

Q7. The basic problem in the working of parliamentary system in India arises out of:
(a) Lack of a cohesive and viable party system
(
b) The absence of an efficient and independent bureaucracy
(
c) Lack of clear constitutional provisions
(
d) Weak political executive on account of its dependence on the legislature
Ans: (a)

Q8. The creation of the office of the Lokpal was first recommended by the:
(a) National Police Commission
(
b) States Reorganisation Commission
(
c) Administrative Reforms Commission
(
d) Inter-State Council
Ans: (c)

Q9. When the name of a state is changed or a new state is created, the Constitution of India is required to be amended by Parliament by a:
(a) Simple majority
(
b) Majority of total number of members of both the Houses
(
c) Special majority
(
d) Special majority after obtaining opinion of concerned state
Ans: (a)

Q10. Under Article 22 of the Constitution of India, with the exception of certain provisions stated therein, what is the maximum period for detention of a person under preventive detention?
(a) 2 months
(
b) 3 months
(
c) 4 months
(
d) 6 months
Ans: (b)

Q11. Parliament has power to legislate with respect to a matter in the State list provided it is in the:
(a) National interest
(
b) Interest of the State concerned
(
c) Interest of the public
(
d) Interest of the minority
Ans: (a)

Q12. Which one of the following is constitutionally obligatory on the part of the Prime Minister of India?
(a) As the President is the supreme commander of the defence forces, the Prime Minister has to take all major decisions regarding defence only after prior approval by the President.
(
b) The Prime Minister has to communicate to the President all decisions of the Cabinet relating to administration and proposals for legislation.
(
c) As the ministers are appointed by the President, the Prime Minister has to go by Presidential discretion in the allocation of business among the ministers.
(
d) The Prime Minister, if he happens to be the leader of a party not having the required majority, should prove his majority strength in both the Houses of Parliament within the period stipulated by the President.
Ans: (b)

Q13. Which of the following Committees consist of representatives of both the Houses namely Lok Sabha and Rajya Sabha?
1. Estimates Committee
2. Committee on Subordinate Legislation
3. Public Accounts Committee
4. Committee on Public Undertakings
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1 and 4
(
b) 1, 2 and 3
(
c) 3 and 4
(
d) 2, 3 and 4
Ans: (c)

Q14. Which of the following are the main jurisdictions of the High Court of a State?
1. Original jurisdiction
2. Appellate jurisdiction
3. Supervisory jurisdiction
4. Advisory jurisdiction Choose the correct answer from the codes given below:
(a) 1, 2 and 3
(
b) 2, 3 and 4
(
c) 1, 3 and 4
(
d) 1, 2 and 4
Ans: (a)

Q15. As per the sixth schedule to the Constitution of India, the rules for the first Constitution of District and Regional Councils are prepared by:
(a) The Ministry of Home, Government of India
(
b) The Chief Minister in consultation with existing tribal councils or other representative tribal organisations of the region
(
c) The Governor in consultation with existing tribal councils or other representative tribal organisations of the region
(
d) The State Legislature
Ans: (c)

Q16. The ex-officio members of the National Human Rights Commission are:
1. Chairman of the National Commission for Minorities
2. Chairman of the National Commission for SCs
3. Chairman of the National Commission for STs
4. Chairman of the National Commission for Women
Select the correct answer from the codes given below:
(a) 1, 2 and 3
(
b) 2, 3 and 4
(
c) 1, 2, 3 and 4
(
d) 1, 2 and 4
Ans: (c)

Q17. Which one of the following is the primary purpose of a pressure group?
(a) To criticise the government
(
b) To contest the elections
(
c) To formulate policy
(
d) To bring pressure on government to influence policy decision
Ans: (d)

Q18. The authority to specify which castes shall be deemed to be Scheduled Castes rests with the:
(a) President
(
b) Governor
(
c) Prime Minister
(
d) National Commission for Scheduled Castes
Ans: (a)

Q19. Consider the following statements:
1. The Estimates Committee of Parliament lacks the expert assistance of the Comptroller and Auditor General of India which is available to the Public Accounts Committee of Parliament.
2. All the Ministries/Departments of the Union Government are not taken up for examination every year by the Estimates Committee, but only a few of them are selected for this purpose.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1
(
b) Only 2
(
c) Both 1 and 2
(
d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)

Q20. Right to life emanates from:
(a) Article 21 and includes right to die
(
b) Article 19 and does not include right to die
(
c) Articles 19 and 20 and does include right to die
(
d) Article 21 and does not include right to die
Ans: (d)

Q21. Assertion (A) :Sarkaria Commission recommended that the Governor of a state should be appointed after consultation with the Chief Minister of the state.
Reason (R) :This could be achieved through amending Article 165 of the Indian Constitution.
Codes:
(a) Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A
(
b) Both A and R are individually true but R is not the correct explanation of A
(
c) A is true but R is false
(
d) A is false but R is true
Ans: (c)

Q22. The executive power of the Union is vested in the:
(a) Union Cabinet
(
b) President of India
(
c) Prime Minister
(
d) Union Council of Ministers
Ans: (b)

Q23. Consider the following statements:
1. The Supreme Court has original jurisdiction in any dispute between the Government of India and one or more States.
2. The Supreme Court has original jurisdiction in any dispute between the Government of India and any State or States on one side and one or more other States on the other.
3. The Supreme Court has original jurisdiction in any dispute between the Government of India and any corporation or individual on one side and one or more States on the other.
4. The Supreme Court has original jurisdiction in any dispute between two or more States.
Which of these statements are correct?
(a) 1 and 2
(
b) 1, 2 and 4
(
c) 3 and 4
(
d) 1, 2, 3 and 4
Ans: (B)

Q24. Article 371 of the Constitution of India provides for special provisions with respect to which of the following states?
(a) Andhra Pradesh
(
b) Assam
(
c) Nagaland
(
d) Maharashtra and Gujarat
Ans: (d)

Q25. The Constitution of India enjoins upon the government to consult the Union Public Service Commission in disciplinary matters. Which one of the following is an institution whose emergence cannot exactly be reconciled with the constitutionally prescribed role of the Union Public Service Commission?
(a) The Administrative Reforms Commission
(
b) The Central Bureau of Investigation
(
c) The Central Vigilance Commission
(
d) The Law Commission
Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!