You are here
Home > QB Subjectwise > 042 History Previous Year Questions

042 History Previous Year Questions

History Previous Year Questions

Q1. With reference to the philosophy of Kabir, Consider the following statements :
1. Kabir believed that the Quran was infallible.
2. Kabir rejected the conception of avataras.
Which of the above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans: (b)

Q2. What is the correct order of the following?
A. First Battle of Panipat
B. Second Battle of Tarain
C. Establishment of East India Company
Select the correct answer from the codes below:
1. B, A, C 2. A, B, C
3. C, A, B 4. C, B, A

Ans: (a)

Q3. The distribution of powers between the Centre and the States in the Indian Constitution is based on the scheme provided in the
(a) Morley-Minto reforms 1909
(b) Montagu-Chelmsford Act 1919
(c) Government of India Act, 1935
(d) Indian Independence Act 1947

Ans: (c)

Q4. Statement I : Gandhiji failed to realise that the Khilafat was an extra-territorial issue.
Statement II : The cause of Khilafat was discredited by 1923, as Mustafa Kamal Pasha set-up a secular republican Government in Turkey.
(a) Both the statements are true and Statement II is the correct explanation of Statement I
(b) Both the statements are true, but Statement II is not the correct explanation of Statment I
(c) Statement I is true, but Statement II is false
(d) Statement II is false, but Statement II is true

Ans: (a)

Q5. What was the immediate reason for Ahmad Shah Abdali to invade India and fight the Third Battle of Panipat?
(a) He wanted to avenge the expulsion of his viceroy Timur Shah from Lahore by the Marathas
(b) The frustrated governor of Jullundhar Adina Beg Khan invited him to invade Punjab
(c) He wanted to punish Mughal administration for non-payment of the revenues of the ChaharMahal (Gujarat, Aurangabad, Sialkot and Pasrur)
(d) He wanted to annex the fertile plains of Punjab up to the borders of Delhi to his kingdom

Ans: (a)

Q6. Match List I with List II and choose the correct answer using the codes given below:
List I List II
I. Prabhakaravardhana A. Harsha’s mother
II. Rajyavardhana B. Harsha’s sister
III. Rajyashree C. Harsha’s brother-inlaw
IV. Yasoda D. Harsha’s father
V. Grahavarman E. Harsha’s brother
Codes:
I II III IV V
(a) C D A B E
(b) E D B A C
(c) D E B A C
(d) D B E C A

Ans: (c)

Q7. Assertion (A): Mahatma Gandhi suspended the Non-Cooperation Movement in 1922.
Reason (R): C. R. Dass and Motilal Nehru resented the movement.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (a)

Q8. List-I List-II
A. Diwani-Mushtakhraj 1. Jalaluddin Khilji
B. Diwan-i-Amirkohi 2. Firozshah Tughlaq
C. Diwan-i-Khairat 3. Muhammad Tughlaq
D. Diwan-i-Wakuf 4. Alauddin Khilji
Codes:
A B C D
(a) 4 3 2 1
(b) 3 4 2 1
(c) 1 2 3 4
(d) 2 1 4 3

Ans: (a)

Q9. Consider the following statements:
1. The Ikshvaku rulers of southern India were antagonistic towards Buddhism.
2. The Pala rulers of Eastern India were patrons of Buddhism.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans: (b)

Q10. Consider the following statements:
1. The discussions in the Third Round Table Conference eventually led to the passing of the Government of India Act of 1935.
2. The Government of India Act of 1935 provided for the establishment of an All India Federation to be based on a Union of the provinces of British India and the Princely States.
Which of the above statements is/ are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans: (c)

Q11. Which one among the following sums up Marx’s view about history?
(a) History is a record of the wars between various people
(b) History is a succession of struggle between the oppressor .and the oppressed classes
(c) History is a faithful record of the past events
(d) None of the above

Ans: (b)

Q12. The Chief work of Baptist Zenana Mission which was established in Calcutta in 1867 was
1. to recruit women teachers to educate women
2. to impart education to women
3. to train female nurses
Choose the code for correct answers:
(a) 1 only
(b) 1 and 2
(c) 1 and 3
(d) 3 only

Ans: (b)

Q13. Which of the following statement(s) is/are found to be incorrect?
I. The two schools of art that flourished during the Post-Mauryan era are the Gandhara School (also known as the Greeko Buddhist School) and the Amravati School.
II. The Gandhara School was established in the lower valley of Krishna and Godavari during the second century BC, in the later Satavahana period.
III. The Indo Greeks were the first rulers to issue gold coins in India and introduced features of Hellenistic art in the North Western frontier of India.
(a) I and II
(b) Only II
(c) Only I
(d) I and III

Ans: (b)

Q14. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R).
Assertion (A): The Morley-Minto Reforms were able to satisfy both the rival groups of the Indian National Congress.
Reason (R): The Morley-Minto Reforms were able to address all their concerns.
In the context of the above two statements, which one of the following is correct.
Codes:
(a) (A) is true, but (R) is false.
(b) (A) is false, but (R) is true. (C) Both (A) and (R) are false. (D) (A) is true, but (R) does not explain (A).

Ans: (c)

Q15. What were the main cause of the defeat of the Rajputs by the Turks?
1. Isolation and insularity of their society.
2. The iniquitsous caste system.
3. Backward science and technology
4. Non violent and liberal policy of Indians.
(a) 1 and 2
(b) 1, 3, and 4
(c) 1, 2 and 3
(d) 2 and 3

Ans: (c)

Q16. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the Lists:
List I : List II
A. Chandragupta Maurya : 1. The great council of Prayag
B. Samudragupta : 2. Jainism
C. Harsha Vardhan : 3. Gangaikonda Cholapuram
D. Rajendra Chola : 4. Allahabad Pillar
Select the correct answer from the codes given below:
A B C D
(a) 1 4 2 3
(b) 2 3 4 1
(c) 3 2 1 4
(d) 2 4 1 3

Ans: (d)

Q17. Which one of the following was the first fort constructed by the British in India?
(a) Fort William
(b) Fort St. George
(c) Fort St. David
(d) Fort St. Angelo

Ans: (b)

Q18. Consider the following statements about National Calendar of India
1. The National Calendar based on the Saka era with Chaitra as its first month.
2. Dates of the National Calendar have a permanent correspondence with dates of the Gregorian calendar.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1 (b) Only 2
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2.

Ans: (c)

Q19. Which of the following statements about the usage of the term ‘barbarian’ is/are correct?
1. It is derived from the Greek word ‘barbaros’ which means a non-Greek.
2. Romans used the term for the Germanic tribes, the Gauls and the Huns.
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (c)

Q20. Which of these statements are true?
I. The Mughal empire declined because the East India Company became powerful.
II. The Mughal empire declined because of internal political turmoil.
III. The Mughal empire disintegrated because it was unable to efficiently collect revenue from the peasants.
IV. The Mughal empire declined because of foreign invasions.
Choose the code for correct statements:
(a) I
(b) I and III
(c) II and III
(d) IV

Ans: (c)

Q21. Match List I with List II and select the answer from the codes given below:
List I List II
I. Mahadevi A. Ashoka’s mother
II. Sanghamitra B. Ashoka’s wife
III. Subhadrangi C. Ashoka’s daughter
IV. Susheema D. Ashoka’s brother
Codes:
I II III IV
(a) A C B D
(b) D C A B
(c) B C A D
(d) B C D A

Ans: (c)

Q22. What is the correct chronological order of the following events?
1. Creation of Home Rule League.
2. Creation of Ghadar Party at San Francisco.
3. Tilak was sentenced to 6 years of deportation.
4. Champaran Satyagraha of MK Gandhi.
(a) 2, 1, 4, 3
(b) 2, 3, 1, 4
(c) 3, 2, 1, 4
(d) 2, 1, 3, 4

Ans: (c)

Q23. In the context of cultural history of India, a pose in dance and dramatics called ‘Tribhanga’ has been a favourite of Indian artists from ancient times till today. Which one of the following statements best describes this pose?
(a) One leg is bent and the body is slightly but oppositely curved at waist and neck
(b) Facial expressions, hand gestures and make-up are combined to symbolize certain epic or historic characters
(c) Movements of body, face and hands are used to express oneself or to tell a story
(d) A little smile, slightly curved waist and certain hand gestures are emphasized to express the feelings of love or eroticism.

Ans: (a)

Q24. Statement I: In North-Western India, the Civil Disobedience Movement took a mass character under the leadership of Khan Abdul Ghaffar Khan.
Statement II : The Nehru Report (1928) had argued that the ‘next immediate step’ for India must be dominion status.
(a) Both the statements are true and Statement II is the correct explanation of Statement I
(b) Both the statements are true, but Statement II is not the correct explanation of Statement I
(c) Statement I is true, but Statement II is false
(d) Statement I is false, but Statement II is true

Q25. In October 1920, who of the following headed a group of Indians gathered at Tashkent to set up a communist Party of India?
(a) H. K. Sarkar
(b) P. C. Joshi
(c) M. C. Chagla
(d) M. N. Roy

Ans: (d)

Top
error: Content is protected !!