You are here
Home > QB Subjectwise > 042 Geography Previous Year Questions

042 Geography Previous Year Questions

Geography Previous Year Questions

Q1. The intensity of insolation depends on
(a) Altitude (b) Nature of terrain
(c) Wind (d) Latitude
Ans: (d)

Q2. Consider the following statements
1. In the month of July, the Inter Tropical Convergence Zone is located in the Indo Gangetic plain.
2. Northen Inter Tropical Convergence Zone is the zone of clouds and heavy rainfall.
Which of the statement given above is/are correct?
(a) Only 1 (b) Only 2
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)

Q3. Most ozone gas (about 90%) is located in the atmospheric layer of
(a) ionosphere (b) troposphere
(c) stratosphere (d) mesosphere
Ans: (c)

Q4. Consider the following statements made about sedimentary rocks:
1. Sedimentary rocks are formed at the earth’s surface by the hydrological system.
2. The formation of sedimentary rocks involves the weathering of pre-existing rocks.
3. Sedimentary rocks contain fossils.
4. Sedimentary rocks typically occur in layers.
Which of these statements are correct?
(a) 1and 2 (b) 1 and 4
(c) 2, 3 and 4 (d) 1, 2, 3 and 4
Ans: (d)

Q5. Equatorial low pressure belt is called ‘doldrums’ because
(a) There is extremely low atmospheric pressure
(b) It is an area of strong horizontal winds
(c) There is no horizontal wind and only vertical currents are found
(d) Humidity in the air is very high
Ans: (c)

Q6. The trading blocks in the world, such as NAFTA, ASEAN and the like, are expected to
(a) Act as constrictions in free trade across the world.
(b) Promote free trade on the line laid down by the W T O
(c) Permit transfer of technology between member countries.
(d) Promote trade in agricultural commodities between countries of the North and South.
Which of the above statements is correct?
Ans: (b)

Q7. Examine the following statements:
1. Malanjkhan area is rich in copper deposits.
2. The main bauxite belt of Odisha is in Kalahandi and Koraput districts and extends further into Andhra Pradesh.
3. The mica belt of Rajasthan extends from Jaipur to Udaipur.
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only (b) 1 and 2only
(c) 2 and 3 only (d) 1, 2 and 3
Ans: (d)

Q8. Which one of the following is the most important reason for the establishment of the Vikram Sarabhai Space Centre at Thumba?
(a) The sea is near to the place in the East, West and South directions
(b) It is a place near to a city in India, which is nearest to the Geographic Equator
(c) It is situated on the Geomagnetic Equator
(d) Outer space near Thumba exhibits queer atmospheric phenomena
Ans: (c)

Q9. In which type of rocks are metals like gold and copper mostly found?
(a) Old igneous
(b) Old metamorphic
(c) Old sedimentary
(d) New metamorphic
Ans: (a)

Q10. The Earth’s rotation is a/an motion.
(a) regular
(b) daily or diurnal
(c) annual
(d) none of these
Ans: (b)

Q11. List-I List-II
(A) Cloudiness and heavy (1) Equatorial region precipitation unfavourble
(B) Westerlies throughout (2) Meditterranean region the year and mild winteres
(C) Famous for game park (3) Savanna region land type of vegetation
(D) Dry summers, wet (4) West Eurpoean region winters and orchard farming
(a) A – 1 ; B – 4 ; C – 3 ; D – 2
(b) A – 4 ; B – 1 ; C – 3 ; D – 2
(c) A – 1 ; B – 4 ; C – 2 ; D – 3
(d) A – 4 ; B – 1 ; C – 2 ; D – 3
Ans: (c)

Q12. Amongst the following Indian States which one has the minimum total forest cover?
(a) Sikkim (b) Goa
(c) Haryana (d) Kerala
Ans: (c)

Q13. Which of the following statements with regard to rainfall in India is/are correct?
1. Most of the rainfall in India is due to the South-
West monsoon.
2. In South India, rainfall decreases away from the Eastern Chats.
Select the correct answer using the code given below
(a) Only 1 (b) Only 2
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (a)

Q14. Consider the following tributaries of river Ganga :
1. Gandak
2. Kosi
3. Ghaghara
4. Gomti
Ans: (b)

Q15. What is meant by ring of fire?
(a) It is fire coming out of a volcano.
(b) It is a chain of volcanoes along the coasts of the Pacific Ocean.
(c) It is the belt of volcanoes in the Atlantic Ocean
(d) It represents the distribution of volcanoes in the Great Rift Valley of Africa.
Ans: (b)

Q16. Which of the following pairs is/are not correctly matched?
List I List II
(Theory of (Scholar) monsoon winds)
1. Classical Theory 1. Edmund Hally
2. Air Mass Theory 2. M.T. Yin
3. Jet Stream Theory 3. H. Flohn
Code:
(a) 1 only (b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3only (d) 1, 2 and 3
Ans: (a)

Q17. The northernmost point of India is
(a) Ladakh range (b) Karakoram Range
(c) Indira Col (d) Aksai Chin
Ans: (c)

Q18. The Palk Bay lies between
(a) Gulf of Kuchchh and Gulf of Khambhat
(b) Gulf of Mannar and Bay of Bengal
(c) Lakshadweep and Maldive Islands
(d) Andaman and Nicobar Islands
Ans: (b)

Q19. Arakan Yoma is the extension of the Himalayas located in
(a) Baluchistan
(b) Myanmar
(c) Nepal
(d) Kashmir
Ans: (b)

Q20. Identify the climatic region.
(1) Mean summer temperature around 30°C.
(2) Very high diurnal temperature range
(3) Rainfall of about 12 cm; that too highly variable
(a) Dry Tropical climate
(b) Sudan climate
(c) Dry mid-latitude climate
(d) Stepp climate
Ans: (a)

Q21. Which one of the following is a land-locked country?
(a) Angola (b) Mozambique
(c) Namibia (d) Zimbabwe
Ans: (d)

Q22. The active agents of soil forming process are
1. Climate 2. Parent material
3. Biota 4. Topography
5. Time
Select the correct answer from the codes given below:
(a) 1 and 2 (b) 1 and 3
(c) 4 and 5 (d) 3, 4 and 5
Ans: (b)

Q23. During the Indian monsoon season
(a) the Westerly jet stream alone exists in the Indian region
(b) the Easterly jet stream alone exists in the Indian region
(c) both Westerly and Easterly jet streams exist in the Indian region
(d) both Westerly and Easterly jet streams disappear
Ans: (b)

Q24. Consider the following statements regarding the Theory of Isostasy
1. Isostatic readjustment is attained by subcrustal flow in the mantle in response to unloading by denudation and loading by deposition.
2. Scandinavian region has shown remarkable isostatic readjustment after the ice melt
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)

Q25. Relative humidity is the ratio of the
(a) Amount of water vapour actually present in the air at a particular temperature to the amount of water vapour required to saturate the same air at the same temperature.
(b) Amount of water vapour actually present in the air to the maximum water vapour which can be held in the same water at the same temperature.
(c) Weight of moist air to that of dry air.
(d) Volume of moisture to weight of moist air at the same temperature.
Ans: (a)

Top
error: Content is protected !!