You are here
Home > QB Subjectwise > 042 English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

042 English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

Q1. The dramatic monologue, a technique of drama, is a
(1) it is for the audience
(2) dialogue with self by the character
(3) it expresses mind and innermost feeling of the character on the stage
(4) All of the above
Ans: (4) The dramatic monologue, a technique of drama, is a dialogue with self by the character, it is for the audience and it expresses mind and innermost feeling of the character on the stage.

Q2. The English sonnet has
(1) two quatrains and a couplet
(2) three quatrains and a couplet
(3) four quatrains and a couplet
(4) None of the above
Ans: (2) The English sonnet has three quatrains and a couplet. It is a fourteen line poem that follows a strict rhyme scheme and specific structure. English sonnets were 16th century.

Q3. The elegy is a
(1) It is formal and sustained poem
(2) Mourning or lamentation poem
(3) It is judged by its theme or subject matter by its meter or stanza form
(4) All of the above
Ans: (2) The elegy is a Mourning poem, it is formal and sustained poem, it is judge by its theme or subject matter not by its meter or stanza form.

Q4. What does the word ‘diphthong’ mean?
(1) Two sound glide
(2) One sound
(3) Single word
(4) Double words
Ans: (1) Diphthong is a combination of two vowel sounds or vowel letters for example the sound /ai/ in pipe.

Q5. Monophthongs are ………. in numbers.
(1) 9
(2) 8
(3) 12
(4) 14
Ans: (3) Monophthongs are vowel sound in which the tongue stays in one position. They are 12 in numbers.

Q6. The correct transcription of the word ‘examination’ is
(1) /ekdzemine∫Mən/
(2) /gZxml’nel∫ən/
(3) /egzemine∫ən/
(4) /egdzəmine∫ən/
Ans: (2) The correct transcription of the word ‘examination’ is /gZxml’nel∫ən/.

Q7. The correct transcription of the word ‘classes’ is
(1) klasedz/
(2) /kla :slz/
(3) /klesedz/
(4) /klasldz/
Ans: (2) The correct transcription of the word ‘classes’ is /kla: slz/.

Q8. The correct transcription of the word ‘English’ is
(1) /Ingli∫/
(2) /Iηgli∫/
(3) /english/
(4) /eηglis/
Ans: (2) The correct transcription of the word ‘English’ is /Iηgli∫/.
9. Which of these is a constituent of communicative competence?
(1) Strategic and socio-linguistic competence
(2) Grammatical competence
(3) Discourse competence
(4) All of the above
Ans: (4)
9. All of the above.

Q10. Delayed language development is called
(1) aphasia
(2) deficiency
(3) dumbness
(4) handicap
Ans: (1) Delayed language development is called aphasia.

Q11. Which of these is not a cause of disorders?
(1) Excessive use of toffees, chocolates and fast food
(2) Socio-economic, emotional, environmental and educational cause
(3) Poor model
(4) repression and overcontrol by parents and teachers
Ans: (1) Excessive use of toffees, chocolates and fast food is not a cause of disorders.

Q12. Which of these is the goal of communicative approach?
(1) Acceptable languages
(2) Appropriateness
(3) Fluency
(4) All of the above
Ans: (4) Appropriateness, Fluency, Acceptable languages are the goal of communicative approach.

Q13. In present era English language teaching is facing
(1) lack of language laboratory
(2) over emphasis on grammar
(3) teaching through translation
(4) All of these
Ans: (4) In present era English language teaching is facing over emphasis on grammar, lack of language laboratory and teaching through translation.

Q14. Unit test is an expression of ……. evaluation.
(1) formative
(2) normative
(3) effective
(4) affective
Ans: (1) Unit test is an expression of formative evaluation.

Q15. Highly reliable test is
(1) essay type
(2) objective type
(3) true and false
(4) None of these
Ans: (2) Highly reliable test is objective type.

Q16. Who has suggested four steps of teaching as planning, organizing, leading and evaluation?
(1) Bloom
(2) JK Device
(3) Billows
(4) Simpson
Ans: (1) Four strategies for teaching with – Bloom’s Taxonomy– (i) use every level (ii) use Asynchronous collaboration (iii) Allow students To BYOM (Bring your own Media) (iv) use Blooms spiraling. Hence option (1) is correct. (परीक्षा तिथिः 07-02-2016)

Q17. Which of these is the strategy of remedial teaching?
(1) Programmed test
(2) Action research
(3) Boath (2) and (1)
(4) None of these
Ans: (3) Action research and Programmed test is the strategy of remedial teaching.

Q18. The aim of remedial teaching is
(1) to eliminate ineffective habits
(2) to diagnose learning difficulties
(3) reteach incorrectly learnt skills
(4) (1) and (3)
Ans: (4) The aim of remedial teaching is to eliminate ineffective habits and reteach incorrectly learnt skills.
Directions (Q. Nos. 19-23) Read the following passage and give the answer. There is no short cut to success. The route to success is hard and long. Consistent hard work is the main secret of success. Those who shun work are bound to fail. The second ingredient of success is perseverance. Perseverance is the steadfast pursuit of an aim without any let-up or hindrance. There may be difficulties, hurdles and barriers in your path, but you don’t have to get discouraged, disheartened and frightened. You have to push on with fortitude. Temptations of comfort and enjoyment have to be brushed aside. Another important and indispensible requirement for success is concentration. All your attention and energy should be able to think of anything except your goal. No digressions and deviations.

Q19. In the above paragraph the word ‘second’ indicates
(1) addition
(2) sequence
(3) emphasis
(4) time
Ans: (2) The word ‘second’ indicates sequence.

Q20. Which one of the following is the most appropriate title for the passage?
(1) Hard work and success
(2) Aim of life
(3) Shortcut of success
(4) The secret of success
Ans: (4) The secret of success is the most appropriate title of the passage.

Q21. Hard work ……. in success.
(1) results
(2) result
(3) resulted
(4) None of these
Ans: (1) Hard work results in success.

Q22. In the above passage the author wants to convey
(1) perseverance is essential for success
(2) success is the result of hard work
(3) to get success, get rid of all obstacles
(4) All of the above
Ans: (4) Author wants to convey that success is the result of hard work perseverance is essential for success and to get success, get rid of all obstacles.

Q23. People do hard work, hard work is essential for success, so people are hard working. Above lines contain
(1) the fallacy of false analogy
(2) the fallacy of hasty generalization
(3) the fallacy of equivocation
(4) the fallacy of composition
Ans: (4) Above lines contains the fallacy of hasty generalization.
Directions (Q. Nos. 24-28) Read the following passage and give the answer. Extract 1 1. The seed I spent or sown it where 2. The land is his and none of mine? 3. We speak like strangers, there’s no sign 4. Of understanding in the air 5. This child is built to my design 6. Yet what he loves I cannot share. Extract 2 7. Silence surrounds us. I would have 8. Him prodigal, returning to 9. His father’s house, the home he knew, 10. Rather than see him make and move 11. His world, I would forgive him too, 12. Shaping from sorrows a new love. Extract 3 13. Father and son, we both must live 14. On the same globe and the same land, 15. He speaks I cannot understand. 16. Myself, why anger grows from grief. 17. We each put out an empty hadn. 18. Longing for something to forgive.

Q24. The rhyming scheme of Extract 1 is
(1) a b b c d e
(2) a b b a a b
(3) a b c d e f
(4) a b b a b a
Ans: (2) The rhyming scheme of Extract 1 is a b b a b a.

Q25. Line “Silence surrounds us. I would have” contains
(1) assonance
(2) alliteration
(3) simile
(4) personification
Ans: (4) In this figure of speech natural objects inanimate things and abstraction are endowed with attributes of living creatures and often shows as feeling and behaving like human being. Hence option (4) is correct. Silence is personified.

Q26. In the above poem which line contains simile?
(1) Only line 5
(2) Only line 3
(3) Both lines 3 and 5
(4) None of these
Ans: (2) Only line 3 i.e. we speak like strangers, there’s no sign contains simile.

Q27. Which lines in Extract 2 contain ‘Assonance’?
(1) 7, 11, 12
(2) 9, 10, 11
(3) 7, 9, 10, 12
(4) All of these
Ans: (3) Line 7, 9, 10, 12 contain ‘Assonance’. Assonance means the similarity in sound between two syllables that are close together, created by the same vowels but different consonants.

Q28. Which lines match in rhyming in Extract 3?
(1) 13, 14, 18
(2) 14, 15, 17
(3) 13, 15, 17, 18
(4) 14, 15, 16
Ans: (2) Line 14, 15, 17 match in Rhyming.

Q29. Everyone ……… follow the traffic rules.
(1) may
(2) can
(3) could
(4) must
Ans: (4) Modal Auxiliary verb ‘must’ is used for strong obligation. Hence option (4) is correct. Correct sentence–Everyone must follow the traffic rules.

Q30. Terrorists are trying to ……. several bridges.
(1) breakdown
(2) blow up
(3) fallout
(4) None of the above
Ans: (2) Blow up is a phrasal verb which means– to destroy by explosion. Hence option (2) is correct. Correct sentence– Terrorists are trying to blow up several bridges.
Directions : (Q. Nos. 1-5) Read the poem carefully and answer the following questions.
When to the sessions of sweet silent thought I summon up remembrance of things past, I sigh the lack of many a thing I sought, And with old woes new wail my dear times’s waste; Then I can drown an eye, unused to flow, For precious friends bid in the death’s dateless night, And weep afresh love’s long-since-cancelled woe, And moon the expense of many a vanished sight.

Top
error: Content is protected !!