You are here
Home > QB Subjectwise > 041 Indian Polity & Constitution Previous Year Questions

041 Indian Polity & Constitution Previous Year Questions

Indian Polity & Constitution Previous Year Questions

Q1. Who of the following is the chairperson of the Committee recommending the appointment of the Director of the Central Bureau of Investigation?
(a) Cabinet Secretary
(
b) Personnel Secretary
(
c) Home Secretary
(
d) Central Vigilance Commissioner
Ans: (d)

Q2. Which one of the following items come under the concurrent list of Indian Constitution?
(a) Inter-State rivers
(
b) Trade Unions
(
c) Citizenship
(
d) Local Government
Ans: (b)

Q3. A member of the UPSC may be removed on the ground of misbehaviour by:
(a) Both the Houses of Parliament by way of impeachment
(
b) The President on the basis of enquiry by the Supreme Court
(
c) The Chairman of the UPSC
(
d) The Prime Minister on the basis of the recommendation of the Cabinet
Ans: (b)

Q4. Which one of the following statements is not correct?
(a) In the cabinet form of government prevalent in India, neither the President nor the Governor exercises the executive functions individually or personally
(
b) Executive action taken in the name of the Governor is the executive action of the State
(
c) The Governor cannot be held personally answerable for any portion of the address to the joint session
(
d) The Governor is bound to exercise all his powers and functions on the aid and advice of his Council of Ministers
Ans: (d)

Q5. Consider the following statements:
The Indian Constitution is:
1. an unwritten constitution.
2. a written constitution.
3. largely based on the Government of India Act, 1935.
4. a gift of British Parliament.
Of these statements:
(a) 2 and 4 are correct
(
b) 2 and 3 are correct
(
c) 1 and 4 are correct
(
d) 1 and 3 are correct
Ans: (b)

Q6. The Directive Principles of State Policy are fundamental for the:
(a) Upliftment of backward classes
(
b) Protection of individual rights
(
c) Administration of justice
(
d) Governance of state
Ans: (d)

Q7. Proclamation of emergency by the President of India can be made on the written advice of the Cabinet only. This provision has been added:
(a) After 44th Constitutional Amendment
(
b) After 42nd Constitutional Amendment
(
c) By the Constituent Assembly in the Constitution of India
(
d) By the Supreme Court of India in 1975
Ans: (a)

Q8. Who among the following decides whether a Bill is a Money Bill?
(a) The Finance Minister
(
b) The Chairman of the Rajya Sabha
(
c) The President of India
(
d) The Speaker of the Lok Sabha
Ans: (d)

Q9. Assertion (A) :The Draft Constitution provided for the direct election of the Governor.
Reason (R) :The Constituent Assembly opted for the present system of appointment of the Governor by the President.
Codes:
(a) Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A
(
b) Both A and R are individually true but R is not the correct explanation of A
(
c) A is true but R is false
(
d) A is false but R is true
Ans: (b)

Q10. Which one of the following committees recommended the separation of regulatory and development functions at the district level?
(a) Dantwallah Committee
(
b) Hanumantha Rao Committee
(
c) Kothari Committee
(
d) G.V.K. Rao Committee
Ans: (d)

Q11. Which of the following were created under the provisions of the Constitution of India?
1. National Development Council
2. Finance Commission
3. National Commission for Scheduled Castes
4. Commission to investigate the conditions of Backward Classes
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1, 2, 3 and 4
(
b) 1, 2 and 3 only
(
c) 2, 3 and 4 only
(
d) 1 and 4 only
Ans: (c)

Q12. Consider the following statements:
1. A new all-India service can be created if both the Lok Sabha and Rajya Sabha declare by a resolution supported by not less than two-thirds of the members present and voting that it is necessary or expedient in the national interest to do so.
2. There is no provision in the Constitution of India as to what level of authority can dismiss a member of a civil service of the Union or an all-India service or a civil service of a State.
Which of the statements given above is / are correct?
(a) Only 1
(
b) Only 2
(
c) Both 1 and 2
(
d) Neither 1 nor 2
Ans: (d)

Q13. 86th Amendment to the Constitution of India has:
(a) Made free and compulsory primary education a fundamental right
(
b) Incorporated provision of right to inheritance in the Directive Principles of State Policy
(
c) Enhanced the scope of reservation for backward communities in educational institutions
(
d) Brought minority educational institutions under strict control of the Central Government
Ans: (a)

Q14. Consider the following statements:
1. A Money Bill cannot be introduced in the Council of States.
2. The Council of States cannot reject a Money Bill nor amend it.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1
(
b) Only 2
(
c) Both 1 and 2
(
d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)

Q15. The States of the Indian Union can be reorganised or their boundaries altered by:
(a) The Union Parliament by a simple majority in the ordinary process of legislation.
(
b) Two-thirds majority of both the Houses of Parliament.
(
c) Two-thirds majority of both the Houses of Parliament and the consent of the legislature of the concerned States.
(
d) An executive order of the Union Government with the consent of the concerned State Governments.
Ans: (a)

Q16. In which of the following years, the Fundamental Duties have been added in the Constitution of India ?
(a) 1965
(
b) 1976
(
c) 1979
(
d) 1982
Ans: (b)

Q17. Which one of the following statements about the impeachment of the President of India is not correct?
(a) The charge for violation of the Constitution shall be preferred by either House of Parliament.
(
b) The resolution has to be moved after at least thirty days’ notice in writing.
(
c) The resolution has to be signed by not less than one-fourth of the total number of members of the House.
(
d) The resolution has to be passed by a majority of not less than two-thirds of the total membership of the House.
Ans: (b)

Q18. Which of the following is/are correct in respect of ‘Zero Hour’ discussion?
1. It is not directed against individual Minister.
2. It covers questions raised over matters of public importance.
Select the correct answer using the codes given below:
(a) Only 1
(
b) Only 2
(
c) Both 1 and 2
(
d) Neither 1 nor 2
Ans: (b)

Q19. The Constitution of India lays down that proposals for legislation are to be communicated to the Governor by the:
(a) Chief Minister
(
b) Speaker of the Legislative Assembly
(
c) Minister for Law
(
d) Minister for Home Affairs
Ans: (a)

Q20. Who among the following is hailed as the father of local self-government in India?
(a) Lord Mayo
(
b) Lord Ripon
(
c) Jawaharlal Nehru
(
d) Mahatma Gandhi
Ans: (b)

Q21. Which one of the following statements is not correct regarding the functions and powers of the Comptroller and Auditor-General of India?
(a) He examines the accounts of the Union Government and submits his report to the President.
(
b) He examines the accounts of the State Governments and submits his report to the Governors of the respective States.
(
c) He does not exercise any administrative control over the offices of the auditors working in the States.
(
d) In case either House of Parliament desires to have any information from him, it can do so through the Public Accounts Committee.
Ans: (c)

Q22. Which of the following Constitutional Amendment Acts included Part XIV-A (entitled as ‘Tribunals’) in the Constitution of India?
(a) 42nd Amendment Act
(
b) 44th Amendment Act
(
c) 47th Amendment Act
(
d) 49th Amendment Act
Ans: (a)

Q23. Who among the following had the longest tenure as the Prime Minister of India?
(a) Morarji Desai
(
b) Charan Singh
(
c) V.P. Singh
(
d) Lal Bahadur Shastri
Ans: (a)

Q24. Consider the following statements:
The Comptroller and Auditor-General of India is responsible for the audit of the accounts of:
1. The Union Government
2. State Governments
3. The Governments of Union Territories
4. The urban and rural local bodies Which of these statements are correct?
(a) 1, 2 and 3
(
b) 2, 3 and 4
(
c) 1, 3 and 4
(
d) 1, 2 and 4
Ans: (a)

Q25. As far as the Armed Forces are concerned, the Fundamental Rights granted under Articles 14 and 19 of Constitution are:
(a) Not available at all
(
b) Available to the Armed Forces but not to other forces
(
c) Available only at the discretion of the Chief of the Army staff
(
d) Available only according to law made by Parliament
Ans: (d)

Top
error: Content is protected !!