You are here
Home > QB Subjectwise > 041 History Previous Year Questions

041 History Previous Year Questions

History Previous Year Questions

Q1. The tenure of some of the Viceroys in India was witness to some of the important events/developments in the history of colonial India. Examine the statements:
1. Lord Hardinge II witnessed the Coronation Durbar at Delhi
2. Chelmsford’s tenure saw the passing of Rowlatt Act
3. Reading’s tenure witnessed the visit of Prince of Wales
4. Willingdon’s tenure witnessed the Second Round Table Conference
Choose the correct code.
(a) 1, 2 and 3
(b) 1, 3 and 4
(c) 2 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Q2. Assertion (A): Noorjahan conducted the affairs of the state and conferred high titles on her relatives.
Reason (R): Noorjahan had insatiable ambition.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (b)

Q3. Which of the following statements about the administrative system of the Early Vedic period is not correct?
(a) The king was assisted by a number of functionaries of whom the two most important were purohita and the senani
(b) Gramani was the head of the village only for civic purposes
(c) Forts and strongholds were under purapati
(d) To provide organization in society

Ans: (b)

Q4. Match the following List I List II (Battle) (Treaty)
A. The Third Carnatic 1. Treaty of Salbai War
B. The Third Mysore 2. Treaty of Lahore War
C. The First Maratha War 3. Treaty of Paris
D. The First Anglo 4. Treaty of Srirangapatam Sikh War
Codes :
A B C D
(a) 2 1 4 3
(b) 2 4 1 3
(c) 3 4 1 2
(d) 3 1 4 2

Ans: (c)

Q5. The following are the events in national movement
1. Champaran Satyagraha
2. Non-Cooperation Movement
3. Quit India Movement
4. Dandi March The correct chronological order is
(a) 1, 2, 4, 3
(b) 2, 1, 3, 4
(c) 3, 2, 1, 4
(d) 2, 3, 1, 4

Ans: (a)

Q6. Consider the following singers:
1. Anup Jalota
2. Chitra Singh
3. Penaz Masani
4. Parvati Khan Among these persons, the well-known Ghazal singers include
(a) 1, 2 and 3
(b) 1, 3 and 4
(c) 2, 3 and 4
(d) 1,2 and 4

Ans: (a)

Q7. Statement I: Sculptures of the Gandhara School stylistically are typically linked to the Greco-Roman and the Parthian art of Iran.
Statement II: The earliest stone Buddha images in the Swat valley pre-dated the Kushana period, which suggests that certain iconographic conventions were already wellestablished in the pre-Kushana period.
(a) Both the statements are true and Statement II is the correct explanation of Statement I
(b) Both the statements are true, but Statement II is not the correct explanation of Statement I
(c) Statement I is true, but Statement II is false
(d) Statement I is false, but Statement II is true

Ans: (b)

Q8. The Rigveda reference to the panchajanah, the ‘Five peoples’, is to:
(a) Yadu-Turvasha, Anu-Druhyu, the Puru-Bharatas.
(b) Anu Druhyu, Gotamas, Puru, Bharatas.
(c) Yadu-Turvasa, Gotama, Kurus and Purus
(d) Puru-Bharatas, Kurus, Gotama and the Anus

Ans: (a)

Q9. Many of Gandhi’s associates came to join him during the course of activities he undertook in his political career to strengthen the national movement. Select the correct statements and choose the right code:
1. Rajendran Prasad, Braj Kishore Prasad and J B Kripalani during the Champaran indigo cultivators agitation
2. Vallabhbhai Patel and Indulal Yagnik during the Ahmedabad textile workers strike
3. Anasuya Behn during the Kheda peasants
4. G K Gokhale during his stay in South Africa
(a) Only 1
(b) 1 & 4
(c) 1 & 3
(d) 1, 2 & 3

Ans: (b)

Q10. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other as Reason (R):
Assertion (A): Muslim political thinking was also shaped by the Adab literature.
Reason (R): The Adab literature was, to some extent, influenced by the Panchatantra which was introduced into Arabic literature by Ibn al-Muqaffa’s translation of Kalila wa Dimna.
In the context of the above two statements which of the following is correct ?
(a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(b) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(c) (A) is true, but (R) is false.
(d) (A) is false, but (R) is true.

Ans: (a)

Q11. The chief opponents of the Aryans were the indigenous people of non-Aryan origin known as Panis and Dasas or Dasyus. The factor which enabled the Aryans to emerge victorious in the struggle against the indigenous tribes was
(a) Lack of unity among the indigenous tribes
(b) Better organization among the Aryans
(c) Superior military equipment of the Aryans
(d) Cultural superiority

Ans: (c)

Q12. Consider the following:
The arrival of Babur into India led to the
1. introduction of gunpowder in the subcontinent
2. introduction of the arch and dome in the region’s architecture
3. establishment of Timurid dynasty in the region
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Ans: (b)

Q13. Which one of the following sequences indicates the correct chronological order?
(a) Shankaracharya—Ramanuja—Chaitanya
(b) Ramanuja—Shankaracharya—Chaitanya
(c) Ramanuja—Chaitanya—Shankaracharya
(d) Shankaracharya—Chaitanya—Ramanuja

Ans: (a)

Q14. Which of the following is correct?
1. Shore temple of : Pallavas Mahabalipuram
2. Kailasa temple of Ellora : Rashtrakutas
3. Khajuraho temples : Chandellas
Codes :
(a) None is correct
(b) Only 1 is correct
(c) Only 2, 3 are correct
(d) All are correct

Ans: (d)

Q15. Consider the following statements about the European travellers to India
1. Sir Thomas Roe, the Representative of the East India Company, was granted the permission by Jahangir to open a factory at Surat.
2. Captain Hawkins was driven out from Agra by the Mughals at the instigation of Portuguese.
3. Father Monserrate travelled with Akbar on his journey to Kashmir.
Which of the statement(s) given above is/are correct?
(a) 2 and 3 (b) Only 2
(c) 1 and 2 (d) 1 and 3

Ans: (d)

Q16. The course of National Movement saw different people take different initiatives:
1. Khudai Khidmatgar by Mohammad Ali
2. Chittagong Raid by Subhash Chandra Bose
3. Khilafat Movement led by Khan Abdul Gaffar Khan
4. Raising of Indian National Army by Surya Sen
Select the code for correct statements:
(a) 2 and 3
(b) Only 1
(c) 1 and 3
(d) None of the above

Ans: (d)

Q17. Which of the following statement(s) is/ are found to be correct?
I. Sant Kabir is considered to be nominally a Muslim, although his thoughts were Hindu.
II. Kabir was found and brought up by a Muslim weaver, Meru and his wife Nima, in a liberal environment where he came in contact with both Muslim and Hindu religions.
III. In his early years, Kabir became a disciple of Ramananda and followed the Bhakti Marga (path of devotion).
(a) I, II and III
(b) I and II
(c) II and III
(d) All are incorrect.

Ans: (a)

Q18. List-I List-II
A. Tirukkural 1. Ilangoadigal
B. Shilpadikaram 2. Sattanar
C. Manimakhlai 3. Tolkappiyar
D. Tolkappiyam 4. Tiruvalluvar
Codes:
A B C D
(a) 4 1 2 3
(b) 1 4 3 2
(c) 4 1 3 2
(d) 1 4 2 3

Ans: (a)

Q19. Consider the following statements:
Hemu, who was defeated at the Second Battle of Panipat by Akbar’s army, was a
1. minister and general of Adil Shah
2. trader or Baniya by birth
3. governor of Agra
4. general of Sikandar Shah
Which of the above statement (s) is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 1, 2 and 3
(c) 2 and 4
(d) 1 alone

Ans: (a)

Q20. Assertion (A): The sponsor and the most prominent figure of the Chisti order of Sufis in India is Khwaja Moinuddin Chisti.
Reason (R): The Chisti order takes its name from a village Chisti in Ajmer.
In the context of the above two statements, which one of the following is correct ?
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true, but R is not a correct explanation of A
(c) A is true, but R is false
(d) A is false, but R is true

Ans: (c)

Q21. Consider the following statements:
1. The first woman President of the Indian National Congress was Sarojini Naidu.
2. The first Muslim President of the Indian National Congress was BadruddinTyabji
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans: (b)

Q22. Which among the following was the most immediate factor for the spread of Swadeshi and boycott of foreign goods during the first decade of the last century?
(a) Curzon’s design to curtail the sphere of local selfgovernment
(b) Curzon’s attempt to control the universities
(c) Curzon’s partition of Bengal
(d) Curzon’s plan to curb the growing popularity of the Indian National Congress

Ans: (c)

Q23. With regard to the early Congress’ moderate politics a systematic critique emerged from different quarters.
Examine the following and select the correct code.
1. Aurobindo Ghosh: A little too much talk about the blessings of British rule
2. Ashwini Kumar Dutt: Congress session is a ‘three day tamasha’
3. Bal Gangadhar Tilak: ‘… Croak once a year like a frog’
(a) 1 and 2 only
(b) 2 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Ans: (d)

Q24. Choose the set of correct chronological order of dynasties.
(a) Lodi, Slave, Tughlaq, Khilji
(b) Slave, Tughlaq, Khilji, Lodi,
(c) Khilji, Lodi, Slave, Tughlaq
(d) Slave, Khilji, Tughlaq, Lodi

Ans: (d)

Q25. Assertion (A): In June, 1941, the Communist Party of India declared its support to the war efforts of Great Britain.
Reason (R): Great Britain supported Russia against the German invasion.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!