You are here
Home > QB Subjectwise > 041 Geography Previous Year Questions

041 Geography Previous Year Questions

Geography Previous Year Questions

Q1. Which of the following statements is not correct about plantation agriculture?
(a) It was introduced in the tropical lands by Europeans and North Americans.
(b) Plantations are very large in size.
(c) The entire labour comes from European and North American countries.
(d) It requires large capital investment.
Ans: (c)

Q2. Match list I with list II and select the correct answer by using the code given below:
List I List II
(Wildlife sanctuary) (State)
A. Ranthambore 1. Rajasthan
B. Kalleru 2. Punjab
C. Abohar 3. Andhra Pradesh
D. Keibul Lanjao 4. Manipur
Code:
A B C D
(a) 2 4 1 3
(b) 1 3 2 4
(c) 3 2 4 1
(d) 4 1 3 2
Ans: (b)

Q3. ‘Khasi’ and ‘Garo’ tribes mainly live in
(a) Kerala
(b) Meghalaya
(c) Chota Nagpur
(d) Tamil Nadu
Ans: (b)

Q4. Grenada is situated in
(a) Pacific Ocean
(b) Indian Ocean
(c) Caribbean Sea
(d) Mediterranean Sea
Ans: (c)

Q5. Rotation results in
(a) the formation of day and night
(b) the fixation of position of a place on earth
(c) change in the direction of wind and ocean currents
(d) all of these
Ans: (d)

Q6. The following factors have caused water logging in the black lava soil of Deccan:
1. introduction of irrigation
2. sugar cane cultivation
3. high rainfall.
Select the correct answer from the codes given below:
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 2
(c) only 1
(d) 1 and 3
Ans: (b)

Q7. Heat gain through insolation and heat loss through terrestrial radiation are equal approximately at which latitude ?
(a) 22½° North and South
(b) 40½° North and South
(c) 42½° North and South
(d) 66½° North and South
Ans: (b)

Q8. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists : List-I List-II
(Farming area) (State)
A. Doab 1. Assam
B. Char 2. Karnataka
C. Maidan 3. Punjab
D. Terai 4. Uttar Pradesh
Code :
A B C D
(a) 3 2 1 4
(b) 3 1 2 4
(c) 4 1 2 3
(d) 4 2 1 3
Ans: (b)

Q9. When it is noon at IST meridian, people at another place of the earth are taking 6O’clock morning
tea. The longitude of this place is
(a) 17º30ºE (b) 7º30ºW
(c) 172º30ºE (d) 90ºW
Ans: (b)

Q10. Match the following and find out the correct answer by using the codes given below.
List I (Feature) List II (Example)
A. Strait 1. Malacca
B. Sea 2. Caribbean
C. Gulf 3. Bothnia
D. Isthmus 4. Panama
Code:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 3 1 4 2
(c) 2 3 1 4
(d) 4 2 3 1
Ans: (a)

Q11. Which one of the following is known as the “coffee port” of the world?
(a) Sao Paulo (b) Santos
(c) Rio de Janeiro (d) Buenos Aires
Ans: (b)

Q12. Deforestation results in
1. Flora destruction
2. Fauna destruction
3. Ecological disbalance The correct options are
(a) 1, 2 & 3
(b) 1 & 2
(c) 1 & 3
(d) 2 & 3
Ans: (a)

Q13. Physiological population density is the ratio of
(a) Total population to total area
(b) Total population to total irrigated land area
(c) Total population to urban land area
(d) Total population to rural land area
Ans: (b)

Q14. Each time zone is defined by its distance
(a) East of Greenwich, England
(b) West of Greenwich, England
(c) East or west of Greenwich, England
(d) none of these
Ans: (c)

Q15. Which of the following has a potential for harnessing of tidal energy in India?
(a) Gulf of Cambay
(b) Gulf of Mannar
(c) Backwaters of Kerala
(d) Chilka lake
Ans: (a)

Q16. Consider the following statements and identify the right ones.
(i) The temperature of air rises when its pressure falls.
(ii) The pressure of the air falls when the temperature rises.
(a) I only (b) II only
(c) Both (d) None
Ans: (b)

Q17. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the lists:
List I
(Himalayan Peaks) List II
(States)
A. Nanga Parbat 1. Jammu & Kashmir
B. Nanda Devi 2. Sikkam
C. Kanchanjunga 3. Uttarakhand
Codes :
A B C
(a) 1 2 3
(b) 1 3 2
(c) 2 3 1
(d) 3 1 2
Ans: (b)

Q18. If the latitude and, longitudinal extent of an Indian State/ UT is 15°48’00″N to 14°53’15″N and 74°20’13″E to 74°40’33″E, then which one of the following is that State/UT?
(a) Puducherry (b) Chandigarh
(c) Goa (d) Delhi
Ans: (c)

Q19. Assertion (A): The same face of the Moon is always present to the Earth.
Reason (R): The Moon rotates about its own axis in 23 and half days which is about the same time that it takes to orbit the Earth.
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true but R is not a correct explanation of A
(c) A is true but R is false
(d) A is false but R is true
Ans: (c)

Q20. The earth’s albedo means:
(a) Solar radiation absorbed by the earth’s surface.
(b) Solar radiation absorbed by the atmosphere.
(c) Solar radiation reflected back by the earth’s surface to the space.
(d) Ratio between the total solar radiation falling upon a surface and amount reflected in percentage.
Ans: (d)

Q21. Match List I with List II and find out the correct answer by using the code given has below.
List I List II
(Coalfields) (Countries)
A. Karaganda 1. U.S.A.
B. Pittsburgh 2. France
C. Lorraine 3. Germany
D. Saxony 4. Kazakhstan
Code:
A B C D
(a) 2 3 4 1
(b) 2 3 1 4
(c) 4 1 2 3
(d) 3 2 4 1
Ans: (c)

Q22. The fifth district that achieved hundred per cent literacy in India is
(a) Satara in Maharashtra
(b) Shimoga in Karnataka
(c) Burdwan in West Bengal
(d) Thanjavur in Tamil Nadu
Ans: (d)

Q23. If the difference in time of the two places is 2 hours and 20 minutes, then the difference in their longitudes will be
(a) 30°
(b) 35°
(c) 40°
(d) 45°
Ans: (b)

Q24. The tide of minimum rise is called
(a) Spring tide
(b) Neap tide
(c) Ebb tide
(d) none of these
Ans: (b)

Q25. The location of iron and steel mills in India is determined in the order of the availability factor of
(a) iron ore, coking coal, limestone and manganese
(b) coking coal, iron core, limestone and manganese
(c) iron ore, manganese, limestone and coking coal
(d) coking coal, manganese, iron ore and limestone
Ans: (b)

Top
error: Content is protected !!