You are here
Home > QB Subjectwise > 041 English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

041 English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

Q1. Which one of the following words is a noun?
(1) develop
(2) interesting
(3) teacher
(4) brave
Ans: (3) Teacher is a noun. Interesting and brave are adjectives. Develop is a verb. Hence option (3) would be correct.

Q2. Fill in the appropriate determiner I have not got …….money in my bank account.
(1) a
(2) any
(3) a few
(4) few
Ans: (2) ‘any’ is used in negative and interrogative sentences. Since ‘not’ is used, the sentence is negative, so, ‘any’ would be used. I have not got any money in my bank account. Henceo option (2) would be correct.

Q3. Supply the correct form of the verb ‘remember’ in the following sentence I ………….your name.
(1) remember
(2) am remembering
(3) was meeting
(4) have remember
Ans: (1) The correct sentence is I remember your name. Hence option (1) would be correct.

Q4. Pick out the correct verb form She was walking along the road when she………him.
(1) have met
(2) met
(3) was meeting
(4) meet
Ans: (2) Past form of the verb – ‘met’ would be used here. She was walking along the road when she met him. Hence option (2) would be correct.

Q5. Supply a modal which expresses ability All of them ………..speak three language.
(1) will
(2) may
(3) must
(4) can
Ans: (4) ‘ability’ is expressed by the modal ‘can’. All of them can speak three language. Hence option (4) would be correct.

Q6. We must come back by six ‘Must in the above sentence expresses
(1) advice
(2) possibility
(3) desire
(4) necessity
Ans: (4) ‘must’ expresses ‘necessity’. Hence option (4) would be correct.

Q7. Complete the phrasal verb in the following sentence You may try hard to hide the truth, but one day the truth will come ……….
(1) over
(2) in
(3) out
(4) at
Ans: (3) In such sentences to express revelation, ‘come out’ is used. Hence option (3) would be correct.

Q8. Complete the phrasal verb in the following sentence People have been complaining about the prices going ……… everyday.
(1) through
(2) up
(3) after
(4) in
Ans: (2) ‘going up’ means rise. People have been complaining about the prices going up every day. Hence option (2) would be correct.

Q9. Complete the phrasal verb in the following sentence Many parents were at the railway station to see ……. their children.
(1) at
(2) away
(3) off
(4) after
Ans: (3) ‘see off’ is generally used. Hence option (3) would be correct. (परीक्षा तिथिः 31-07-2011)

Q10. Which one of the following phrasal verbs means ‘to remove’?
(1) take off
(2) put on
(3) put up
(4) get off
Ans: (1) ‘take off’ means ‘to remove’. Hence option (1) would be correct.

Q11. We decided to put off our visit to Kashmir till October. ‘Put off’ in the above sentence means
(1) plan
(2) arrange
(3) reject
(4) postpone
Ans: (4) ‘Put off’ here means ‘postpone’. Hence option (4) would be correct.

Q12. There isn’t enough money, so we must cut down expenses. ‘Cut down’ in the above sentence means
(1) stop
(2) reduce in size or amount
(3) increase in size or amount
(4) revise
Ans: (2) ‘Cut down’ here means reduce in amount. Hence option (2) would be correct.

Q13. They are repairing the bridge. The passive voice of the above sentence will be
(1) The bridge are being repaired
(2) The bridge is repaired
(3) The bridge is being repaired
(4) The bridge has being repaired
Ans: (3) In passive object comes in the place of subject and tense changes accordingly. The correct passive transformation is – The bridge is being repaired (by them). Hence option (3) would be correct.

Q14. Pick out the correct passive voice of the following sentence They carried the injured player off the field.
(1) The injured player was carried off the field by them
(2) Off the field was carried by the injured player
(3) The injured player be carried off the field
(4) The injured player has been carried off the field
Ans: (1) The correct passive transformation is – The injured player was carried off the field by them. Hence option (1) would be correct.

Q15. He said, “Kavita, when is the next train?” The above sentence in Reported Speech will be
(1) He asked to Kavita when was the next train
(2) He asked Kavita that when the next train was
(3) He asked to Kavita that when is the next train
(4) He asked Kavita when the next train was
Ans: (4) In reported speech the present tense changes to past. So, He asked Kavita when the next train was? would be correct answer.

Q16. The doctor said to me, “Do not swim in cold water.” In Reported Speech the above sentence will be The doctor advised me
(1) that do not swim in cold water
(2) do not swim in cold water
(3) not to swim in cold water
(4) to not swim in cold water
Ans: (3) The correct reported transformation is – The doctor advised me not to swim in cold water. Hence option (3) would be correct.

Q17. Pick out the sentence which has the same meaning as the following sentence No person in my village is as wise as my uncle.
(1) There is no wise person in my village
(2) My uncle is the wisest person in my village
(3) My uncle is the only wise person in my village
(4) My uncle is wiser than some people in my village
Ans: (2) The sentence means that the uncle was the wisest in the village. Hence option (2) would be correct.

Q18. Pick out the appropriate question tag for the following statement You didn’t see him.
(1) did you?
(2) didn’t you?
(3) isn’t it?
(4) aren’t you?
Ans: (1) The correct question tag would be – did you? as it affirms the negative proposition/idea – you didn’t see him. Hence option (1) would be correct.

Q19. The word ‘advocate’ is similar in meaning to
(1) scholar
(2) adviser
(3) supporter
(4) lawyer
Ans: (4) ‘advocate’ is a lawyer. Hence option (4) would be correct.

Q20. Which one of the following words is similar in meaning to the word ‘precise’?
(1) exact
(2) brief
(3) precious
(4) expensive
Ans: (1) ‘precise’ means exact. Hence option (1) would be correct.

Q21. The opposite of the word ‘familiar’ is
(1) personal
(2) related to a family
(3) strange
(4) unfriendly
Ans: (3) Antonym of ‘familiar’ is ‘strange’. Hence option (3) would be correct.

Q22. The word ‘creative’ is opposite meaning to
(1) positive
(2) destructive
(3) artistic
(4) pessimistic
Ans: (2) Opposite of ‘creative’ is ‘destructive’. Hence option (2) would be correct.

Q23. Pick out the word which has been correctly spelt
(1) obedient
(2) obedient
(3) obedient
(4) obidiant
Ans: (3) The correctly spelt word is – obedient. Hence option (3) would be correct.

Q24. Which one of the following words has been correctly spelt?
(1) grammar
(2) grammar
(3) grammer
(4) gramer
Ans: (1) ‘grammar’ is correct. Hence option (1) would be correct.
Directions (Q. Nos. 25-26) : Read the following stanza and answer the following question. “Silence hath bound thee with her fatal chain; Neglected, mute and desolate art thou, Like ruined monument on desert plain : May be by mortal wakened once again, Harp of my country, let me strike the strain

Q25. The line ‘Like ruined monument on desert plain’ is an example of
(1) metaphor
(2) simile
(3) elegy
(4) hyperbole
Ans: (2) ‘Like’ indicates simile. Hence option (2) would be correct.

Q26. Which one of the following phrases gives us an example of alliteration?
(1) strike the strain
(2) harp of my country
(3) with her fatal chain
(4) desolate art thou
Ans: (1) ‘Alliteration’ is repetition of consonant sounds, as in strike the strain. Hence option (1) would be correct.

Q27. A sonnet usually contains
(1) six lines
(2) eight lines
(3) twelve lines
(4) fourteen lines
Ans: (4) A sonnet has fourteen lines. Hence option (4) would be correct.
Directions (Q. Nos. 88-90) Pick out correct phonetic transcription of the following words.

Q28. Like
(1) / IIk /
(2) / Ialk /
(3) / Iai:k /
(4) / Iu:Ik /
Ans: (2) The phonetic transcription of Like is – / Ialk /. Hence option (2) would be correct.

Q29. Tree
(1) / tre /
(2) / trI /
(3) / tri: /
(4) / treI /
Ans: (3) ‘Tree’ is transcribed as – / tri: /. Hence option (3) would be correct.

Q30. These
(1) / θ i:z /
(2) / ∂ Is /
(3) / θ Iz /
(4) / ∂ i:z /
Ans: (4) ‘These’ is transcribed as – / ∂ i: z /. Hence option (4) would be correct.

Top
error: Content is protected !!