You are here
Home > QB Subjectwise > 040 History Previous Year Questions

040 History Previous Year Questions

History Previous Year Questions

Q1. Which of the following statements regarding Ashoka’s Dhamma is not correct?
(a) Rock edict XIII is of paramount importance in the understanding of Ashokan policy of Dhamma.
(b) The fifth Rock edict introduces the institution of Dhamma maha mattas.
(c) Ashoka’s Dhamma could not survive him.
(d) The policy of Dhamma was an attempt at founding a new religion.

Ans: (d)

Q2. The ‘Hotjris’ as a class were the most highly educated order of priests. Which of the following statement is correct about ‘Hotjris’:
I. They were supposed to know the proper pronunciation and the meaning of their Hymns.
II. They were to know the order and employment of which was taught in the Brahmans of the Bhavrichas.
(a) only I
(b) only II
(c) either I or II
(d) both I and II

Ans: (d)

Q3. Which of the following statement(s) is/ are found to be incorrect?
I. The Deoband Movement began in 1867, with an aim of uniting all Muslims, to preach the basic principles of Islam and to educate Muslims.
II. The Khalsa College was established in 189 in Amritsar by Dayal Das who led the Sikh Movement.
III. Swami Vivekananda, a priest at a temple in Dakshineswar near Calcutta, emphasized that there are many roads to God and Salvation and that service to man was service to God.
(a) I and II
(b) II and III
(c) Only II
(d) Only III

Ans: (d)

Q4. Which of the following was not one of the reasons for the failure of dhamma?
(a) Ashoka’s excessive enthusiasm produced a reaction against it
(b) It failed to provide a solution to the problems which it set out to solve
(c) It was too vague a solution, because the problems lay at the very roots of the system
(d) It was too idealistic a concept, which could not break the social and sectarian barriers

Ans: (d)

Q5. Consider the following individuals—
1. N. M. Joshi 2. Dewan Chamanlal
3. Shiva Rao 4. V. V. Gin
Which movement amongst the following were all of the above associated with?
(a) Communist Movement
(b) Kisan Sabha Movement
(c) Trade Union Movement
(d) State People’s Movement

Ans: (c)

Q6. What is the correct chronological sequence of the following?
1. Wood’s Education Despatch
2. Macaulay’s Minute on Education
3. The Sargeant Education Report
4. Indian Education (Hunter Commission)
Codes :
(a) 2, 1, 4, 3
(b) 2, 1, 3, 4
(c) 1, 2, 4, 3
(d) 4, 3, 1, 2

Ans: (a)

Q7. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the lists :
List-I : List-II
(Centre of Handicrafts) : (State)
A. Mon : 1. Arunachal Pradesh
B. Nalbari : 2. Assam
C. Pasighat : 3. Meghalaya
D. Tura : 4. Nagaland A B C D
(a) 4 2 1 3
(b) 4 3 2 1
(c) 1 3 4 2
(d) 1 2 4 3

Ans: (a)

Q8. Which of the following statements about the musical culture in 18th and 19th century South India is/are correct ?
1. Musical developments were spearheaded by the Arcot court.
2. Tanjavur replaced Madras as the cultural capital of classical music in the second half of the nineteenth century.
3. Three great composers, Tyagaraja, Diksitar and Syama Sastri experimented with the kriti form to set the foundations for modern Carnatic music.
Select the correct answer using the code given below :
(a) 1 and 3 only (b) 2 only
(c) 3 only (d) 1, 2 and 3

Ans: (a)

Q9. Select the correct statements with regard to the Vedic texts:
1. Brahmanas deal with metaphysical problems
2. Upanishad deal with methods of performing Vedic rituals
3. Atharvaveda documents folk tradition
4. Rigveda and Avesta have carries linguistic similarities
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Q10. Assertion (A): The earlier hypothesis that the Indus Valley Civilization was merely an extension of the Mesopotamian civilization or that the former was a direct imitation of the latter had to be rejected.
Reason (R): Research over the past eight decades has established a clear proof of the long-term indigenous evolution of the Indus Valley Civilization.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (d)

Q11. Consider the following statements:
During the time of the Lord Cornwallis, as per the zamindari system,
1. the demand of the government on the revenue collected by the zamindars was fixed at 70 per cent.
2. If a zamindar failed to pay to the government its demand on the due date, his zamindari was auctioned.
Which of the statements given above is/ are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans: (d)

Q12. List I List II
A. Second Sangam 1. Abhidhamma Pitak
B. Third Sangam 2. Tolkappiyan
C. First Buddhist council 3. Tripitika
D. Third Buddhist council 4. Silakhadikaram
(a) A – 2; B – 3; C – 1; D – 4
(b) A – 2; B – 4; C – 3; D – 1
(c) A – 4; B – 2; C – 3; D – 1
(d) A – 4; B – 2; C – 1; D – 3

Ans: (b)

Q13. Which of the following was not one of the measures suggested by Raja Rammohan Roy for the betterment of the peasant’s lot?
(a) Substitution of ryotwari system for zamindari system
(b) Reduction of the rent to be paid by the tenants and the revenue paid by the zamindars
(c) Loss is revenue to be made up by tax upon luxuries or by employing low-salaried Indians as collectors
(d) Fixity of rents for the cultivators on the lines of the Permanent Settlement with the zamindars

Ans: (a)

Q14. Which of the following political parties/ organisations were established by Dr. B.R.
Ambedkar?
1. Swaraj Party 2. Samaj Samata Sangh
3. All India Scheduled Castes Federation
4. The Independent Labour Party
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1, 2 and 4
(b) 1,3 and 4
(c) 2, 3 and 4
(d) 1, 2 and 3

Ans: (c)

Q15. Consider the following statements:
The striking feature of the Jama Masjid in Kashmir completed by Zain-ul-Abidin include(s)
(a) turret
(b) similarity with Buddhist pagodas
(c) Persian style
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 alone
(b) 1, 2 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1 and 3

Ans: (b)

Q16. Match the following List I List II
(Text) (Author)
A. Kitab-al-Hind 1. Ibn Battuta
B. Rehla 2. Al–Biruni
C. Humayun Nama 3. Lohori
D. Badshah Nama 4. Gulbadan Begum
Codes :
AB C D A B C D
(a) 2 4 1 3 (b) 3 1 4 2
(c) 3 4 1 2 (d) 2 1 4 3

Ans: (d)

Q17. Consider the following statements.
1. Akbar introduced the Dahsala system for land revenue administration.
2. One third of the produce was the state’s share.
3. The Dahsala system was a further development of the Zabti system.
4. Nasaq system was used to collect the revenue.
Which of the statement (s) given above is/are correct?
(a) Both 1 and 2
(b) Both 1 and 3
(c) only 4
(d) All of these

Ans: (d)

Q18. Assertion (A): Mahatma Gandhi observed fast at Poona in 1932.
Reason (R): Mahatma Gandhi was opposed to the provision of separate electorate rights for Harijans in the Communal Award.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (a)

Q19. Assertion (A): Jaisingh succeeded in persuading Shivaji to come to Aurangzeb’s court and enter Imperial services.
Reason (R): The attempt at reconciliation failed because Shivaji was dissatisfied with the terms offered.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (a)

Q20. Which of the following was not one of the reasons for the rapid spread of Jainism amongst the trading community?
(a) The trading community could observe the vow of non-injury without any difficulty
(b) The s trict l imitation of pri vate prope rty w as interpreted to mean landed property and not the wealth earned from trade and commerce
(c) The Jain temples received generous donations from rich merchants
(d) The encouragement of frugality in Jainism coincided with a similar sentiment incommercial activity

Ans: (c)

Q21. The earliest movement which took up the cause of lower caste against Brahmana domination was
(a) Nair Service Society
(b) Satya Shodak Society
(c) Mahajan Sangam
(d) Vokkaliga Sangha

Ans: (b)

Q22. Match the columns :
A. Sir John Marshall 1. Glory of Indian Art
B. H. T. Prinsep 2. History of Indian Culture
C. A. K. Coomara 3. Writer during the Swamy time of Lord Hastings
Select the correct answer from the codes given below:
A B C
(a) 1 2 3
(b) 3 2 1
(c) 2 3 1
(d) 2 1 3

Ans: (c)

Q23. Which one of the following monuments figured in the news recently in connection with a fall of some of its parts and its consequent archaeological conservation?
(a) Jagannath Temple, Puri
(b) Sun Temple, Konark
(c) Khandariya Mahadeva Temple, Khajuraho
(d) Chaunsat Yogini Temple, Bheraghat

Ans: (a)

Q24. Which one among the following was the primary reason behind the failure of the Young Bengal Movement in Bengal?
(a) It did not appeal to educated people
(b) Its economic programme was not popular
(c) It was too radical
(d) It did not have good leaders

Ans: (c)

Q25. The most likely reasons for the patronage was:
(a) To legitimize position and to earn merit.
(b) To spend resources of the empire.
(c) Give employment to artisans, sculptors etc.
(d) All the above

Ans: (a)

Top
error: Content is protected !!