You are here
Home > QB Subjectwise > 040 Geography Previous Year Questions

040 Geography Previous Year Questions

Geography Previous Year Questions

Q1. Rivers that pass through Madhya Pradesh are
1. Sind 2. Ken
3. Mahi 4. Yamuna
(a) 1, 2, 3 are correct
(b) 2, 3, 4 are correct
(c) 1, 2, 4 are correct
(d) 1, 3, 4 are correct
Ans: (c)

Q2. Consider the following statements
1. Groundnut is not grown in kharif season.
2. Sesame is a kharif crop in north India and rabi crop in south India.
3. Cotton is not grown in rabi season
Which of the statements given about are correct?
(a) 1 and 2 (b) 1 and 3
(c) All the above (d) None of the above
Ans: (c)

Q3. Which one of the following statements is not correct?
(a) There is no definition of the Scheduled Tribe in the Constitution of India.
(b) North-East India accounts for a little over half of the country’s tribal Population.
(c) The people known as Todas live in the Nilgiri area.
(d) Lotha is a language spoken in Nagaland.
Ans: (a)

Q4. Though coffee and tea both are cultivated on hill slopes, there is some difference between them regarding their cultivation. In this context, consider the following statements :
1. Coffee plant requires a hot and humid climate of tropical areas whereas tea can be cultivated in both tropical and subtropical areas.
2. Coffee is propagated by seeds but tea is propagated by stem cuttings only.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)

Q5. The Banihal pass is in the
(a) Punjab Himalayas
(b) Kuma on Himalayas
(c) Kashmir Himalayas
(d) Assam Himalayas
Ans: (c)

Q6. By how much degree the earth is inclined on its own Axis
(a) 231/2 (b) 661/2
(c) 241/2 (d) 691/2
Ans: (a)

Q7. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists.
List-I List-II
(A) Paper (1) Vijaynagar
(B) Heavy Engineering (2) Varanasi
(C) Locomotives (3) Hatia
(D) Steel production (4) Nepanagar
(a) A – 3 ; B – 4 ; C – 1 ; D – 2
(b) A – 4 ; B – 3 ; C – 2 ; D – 1
(c) A – 3 ; B – 1 ; C – 2 ; D – 4
(d) A – 4 ; B – 2 ; C – 1 ; D – 3
Ans: (b)

Q8. The Circle of illumination divides Earth into two hemispheres known as
(a) East and West (b) North and South
(c) Day and night (d) Summer and Winter
Ans: (c)

Q9. Which of the following pairs is not correctly matched?
(Old names of places) (New names of places)
(a) Kayani Loi-kaw
(b) Kishinev Chisinau
(c) Kuiibyshov Samara
(d) Mitau Mintow
Ans: (d)

Q10. The lowest temperature in India is recorded at
(a) Leh (b) Dras
(c) Kupwara (d) Baramula
Ans: (b)

Q11. The number of States having common boundary with the State of Madhya Pradesh is :
(a) 5
(b) 6
(c) 7
(d) 8
Ans: (a)

Q12. In India, the problem of soil erosion is associated with which of the following?
1. Terrace cultivation 2. Deforestation
3. Tropical climate
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 and 2 only
(b) 2 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans: (b)

Q13. The rural settlements of Kerala are mostly
(a) Compact
(b) Dispersed
(c) Linear
(d) Radial
Ans: (b)

Q14. The city of Nasik is situated on the bank of which one of the following rivers?
(a) Krishna (b) Mandovi
(c) Godavari (d) Tapti
Ans: (c)

Q15. Which one of the following is the example of subsistence farming?
(a) Shifting cultivation
(b) Commercial farming
(c) Extensive and intensive farming
(d) Organic farming
Ans: (a)

Q16. Consider the following statements:
1. The temperature of the ocean water falls with increasing depth but at no depth point, the temperature falls below freezing point.
2. The temperature of the ocean water is almost the same at the sea surface in the Indian Ocean and Red Sea, but at greater depth temperature in Indian Ocean falls more rapidly than in Red Sea.
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)

Q17. Match List I with List II and find out the correct answer by using the code below.
List I List II
(Region) (Tribute)
A. Arabian Peninsula 1. Bedouins
B. Kalahari Desert 2. Bushman
C. Canadian Tundra 3. Lapps
D. Scandinavian Tundra 4. Eskimos
Code:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 1 2 4 3
(c) 2 3 1 4
(d) 4 1 2 3
Ans: (b)

Q18. Soil salinity and soil alkalinity are the results of:
(a) Over irrigation by canals
(b) Irrigation by tube wells
(c) 1rrigation by ponds
(d) Complete lack of irrigation
Ans: (a)

Q19. Which of the following rivers flows westward?
(a) Krishna
(b) Cauvery
(c) Mahanadi
(d) Narmada
Ans: (d)

Q20. A narrow strip of land, bordered on both sides by water, connecting to larger bodies of land is called
(a) Dune
(b) Equinox
(c) Isthmus
(d) Strait
Ans: (c)

Q21. London is located at 0° while Baghdad at 45° E. If a news is broadcast from London at 10.00 a.m. at what time will it be heard at Baghdad?
(a) 11.30 a.m. (b) 2.00 a.m.
(c) 1.00 p.m. (d) 12.30 p.m.
Ans: (c)

Q22. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(a) Kuroshio : Warm ocean current
(b) Labrador : Warm ocean current
(c) Benguela : Cold ocean current
(d) Oyashio : Cold ocean current
Ans: (b)

Q23. Consider the following statements
1. Dinosaurs roamed the Earth during the Mesozoic Era.
2. All Dinosaurs and other reptiles such as Ichthyosaurus and Pterosaurus became extinct due to unknown reasons in Triassic Period.
Which of the statement given above is/are correct?
(a) Only 1 (b) Only 2
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (a)

Q24. In the absence of Cold Labrador Current, which one among the following would happen ?
(a) There will be no North-East Atlantic fishing grounds
(b) There will be no North-West Atlantic fishing grounds
(c) There will be no fishing ground in the North Atlantic Ocean
(d) Semi-arid condition of the Atlantic coast of the USA and Canada would prevail
Ans: (b)

Q25. Which of the following conditions is not suitable for the occurrence of a tidal bore?
(a) Narrow, low-lying shallow, constrict coastal river with gentle slope
(b) A narrow bay with tapering head
(c) A small tide with wave height less than 2 metres
(d) Decreasing depth of water with increasing distance inland from the coast
Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!