You are here
Home > QB Subjectwise > 040 English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

040 English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

Q1. Which one of the following words is an adjective?
(1) Useful
(2) Use
(3) Using
(4) Usefulness
Ans: (1) Word ‘useful’ is in adjective form. An Adjective is a word that describes or clarifies a noun. Adjectives describe nouns by giving some information about an object’s size, shape, age, color, origin or material.

Q2. Complete the following sentence with the correct option : My grandfather walks very…..
(1) fastly
(2) quick
(3) fast
(4) nice
Ans: (3) Complete sentence will be: My grandfather walks very fast. Here word fast is showing that grandfather is capable of moving at high speed.

Q3. Which one of the following has a correct sentence pattern?
(1) She all the books on the table put
(2) She put all the books on the table
(3) She put on the table all the books
(4) She on the table put all the books
Ans: (2) Correct sentence pattern is: She put all the books on the table.

Q4. Choose the correct pronoun to complete the following This book is ……… and that one is mine.
(1) your
(2) our book
(3) yours
(4) yours book
Ans: (3) Correct pronoun is yours. Hence sentence will be: This books is yours, and that one is mine.

Q5. Choose the correct word order?
(1) Why did she leave so early?
(2) Why she did leave so early?
(3) Why did so early she leave?
(4) Why so early did she leave?
Ans: (1) Basic sentence pattern of interrogative sentence is (wh + hv + s + mv + o) so correct word order will be– why did she leave so early?

Q6. Pick out the correct sentence
(1) There is shops near my house
(2) There are shop near my house
(3) There are a shop near my house
(4) There is a shop near my house
Ans: (4) The correct sentence will be: There is a shop near my house.

Q7. Select the correct form of the verb ………… the right answer.
(1) know
(2) knows
(3) is knowing
(4) known
Ans: (2) Correct form of the verb is knows. Hence sentence will by: knows the right answer. Verb–Verb is that word or group of words in the sentence that specifies the action taken or the state of the subject.
8. Fill in the correct form of the verb When the phone rang, we ………. television.
(1) watching
(2) watched
(3) were watch
(4) were watching
Ans: (4)
8. Correct form of the verb is were watching. Hence, sentence will be: When the phone rang, we were watching television.

Q9. If Radhika had received an invitation, she would have gone to the party. The above sentence tells us that Radhika.
(1) had received the invitation
(2) did not receive the invitation
(3) is waiting for the invitation
(4) did not want to got the party
Ans: (2) Hence the above sentence tells that Radhika did not receive the invitation because it is clear from the sentence that if Radhika had received an invitation, she would have gone to the party.

Q10. Fill in the appropriate determiner The ring is made of ………. gold.
(1) a
(2) the
(3) no determiner
(4) any
Ans: (3) The article is omitted before names of substance and abstract noun used in a general sense. Hence option (3) is correct. Gold is a substance. Correct sentence– The ring is made of gold.

Q11. Complete the sentence by putting an appropriate determiner You should always carry……..umbrella with you
(1) an
(2) a
(3) any
(4) a few
Ans: (1) Article ‘an’ is used word beginning with vowel (a, e, i, o, u) or a word beginning with a vowel sound. Here in the present sentence umbrella begins with vowel ‘u’. Hence option (1) is correct. Correct sentence– you should always carry an umbrella with you.

Q12. Manjit said to Anisha, “Could you please open the window?” In the above sentence Manjit is
(1) giving an instruction
(2) asking a question
(3) offering advice
(4) making request
Ans: (4) Manjit said to Anisha, “Could you please open the window?” Here Manjit is making request to Anisha.

Q13. No other member in the family is as intelligent as Raju is. The above sentence has the same meaning as
(1) Raju is not intelligent
(2) Raju is intelligenter than any other member in the family
(3) Raju is more intelligent than any other member in the family
(4) Other member in the family are not intelligent
Ans: (3) The above sentence has the same meaning as Raju is more intelligent than any other member in the family. (परीक्षा तिथिः 31-07-2011)

Q14. Complete the following sentence with the correct form of the adjective It was …….. car he had ever driven.
(1) the most comfortable
(2) the more comfortable
(3) the comfortable
(4) the comfortablest
Ans: (1) Correct form of adjective here is the most comfortable. Hence the sentence will be: It was the most comfortable car he had ever driven.

Q15. Choose the sentence which has the same meaning as the following sentence Mahim got a higher grade that any other student in the class.
(1) Mahim got a high grade than any other student in the class.
(2) Mahim got the higher grade than any other student in the class.
(3) Mahim got the highest grade in the class.
(4) Mahim got the highest most grade in the class.
Ans: (3) The sentence which has the same meaning is : Mahim got the highest grade in the class.

Q16. Mohan said to Savita, “Can I borrow you book for a day?” In Reported Speech the above sentence will be Mohan asked Savita
(1) if they could borrow her book for a day
(2) if he could borrow her book for a day
(3) that could he borrow her book for a day
(4) if that he could borrow her book for a day
Ans: (2) In Reported Speech the above sentence will be Mohan asked Savita if he could borrow her book for a day. Reported speech is when you tell somebody else what you or a person said before.

Q17. She said to her brother, “Do not buy mangoes”, In Reported Speech the above sentence will be She asked her brother
(1) not to buy mangoes
(2) to not buy mangoes
(3) do not buy mangoes
(4) do not to buy mangoes
Ans: (1) In Reported Speech the above sentence will be: She asked her brother not to buy mangoes.

Q18. The student said, “We want to learn a foreign language.” In Reported Speech the above sentence will b. The students said that
(1) they wanted to learn a foreign language
(2) they want to learn a foreign language
(3) we want to learn a foreign language
(4) we wanted to learn a foreign language
Ans: (1) In Reported Speech the above sentence will be: The students said that they want to learn a foreign language.

Q19. The word ‘courteous’ is similar in meaning to
(1) impolite
(2) related to a court
(3) polite
(4) kind
Ans: (3) The word ‘courteous’ is similar in meaning to ‘polite’. Courteous means polite, respectful or considerate in manner.

Q20. Which word has a meaning similar to ‘significant’?
(1) magnificent
(2) prominent
(3) efficient
(4) important
Ans: (4) Meaning similar to ‘significant’ is important. Significant means sufficiently great or important to be worthy of attention: noteworthy.

Q21. The opposite of the word ‘optimistic’ is
(1) hopeful
(2) pessimistic
(3) ideal
(4) dull
Ans: (2) The opposite of the word ‘optimistic’ is pessimistic. Optimistic means hopeful and confident about the future. Pessimistic means tending to see the worst aspect of things or believe that the worst will happen.

Q22. The word ‘innocent’ is opposite in meaning to that of
(1) ignorant
(2) clever
(3) active
(4) guilty
Ans: (4) The word ‘innocent’ is opposite in meaning to that of guilty. Innocent means not guilty of a crime or offence. Guilty means culpable of or response for a specified wrong doing.

Q23. Pick out the word with the correct spelling
(1) varietey
(2) varaity
(3) varieti
(4) variety
Ans: (4) Word with the correct spelling is variety, which means the quality or state of being different or diverse.

Q24. Which one of the following has the correct spelling?
(1) Imprescive
(2) Impresive
(3) Impressive
(4) impressivee
Ans: (3) Word with the correct spelling is impressive, which means evoking admiration through size, quality or skill, gland, imposing or awesome.

Q25. Point out the word which begins with a different sound (underlined)
(1) home
(2) house
(3) honour
(4) hen
Ans: (3) Word which begins with a different sound is honour. h is silent.

Q26. Which one of the following words ends in a different sound (underlined)?
(1) Sky
(2) City
(3) By
(4) Try
Ans: (2) Word ends in a different sound is City.

Q27. Identify the word which has different sound (underlined) in the middle
(1) should
(2) foot
(3) wood
(4) food
Ans: (2) Word with different in the middle is foot.

Q28. In which one of the following words does the letter I have different sound (underlined)?
(1) Final
(2) Finish
(3) Fit
(4) Film
Ans: (1) The word with letter I in different sound is Final.

Q29. Pick out the word which the letter ‘ch’ have a different sound (underlined)
(1) chess
(2) check
(3) chemical
(4) chairman
Ans: (3) The word in which the letters ‘ch’ have a different sound is chemical.

Q30. Which letter of the word ‘comb’ is not spoken?
(1) o
(2) c
(3) m
(4) b
Ans: (4) Letter b of the word ‘comb’ is not spoken.
Direction : There are 30 questions in all in this Section. All questions are compulsory.

Top
error: Content is protected !!