You are here
Home > QB Subjectwise > 039 Indian Polity & Constitution Previous Year Questions

039 Indian Polity & Constitution Previous Year Questions

Indian Polity & Constitution Previous Year Questions

Q1. Consider the following statements with respect to duties of the Prime Minister according to the Constitution of India:
1. To make rules for the more convenient transaction of business of the Government of India, and for the allocation among Ministers of the said business.
2. If the President so requires, to submit for consideration of the Council of Ministers any matter on which a decision has been taken by a Minister but which has not been considered by the Council.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1
(
b) Only 2
(
c) Both 1 and 2
(
d) Neither 1 nor 2
Ans: (b)

Q2. The Speaker is the ex-officio Chairman of the:
(a) Rules Committee
(
b) Committee of privileges
(
c) Committee on public undertakings
(
d) Committee on government assurances
Ans: (a)

Q3. Under which Article (s) of the Constitution of India, is the power to issue writs for the enforcement of the Fundamental Rights vested in the Supreme Court and the High Courts?
(a) Article 32 only
(
b) Article 226 only
(
c) Article 32 and Article 226 both
(
d) Neither Article 32 nor Article 226
Ans: (c)

Q4. What is the maximum number of members in a Tribes Advisory Council?
(a) 20 members
(
b) 25 members
(
c) 28 members
(
d) 34 members
Ans: (a)

Q5. The chairman and members of the National Human Rights Commission are appointed on the recommendations of a committee consisting of:
1. Speaker of the Lok Sabha
2. Deputy Chairman of the Rajya Sabha
3. Leader of the Opposition in the Lok Sabha
4. Leader of the Opposition in the Rajya Sabha
5. Prime Minister
6. Union Home Minister Select the correct answer from the codes given below:
(a) 1, 3, 5 and 6
(
b) 1, 2 and 5
(
c) 1, 3, 4 and 5
(
d) 1, 2, 3, 4, 5 and 6
Ans: (d)

Q6. To which one of the following major political parties is the Centre of Indian Trade Unions (CITU) attached?
(a) Indian National Congress
(
b) Communist Party of India (Marxist) (c) Communist Party of India
(
d) Bharatiya Janata Party
Ans: (b)

Q7. Consider the following statements:
1. The President shall appoint a person who is qualified to be appointed a judge of a High Court to be Attorney-General for India.
2. In the performance of his duties, the Attorney-General shall have right of audience in all courts in India.
3. The Attorney-General shall hold office during the pleasure of the President and shall receive such remuneration as the President may determine.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1
(
b) 2 and 3
(
c) 1 and 2
(
d) 1, 2 and 3
Ans: (b)

Q8. What is ‘Look East Policy’ of India?
(a) Government of India’s initiative for the infrastructural development in the North-Eastern States
(
b) India’s search for oil and gas in its Eastern shoreline
(
c) India’s collaboration with some East Asian countries in the exploration of oil and gas
(
d) India’s continuing pursuit of close relations with South-East Asian countries
Ans: (d)

Q9. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below:
List-I (Writ) List-II (Matter in Dispute)
A. Habeas Corpus – 1. Appointment of a university teacher
B. Mandamus – 2. Custody of a child by parents
C. Quo-Warranto – 3. Violation of natural justice
D. Certiorari – 4. Refund of money illegally collected as cess by taxing authority
Codes:

A B C D
(a) 1 3 2 4
(
b) 2 4 1 3
(
c) 1 4 2 3
(
d) 2 3 1 4
Ans: (b)

Q10. Which one of the following statements is not correct?
(a) Parliament has exclusive power to make law on any matter in the Union List.
(
b) Parliament and State Legislatures both have power to make law on any matter in the Concurrent List.
(
c) In certain exceptional circumstances, State Legislatures can make law on a subject given in the Union List.
(
d) Parliament can make law on State subjects in certain circumstances.
Ans: (c)

Q11. Which one of the following is not correct in relation to the Council of Ministers?
(a) It is recognized by the Constitution
(
b) The number of its members is not specified in the Constitution
(
c) Its working is as per the provisions in the Constitution
(
d) Its members and their ranks are decided by the Prime Minister
Ans: (c)

Q12. Consider the following statements:
1. A retired Supreme Court Judge cannot act as a Judge of the Supreme Court even for a temporary period.
2. A High Court Judge may be appointed as an ad hoc Judge of the Supreme Court for a temporary period.
Which of the statements given above is / are correct?
(a) Only 1
(
b) Only 2
(
c) Both 1 and 2
(
d) Neither 1 nor 2
Ans: (b)

Q13. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below:
List-I List-II
(States) (Special Provisions Contained In)
A. Goa – 1. Article 371-D
B. Mizoram – 2. Article 371-B
C. Assam – 3. Article 371-I
D. Andhra Pradesh – 4. Article 371-H
– 5. Article 371-G
Codes:

A B C D
(a) 3 5 2 1
(
b) 5 3 4 2
(
c) 5 4 3 1
(
d) 3 5 1 2
Ans: (a)

Q14. Which one of the following statements is correct?
(a) Union Public Service Commission may serve the needs of a State if requested by the Governor of that State and approved by the President.
(
b) Union Public Service Commission may serve the needs of a State if requested by the Chief Minister of that State.
(
c) Union Public Service Commission cannot serve the needs of a State.
(
d) Union Public Service Commission may serve the needs of a State simply on request of Governor and the approval of the President is not necessary.
Ans: (a)

Q15. Which of the following provided for the establishment of the Central Information Commission?
(a) An order of the Supreme Court
(
b) A resolution of the Parliament
(
c) An Act of the Parliament
(
d) A resolution of the Union Cabinet
Ans: (c)

Q16. Which of the following was/were suggested by the National Commission to Review the Working of the Constitution (2002) ?
1. The Governor should be appointed only after consultation with the Chief Minister of the concerned State.
2. A person with fair knowledge of Constitution and Indian polity should be preferred as Governor.
3. The Governor should not be allowed to dismiss the ministry, so long as it enjoys the confidence of the Assembly.
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1, 2 and 3
(
b) 1 and 2 only
(
c) 2 and 3 only
(
d) 1 and 3 only
Ans: (d)

Q17. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below:
List-I List-II
(Constitutional Amendment Act) (Broad Subject)
A. 52nd Amendment Act – 1. National Commission for Scheduled Castes and Scheduled Tribes
B. 57th Amendment Act – 2. Voting age reduction
C. 61st Amendment Act – 3. Reservation of Seats for Scheduled Tribes in the Legislative Assemblies of Nagaland, Meghalaya,Mizoram and Arunachal Pradesh
D. 65th Amendment Act – 4. Anti-defection law
– 5. Municipalities
Codes:

A B C D
(a) 4 1 2 3
(
b) 2 3 5 1
(
c) 4 3 2 1
(
d) 2 1 5 3
Ans: (c)

Q18. The powers of the Parliament in budgetary matters are covered in:
(a) Article 111 to 115
(
b) Article 112 to 117
(
c) Article 114 to 119
(
d) Article 115 to 119
Ans: (b)

Q19. Under which one of the following Acts, was the Communal Electorate System introduced by the British in India, for the first time?
(a) Government of India Act, 1909
(
b) Government of India Act, 1919
(
c) Indian Councils Act of 1861
(
d) Indian Councils Act of 1892
Ans: (a)

Q20. When emergency under Article 352 of the Constitution is proclaimed, the President of India has no power to suspend the Fundamental Rights contained in which of the following Articles ?
(a) 20 and 21
(
b) 19 and 20
(
c) 21 and 22
(
d) 19 and 21
Ans: (a)

Q21. Consider the following statements regarding the constitutional provisions relating to trade, commerce and intercourse:
1. Parliament may by law impose restrictions on the freedom of trade, commerce or intercourse between one state and another in the public interest.
2. Bills imposing restrictions on the freedom of trade, commerce or intercourse within the state cannot be moved in the state legislature without the sanction of the Central Government.
3. Parliament may enact any law giving or authorizing any discrimination to deal with a situation arising from the scarcity of goods in any part of Indian Territory.
4. Trade and commerce within the state is a subject in the concurrent list.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1, 2, 3 and 4
(
b) 3 and 4
(
c) 1 and 3
(
d) 2 only
Ans: (c)

Q22. Match List I with List II and select the correct answer by using the codes given below:
List-I List-II
(Parliamentary Procedure) (Implications)
A. Division – 1. Brings the debate to a close
B. Guillotine – 2. Formal proposal made by a member to the House
C. Motion – 3. Relates to interpretation or enforcement of the rules of procedure or Constitution
D. Point of order – 4. Concludes discussion on demand for grants
– 5. Mode of arriving at a decision
Codes:

A B C D
(a) 4 5 1 2
(
b) 5 4 1 3
(
c) 5 4 2 3
(
d) 4 5 2 1
Ans: (c)

Q23. Assertion (A) :The Supreme Court is a court of record.
Reason (R) :It delivers judgements in open court.
Codes:
(a) Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A
(
b) Both A and R are individually true but R is not the correct explanation of A
(
c) A is true but R is false
(
d) A is false but R is true
Ans: (b)

Q24. In 1977, under whose chairmanship, the Panchayati Raj Committee was formed?
(a) Ashok Mehta
(
b) Sardar Swaran Singh
(
c) Balwant Rai Mehta
(
d) Madhu Dandawate
Ans: (a)

Q25. The salaries, allowances and other service conditions of the SPSC members are determined by the:
(a) Governor
(
b) Chief Minister
(
c) Chairman, SPSC
(
d) State Legislature
Ans: (a)

Top
error: Content is protected !!