You are here
Home > QB Subjectwise > 039 History Previous Year Questions

039 History Previous Year Questions

History Previous Year Questions

Q1. Which of the following statements about the Non-
Cooperation Movement is/are correct?
1. It was marked by significant participation of peasants from Karnataka.
2. It was marked by non-Brahmin lower caste participation in Madras and Maharashtra.
3. It was marked by the lack of labour unrest in places like Assam, Bengal and Madras.
4. It was badly shaken by the Chauri Chaura incident in 1922 after which Gandhiji decided to continue with the movement on a much smaller scale.
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 only (b) 1, 2 and 4
(c) 2 and 3 (d) 2 only

Ans: (b)

Q2. Which of these statements are correct according to the ‘Aligarh’ school’s argument?
I. Mughals declined because of incapable rulers.
II. The crisis of the Mughal empire was fiscal in character.
III. Mughals declined because of internal warfare among successors.
IV. Mughals declined due to the mansabdari crisis.
Choose the code for correct statements:
(a) I and III
(b) III and IV
(c) I and II
(d) All are correct

Ans: (a)

Q3. What is the descending order of the following military officials of the Mauryan period?
A. Adhyaksha B. Mukhya
C. Nayaka D. Prasasta
Select the answer from the codes given below:
(a) D, C, B and A
(b) A, B, C and D
(c) B, D, A and C
(d) A, C, D and B

Ans: (a)

Q4. What is the correct chronological order of the following events?
1. A bid on the kidnap of Judge Kingford.
2. Shooting of the District Magistrate Jackson.
3. Murder of Lt. Ayerst
4. Satara conspiracy.
(a) 4, 2, 1, 3
(b) 1, 3, 4, 2
(c) 3, 4, 1, 2
(d) 3, 2, 1, 4

Ans: (d)

Q5. Consider the following statements-
1. The supremacy over Kannauj was a major source of struggle between Pratiharas, the Palas, the Rashtrakutas
2. The theory that Rajputs were descendants of Agnikula was first put forward by colonel Todd.
3. It is after Yanasakti that the chandella kingdom was called Tejabhukti.
4. During the Arab rule over sindh in the 6th and 7th centuries A.D., Zimmis were those exempted from Jaziya payment.
Which of the above is/are not correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 1, 3 and 4
(c) 1 and 3
(d) 2 and 4

Ans: (d)

Q6. Statement I : Gandhiji failed to realise that the Khilafat was an extra-territorial issue.
Statement II : The cause of Khilafat was discredited by 1923, as Mustafa Kamal Pasha set-up a secular republican Government in Turkey.
(a) Both the statements are true and Statement II is the correct explanation of Statement I
(b) Both the statements are true, but Statement II is not the correct explanation of Statement I
(c) Statement I is true, but Statement II is false
(d) Statement I is false, but Statement II is true

Ans: (a)

Q7. At which Congress Session was the Working Committee authorized to launch a programme of Civil Disobedience?
(a) Bombay
(b) Lahore
(c) Lucknow
(d) Tripuri

Ans: (b)

Q8. What is the correct sequence of the following events?
1. Bardoli Satyagraha
2. Rajkot Satyagraha
3. Champaran Satyagraha
4. Nagpur Satyagraha
Codes :
(a) 1, 2, 4, 3 (b) 4, 3, 1, 2
(c) 3, 1, 4, 2 (d) 3, 4, 1, 2

Ans: (d)

Q9. Statement I : The Poona Pact provided for 151 reserved seats for the scheduled castes to be elected by a joint, not separate, electorate.
Statement II :
Dr. B. R. Ambedkar withdrew from active politics for almost a decade when the Communal Award was revoked.
(a) Both the statements are individually true and Statement II is the correct explanation of Statement I
(b) Both the statements are individually true but Statement II is not the correct explanation of Statement I
(c) Statement 1 is true but Statement II is false
(d) Statement 1 is false but Statement II is true

Ans: (c)

Q10. Some of the foreigners who visited Vijayanagar empire during the course of 15th and early 16th century were:
1. Nicolo Conti, an Italian during the reign of Devaraya I
2. Abdur Razzaq, a Persian ambassador during the reign of Devraya II
3. Barbosa, a Portuguese traveler during the reign of Krishnadevaraya
4. Fernao Nuniz, a Portuguese horse dealer who visited during the reign of Achyuta Devaraya; wrote ‘A Forgotten Empire’
Select the code for correct statements:
(a) Only 1
(b) 1 and 3
(c) 2 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Q11. Which of the following statement(s) is/are found to be correct?
I. Buddhism destroyed the rising militant spirit and fostered a sense of national unity and universal brotherhood.
II. Buddhism struck a strong blow to the caste system and fostered an atmosphere of peace, stressing on purity of life and mental upliftment.
III. In Hinduism, Buddha is considered to be the ninth avtar of Vishnu.
(a) I and II
(b) II and III
(c) I and III
(d) I, II and III

Ans: (d)

Q12. Match List I and List II.
List I List II 1. Nagpur Session (1920)
A. Changes in the constitution of the Congress 2. Chennai Session (1927)
B. Return of Gandhi to active politics, after 6 years 3. Kolkata Session (1928)
C. Independence resolution passed for the first time at the instance of Jawaharlal Nehru 4. Lahore Session (1929)
D. Resolution on Fundamental Rights and National Economic Policy 5. Karachi Session (1931)
E. Poorna Swaraj Resolution
Codes:
(1) (2) (3) (4) (5)
(a) A B C E D
(b) D B C E A
(c) A C B E D
(d) D C B E A.

Ans: (c)

Q13. The finest specimens of Buddhist paintings are found in the caves at Bagh and Ajanta. How do the Buddhist paintings at Bagh differ from those found at Ajanta?
(a) They are mostly depictions of Jataka stories
(b) They contain representations of scenes from the Buddha’s life from conception to the attainment of Nirvana
(c) They are basically secular in character, and significantly reflect contemporary life
(d) The style of the paintings reveals great delicacy and depth of feeling

Ans: (c)

Q14. List-I List-II (Peasant Movements) (Leaders of Peasant Movements)
A. Faqir 1. Swami Sahajanand Saraswati
B. Ramosis 2. Karam Shah
C. Pagal Panthis 3. Manju Shah
D. Bihar Kisan Sabha 4. Chittur Singh
Codes:
A B C D
(a) 4 2 3 1
(b) 3 4 2 1
(c) 3 2 4 1
(d) 2 1 3 4

Ans: (b)

Q15. Assertion (A): Marathas emerged as the strongest native power in India after the decline of Mughal empire.
Reason (R): Marathas were the first to have a clear concept of a united Indian nation.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (c)

Q16. The Sun Temple of Konark was built by Narasimhadeva I.
To which dynasty did he belong to?
(a) Somavamsi dynasty
(b) Imperial Ganga dynasty
(c) Suryavansi Gajapti dynasty
(d) Bhoi dynasty

Ans: (b)

Q17. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists : List-I List-II
(Historian) (Book)
A. Sumit Sarkar 1. The Rise and Growth of Economic Nationalism in India
B. Shahid Amin 2. A Rule of Property for Bengal
C. Ranajit Guha 3. The Swadeshi Movement in Bengal, 1903-1908
D. Bipan Chandra 4. Event, Metaphor, Memory-Chauri Chaura, 1922~1 992 Code:
(a) A B C D 3 4 2 1
(b) A B C D 3 2 4 1
(c) A B C D 1 2 4 3
(d) A B C D 1 4 2 3

Ans: (a)

Q18. Ancient Indian history has been written on the basis of information provided by inscriptions concerning different rulers such as:
1. Prayaga Prasasti – Chandragupta II
2. Mehrauli inscription – Samudragupta
3. Aihole Prasasti – Pulakesin II
4. Bansphera, Nalanda and Sonepat inscriptions – Harsha
Select the code for correct pairs:
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) Only 3
(d) 3 and 4

Ans: (d)

Q19. Which of the following countries were polluting and were not to be visited except for pilgrimage according to Baudhayana?
A. Vanga B. Saurashtra
C. Surasena D. Magadha
Choose the correct answer from the codes given below:
(a) A, B and C
(b) A, B and D
(c) A, C and D
(d) B, C and D

Ans: (b)

Q20. Which of the following pairs are matched correctly?
1. Strachey Commission: Famine
2. Hartog Committee: Education
3. Frazer Commission: Police Reforms
(a) Only 1
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3

Ans: (d)

Q21. List-I List-II
A. Indo-Greek 1. Rudradaman
B. Shaka 2. Minandar
C. Parthiyau 3. Vim Kadfises
D. Kushan 4. Gondofarnis
Codes:
A B C D
(a) 3 4 1 2
(b) 4 3 2 1
(c) 2 1 4 3
(d) 1 2 3 4

Ans: (c)

Q22. Name the rulers of India states who allied with the British in suppressing the revolt of 1857.
1. Gulab Singh of Kashmir
2. Raja of Jodhpur
3. Nizam of Hyderabad
4. Scindhia of Gwalior,
5. Holkar of Indore.
(a) 1, 2
(b) 2, 4
(c) 1, 2, 3, 4, 5
(d) 1, 3, 5, 4

Ans: (c)

Q23. Assertion (A): The basic weakness of the early nationalist movement lay in its narrow social base.
Reason (R): It fought for the narrow interests of the social groups which joined it.
(a) Both A and R are true, and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true, but R is not a correct explanation of A
(c) A is true, but R is false
(d) A is false, but R is true

Ans: (c)

Q24. Consider the following historical places :
1. Ajanta Caves 2. Lepakshi Temple
3. Sanchi Stupa
Which of the above places is / are also known for mural paintings?
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 1, 2 and 3
(d) None

Ans: (b)

Q25. Name the French revolutionary who wrote Declaration of the Rights of Woman and Female Citizen.
(a) Olympe de Gouges (b) Nancy Ruhling
(c) Maximilien Robespierre (d) Mary Wollstonecraft

Ans: (a)

Top
error: Content is protected !!