You are here
Home > QB Subjectwise > 039 Geography Previous Year Questions

039 Geography Previous Year Questions

Geography Previous Year Questions

Q1. The correct sequence of the eastward flowing rivers of the peninsular India from north to south is
(a) Subranarekha, Mahanadi, Godavari, Krishana, Pennar, Cauvery and Vagai
(b) Subranarekha, Mahanadi, Godavari, Cauvery, Vagai Pennar
(c) Mahanadi, Subarnarekha, Godavari, Krishna, Cauvery, Pennar and vagai
(d) Mahanadi, Subarnarekha, Krishna, Godavari, Cauvery, Vagai and Pennar
Ans: (a)

Q2. Glacial movement occurs when the ice mass becomes
(a) too heavy to maintain its rigid shape
(b) too light to be acted upon by frictional forces
(c) both the conditions are correct
(d) none of these
Ans: (c)

Q3. Direction: Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and other labelled as Reason (R). In the context of these two statements which of the following is correct?
Codes:
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
(b) Both A and R are true and R is not a correct explanation of A.
(c) A is true R is false.
(d) R is true but A is false.
Assertion (A): The production of rubber is decreasing in the Amazon basin.
Reason (R): Equatorial climate is favourable for rubber plantation.
Ans: (b)

Q4. Flanders industrial region is renowned for
(a) Iron & steel industry
(b) Car manufacturing
(c) Textile manufacturing
(d) Electronics
Ans: (c)

Q5. Consider the following pairs :
Wetlands Confluence of rivers
1. Harike Wetlands : Confluence of Beas and Satluj/Sutlej
2. Keoladeo Ghana : Confluence of National Park Banas and Chambal
3. Kolleru Lake : Confluence of Musi and Krishna
Which of the above pairs is/ are correctly matched?
(a) 1 only (b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3
Ans: (a)

Q6. Duncan Passage is located between
(a) South and little Andaman
(b) Little and Great Nicobar
(c) North and Middle Andaman
(d) Middle and South Andaman
Ans: (a)

Q7. Match the following List I List II
(Waterfall) (Country)
A. Angel Falls 1. Guyana
B. Uitshi 2. Venezuela
C. Yosemite 3. U.S.A
D. Vettisfors 4. Norway
Code:
A B C D
(a) 2 1 3 4
(b) 1 2 4 3
(c) 4 2 1 3
(d) 3 1 2 4
Ans: (a)

Q8. Assertion (A): Anticyclonic conditions are found in winter season when atmospheric pressure is high and air temperatures are low.
Reason (R): Winter rainfall in northern India causes development of anticyclonic conditions with low temperatures.
(a) Both A and R is true and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R is true but R is not a correct explanation of A
(c) A is true but R is false.
(d) A is false but R is true.
Ans: (a)

Q9. Which of the following is not correctly matched?
(a) Satluj : Antecedent river
(b) Radial Drainage : Amarkantak
(c) Vaigai : Consequent river
(d) Trellis drainage : Western coastal plains
Ans: (d)

Q10. Match List-I (Sea) with List-II (Country) and select the correct answer using the codes given below the Lists:
List-I (Sea) List-II (Country)
A. Black Sea 1. Bulgaria
B. Red Sea 2. China
C. Yellow Sea 3. Eritrea
D. Caspian Sea 4. Kazakhstan
Codes:
A B C D
(a) 1 4 2 3
(b) 2 3 1 4
(c) 1 3 2 4
(d) 2 4 1 3
Ans: (c)

Q11. Places experiencing equal impact of an earthquake are called
(a) snow lines
(b) seismic lines
(c) isobars
(d) belts
Ans: (b)

Q12. Solifluction is
(a) the slow movement of soil caused by freeze-thaw action
(b) widespread in polar and sub-polar regions
(c) occurs when seasonal or daily fluctuations of temperature are above freezing
(d) all are correct
Ans: (d)

Q13. Match the following Location i) Baffin bay (a) North of Canada ii) Hudson bay (b) Between Greenland and Baffin island iii) Chesapeake bay (c) West of Costa Rica iv) Coronado bay (d) Between Virginia and Maryland.
(a) i- b, ii- a, iii-d, iv- c
(b) i.-a, ii-b, ii-c, iv-
(c) i-d, ii-b, iii-c, iv-d
(d) i-c, ii-d, iii-a, iv-b
Ans: (a)

Q14. Tank irrigation is practised mainly in Peninsular India because
1. undulating relief and hard rocks make it difficult to dig canals and wells
2. rivers are rainfed
3. of compact nature of population and agricultural fields
Select the correct answer using the codes given below
Codes
(a) 1 and 2 (b) 2 and 3
(c) 1 and 3 (d) All of these
Ans: (a)

Q15. Which of the following features are made by the depositional work of a glacier?
(a) Cirque and Horn
(b) U-shaped valley and Hanging valley
(c) Col and Glacial Stairways
(d) Moraines and Drumlines
Ans: (d)

Q16. Match the following List I List II
(Rivers) (Sources)
A. Ob 1. Brazilian Plateau
B. Parana 2. Altai Range
C. Mackenzie 3. Sierra Leon
D. Niger 4. Great Slave Lake
Code:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 2 1 4 3
(c) 3 4 1 2
(d) 4 3 2 1
Ans: (b)

Q17. Assertion (A): West-flowing rivers of peninsular India have no deltas Reason (R): These rivers do not carry any alluvial sediment.
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A
(c) A is true but R is false
(d) A is false but R is true
Ans: (c)

Q18. Consider the following statements
1. Each town together with its outgrowth (s) is treated as an urban agglomeration.
2. A conurbation comes into being by coalescence of urban settlements which were separated by open space in the past.
3. The concept of smart cities involves provision of information technology and improvement in infrastructure.
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only (b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only (d) 1, 2 and 3
Ans: (d)

Q19. In which one of the following states are Namchik- Namphuk Coalfields located?
(a) Arunachal Pradesh
(b) Meghalaya
(c) Manipur
(d) Mizoram
Ans: (a)

Q20. Consider the following statements:
1. Length of a terrestrial mile is lesser than that of a nautical mile.
2. Harmattan is a dusty land-wind of the East African Coast.
3. Greece and Albania from a part of the Iberian Peninsula.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 2 and 3, only
(c) 3 only
(d) 1 only
Ans: (d)

Q21. The modern theory of plate tectonics states:
(a) the creation of oceanic crust and the drifting of continents
(b) the convection currents within the earth’s mantle cause the creation of new oceanic crust at the mid oceanic ridges.
(c) that the oceanic crust is destroyed at areas where this crust type becomes subducted under the lighter continental crust.
(d) all are correct
Ans: (d)

Q22. Match the following List I
(Natural Vegetation of India) List II
(Annual Rainfall Received)
A. Tropical evergreen forests
1. 100-200 cm
B. Tropical deciduous forests
2. Above 200 cm
C. Tropical dryforests 3. Less than 50 cm
D. Arid forests 4. Above 300 cm
5. 50-100 cm
Codes A B C D A B C D
(a) 1 2 5 3 (b) 4 3 1 5
(c) 2 1 5 3 (d) 2 1 3 4
Ans: (c)

Q23. Which one among the following is a cold ocean current?
(a) Canary current (b) Brazil current
(c) Gulf stream (d) Kuroshio current
Ans: (a)

Q24. Which is the correct sequence of soil particles according to their size?
(a) clay, silt, sand, gravel
(b) gravel, sand, silt, clay
(c) sand, silt, gravel, clay
(d) silt, clay, gravel, sand
Ans: (b)

Q25. Israel has common borders with:
(a) Lebanon, Syria, Jordan and Egypt
(b) Lebanon, Syria. Turkey and Jordan
(c) Cyprus, Turkey, Jordon and Egypt
(d) Turkey, Syria, Iraq and Yemen
Ans: (a)

Top
error: Content is protected !!