You are here
Home > QB Subjectwise > 039 English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

039 English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

Q1. Audio-lingual drills are useful for developing learners
(1) writing skills
(2) reading skills
(3) speaking skills
(4) listening skills
Ans: (3) Audio-lingual drills are useful in language classrooms for improving speaking skills of learners. Hence option (3) would be correct.

Q2. Skimming, a reading activity, is closely associated with
(1) accuracy
(2) speed
(3) coding
(4) reading aloud
Ans: (2) Skimming is glancing through quickly and is associated with developing speed. Hence option (2) would be correct.

Q3. Through silent reading, the learners may acquire mastery over
(1) grammar
(2) vocabulary
(3) speaking skills
(4) writing skills
Ans: (2) Through silent reading, learners may acquire mastery over vocabulary. Hence option (2) would be correct.

Q4. If a student does not take interest in learning English the teacher should
(1) convince him/her of the importance of learning English
(2) call his/her parents
(3) do action research to know his/her problem
(4) ask him/her to focus more on other subjects which interest him/her
Ans: (3) To understand a student’s disinterest in learning English, a teacher should do action research to know his problem and plan his teaching accordingly. Hence option (3) would be correct.

Q5. Providing children the opportunity to play with clay will
(1) encourage play with no other objective
(2) build fine motor skills specially of the fingers and thumbs useful for free handwriting
(3) please them and make them happy
(4) engage them to avoid any nuisance on their part
Ans: (2) The opportunity to play with clay builds fine motor skills specially of the fingers and thumbs which are useful in developing student’s handwriting skills. Hence option (2) would be correct.

Q6. Guides reading is preferable only when the learners
(1) are familiar with the alphabet
(2) have some basic knowledge of the spoken language
(3) are socialized
(4) start coming to school
Ans: (2) Guided reading is a group exercise for teaching reading skills to the learners. The teacher has to first assess the student’s basic knowledge and then improve their proficiency through guided reading. So, the learners have to have some basic knowledge of the language taught. This method is common in England. Hence option (2) would be correct.

Q7. A good speaking activity is the one where
(1) participation is uneven
(2) mother-tongue is frequently used
(3) learners talk more
(4) teachers talk more
Ans: (3) A good speaking activity is one where learners talk more. Hence option (3) would be correct.

Q8. Multilingualism may be a/an …………to learning second language.
(1) evaluation process
(2) barrier
(3) device
(4) resource
Ans: (1) Multilingualism may be an evaluation process to learning second language. Hence option (1) would be correct.

Q9. In order to improve the learners’ pronunciation, a teacher best needs to
(1) show the documentary films of the target language
(2) use recorded model of sounds
(3) ask them to read more
(4) do pronunciation drill
Ans: (4) Pronunciation Drill is recommended for improving the learner’s pronunciation. Hence option (4) would be correct.

Q10. Language acquisition means
(1) an unconscious process that occurs when language is used in real conversation
(2) knowing about a language
(3) learning the rules of a language
(4) formal way of learning a language
Ans: (1) Language acquisition (acquiring) is an unconscious process that occurs when language is used in real conversation. Hence option (1) would be correct.

Q11. Which one of the following is not a language component?
(1) Structure
(2) Vocabulary
(3) Sound
(4) Script
Ans: (4) Script is a writing component. Hence option (4) would be correct.

Q12. When a child commits frequent mistakes in spellings, the teacher should better
(1) ask the child to learn the spellings
(2) use dictation as a teaching aid
(3) initiate pronunciation drill in the classroom
(4) promote reading habits
Ans: (2) To rectify a child’s frequent spelling errors the teacher should use dictation as a teaching aid. Hence option (2) would be correct.

Q13. Which approach/method to teaching English discourages the use of mother tongue?
(1) Structural
(2) Communicative
(3) Direct
(4) Situational
Ans: (3) The Direct Method of teaching English discourages the use of mother tongue. Hence option (3) would be correct.

Q14. According to the Constitution of India, English is a/an
(1) link language
(2) official language
(3) window language
(4) associate-official language
Ans: (4) According to the Constitution of India, English gained the status of an associate-official language in 1965. Hence option (4) would be correct.

Q15. Formative assessment and evaluation focus on ……… of learning.
(1) only product
(2) only process
(3) both process and product
(4) None of the above
Ans: (1) Formative assessment and evaluation focus on only product of learning. Hence option (1) would be correct.
Directions (Q. Nos. 16-25) Fill in each of the blanks with a suitable word choosing from the alternative given below.
Q16. The sentence ‘I don’t know what he said,’ is …..
(1) complex
(2) compound
(3) simple
(4) None of these
Ans: (1) The sentence I don’t know what he said, is an example of a complex sentence (having 1 independent and 1 dependent clause). Hence option (1) would be correct.

Q17. I look forward to ……….such cooperation in future too.
(1) to get
(2) get
(3) getting
(4) to have got
Ans: (3) ‘look’ will be followed by ‘getiing’. Hence option (3) would be correct.

Q18. ……….1000 species of fish have been identified.
(1) As many
(2) As many as
(3) As much as
(4) Much as
Ans: (2) ‘As many as’ is used with countable nouns as is the case here. Hence option (2) would be correct.

Q19. One who feels at home in every country is called ………
(1) citizen
(2) metropolitan
(3) denizen
(4) cosmopolitan
Ans: (4) One who feels at home in every country is called – cosmopolitan. Hence option (4) would be correct.

Q20. No sooner ……….. she wind the boy that it started dancing.
(1) does
(2) did
(3) has
(4) had
Ans: (2) ‘Started’ indicates past tense, so, ‘did’ will follow ‘no sooner’. No sooner did she wind the boy that it started dancing. Hence option (2) would be correct.

Q21. The opposite of the word ‘dull’ is ……….
(1) coloured
(2) clever
(3) bright
(4) youthful
Ans: (3) Opposite of ‘dull’ is ‘bright’. Hence option (3) would be correct.

Q22. Since the principal was on leave, the meeting had been ……….
(1) put up
(2) put off
(3) put down
(4) put in
Ans: (2) ‘put off’ indicates cancellation. Hence option (2) would be correct.

Q23. One ……….abide by the laws.
(1) could
(2) may
(3) need
(4) should
Ans: (4) One should abide by the laws, is correct. Hence option (4) would be correct.

Q24. He wished that she ………get well soon.
(1) might
(2) may
(3) should
(4) will
Ans: (3) ‘should’ will be used here to indicate certainty. Hence option (3) would be correct.

Q25. It’s no better ………. over the spilt milk.
(1) crying
(2) to cry
(3) at crying
(4) of crying
Ans: (2) It’s no better to cry over the spilt milk, is correct. Hence option (2). Though the popular idiom is – It’s no use crying over spilt milk.
Directions (Q. Nos. 26-30) : Read the following passage carefully and answer the questions that follow. One of the historical developments that has taken place in the field of education in India is making Right To Education (RTE) as the Fundamental Right, with this, the children falling in the age group of 6-14 will be given free and compulsory education falling which both the parents and the concerned Government will be taken to task. However, to implement this Government had to make amendment in the Constitution along with the inclusion of a separate 21 (a) and the people of the country had to wait for more than sixty years to have their dream fulfilled. Despite all this, for many the rights given have many shortcomings : one of them is that the right is silent on the education for those children who fall in the age group of 0-5 years. Although Government is planning to bring further improvement in the newly introduced right, a lot of doings are still needed to make this right more applicable and meaningful. This could be done only when collective effort is made by the Government teachers, parents and all the concerned stakeholders.

Q26. The introduction of RTE is considered to be a historical development in India because
(1) it will solve all the problems of the children between 6-14 years of age
(2) it will provide free and compulsory education to the children up to 14 years of age
(3) it will help remove the illiteracy in the country
(4) it will generate more employments in the country
Ans: (2) Line 3 states that RTE will provide free and compulsory education to the children up to 14 years of age. Hence option (2) would be correct.

Q27. RTE is now
(1) only a Fundamental Rights
(2) one of the Fundamental Rights
(3) basic right
(4) constitutional obligation
Ans: (2) RTE is one of the Fundamental Rights (line 2). Hence option (2) would be correct.

Q28. RTE could be effectively implemented only when ……… make a collective effort.
(1) parents and teachers
(2) Government and schools
(3) parents, teachers with Government and other concerned
(4) children and parents
Ans: (3) Last line states that RTE could be effectively implemented only when parents, teachers, Government and all other concerned stakeholders participate in a collective effort. Hence option (3) would be correct.

Q29. The right is silent on
(1) its implementation aspects
(2) the education of girls
(3) the centre-state partnership
(4) the education of the children falling between the age group of 0-5 years
Ans: (4) The RTE is silent on the education of the children falling between the age group of 0-5 years. Hence option (4) would be correct.

Q30. The most suitable title of the given passage will be
(1) RTE : A historical development
(2) RTE in India
(3) Introduction of RTE–A right initiative
(4) RTE–Its strength and weaknesses
Ans: (4) A suitable title for the passage could be – ‘RTE: Its strength and weaknesses’. Hence option (4) would be correct.
Directions : There are 30 question in all in this section. All questions are compulsory.

Top
error: Content is protected !!