You are here
Home > QB Subjectwise > 038 History Previous Year Questions

038 History Previous Year Questions

History Previous Year Questions

Q1. Consider the following statements:
Under Todar Mal’s bandobast in Akbar’s administration
1. the state was to advance loans to the cultivators which could be paid in easy annual instalments.
2. Remissions of revenue were granted in bad season.
3. The revenue collectors were required to write officially annual reports about the word, character and integrity of their subordinates.
4. the accounts were to be kept in Hindi
Which of the statements given above are correct?
(a) 1 and 2
(b) 1, 2 and 3
(c) 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (b)

Q2. Assertion (A): At first the Turkish administration in India was essentially military.
Reason (R): The country was parcelled out as ‘Iqtas’ among leading military leaders.
(a) Both A and R are true, and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true, but R is NOT a correct explanation of A
(c) A is true, but R is false
(d) A is false, but R is true

Ans: (a)

Q3. The ‘Swadeshi’ and ‘Boycott’ adopted as methods of struggle for the first time during the
(a) Agitation against the Partition of Bengal
(b) Home Rule Movement
(c) Non-Cooperation Movement
(d) visit of the Simon Commission to India

Ans: (a)

Q4. Which of the following statements regarding Permanent Settlement is/are correct?
1. The Permanent Settlement was introduced in parts of the Madras and Bombay Presidencies.
2. The Permanent Settlement created a new class of landlords with hereditary rights on land.
3. The landlords created by the Permanent Settlement could never be removed under any circumstance.
Select the correct answer using the codes given below
(a) Only 1 (b) Only 2
(c) 2 and 3 (d) 1, 2 and 3

Ans: (b)

Q5. At the end of the Swadeshi Movement most of its leaders disappeared from the nationalist scene:
1. BG Tilak went to Mandalay Jail.
2. Aurobindo Ghosh took temporary retirement from politics.
3. BC Pal went abroad.
4. Lajpat Rai was implicated in a revolutionary conspiracy case.
Select the code for correct statements:
(a) 1 and 2
(b) Only 1
(c) Only 3
(d) 3 and 4

Ans: (b)

Q6. Which of the following statements are true regarding Muhammad-bin- Tughlaq?
A. He introduced measures to regulate markets.
B. He introduced monetary reforms.
C. He increased the taxes paid by the people of the doab region.
D. He invited leaders of different faiths for religious discussions.
(a) A and B
(b) B and C
(c) C and D
(d) A, B, and D

Ans: (b)

Q7. Assertion (A): The enactment of the age of Consent Bill was opposed by Lokmanya Tilak.
Reason (R): Lokmanya Tilak believed that society instead of the government should take steps for eradicating social malpractices.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (b)

Q8. What is the correct chronological sequence of the following saints?
1. Shankaracharya 2. Ramanuja
3. Shankaradeva 4. Dadu
Codes:
(a) 1, 2, 3, 4
(b) 4, 3, 2, 1
(c) 3, 1, 4, 2
(d) 2, 1, 3, 4

Ans: (d)

Q9. Match the following :
A. Amir Khusro : 1. 14th century
B. Kabir : 2. 13th century
C. Abul Fazal : 3. 15th century
D. Tukaram : 4. 16th century : 5. 17th century
Codes:
A B C D
(a) 3 4 2 5
(b) 5 2 1 4
(c) 2 3 4 5
(d) 1 3 5 4

Ans: (c)

Q10. The congress ministries resigned in the seven provinces in 1939,because
(a) The Congress could not form ministries in the other four provinces
(b) Emergence of a ‘left wing’ in the Congress made the working of the ministries impossible
(c) There were widespread communal disturbances in their provinces.
(d) None of the statements (a), (b) and (c) given below is correct.

Ans: (d)

Q11. Statement I: In North-Western India, the Civil Disobedience Movement took a mass character under the leadership of Khan Abdul Ghaffar Khan.
Statement II : The Nehru Report (1928) had argued that the ‘next immediate step’ for India must be dominion status.
(a) Both the statements are true and Statement II is the correct explanation of Statement I
(b) Both the statements are true, but Statement II is not the correct explanation of Statment I
(c) Statement I is true, but Statement II is false
(d) Statement II is false, but Statement II is true

Ans: (b)

Q12. The British resorted to different strategies/methods to acquire new territories in India:
1. Subsidiary alliance to acquire Hyderabad
2. Doctrine of Lapse to acquire Satara
3. A prolonged war to grab the land of Marathas
4. Awadh on grounds of mal-administration
Select the code for correct statements:
(a) Only 1
(b) 1 and 2
(c) Only 4
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Q13. Which of the following statement(s) is/ are found to be incorrect?
I. The first battle of Tarain, fought in AD1192, between the forces of Prithvi Raj Chauhan and Mohammad Ghori in which the latter was defeated.
II. Jai Chand Rathore was the last Rajput king who was defeated and killed by Ghori in AD 1194.
III. The Mewar Rajput Dynasty was founded by Sri Guhadattan with its capital Chitoor.
(a) Only I
(b) I and II
(c) Only III
(d) I and III

Ans: (a)

Q14. Which of the following statement(s) is/ are found to be incorrect?
I. During the Viceroyalty of Lord Chelmsford, a sedition committee was appointed by the government in 1918, headed by Justice Rowlatt, which made certain recommendations to curb sedition activities in India.
II. The Rowlatt Act, 1919 gave unbridled powers to the Government to arrest and imprison suspects without trail.
III. The arrest of Mahatma Gandhi on 10 April, 1919 under the Rowlatt Act in connection with the Satyagraha caused serious unrest in Punjab.
(a) I, II and III
(b) Only I
(c) Only III
(d) All are correct.

Ans: (c)

Q15. List-I List-II
A. Alberuni 1. Tarikh-i-Fakhruddi
B. Ainul Mulk 2. Khazan-ul-Futuh Multani
C. Amir Khusro 3. Insha-i-Mahru
D. Fakhre Mudabbir 4. Tarikh-i-Hind
Codes:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 4 3 2 1
(c) 1 3 2 4
(d) 2 1 4 3

Ans: (b)

Q16. Regarding the Indus valley civilization, consider the following statements ?
1. It was predominantly a secular civilization and the religious element, though present, did not dominate the scene.
2. During this period, cotton was used for manufacturing textiles in India.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only.
(b) 2 only.
(c) Both 1 and 2.
(d) Neither 1 nor 2.

Ans: (c)

Q17. For the Karachi session of Indian National Congress in 1931, presided over by Sardar Patel, who drafted the Resolution on Fundamental Rights and Economic Programme?
(a) Mahatma Gandhi
(b) Pandit Jawaharlal Nehru
(c) Dr. Rajendra Prasad
(d) Dr. B. R. Ambedkar

Ans: (b)

Q18. The Russian revolutionaries derived their ideology from the doctrines of
(a) Lenin and Stalin (b) Marx and Lenin
(c) Marx and Engels (d) Lenin and Engels

Ans: (c)

Q19. Which of the following sentence denotes Ram Mohan Roy’s understanding of the Bible?
(a) That Bible denotes belief in the unity of God accompanied by its appropriate expression in moral conduct.
(b) That it was the only means to obtain salvation by mankind
(c) That it was the only repository of truth in the world.
(d) That it was the only medium for moral upliftment of mankind .

Ans: (a)

Q20. Which of the following statement(s) is/are found to be correct?
I. Pushyamitra Sunga, a staunch Brahmin, captured the throne after assassinating the last Mauryan king Brahadratha in 184 BC.
II. The Kanvas dynasty, founded by Vasudeva, survived till 28 BC after succeeding the Sungas.
III. Gautamiputra Satakarni destroyed the power of the Sakas and many other Kshatriya rulers to establish Satvahan Rule in the Deccan and Central India.
(a) I, II and III
(b) Only I
(c) Only III
(d) All are incorrect

Ans: (a)

Q21. After the Chauri-Chaura incident, Gandhiji called off the non-cooperation movement because
(a) the people were fed up with the movement.
(b) he did not want the movement to turn violent.
(c) he realised that the government had almost crushed the movement.
(d) the masses did not display the desired enthusiasm.

Ans: (b)

Q22. Why is the term ‘Slave Dynasty’ regarded as misnomer?
Consider the following statements :
1. Except for Qutub-ud-din Aibak no other ruler was a slave.
2. Only three rulers of this dynasty were slaves and even they were manumitted by their masters.
3. Technically only Qutub-ud-din Aibak and his immediate descendants were slave.
4. All the rulers of this dynasty did not belong to one family.
Which of the above is/are correct?
(a) 1 and 3
(b) 2 and 3
(c) 2 only
(d) 4 only

Ans: (c)

Q23. The word ‘Hindu’ as reference to the people of Hind
(India) was first used by
(a) the Greeks
(b) the Romans
(c) the Chinese
(d) the Arabs

Ans: (a)

Q24. Consider the following statements :
1. Jawaharlal Nehru was in his fourth term as the Prime Minister of India at the time of his death.
2. Jawaharlal Nehru represented Rae Bareilly constituency as a Member of Parliament.
3. The first non-Congress Prime Minister of India assumed the Office in the year 1977.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 3 only
(c) 1 only
(d) 1 and 3

Ans: (d)

Q25. Consider the following statements
1. Dayanand Saraswati founded the Arya Samaj in 1875.
2. The Arya Samaj repudiated the authority of the caste system.
3. Dayanand Saraswati was born in the Brahman family.
Which of the statements given above are correct?
(a) 1, 2 and 3 (b) 1 and 2
(c) 2 and 3 (d) 1 and 3

Ans: (a)

Top
error: Content is protected !!