You are here
Home > QB Subjectwise > 038 Geography Previous Year Questions

038 Geography Previous Year Questions

Geography Previous Year Questions

Q1. List-I List-II
(A) Fog (1) A mass of minute droplets of water or tiny crystals of ice formed by the condensation of water vapour in free air at considerable elevations.
(B) Cloud (2) Condensation at a dew point which is at or below freezing point.
(C) White Frost (3) Moisture deposited in the form of water droplets on cooler surface of solid objects such as stones, grass blades etc.
(D) Dew (4) A mass of minute droplets of water formed by the condensation of water vapour in free air with its base at or near ground.
(a) A – 4 ; B – 2 ; C – 1 ; D – 3
(b) A – 3 ; B – 2 ; C – 1 ; D – 4
(c) A – 3 ; B – 1 ; C – 2 ; D – 4
(d) A – 4 ; B – 1 ; C – 2 ; D – 3
Ans: (d)

Q2. The minimum land area recommended for forest cover to maintain proper ecological balance in India is :
(a) 25% (b) 33%
(c) 43% (d) 53%
Ans: (b)

Q3. Volcanic eruptions do not occur in the
(a) Baltic Sea (b) Black Sea
(c) Caribbean Sea (d) South-East Sea
Ans: (c)

Q4. Which of the following areas are not influenced by the monsoon winds?
(a) India and Pakistan
(b) Bangladesh and Myanmar
(c) Indonesia and Philippines
(d) Brazil and Bolivia
Ans: (d)

Q5. What was the criterion for reorganization of India’s states after Independence?
(a) Caste (b) Religion
(c) Language (d) Relief features
Ans: (c)

Q6. Consider the following rivers:
1. Kishenganga 2. Ganga
3. Wainganga 4. Penganga The correct sequence of these rivers when arranged in the north- south direction is
(a) 1, 2, 3, 4
(b) 2, 1, 3, 4
(c) 2, 1, 4, 3
(d) 1, 2, 4, 3
Ans: (a)

Q7. Willy-Willy is
(a) a type of tree grown in temperate regions
(b) a wind that blows in a desert
(c) a tropical cyclone of the north-west Australia
(d) a kind of common fish found near Lakshadweep islands
Ans: (c)

Q8. Consider the following sentences:
(1) Sub-polar low pressure belt is dynamically produced by the rotation of the earth.
(2) Sub-polar low pressure belt is represented by individual oceanic cells.
Select the answer from the given code:
(a) only (1) is true
(b) both (1) and (2) are true
(c) only (2) is true
(d) neither of the two is true.
Ans: (b)

Q9. The wet forest of the Amazon basin are known as which one of the following ?
(a) Campos (b) Lianos
(c) Pampas (d) Selves
Ans: (d)

Q10. Though coffee and tea both are cultivated on hill slopes, there is some difference between them regarding their cultivation. In this context, consider the following statements:
1. Coffee plant requires a hot and humid climate of tropical areas whereas tea can be cultivated in both tropical and subtropical areas.
2. Coffee is propagated by seeds but tea is propagated by stem cuttings only.
Which of the statements given above is/ are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (a)

Q11. Which one among the following is not a Baltic nation?
(a) Lativia (b) Slovakia
(c) Lithuania (d) Estonia
Ans: (b)

Q12. Consider the following statements with respect to Theory of Isostasy:
(a) Isostasy is the condition of hydrostatic equilibrium between sections of lithosphere with respect to underlying asthenosphere.
(b) In India the doctrine of isostasy owes its origin to the observed readings by triangulation and astronomical methods in latitudes between Kalyana and Kalyanpur.
(c) Airy said that all the land features on the surface have the same base in the substratum.
(d) Prat’s concept was related to ‘law of compensation’ rather than ‘law of floatation’.
Which of the above statements is wrong?
Ans: (c)

Q13. Amount ofwater vapour actually present in the air Amount of water vapour required tosaturate the air ¥100 The above equation represents the
(a) Absolute Humidity
(b) Specific Humidity
(c) Relative Humidity
(d) Optimum Humidity
Ans: (c)

Q14. Consider the following statements
1. The main Boundary Thrust separates the Greater Himalayas from the lesser Himalayas.
2. The Himalayas Front Fault separates the Northern Plains of India from the Shiwalik range.
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)

Q15. Match the following:
List I List II
(Metallurgical industry) (Location)
A. Aluminium 1. Deberi
B. Copper 2. Tundu
C. Lead 3. Angul
D. Zinc 4. Khetri
Code:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 2 3 4 1
(c) 3 4 2 1
(d) 4 2 1 3
Ans: (c)

Q16. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the lists:
List I : List II
(Places) (Industries)
A. Jamnagar : 1. Aluminium
B. Hospet : 2. Woollen Textile
C. Korba : 3. Fertilizers
D. Haldia : 4. Cement : 5. Iron and Steel
Codes :
A B C D
(a) 4 3 1 2
(b) 2 5 1 3
(c) 4 5 2 1
(d) 2 1 4 3
Ans: (b)

Q17. Consider the following climatic conditions (northern hemisphere):
Temperature °C Rainfall Cm.
J 3.9 4.7 F 4.4 5.7 M 8.3 8.2 A 14.4 9.2 M 20.0 9.2 J 23.3 17.7 J 27.8 14.5 A 27.8 14.0 S 22.3 12.7 O 18.3 7.0 N 12.2 5.0 D 6.7 3.5 These are most likely to be found in the natural regions of
(a) China type
(b) Equatorial Type
(c) Hot desert type
(d) Monsoon type
Ans: (a)

Q18. The altitude of troposphere at equator is
(a) 0–20 km (b) 0–10 km
(c) 0–16 km (d) 0–80 km
Ans: (c)

Q19. Which one among the following is not a landlocked country in Africa?
(a) Botswana (b) Zambia
(c) Lesotho (d) Nigeria
Ans: (d)

Q20. Due to their extensive rice cultivation, some regions may be contributing to global warming. To what possible reason/reasons is this is attributable?
1. The anaerobic conditions associated with rice cultivation cause the emission of methane.
2. When nitrogen based fertilizers are used, nitrous oxide is emitted from the cultivated soil.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)

Q21. Which of the following best explain why the lower course of a river is sometimes chocked with sediments?
1. The valley of a river is widest in its lower course.
2. The velocity of a river in its lower course is low.
3. The delta sometimes develops in a river’s lower course.
4. Much of the river water is drawn for irrigation in the lower course
Select the correct answer using the codes given below.
(a) 1, 2, 3 and 4 (b) 1, 3 and 4
(c) 1, 2 and 3 (d) 2 and 4
Ans: (c)

Q22. Consider the following statements about geosynclines:
1. They are long, narrow and shallow depressions
2. They are sinking parts in which sediments are deposited.
3. They are beds of fold mountain formation.
4. Tethys Geosyncline existed between Gondwanaland and Laurasia
Which of the above statements are correct?
(a) 1, 2 and 3 only (b) 2, 3 and 4 only
(c) 2 and 3 only (d) 1, 2, 3 and 4
Ans: (d)

Q23. Consider the following pairs
1. Equatorial region : Rainfall throughout the year
2. Monsoon region : Rainfall mainly in summer season
3. Mediterranean region : Rainfall mainly in winter season
Which of the above pairs is/are correctly matched?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) 1 and 2 only (d) 1, 2 and 3
Ans: (d)

Q24. Nanda Devi peak forms a part of
(a) Assam Himalayas (b) Kumaon Himalayas
(c) Nepal Himalayas (d) Punjab Himalayas
Ans: (b)

Q25. Consider the following statements
1. Dedicated freight corridors have been planned to ease the growing passenger and goods traffic on busy routes.
2. The Eastern and the Western corridors will meet each other at Delhi.
(a) Only 1 is correct
(b) Only 2 is correct
(c) Both 1 and 2 are correct
(d) Neither 1 nor 2 is correct
Ans: (d)

Top
error: Content is protected !!