You are here
Home > QB Subjectwise > 038 English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

038 English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

Q1. There is a row of green trees ………… the road.
(1) beside
(2) along
(3) among
(4) by
Ans: (2) Best option is ‘along. i.e. There is a row of green trees along the road.

Q2. …………… the weather was bad : they had to go for work.
(1) Although
(2) As
(3) Though
(4) Since
Ans: (1) Although the weather was bad: they had to go for work.

Q3. He failed due to his…………..attitude
(1) careless
(2) most careless
(3) more careless
(4) None of these
Ans: (1) He failed due to his careless attitude.

Q4. The dog picked up the …………. of the thief.
(1) scent
(2) sent
(3) seent
(4) perfume
Ans: (1) The dog picked up the scent of the thief.

Q5. The meaning of ‘steep’ is
(1) church tower or spire
(2) steps of the staircase
(3) a position on a scale
(4) rising or falling sharply
Ans: (1) The meaning of ‘steep’ is church tower or spire.

Q6. LSRW stands for
(1) Learning, Speaking, Right thinking and Writing
(2) Listening, Specializing, Rote memorization and Writing
(3) Listening, Speaking, Reading and writing
(4) All of the above
Ans: (3) LSRW is the four major skills of language learning, stands for Listening, Speaking, Reading and Writing.

Q7. According to the advocates of the structural approach to English language teaching the material should be graded on the basis of
(1) intellectual level of students
(2) teachability, usefulness and frequency of use
(3) learner’s potential
(4) physical age of the learners
Ans: (3) According to the advocates of the structural approach to English language teaching the material should be graded on the basis of learner’s potential.

Q8. While speaking for the first time, the students generally face
(1) confidence
(2) inhibition
(3) both inhibition and confidence
(4) fear psychosis
Ans: (2) While speaking for the first time, the students generally face inhibition.

Q9. The purpose of teaching a poetry text is more on
(1) enrichment of vocabulary
(2) enjoyment and development literary sensitivity
(3) grammatical awareness
(4) familiarization of sounds
Ans: (4) The purpose of teaching a poetry text is more on familiarization of sounds.

Q10. Story telling is a/an
(1) strategy
(2) method
(3) technique
(4) approach
Ans: (3) Story telling is a technique.

Q11. Which of the following lines (marked, I, II, III and IV) have spelling errors? I. A stony coral is a tiny soft bodied creeture that lives by eating small creetures that float by. II. Each coral uses minerals from the water. III. With this water it makes a hard, protective skelton around itself. IV. New corals buld there skeletons on top of the ole ones.
(1) Lines II and III
(2) Lines I and II
(3) Lines I, III and IV
(4) Lines I, II and III
Ans: (3) (i) Correct spelling is ‘creature’. (iii) Correct spelling is ‘skeleton’. (iv) Correct spelling is ‘build’.

Q12. Which set of words is arranged in the correct alphabetical order? Abish Ashok Aditya Aditya
(1) Alisha Anita Abish Ashok Anita Aditya Abish Alisha Alisha
(2) Alisha
(3) Anita
(4) Aditya Abish Anita Ashok Ashok
Ans: (2) ‘a’ set of orders is arranged in the correct alphabetical order i.e. Abish Aditya Alisha Anita Ashok.

Q13. ………………is the opposite of ‘request’.
(1) Scold
(2) Ask
(3) Order
(4) Speak
Ans: (3) Order is the opposite of ‘request’. Request means an act of asking politely or formally for something. Order – An authoritative command or instruction.

Q14. Which pair below contains rhyming words?
(1) There and appear
(2) Fruit and shut
(3) Throw and do
(4) Fruit and shoot
Ans: (4) Fruit and shoot contains rhyming words. A rhyme is a repetition of similar sounds (or the same sound) in two or more words, most often in the final syllables of lines in poems and songs.

Q15. Which word goes together with ‘swimming’ to form a new word?
(1) Cloth
(2) Suite
(3) Robe
(4) Pool
Ans: (4) Word ‘Pool’ goes together with ‘Swimming’ to form a new word. New word –Swimming Pool.

Q16. ………………..is prerequisite to learning English.
(1) Knowledge of grammar
(2) Motivation
(3) Cramming words and their meaning
(4) Reading stories
Ans: (2) Motivation is prerequisite to learning Engish.

Q17. English in India is a language used
(1) for prestige symbol
(2) for wider communication
(3) for accessing to quality literature
(4) All of the above
Ans: (4) English in India is a language used for wider communication, for prestige symbol, for accessing to quality literature.

Q18. Grammar-translation method is not useful when the class is
(1) homogenous
(2) heterogeneous
(3) overcrowded
(4) full of mediocre students
Ans: (2) Grammar-translation method is not useful when the class is heterogeneous. Heterogeneous means different in kind; unlike.

Q19. Problem of spelling errors of the students can be easily solved through
(4) text books (3) dictionary
(2) teaching aids
Ans: (4) Problem of spelling errors of the students can be easily solved through dictation. Dictation is the act or manner of dictating for reproduction in writing.

Q20. To behaviourist, learning is based on
(1) stimulus and response
(2) interaction
(3) coding and decoding
(4) discussion
Ans: (2) To behaviourist, learning is based on interaction.
Directions (Q. Nos. 21-25): For the paragraph given below, in place of A, B, C, D, and in English choose the suitable words from the alternative given in questions. Alice Alice walked sadly down the middle of the hall, wondering how she was ever to get out again. Suddenly, she came upon a little three-legged table, all made of solid glass : there was nothing (A) it but a tiny golden key, and Alice’s first idea was that his might belong (B) one of the doors of the hall : but alas
Either the locks were too large, (C) the key was too small, but at any rate it would not open any of them. However, on the second time round, she came upon a curtain she had not noticed before, and behind it was a little door (D) fifteen inches high. She (E) the golden key in the lock and to her great delight it fitted

Q21. A is
(1) at
(2) in
(3) on
(4) of
Ans: (3) on

Q22. B is
(1) with
(2) to
(3) in
(4) too
Ans: (2) to

Q23. C is
(1) but
(2) otherwise
(3) or
(4) and
Ans: (3) or

Q24. D is
(1) up to
(2) of
(3) at
(4) about
Ans: (4) about

Q25. in English is
(1) is trying
(2) was trying
(3) tried
(4) had tried
Ans: (3) tried

Q26. For giving training in handwriting to the beginners, which of the following is not required?
(1) Curves
(2) Strokes
(3) Dotted lines
(4) Size of the letters
Ans: (2) For giving training in handwriting to the beginners, strokes is not required.

Q27. Which is no longer a position of English in India?
(1) Associate-official language
(2) Link language
(3) Global language
(4) Foreign language
Ans: (4) Foreign language is no longer a position in English in India.

Q28. When did the first debate take place regarding the teaching of English in Indian schools?
(1) 1947
(2) 1854
(3) 1917
(4) 1835
Ans: (4) First debate took place in 1835 in regarding the teaching of English in Indian school.

Q29. English language has………….consonants
(1) 24
(2) 21
(3) 12
(4) 08
Ans: (2) English language has 21 consonants and 5 vowels i.e. a, e, i, o, u.

Q30. Apart from the four language skills, which one of the following has been added to the language skill?
(1) Communicative skill
(2) Study skill
(3) Aural skill
(4) Thinking skill
Ans: (4) Apart from the four language skills, Thinking skill is one which has been added to the language skill.

Top
error: Content is protected !!