You are here
Home > QB Subjectwise > 037 Indian Polity & Constitution Previous Year Questions

037 Indian Polity & Constitution Previous Year Questions

Indian Polity & Constitution Previous Year Questions

Q1. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below:
List-I List-II
(Parliamentary Forums) (Year of Establishment)
A. Parliamentary Forum on Population and Public Health – 1. 2011
B. Parliamentary Forum on Disaster Management – 2. 2006
C. Parliamentary Forum on Water Conservation and Management – 3. 2004
D. Parliamentary Forum on Global Warming and Climate Change – 4. 2005
– 5. 2008
Codes:

A B C D
(a) 2 3 1 4
(
b) 3 1 5 2
(
c) 2 1 4 5
(
d) 3 2 5 1
Ans: (c)

Q2. According to Article 371-A of the Constitution of India, the Governor of which one of the following States has special responsibility with respect to law and order in the State?
(a) Assam
(
b) Manipur
(
c) Nagaland
(
d) Andhra Pradesh
Ans: (c)

Q3. Who among the following is a Constitutional authority for whose removal from office by the President a reference to the Supreme Court is necessary?
(a) Chairman of the Union Public Service Commission
(
b) Judge of the Supreme Court
(
c) Comptroller and Auditor-General of India
(
d) Chief Election Commissioner
Ans: (a)

Q4. What is the term of office of the Chief Information Commissioner and an Information Commissioner?
(a) 4 years
(
b) 5 years
(
c) 6 years
(
d) Not fixed
Ans: (b)

Q5. Who among the following was not a member of the “National Commission to Review the Working of the Constitution” constituted by the Government of India in the year 2000?
(a) Soli J. Sorabjee
(
b) C.R. Irani
(
c) P.A. Sangma
(
d) Somnath Chatterjee
Ans: (d)

Q6. Which of the following features is/are contrary to the norms of a federal polity?
1. Common All-India Services
2. Single integrated judiciary
Select the correct answer using the codes given below:
(a) Only 1
(
b) Only 2
(
c) Both 1 and 2
(
d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)

Q7. Consider the following statements:
1. The Estimates Committee comprises 20 members elected each year by the Lok Sabha from its elected members and 10 members elected each year by the Rajya Sabha from its elected members.
2. The Estimates Committee has no role in suggesting the form in which the estimates shall be presented to the Parliament as that is a function of the Comptroller and Auditor-General of India.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1
(
b) Only 2
(
c) Both 1 and 2
(
d) Neither 1 nor 2
Ans: (d)

Q8. The Government of India Act, 1919, was based upon:
(a) Morley-Minto Reforms
(
b) Montague-Chelmsford Report
(
c) Ramsay McDonald Award
(
d) Nehru Report
Ans: (b)

Q9. The Supreme Court of India declared by issuing a writ that “the respondent was not entitled to an office he was holding or a privilege he was exercising”. Which writ is that ?
(a) Habeas Corpus
(
b) Prohibition
(
c) Quo-Warranto
(
d) Certiorari
Ans: (c)

Q10. Consider the following statements on Zonal Councils:
1. Zonal Councils were set up under the provisions of the States Reorganisation Act.
2. Zonal Councils discuss various issued of common interest in the field of planning, river waters, inter-state transport.
3. They enable the Centre and States to co-operate in evolving uniform policies in social and economic matters.
4. Their decisions are binding on Centre as well as on State governments.
Which of these statements are correct?
(a) 1, 2 and 3
(
b) 1, 3 and 4
(
c) 2, 3 and 4
(
d) 1, 2 and 4
Ans: (a)

Q11. The object of the adjournment motion in Parliament is to:
(a) Collect information from the ministers
(
b) Make a cut in the budget proposals
(
c) Criticise a particular policy of the Government
(
d) Topple the Government
Ans: (c)

Q12. Which of the following has jurisdiction to decide a dispute between Central Government and a State Government?
(a) Inter-State Council
(
b) High Court under Article 226 of the Constitution of India
(
c) Supreme Court under Article 143 of the Constitution of India
(
d) Supreme Court under Article 131 of the Constitution of India
Ans: (d)

Q13. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below:
List-I List-II
(States) (Intermediate Panchayats)
A. Madhya Pradesh – 1. Panchayat Samiti
B. West Bengal – 2. Block Panchayat
C. Uttar Pradesh – 3. Taluka Panchayat
D. Gujarat – 4. Kshetra Panchayat
Codes:

A B C D
(a) 1 2 3 4
(
b) 1 2 4 3
(
c) 2 1 4 3
(
d) 2 1 3 4
Ans: (c)

Q14. When the report of the State Public Service Commission is not accepted, the reasons for such non-acceptance are to be laid before:
(a) Parliament
(
b) President
(
c) State Legislature
(
d) Cabinet Committee presided over by the Chief Minister
Ans: (c)

Q15. Which of the following Committees/Reports recommended for the establishment of the Central Bureau of Investigation?
(a) Santhanam Committee
(
b) Administrative Reforms Commission
(
c) P.H. Appleby Report
(
d) A.D. Gorwala Report
Ans: (a)

Q16. The entry ‘Public Health and Sanitation’ is included in the Constitution of India in:
(a) Union List
(
b) State List
(
c) Concurrent List
(
d) Both Union and State Lists
Ans: (b)

Q17. Statement I:The principle of equality before the law is not applicable to the President of India.
Statement II:The President of India enjoys some special privileges under the Constitution of India.
Codes:
(a) Both the statements are individually true and Statement II is the correct explanation of Statement I.
(
b) Both the statements are individually true but Statement II is not the correct explanation of Statement I.
(
c) Statement I is true but Statement II is false.
(
d) Statement I is false but Statement II is true.
Ans: (a)

Q18. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below:
List-I List-II
(Name of Panchayats) (States)
A. Janpad Panchayat – 1. Andhra Pradesh
B. Mandal Praja Parishad – 2. Karnataka
C. Mandal Panchayat – 3. Madhya Pradesh
D. Taluka Panchayat – 4. Gujarat
Codes:

A B C D
(a) 4 2 1 3
(
b) 3 1 2 4
(
c) 4 1 2 3
(
d) 3 2 1 4
Ans: (b)

Q19. Which one of the following is not a salient feature of the Constitution of India?
(a) Written Constitution and supremacy of the Constitution
(
b) Quasi-federal structure
(
c) Committed Judiciary
(
d) Distribution of Powers
Ans: (c)

Q20. Which of the following is/are among Directive Principles of State Policy?
1. The State shall strive to promote science and technology for development.
2. The State shall endeavour to secure for citizens a Uniform Civil Code throughout India.
3. The State shall try to develop population policy and family planning programmes.
4. The State shall take steps to promote tourism.
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1 and 3
(
b) 2 and 4
(
c) 2 only
(
d) 1, 2, 3 and 4
Ans: (c)

Q21. When a state fails to implement the administrative directions given by the Union under Article 256 of the Constitution of India:
(a) Parliament may compel the state to execute the said directions
(
b) The Governor may dissolve the State Legislature
(
c) The President may presume that Constitutional machinery in the State has failed
(
d) The President may impose emergency under Article 352 of the Constitution
Ans: (c)

Q22. Which one of the following is the correct sequence through which an Ordinary Bill passes through in the Parliament?
(a) Authentication, Discussion of Principles, Clause-by-Clause consideration, Post-introduction motion, Assent
(
b) Post-introduction motion, Discussion of Principles, Clause-by-Clause consideration, Authentication, Assent
(
c) Discussion of Principles, Authentication, Post-introduction motion, Clause-by-Clause consideration, Assent
(
d) Discussion of Principles, Post-introduction motion, Clause-by-Clause consideration, Authentication, Assent
Ans: (b)

Q23. The correct constitutional position regarding the Governor is that the:
(a) Governor acts on the advice of the Prime Minister
(
b) Governor acts on the advice of the President of India
(
c) Governor acts on the advice of the Chief Minister of the State
(
d) Governor acts on the advice of the Council of Ministers of the State
Ans: (d)

Q24. In which part of the Indian Constitution, has the provision for panchayats been made?
(a) Part IX
(
b) Part IV
(
c) Part III
(
d) Part IX-A
Ans: (a)

Q25. Consider the following statements:
1. The first National Commission for Scheduled Castes and Scheduled Tribes was constituted in the year 1992.
2. The first National Commission for Scheduled Castes and Scheduled Tribes was constituted under the Constitution (Sixty-fifth Amendment) Act.
3. The 87th Amendment bifurcated the combined National Commission for Scheduled Castes and Scheduled Tribes into two separate bodies.
Which of the statements given above are correct?
(a) 1 and 2
(
b) 2 and 3
(
c) 1 and 3
(
d) 1, 2 and 3
Ans: (a)

Top
error: Content is protected !!