You are here
Home > QB Subjectwise > 037 History Previous Year Questions

037 History Previous Year Questions

History Previous Year Questions

Q1. Assertion (A): Malik Ambar was the first to employ successfully and on a large scale the Maratha light-horse as guerillas.
Reason (R): He wished to weld the Marathas into.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (a)

Q2. Which of the following was not one of the reasons for the gradual decline of Jainism?
(a) The assimilative power of Hinduism
(b) The destruction of t heir temples by t he foreign invaders and others
(c) The extremism of its ethical code and religious discipline
(d) The influence and popularity of Shaiva and Vaishnava saints in the South

Ans: (c)

Q3. Identify the institution which was turned into Benaras Hindu University by Madan Mohan Malaviya.
(a) Bethane College for women started in 1849 by Ishwar Chandra Vidyasagar.
(b) Hindu college founded in 1817 by David Hare.
(c) Vedanta college founded in 1825 by Rammohan Roy.
(d) Central Hindu school established by Mrs. Annie Besant.

Ans: (d)

Q4. Match the columns :
A. M. N. Roy 1. Swarajist Party
B. C. R. Dass 2. Hindustan Socialist Republican Association
C. Chandra Shekhar Azad 3. Congress Socialist Party
D. Acharya Narendra 4. Communist International
Select the correct answer using the codes given below:
A B C D
(a) 4 1 2 3
(b) 2 3 1 4
(c) 3 2 4 1
(d) 4 3 2 1

Ans: (a)

Q5. Which one of the following is a language of Baluchistan but linguistically Dravidian?
(a) Brahui
(b) Kui
(c) Parji
(d) Pengo

Ans: (a)

Q6. Which of the following statements is/are not correct about Bhakti tradition in South India?
1. Earliest Bhakti Movements in India were led by Alvar and Nayanar saints.
2. Nalayira Divyaprabandham, frequently described as Tamil Veda is an anthology of compositions by the Alvars.
3. Karaikkal Ammaiyar, women Alvar saints, supported patriarchal norms.
Select the correct answer using the codes given below
(a) 1 and 2 (b) Only 3
(c) Only 2 (d) All of these

Ans: (b)

Q7. Which of the following depiction(s) of Vishnu, in stone, have been encountered at more than one site?
1. As Anantashayana/Seshashayana
2. Standing, with his Chakrapurushas
3. In his Varaha avatara
4. As Krishna Govardhana
5. As Vishvarupa
Select the code for correct statements:
(a) 1 & 2
(b) 1 & 3
(c) 1, 3 & 4
(d) 5 only

Ans: (b)

Q8. What is the correct chronological sequence of the following events?
1. Announcement of Dominion Status
2. Formation of All India States Peoples Conference
3. Abolition of Caliphate by the Turks
4. Gandhi-Irwin Pact
Select the code.
(a) 2, 3, 4, 1
(b) 3, 1, 4, 2
(c) 3, 2, 1, 4
(d) 1, 3, 2, 4

Ans: (b)

Q9. Assertion (A): Akbar abolished jaziya in 1564 but reimposed it subsequently.
Reason (R): As a young man, he was quite liberal and tolerant but became a fanatic and reactionary as he came of age.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (c)

Q10. Which one among the following is not true with regard to Rig Veda Samhita?
(a) There are about 300 non-Indo- European words in Rig Veda
(b) There is a reference to dasarajna (battle of ten kings) in the Rig Veda
(c) It is mentioned in the Rig Veda that the Bharata chief Sudas fought against a confederacy of ten tribes
(d) Purus sided with Bharata in the battle of ten kings

Ans: (a)

Q11. Lord Cornwallis has been criticised for not destroying Tipu Sultan when he had the chance to do so after the third Anglo-Mysore war. Which one of the following consideration was not a factor taken into account by Cornwallis in taking his decision?
(a) Sickness spread among the English troops
(b) War with France, and the consequent alliance between Tipu and the French, were apprehended
(c) The territory was too large to be administered with any
(d) Cornwallis was ill-disposed towards the court of Directors who were advising full annexation

Ans: (d)

Q12. Match the following correctly :
A. Ramakrishna Mission 1. Swami Dayanand Saraswati
B. Arya Samaj 2. Raja Rammohan Roy
C. Brahmo Samaj 3. Keshab Chandra Sen
D. Prarthana Samaj 4. Swami Vivekananda
Select the correct answer using the codes given below:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 3 4 1 2
(c) 2 3 1 4
(d) 4 1 2 3

Ans: (d)

Q13. The well-known painting ‘Bani Thani’ belongs to the
(a) Kangra School
(b) Kishangarh School
(c) Bundi School
(d) Jaipur School

Ans: (b)

Q14. Statement I: Lomash Rishi and Sudama caves in the Barabar hills, modelled on wooden architectural prototypes are examples of the earliest cave architecture in India.
Statement II: Barabar hills caves were dedicated by Chandragupta Maurya to Ajivika monks.
(a) Both the statements are true and Statement II is the correct explanation of Statement I
(b) Both the statements are true, but Statement II is not the correct explanation of Statement I
(c) Statement I is true, but Statement II is false
(d) Statement I is false, but Statement II is true

Ans: (b)

Q15. Examine the following statements to point out the correct one?
(a) A general survey of shad-darshanas and lokayata suggests that Lokayata accepted an abiding soul independent of the body.
(b) Nyaya and vaisesika darshanas believe in an external reality independent of the knower.
(c) Sankhya darshana accepted the existence of one universal purusha.
(d) All the above

Ans: (b)

Q16. Give the correct chronological order
1. Communal Award
2. Simon Commission
3. First Round Table Conference
4. Gandhi-Irwin Pact
Choose the correct code.
(a) 1,2,3,4
(b) 2,1,3,4
(c) 2,3,1,4
(d) 2,3,4,1

Ans: (d)

Q17. Consider the following statements about the post-Aurangzed Mughal period:
1. Farrukhsiyar owed his elevation to the throne to Zulfiqar Khan and Imad-ul Mulk.
2. Aurangzeb had left a will to partition Mughal Empire among his three surviving sons after his death.
3. Muhammad Shah was supported by Nizam-ul Mulk of the Deccan.
Which of the statements given above is/ are correct?
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 3 only
(d) 1, 2, and 3

Ans: (b)

Q18. Which one of the following statements regarding Harappan civilisation is correct?
(a) The standard Harappan seals were made of clay
(b) The inhabitants of Harappa had neither knowledge of copper nor bronze
(c) The Harrapan civilisation was rural based
(d) The inhabitants of Harappan grew and used cotton

Ans: (c)

Q19. Which one among the following pairs is correctly matched?
(a) The Second Battle : Defeat of Jaichand of Kannauj of Tarain by Muhammad of Ghori
(b) The First Battle of : Defeat of Sikander Lodhi by Panipat Babur
(c) The Battle of Chausa : Defeat of Humayun by Sher Shah
(d) The Battle of Khanwa : Defeat of Rana Pratap by Akbar

Ans: (b)

Q20. Which one of the following is the correct chronological order of the Afghan rules to the throne of Delhi?
(a) Sikandar Shah-Ibrahim Lodi-Bahlol Khan Lodi
(b) Sikandar Shah-Bahlol Khan Lodi- Ibrahim Lodi
(c) Bahlol Khan Lodi- Sikandar Shah- Ibrahim Lodi
(d) Bahlol Khan Lodi-Ibrahim Lodi- Sikandar Shah

Ans: (c)

Q21. Match the following :
A. Birju Maharaj : 1. Bharatnatyam
B. Sanjukta Panigrahi : 2. Kuchipudi
C. T. Balasaraswathy : 3. Odissi
D. Sonal Man Singh : 4. Kathak
Select the correct answer using the codes given below:
& A B C D
(a) 4 3 1 2
(b) 3 2 1 4
(c) 1 2 3 4
(d) 2 1 3 4

Ans: (a)

Q22. Dalhousie has been regarded as the maker of modern India because he brought about reforms and made a beginning in many fields. Which one among the following was not one of his schemes of reforms?
(a) Educational reforms
(b) Construction of railways and introduction of telegraph and postal services
(c) Establishment of a public works department
(d) Factories Act to improve the condition of Indian labour

Ans: (d)

Q23. Which of the following statements about the HSRA (Hindustan Socialist Republican Army) is false?
(a) They worked extensively amongst peasants and workers to educate them in revolutionary thought in preparation for the eventual overthrow of the British.
(b) For them, overthrowing British rule would have to be followed by a struggle to end capitalism.
(c) They believed that that revolution ought to be for the masses.
(d) The eventual aim of their activities was the establishment of socialism.

Ans: (a)

Q24. Which of the following statement(s) is/ are found to be incorrect?
I. The core of Guru Nanak’s teachings involve three fundamental doctrines: Nam, Shabad, Guru.
II. Guru Nanak wanted his followers to eat together in a common kitchen called a Langar, without consideration of any caste or religion.
III. In Sikh history, Guru Nanak’s life is recorded in the Janam Sakhis, which record the various events of his life.
(a) I and II
(b) II and III
(c) I, II and III
(d) All are correct.

Ans: (d)

Q25. List-I List-II
A. Abhidhamma 1. Matters of doctrine Pitaka and ethics
B. Sutta Pitaka 2. Rules of monk order
C. Vinaya Pitaka 3. Members of great community
D. Mahasanghika 4. Matters of psychology and metaphysics
Codes:
A B C D
(a) 2 4 1 3
(b) 3 1 4 2
(c) 2 1 4 3
(d) 4 1 2 3

Ans: (d)

Top
error: Content is protected !!