You are here
Home > QB Subjectwise > 037 Geography Previous Year Questions

037 Geography Previous Year Questions

Geography Previous Year Questions

Q1. Though coffee and tea are cultivated on hill slopes, there is some difference between them regarding their cultivation. In this context, consider the following statements:
1. Coffee plant requires hot and humid areas whereas tea can be cultivated in both tropical and subtropical areas.
2. Coffee is propagated by seeds but tea is propagated by stem cutting only.
Correct statements:
(a) 1 only (b) 2 only
(c) both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)

Q2. Which are exclusively the crops of South India?
(a) Tea and coffee (b) Cotton and Jute
(c) Coffee and rubber (d) Jowar and Bajra.
Ans: (c)

Q3. Seismic waves that vibrate perpendicular to the direction of their path
(a) Travel through the solid parts of the earth only
(b) Travel through the solid as well as other parts of the earth
(c) Spread on the surface of the earth
(d) None of the above
Ans: (b)

Q4. The super-thermal plant located near Singareni Collieries is
(a) Farakka
(b) Singrauli
(c) Korba
(d) Ramagundam
Ans: (d)

Q5. Which of the following statement is/are correct?
(a) Halo is produced by diffraction in ice crystals.
(b) Corona is produced by refraction by water droplets.
(c) Halo is an indication of approaching bad weather.
(d) Though corona and halo is produced by different phenomena, the colour sequence produced in them remains the same.
Ans: (c)

Q6. Match list I with List II and select the correct answer using the codes given below the lists:
List I
(Peak) List II
(State)
A. Dodabetta 1. Maharashtra
B. Guru Shikhar 2. Madhaya Pradesh
C. Kalsubai 3. Tamil Nadu
D. Dhupgarh 4. Rajasthan C odes:
A B C D
(a) 3 1 4 2
(b) 2 1 4 3
(c) 3 4 1 2
(d) 2 4 1 3
Ans: (c)

Q7. Which of the following sequences of the oil refineries of India as they occur from South to North is correct?
(a) Kochi-Mangalore-Mumbai-Koyali
(b) Koyali-Mumbai-Mangalore-Kochi
(c) Kochi-Mumbai-Mangalore-Koyali
(d) Mangalore-Kochi-Mumbai-Koyali
Ans: (a)

Q8. Which of the following statements concerning atmosphere of the Earth are correct?
1. In stratosphere, temperature increases with altitude.
2. In mesosphere, temperature decreases with altitude.
3. The lowest temperature of the atmosphere is recorded in the upper part of mesosphere.
4. Tropopause is an isothermal zone.
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 and 2 only (b) l, 2 and 3 only
(c) 3 and 4 only (d) 1, 2, 3 and 4
Ans: (d)

Q9. Consider the following statements regarding the visible part of the moon from the earth.
I Only 50 per cent of the surface of the moon is visible at a given time.
II The remaining 50 per cent can be seen at different times.
Code:
(a) Only I is true
(b) Only II is true
(c) Both I and II are true
(d) Neither I and II is true
Ans: (a)

Q10. Assertion (A): India does not export natural rubber.
Reason (R): About 97% of India’s demand for natural rubber is met from domestic production.
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
(b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A
(c) A is true but R is for false
(d) A is false but R is true.
Ans: (c)

Q11. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the Lists:
List I : List II
A. Fodder : 1. Manure
B. Compost : 2. Jowar
C. Food crop : 3. Linseed oil
D. Edible oil : 4. Straw : 5. Groundnut oil
Select the correct answer from the codes given below:
A B C D
(a) 2 4 3 1
(b) 2 1 5 3
(c) 4 3 2 5
(d) 4 1 2 5
Ans: (b)

Q12. Match list I with list II and select the correct answer using the codes given below them :
List I (City) : List II (Place)
A. Budapest : 1. Alexander Platz
B. Warsaw : 2. Walesa Square
C. Berlin : 3. Tiananmen Square
D. Beijing : 4. Ceausescu Square : 5. Parliament Square
Select the correct answer using the codes given below:
A B C D
(a) 4 3 1 5
(b) 3 4 5 2
(c) 5 2 4 3
(d) 5 2 1 3
Ans: (c)

Q13. The sidereal month may be defined as
(a) the period in which the moon completes an orbit around the Earth
(b) the period in which the moon completes an orbit around the Earth and returns to the same position in the sky
(c) the period of rotation of moon
(d) none of these
Ans: (b)

Q14. The principal areas of mica production in India are
(a) Bihar, Nellore and Rajasthan
(b) Cuttack, Andhra Pradesh and Bihar
(c) Jammu and Kashmir, Himachal Pradesh
(d) Sikkim
Ans: (a)

Q15. Sirocco is a name used to mean
(a) a local wind (b) a volcano
(c) an island (d) an ocean current
Ans: (a)

Q16. Which one of the following regions of India is now regarded as an ‘ecological hot spot’?
(a) Western Himalayas (b) Eastern Himalayas
(c) Western Ghats (d) Eastern Ghats
Ans: (c)

Q17. Which water body separates Australia from New Zealand?
(a) Cook Straits (b) Megallan
(c) Tasman Sea (d) Great Barrier Reef
Ans: (c)

Q18. Which one of the following statements with regard to Jet stream, an upper level tropospheric wave, is not correct?
(a) It is a narrow band of high-velocity wind.
(b) It follows the wave path near the tropopause at elevations of 8 km to 15 km.
(c) Jet streams are typically continuous over long distances.
(d) In summer, the polar front jet achieves its maximum force.
Ans: (d)

Q19. Which of the following statements is incorrect?
(a) Metamorphism is the result of heat and pressure on igneous and sedimentary rocks.
(b) No fossils are found in metamorphic rocks
(c) Taj Mahal at Agra is made up of metamorphic rocks
(d) Dynamic metamorphism is caused by large scale rise in temperature
Ans: (d)

Q20. Match the following List I List II
A. Doldrums 1. Equatorial
B. Horse Latitudes 2. Polar High
C. Frigid Zone 3. Sub-tropical high
D. Torrid Zone 4. Tropics within Tropic of Cancer and Tropic of Capricorn
Code:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 1 3 2 4
(c) 2 3 1 4
(d) 3 1 1 2
Ans: (b)

Q21. What are the official languages of the U.N.O.?
(a) English, French and Russian
(b) English, French, German and Russian
(c) English, French, Russian, Chinese and Hindi
(d) English, French, Chinese, Russian, Arabic and Spanish
Ans: (d)

Q22. The hallmark of watershed development in the semiarid regions of India is the
(a) establishment of sheds on large scale, so that the rain water does not evaporate
(b) undertaking of earthworks, soil conservation measures and tree plantation, so as to conserve soil moisture and recharge underground water
(c) drilling deep tubewells so as to tap water at the rock-strata level
(d) setting up a system of tanks by banking water from seasonal rivers
Ans: (b)

Q23. Water cycle refers to
(a) An integrated attempt to recycle water in relatively arid regions
(b) Constant movement of water from ocean to land and back to ocean again
(c) Scientific management of water in areas excessively plagued with water logging
(d) Planning of water distribution relatively dry areas
Ans: (b)

Q24. Apart from air, water and organic matter, the only non-minerals in the Earth are
(a) molten rocks (magmas)
(b) molten rocks and their solid glassy equivalents
(c) plutonic rocks
(d) solidified rocks on the surface of Earth
Ans: (b)

Q25. Match the items of List I with the items of List II.
List I
(Boundary) List II
(Between the countries)
A. Durand line 1. Germany and Poland
B. Hindenburg line 2. India and Pakistan
C. Mannerhein line 3. India and Afghanistan
D. Radcliffe line 4. Russia and Finland
(a) A-3, B-4, C-1, D-2
(b) A-3, B-1, C-4, D-2
(c) A-4, B-3, C-1, D-2
(d) A-1, B-4, C-3, D-2
Ans: (b)

Top
error: Content is protected !!