You are here
Home > QB Subjectwise > 037 English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

037 English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

Q1. Which of the following is best antonym for ‘ambiguous’?
(1) vague
(2) clear
(3) obnoxious
(4) sinister
Ans: (2) Only ‘clear’ is an antonym for ‘ambiguous’ from the given options. Hence option (2).

Q2. Choose the synonym of the word Malady from the alternative given below
(1) melody
(2) disease
(3) joy
(4) comedy
Ans: (2) The word ‘malady’ means disease. Hence option (2).
Direction : Fill in the blank by the appropriate word.
Q3. The fire ………….. a dense smoke.
(1) gave away
(2) gave off
(3) gave out
(4) gave up
Ans: (2) ‘gave off’ will follow ‘fire’ in the sentence. Hence option (2).

Q4. ‘O my love is a red, rose Direction The above line is an example of (choose the appropriate answers from the alternatives given below)
(1) Metaphor
(2) Simle
(3) Hyperbole
(4) Alliteration
Ans: (4) The original line was – ‘O my love is like a red, red rose.” ‘Like’ and ‘as indicate the use of simile. But here ‘like’ is not used, so, it is an example of alliteration (a repetition of consonant sounds). Hence option (4).

Q5. Choose from the following alternatives the one which can be described as bold overstatement or the extravagant exaggeration of fact or of possibility.
(1) Hyperbole
(2) Pun
(3) Elegy
(4) Ode
Ans: (1) Hyperbole is a bold or over statement which is an extravagant exaggeration of something. Hence option (1).

Q6. Fill in the blank with the correct determiner in the following sentence. Sentence We must be quick. We have ……….time.
(1) little
(2) enough
(3) few
(4) some
Ans: (1) ‘time’ is uncountable, so, ‘little’ will be used. ‘We must be quick. We have little time.’ Hence option (1).

Q7. Hurrah
We have won the match. In this sentence ‘Hurrah’ is
(1) Preposition
(2) Conjunction
(3) Interjection
(4) Adverb
Ans: (3) ‘Hurrah
’ is expressing joy, so, it is an interjection or exclamation. Hence option (3).

Q8. To go ‘through thick and thin’ is to
(1) have many kinds of experiences
(2) loose a lot of weight
(3) get married
(4) get into trouble
Ans: (4) To go through ‘thick and thin’ is to get into trouble or go through difficult and easy circumstances. Hence option (4).

Q9. My grandfather is ninety but he is ‘as fit as fiddle’. Direction Choose the appropriate word group for the underlined words in above sentence.
(1) good at fitting up fiddles
(2) as slim as a fiddle
(3) in very good physical condition
(4) of the fiddling type
Ans: (3) ‘As fit as fiddle’ (musical instrument) means in very good physical condition. Hence option (3).

Q10. The word from of ‘to be’ is wed in a
(1) alliteration
(2) sonnet
(3) simile
(4) metaphor
Ans: (4) The word form of ‘to be’ is a metaphor (compare one object to another unlike one). Hence option (4).

Q11. Choose the correct alternative that can be susbstituted for the given group of words. Bringing about gentle and painless death from incurable disease.
(1) Amnesia
(2) Euphoria
(3) Panacea
(4) Euthanasia
Ans: (4) Euthanasia is mercy-killing or ending life to relieve from suffering and pain. Hence option (4).

Q12. Fill in the blank Q :…………are you?
(1) what
(2) why
(3) how
(4) who
Ans: (3) The correct question is How are you? Hence option (3).

Q13. Pick out the appropriate word from the given choices to fill in the blank in the following sentence. Sentence : By the time the doctor arrived the patient ………. .
(1) had died
(2) has died
(3) dies
(4) will die
Ans: (1) ‘arrived’ indicates past tense, so, ‘had died’ would be used. Hence option (1).

Q14. It is “a feather in your cap” it means its ……..
(1) a disgrace
(2) a problem
(3) an honour
(4) cowardly
Ans: (3) ‘ a feather in your cap’ is an added achievement or an honour. Hence option (3).

Q15. In present critical usage elegy is a
(1) a long narrative poem on great subject
(2) poem of lament for death of particular person
(3) a short narrative poem presenting a single speaker
(4) a lyric poem written in a single stanza
Ans: (2) An ‘Elegy’ is a poem lamenting the death of a person or a sas subject. Hence option (2).

Q16. You don’t know my uncle ………. . Choose thee appropriate question tag.
(1) isn’t it
(2) does he
(3) do you
(4) don’t you
Ans: (3) The correct question tag here is – do you? Hence option (3).

Q17. He is not only a great political but also a man of letters. Direction Find the meaning of underlined words in above sentence.
(1) a man who received more letters
(2) a man who wrote many letters
(3) a scholar with literary taste
(4) a good reader of letters
Ans: (3) ‘A man of letters’ is a person or scholar with literary taste. Hence option (3).

Q18. Choose from the alternatives given below the appropriate one word substitute for a mass of cells growing in or on a part of the body where they should not, usually causing medical problems.
(1) Ulcer
(2) Graft
(3) Haemorrhage
(4) Tumor
Ans: (4) A mass of cells growing in or on a part of the body is – tumor. Hence option (4).

Q19. Choose the appropriate one from the transcription given below for the word ‘boy’.
(1) b o i
(2) b ⊃ I
(3) b d I
(4) b o j
Ans: (2) The word ‘boy’ is transcribed as / b ⊃ I /. Hence option (2).

Q20. Direction Fill in the blank in the following sentence. Sentence The man is ………… of hearing (some what deaf)
(1) cool
(2) soft
(3) hard
(4) lot
Ans: (3) ‘hard of hearing’ will mean deaf. Hence option (3).

Q21. It has ………. all the night. Fill in the blank with the appropriate word given below.
(1) rain
(2) raining
(3) been raining
(4) is raining
Ans: (3) In this sentence ‘has been raining’ would only be correct. Hence option (3).

Q22. A : I attend school everyday. B : He said that he ………… school everyday. Direction Fill in the blank of above sentence choosing the most suitable word from the given below.
(1) attended
(2) attends
(3) was attending
(4) is attending
Ans: (1) In third person transformation present changes to past, so ‘attend’ would change to ‘attended’. B. He said that he attended school everyday. Hence option (1).

Q23. Sentence Your application has been ……… Direction Fill in the blank with appropriate word choosing from below.
(1) accepted
(2) expected
(3) accepted
(4) excepted
Ans: (1) The correct word for selection of application is – accepted. Hence option (1).

Q24. One who sacrifices for any good cause is a …..
(1) soldier
(2) mascot
(3) martyr
(4) leader
Ans: (3) A martyr gives his life for a good cause. Hence option (3).

Q25. What is he doing to his car now? I think he ……it. Fill in the blank of the above sentence choosing the most suitable verbal group from those given below.
(1) was polished
(2) has polished
(3) is polishing
(4) has been polishing
Ans: (3) ‘is he doing’ indicates present continuous tense, so, ‘is polishing’ would be used. I think he is polishing it. Hence option (3).

Q26. Which poetry term refers to the repetition of the same or very similar consonant sounds in words that are close together.
(1) free verse
(2) personification
(3) alliteration
(4) quatrain
Ans: (3) Repetition of similar sounding consonants is alliteration. Hence option (3).

Q27. His sister ……….. than his wife. Direction Choose the appropriate alternative from those given below.
(1) very prettier
(2) more prettier
(3) most pretty
(4) prettier
Ans: (4) ‘prettier’ is sufficient to compare beauty. His sister is prettier than his wife. Hence option (4).

Q28. Choose the alternative which best change the following sentence into positive degree. Sentence Delhi is one of the biggest cities in India.
(1) Very few cities are as big as Delhi.
(2) Few cities are as big as Delhi.
(3) Very few cities in India are as big as Delhi.
(4) No other city in India is as big as Delhi.
Ans: (3) The correct sentence in positive degree (1st form of verb) is – very few cities in India are as big as Delhi. Hence option (3).

Q29. I respect the ‘beliefs’ of my astrologer. The underlined word is
(1) an adverb
(2) a noun
(3) an adjective
(4) a part of the verb
Ans: (2) ‘Beliefs’ is used as a noun in this sentence. Hence option (2).

Q30. Select the active form of the following sentence. The wall is being built by the mason.
(1) The mason was building the wall
(2) The mason has built the wall
(3) The mason is building the wall
(4) The mason has been building the wall
Ans: (3) The word ‘is bding’ indicates present continuous tense, so ‘is building’ would supplement it in active form. The mason is building the wall. Hence option (3).

Top
error: Content is protected !!