You are here
Home > QB Subjectwise > 036 History Previous Year Questions

036 History Previous Year Questions

History Previous Year Questions

Q1. Which of the following is/are true regarding Buddhism?
A. It did not reject varna and jati.
B. It challenged the highest social ranking of Brahmana Varna.
C. It regarded certain crafts as low.
Choose the correct answer from the codes given below:
(a) A and B
(b) B and C
(c) A, B and C
(d) None

Ans: (a)

Q2. Which of the following statements are true of the Congress Socialist Party?
A. It was a forum for various kinds of socialists in India.
B. It was a rival organization of the Indian National Congress.
C. It championed the cause of the workers and peasants.
(a) A and B
(b) A, B and C
(c) A and C
(d) B and C

Ans: (c)

Q3. List-I List-II
A. Shunga 1. Prawarsen-I
B. Kanva 2. Kharvela
C. Chedi 3. Vasudeva
D. Vakataka 4. Bhagbhadra
Select the correct answer from the codes given below:
Codes:
A B C D
(a) 1 3 4 2
(b) 2 3 4 1
(c) 4 3 2 1
(d) 3 4 2 1

Ans: (d)

Q4. List-I List-II
A. Punnapara Vayalar Movement 1. U.P.
B. Teabags Movement 2. Kerala
C. Telengana Movement 3. Bengal
D. Eka Movement 4. Andhra
Codes:
A B C D
(a) 4 2 3 1
(b) 3 2 4 1
(c) 2 3 4 1
(d) 2 3 1 4

Ans: (c)

Q5. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the Lists :
List I : List II
A. Chittagong Armoury 1. Kalpana Dutt Raid
B. Abhinav Bharat 2. Guru Ram Singh
C. Anushilan Samiti 3. Vinayak Damodar Savarkar
D. Kuka Movement 4. Aurobindo Ghosh
Codes :
A B C D
(a) 1 3 4 2
(b) 1 3 2 4
(c) 3 1 2 4
(d) 3 1 4 2

Ans: (a)

Q6. With reference to the history of philosophical thought in India, consider the following statements regarding Sankhya school :
1 . Sankhya does not accept the theory of rebirth or transmigration of soul.
2. Sankhya holds that it is the self-knowledge that leads to liberation and not any exterior influence or agent.
Which of the statements given above is /are correct?
(a) 1only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans: (c)

Q7. Who among the following is the author of the autobiography entitled Aamar Katha (1913)?
(a) Satyajit Ray
(b) Rassundari Devi
(c) Ganesh Chandra Ghosh
(d) Binodini Dasi

Ans: (d)

Q8. In the context of Mauryan rule, which of the following statements carry the term and its equivalent meaning correctly?
1. The Janapadanivesa was the revenue assessor
2. The Sitadhyaksa was the official for crown lands
3. Panyadhyakasha was the superintendent of commerce
4. Akaradhsyaksha was the superintendent of mines
Select the code:
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Q9. Assertion (A): The Sabha and Samiti, the two political bodies of the Rig Vedic Aryans, began to lose their strength during the time of the Mahajanapadas.
Reason (R): These tribal assemblies could not fit into the organizational framework of the large territorial states.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (b)

Q10. Match List I (organizations) with List II (years of foundation) using the given codes.
List I List II
A. Landholders society 1. 1876
B. British Indian Association 2. 1852
C. Madras Native Association 3. 1851
D. The Indian Association 4. 1838
Codes:
A B C D
(a) 4 3 2 1
(b) 3 4 1 2
(c) 1 4 3 2
(d) 3 2 1 4

Ans: (a)

Q11. In spite of his conversion to Buddhism and the concept of dhamma-vijaya, Ashoka was not a total pacifist. Which of the following does not confirm this view?
(a) He felt sorry for the suffering caused by Kalinga War, but did not give up the conquered territory
(b) After the conquest of Kalinga, Ashoka consolidated his southern conquests
(c) In dealing with the troublesome forest tribes he clearly recognized the possibility of the use of force
(d) He did not abolish capital punishment and granted only a brief reprieve to the condemned prisoners

Ans: (b)

Q12. Consider the following leaders—
1. Balwant Rai Mehta
2. J. N. Sen Gupta
3. Sardool SinghKaveshar
4. SudhakarRao Who among these were Not the Chief conveners of the All India State’s People Conference (AISPC)?
Codes:
(a) 2 and 3
(b) 1, 2 and 4
(c) 1, 3 and 4
(d) 2, 3 and 4

Ans: (d)

Q13. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the lists :
A. Moplah revolt : 1. Kerala
B. Pabna revolt : 2. Bihar
C. Eka Movement : 3. Bengal
D. Birsa Munda revolt : 4. Awadh
Codes :
A B C D
(a) 1 3 4 2
(b) 2 3 4 1
(c) 1 2 3 4
(d) 3 4 1 2

Ans: (a)

Q14. Which one of the following pairs is correctly matched?
(a) Vikramsila Monastery: Uttar Pradesh
(b) Hemkund Gurudwara : Himachal Pradesh
(c) Udayagiri Caves : Maharashtra
(d) Amaravati Buddhist Stupa :Andhra Pradesh

Ans: (d)

Q15. Which of the following statements about the musical culture in 18th and 19th century North India is/are not correct:
1. The period was marked by the growing eminence of Sadarang Neamat Khan who introduced the khayal form.
2. A large number of musicians moved out of regional centres to Delhi where they hoped they would receive more employment and patronage.
3. The period was marked by the formation of specific region based gharanas.
Select the correct answer using the code given below :
(a) 1 only (b) 1, 2 and 3
(c) 2 only (d) 2 and 3 only

Ans: (b)

Q16. In the context of later Vedic age, read the following statements and select those that may not be true?
(a) It cannot be said that the Vedic society shifted to east
(b) The Vedic society used iron technology mostly for weapons of war
(c) People married outside their ‘gotra’
(d) None of the above

Ans: (d)

Q17. Tick the correct statement(s) out of the following:
I. Lothal is one of the most extensively researched Harappan coastal site.
II. A tantalising signboard with the Indus Script has been discovered at Dholavira in Gujarat, India.
III. Chanhudaro would have been on the trade route from Lothal in Gujrat to Mesopotamia.
(a) I and II
(b) I and III
(c) Only I
(d) Only II

Ans: (a)

Q18. Consider the following statements: The Regulating Act of 1773 provided
1. that the Court of Directors of the Company, hitherto elected every year, would henceforth be elected for a period of 3 years.
2. that the number of Directors of the Company was fixed at 24, onefourths retiring every 3 years.
3. for a judiciary emanating directly from the Crown.
Which of the statements given above is/ are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 3
(d) 3 only

Ans: (c)

Q19. List-I List-II (Characters) (Related objects)
A. Vishu 1. Katyotsarga Posture
B. Gautama Buddha 2. Flask and rosary
C. Jina 3. Dharmachakra Pravartana Mudra
D. Bodhisattva 4. Garudadhvaja Maiteya
Codes:
A B C D
(a) 3 2 4 1
(b) 3 2 1 4
(c) 2 3 4 1
(d) 2 3 1 4

Ans: (c)

Q20. Which of the following was not one of the Raja Rammohan Roy’s suggestions for organising the Company’s government on a more rational basis?
(a) Constitutional reforms must be guaranteed
(b) The rule of law ought to be supreme
(c) Civil liberties and individual rights must be guaranteed
(d) The absolute ownership of property by the individual must be recognised

Ans: (a)

Q21. Which of the following were the main objectives of the Khilafat movement?
1. To rouse anti-British feelings among the Muslims of India
2. To reform the Muslim society
3. To demand separate electorates and preserve the Khilafat
4. To save the Ottoman empire and preserve the Khilafat
Choose the correct answer from the codes given below:
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 3 and 4
(d) 1 and 4

Ans: (d)

Q22. The first writer to use Urdu as the medium of poetic expression was
(a) Amir Khusru
(b) Mirza Ghalib
(c) Bahadur Shah Zafar
(d) Faiz

Ans: (a)

Q23. Which one of the following was a temple built by the Chola Kings?
(a) Brihadiswara Temple, Tanjavur
(b) Meenakshi Temple, Madurai
(c) Srirangam Temple, Thiruchirapalli
(d) Durga Temple, Aihole

Ans: (c)

Q24. Consider the following statements.
1. Muhammed-bin-Tughlaq was the Delhi Sultan, when Vijaynagara empire was founded.
2. Krishnadeva Raya was the ruler of Vijaynagara, when Babur took over Ibrahim Lodhi.
3. Rama Raya was defeated at Talikota, when Jahangir was the emperor in Delhi.
Which of the statements given above are correct?
(a) Both 1 and 2
(b) Both 2 and 3
(c) Both 1 and 3
(d) All of these

Ans: (d)

Q25. Assertion (A): R. C. Dutt authored the book ‘Poverty and Un-British Rule’.
Reason (R): He wanted to expose India’s growing poverty.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (a)

Top
error: Content is protected !!