You are here
Home > QB Subjectwise > 036 Geography Previous Year Questions

036 Geography Previous Year Questions

Geography Previous Year Questions

Q1. Which of the following is/are direct source(s) of information about the interior of the Earth?
1. Earthquake wave 2. Volcano
3. Gravitational force 4. Earth magnetism
Select the correct answer using the codes given below
(a) 1 and 2 (b) Only 2
(c) 3 and 4 (d) All of these

Q2. Which of the following tributaries of the Ganga System flows Northwards?
(a) Kosi (b) Ghaghara
(c) Gandak (d) Sone
Ans: (d)

Q3. Match the following List I
(Place) List II
(Famous for)
A. Balaghat Oil field
B. Katni Iron ore
C. Sigrauli Manganese
D. Kalol Bauxite Coal
Codes A B C D
(a) 1 2 4 3
(b) 3 4 5 1
(c) 3 5 4 1
(d) 1 2 5 3
Ans: (b)

Q4. Which one of the following is depositional landform ?
(a) Stalagmite (b) Lapis
(c) Sinkhole (d) Cave
Ans: (a)

Q5. Match list I (Tribes) with list II (Areas) and select the correct answer using the code given below List I List II
(Tribes) (Areas)
A. Pigmies 1. Congo basin
B. Semangs 2. Malaysia
C. Boros 3. Amazon basin
D. Masais 4. Kenya
Code:
A B C D
(a) 2 3 4 1
(b) 3 2 4 1
(c) 2 3 1 4
(d) 1 2 3 4
Ans: (d)

Q6. To check the expansion of Thar desert which of the following measures should be vied?
(a) Construction of dams
(b) Afforestation
(c) Construction of canals
(d) Artificial rain
Ans: (b)

Q7. Doldrums refer to
(a) A belt of calm and light variable winds near the equator
(b) A particular area in the centre of the Pacific Ocean
(c) The region of the upper atmosphere extending upward from the tropopause to about 20 kms. above the earth
(d) None of these
Ans: (a)

Q8. Lines drawn parallel to the equator are called
(a) Latitudes
(b) Longitudes
(c) Meridians
(d) none of these
Ans: (a)

Q9. Which of the following passes and locations is/are wrongly matched?
I. Zojila and Burzil — Jammu and Kashmir
II. Bara Lapeha La and Shipki La — Sikkim
III. Thanga La, Niti Pass and Lipu Lekh— Himachal Pradesh
IV. Nathu La and Jelep La—Sikkim
Choose your answer from the following codes:
(a) I and II (b) II and III
(c) III and IV (d) I, II, and III
Ans: (b)

Q10. Consider the following statements :
1. The Labrador current is a cold current in the North Atlantic Ocean.
2. The Falkland current is a warm current that flows along the Chile coast of South Pacific Ocean.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) Only 1 (b) Only 2
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (a)

Q11. Which one of the following is the correct sequence of passes when one travels along the Himalayas from Kashmir to Sikkim?
(a) Zozila-Nathula-Shipkila
(b) Nathula-Shipkila-Zozila
(c) Nathula-Zozila-Shipkila
(d) Zozila-Shipkila-Nathula
Ans: (a)

Q12. How many hours of daylight does the equator experience on September equinox?
(a) 8 hours (b) 9 hours
(c) 10 hours (d) 12 hours
Ans: (d)

Q13. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the Lists : List I (Type of Grass) List II (Country)
A. Llanos 1. Australia
B. Prairies 2. Venezuela
C. Pampas 3. USA
D. Downs 4. Argentina
Code :
A B C D
(a) 1 4 3 2
(b) 1 3 4 2
(c) 2 4 3 1
(d) 2 3 4 1
Ans: (d)

Q14. Which is the correct sequence in descending order of tidal range in the Pacific Ocean?
(a) Cape Horn, Yokohama, Honolulu, That
(b) Yokohama, Honolulu, That, Cape Horn
(c) Honolulu, That, Cope Horn, Yokohama
(d) That, Cape Horn, Yokohama, Honolulu
Ans: (a)

Q15. Match list I to list II and select the correct answer by using the code given below.
List I List II
(Country/area) (Local name of shifting agriculture)
A. Venezuela 1. Ray
B. Brazil 2. Roca
C. Philippines 3. Conuco
D. Laos 4. Kaigin
Code:
A B C D
(a) 2 4 1 3
(b) 3 2 4 1
(c) 1 3 2 4
(d) 4 1 3 2
Ans: (b)

Q16. Match list I with list II and select the correct answer using the code given below:
List I List II
(National Park) (State)
A. Rajaji 1. Madhya Pradesh
B. Van Vihar 2. Uttarakhand
C. Sanjay Gandhi 3. Telangana
D. Ikshawaka 4. Maharashtra
Code:
A B C D
(a) 2 1 4 3
(b) 1 2 3 4
(c) 3 1 2 4
(d) 4 3 1 2
Ans: (a)

Q17. Oil Refinery located near the oil field is
(a) Mathura
(b) Barauni
(c) Visakhapatnam
(d) Nunmati
Ans: (c)

Q18. The North Atlantic Sea route is regarded as an important international trade route because
(a) It is the oldest sea route
(b) It connects two industrially developed parts of the world
(c) Trade winds will help the shipping
(d) There are lesser number of sea storms in this water way
Ans: (b)

Q19. The period of daylight
(a) is nearly constant near the equator
(b) varies with the latitude and the season
(c) reaches a maximum of 24 h in the polar zones in summer
(d) all of these
Ans: (d)

Q20. Consider the following statements: In India, the problem of soil erosion is associated with
1. excessive rainfall
2. deforestation
3. excessive cultivation
4. over-grazing.
Of these statements,
(a) 1 and 2 are correct
(b) 1, 2 and 3 are correct
(c) 2, 3 and 4 are correct
(d) 2 and 4 are correct
Ans: (d)

Q21. What causes snowfall?
(a) When condensation takes place below 0°C and precipitation occurs in the form of flakes.
(b) When rain freezes into snow flakes while passing through the atmosphere.
(c) When condensation takes place in the form of fog and precipitation occurs as flakes.
(d) When the air temperature is much lower than surface temperature.
Ans: (a)

Q22. Which of the following is true with regard to the characteristics of the Himalayan rivers?
1. Many of them have their sources in the inner Himalays.
2. They have a perennial flow.
3. They have a great capacity for erosion.
4. They do not form gorges.
(a) 1 and 2 (b) 1, 2 and 3
(c) 3 and 4 (d) 2 and 4
Ans: (b)

Q23. Which one of the following is a global biodiversity hotspot in India?
(a) Western Ghats (b) Western Himalayas
(c) Eastern Ghats (d) Northern Himalayas
Ans: (a)

Q24. Which one of the following is the pattern of circulation around a low-pressure area in the northern hemisphere?
(a) Counter-clockwise and away from the centre
(b) Clockwise and away from the centre
(c) Counter-clockwise and towards the centre
(d) Clockwise and towards the centre
Ans: (c)

Q25. If it is 12.00 noon at Greenwich, the local time at different longitudes would be as follows.
Longitude Local Time
1. 82½º E 5.30PM.
2. 15ºE 2.00PM.
3. 90ºW 6.00AM.
4. 30ºW 10.00AM.
Which of the above pairs is/are correctly matched?
(a) 1 and 2 only (b) 1, 2 and 3 only
(c) 1, 3 and 4 only (d) 1, 2, 3 and 4
Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!