You are here
Home > QB Subjectwise > 036 English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

036 English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

Q1. Remedial teaching is a part of
(1) summative assessment
(2) formative assessment
(3) class test
(4) All of the above
Ans: (4) Remedial teaching is a part of –formative assessment –summative assessment and –class test. Remedial education is assigned to assist students in order to achieve expected competencies in core academic skills such as literacy and numeracy.

Q2. Complete the following by selective correct alternative Feedback is
(1) part of the teaching process
(2) an independent activity
(3) the end of a teaching process
(4) a useless activity
Ans: (1) Feedback is part of the teaching process. Feedback is information about reactions to a product, a person’s performance of a task, etc, which is used as a basis for improvement.

Q3. Choose the correct word for the following sentence Fill in the blanks with …………. words.
(1) appropriate
(2) apropriate
(3) approprite
(4) approprit
Ans: (1) The correct word for the following sentence is: appropriate. Fill in the blanks with appropriate words.

Q4. This is the cat ………… I saw.
(1) who
(2) whom
(3) what
(4) that
Ans: (4) This is the cat that I saw.

Q5. Give one word for the following group of words selecting from the given alternatives One who knows everything
(1) Omnipotent
(2) Omnific
(3) Omniscient
(4) Omnipresent
Ans: (3) One who knows everything is ‘Omniscient’.

Q6. The two areas of CCE are
(1) scholastic and co-scholastic
(2) scholastic and curricular
(3) curricular and situational
(4) situational and functional
Ans: (3) The two areas of CCE are curricular and situational. Continuous and comprehensive evaluation was a process of assessment, mandated by the Right to Education Act, of India. The main aim of CCE is to evaluate every aspect of the child during their presence at the school.

Q7. Choose the correct answer. What does a text book not provide?
(1) Sets of visuals activities, readings
(2) A syllabus for the course
(3) Basis of assessing students learning
(4) Sum of all experiences to be given at a particular age
Ans: (4) Correct answer for the above question is, sum of all experiences to be given at a particular age.

Q8. To learn a new language the children should increase their
(1) word power
(2) physical power
(3) thinking power
(4) analytical power
Ans: (1) To learn a new language the children should increase their word power.

Q9. Using songs, rhymes and games in classrooms would help the child to
(1) develop confidence and interest
(2) overcome shyness
(3) motivate to speak
(4) All of the above
Ans: (4) Using songs, rhymes and games in classrooms would help the child to: overcome shyness –develop confidence and interest, –motivate to speak.

Q10. ‘Comprehensive’ in CCE implies that
(1) scholastic aspects of a child’s personality have to be observed
(2) all the aspects of a child’s personality have to be observed
(3) non-scholastic aspects of a child’s personality have to be observed
(4) students should be assessed regularly
Ans: (2) ‘Comprehensive’ in CCE implies that all the aspects of a child’s personality have to be observed.

Q11. In the process of teaching and learning, the text book is a
(1) instrument/tool
(2) resource book
(3) syllabus
(4) All of these
Ans: (4) In the process of teaching and learning, the text book is a: resource book, instrument/tool and syllabus.

Q12. The primary skill of learning language are
(1) reading and writing
(2) listening and writing
(3) speaking and reading
(4) listening and speaking
Ans: (4) The primary skill of learning language are listening and speaking. When we learn a language, there are four skills that we need for complete communication when we learn our native language, we usually learn to listen first, then to speak, then to read and finally to write.

Q13. The two components of language are
(1) words and situation
(2) grammar and situation
(3) grammar and vocabulary
(4) vocabulary and information
Ans: (3) The two components of language are grammar and vocabulary.

Q14. ‘Continuous’ in CCE refers to
(1) constructive feed back
(2) regularity in assessment
(3) frequency of tasks
(4) All of the above
Ans: (4) ‘Continuous’ in CCE refers to –regularity in assessment –constructive feedback, and –frequency of tasks.

Q15. One of these is used for both male and femal
(1) Mother
(2) Parent
(3) Father
(4) Actor
Ans: (2) Parent is used for both male and female.

Q16. Used for keeping light meal is called
(1) wooden box
(2) light box
(3) tiffin box
(4) tool box
Ans: (3) Used for keeping light meal is called tiffin box.

Q17. According to NCF 2005, Evaluation should be taken as a
(1) burden
(2) hurdle/obstacle
(3) meaning product
(4) meaningful process
Ans: (4) According to NCF 2005, Evaluation should be taken as a meaningful process. The NCF provides the framework for making syllabi, textbooks and teaching practices within the school education programmes.

Q18. A teacher as per NCF 2005 is a
(1) leader
(2) boss
(3) facilitator
(4) friend
Ans: (3) A teacher as per NCF 2005 is a facilitator.

Q19. The synonyms of ‘Barbarians’ is
(1) Clever
(2) Wild
(3) Bold
(4) Damage
Ans: (2) The synonyms of ‘Barbarians’ is Wild. A Barbarians is a human who is perceived to be either uncivilized or primitive.

Q20. I have not slept ………….. yesterday.
(1) since
(2) from
(3) for
(4) do
Ans: (1) I have not slept since yesterday.

Q21. Choose the correct alternative which best completes the sentence. Children can be encouraged to learn a new language………….
(1) by correcting their mistakes
(2) by pointing out their mistakes
(3) by providing ample opportunities for using the language
(4) by teaching International phonetic alphabet
Ans: (3) Correct alternative which best complete the sentence is: by providing ample opportunities for using the language.

Q22. Persons working together in an office are called
(1) companions
(2) frieds
(3) colleagues
(4) All of these
Ans: (3) Persons working together in an office are called colleagues.

Q23. He is slow ………….. he is sure.
(1) also
(2) nor
(3) and
(4) but
Ans: (4) He is slow but he is sure.
Directions (Q. Nos. 24-30) : Read the following unseen passage and answer the questions. (i) The chief means of communication than humans have words. No animals are able to communicate with words, of course but many animals are able to communicate with one another. (ii) Many animals communicate by making certain kinds of noises. When a horse, for example, neighs or paws the ground, it means something to other horses. A hen give a warning noise to her chicks when danger is present. (iii) Dogs communicate in a variety of ways : they bark, growl, snarl, whine and howl. They bare their teeth or lift a paw. Other dogs understand these sounds and movements. (iv) Bees have a fantastic ability to communicate. When they return to the hive, they do a dance that tell the other bees what kind of flowers they have found how far away they were, the direction to go and so on. (v) Birds, as well all know, have bird songs. And they are able to communicate in this way. In fact there are ‘dialects’ in bird songs. The song of the same kind of bird is slightly different in Switzerland than it is in England and it even varies in different parts of the country. (vi) Many people believe that their pet dog can understand human language. Actually, what dogs learn is what certain tones of voice mean, not the actual words. An interesting thing is that domestic animals, such as cats and dogs, have learned how to communicate with their masters. They beg for food, or mew until a door is opened. But wild animals do not seem able to express their desires, such as begging for food from each other. (vii) But even when animals do communicate, the most they can express is feelings and intentions. They cannot have a conversation.

Q24. Animals language can express………….only.
(1) dreams
(2) ideas
(3) opinion
(4) feelings
Ans: (4) It is clear from the passage that Animals language can express feelings only. They do not communicate through words.

Q25. Human beings communicate through
(1) gestures
(2) noises
(3) songs
(4) words
Ans: (4) Human beings is the only living mammal on Earth who communicate through words.

Q26. Bees communicate by their
(1) dance
(2) songs
(3) voice
(4) gestures
Ans: (1) Bees communicate by their dance. When they return to the hive, they do a dance that tell the other bees what kind of flowers they have found how far away they were, the direction to go and so on.

Q27. The number of ways in which dogs communicate are
(1) three
(2) two
(3) four
(4) five
Ans: (4) The numbers of ways in which dogs communicate are five. Dogs communicate in a variety of ways: they bark, growl, snarl, whine and howl.

Q28. Wild animals cannot
(1) move
(2) run
(3) feel
(4) communicate
Ans: (4) Wild animals cannot communicate.

Q29. Find the word from the passage which mean the same as splendid
(1) variety
(2) chief
(3) interesting
(4) fantastic
Ans: (4) The word which mean the same as splendid for the passage is fantastic.

Q30. Pet dogs understand the………..of human beings.
(1) language
(2) tones of voice
(3) facial expressions
(4) movements
Ans: (2) Pet dogs understand the tones of voice of human beings.

Top
error: Content is protected !!