You are here
Home > QB Subjectwise > 035 History Previous Year Questions

035 History Previous Year Questions

History Previous Year Questions

Q1. The second friction in Brahmo Samaj occurred in 1878 because
(a) Keshav Chandra sen had violated a Brahmo rule by marrying his young daughter to the Maharaja of Cooch Behar
(b) he had become authoritarian
(c) he had deviated from views of Ram Mohun Roy.
(d) he wanted absolute control over the samaj

Ans: (a)

Q2. Which of the following statements about some of the features related to the production of commercial goods in the post-Mauryan period is not correct?
(a) Substantial technological advancement in the production of commercial goods had been achieved.
(b) Guilds supervised the production and distribution of commercial goods.
(c) The producers had to work under strict state control.
(d) Labour was hired for production by the Guilds.

Ans: (c)

Q3. The Simon Commission was adopted in 1927, to
(a) report on the working of the Act of 1909
(b) enquire about the Chauri-Chaura incident
(c) grant powers to Indian leaders
(d) enquire into the working of the system of government and development of representative institution in British India.

Ans: (d)

Q4. Which of the following statements are true with regard to Alauddin Khilji?
1. He restructured the agrarian system to maintain his army and to stabilise his political power.
2. He forbade his nobles from taking wine.
3. All pensions and endowments were appropriated to the state.
4. He declared that he would be the king of the Hindus in the same way as he was of the Muslims.
Which of the above is/are true?
(a) 1 and 2
(b) 1, 2 and 3
(c) 2 and 4
(d) 1, 2 and 4

Ans: (b)

Q5. Match List I with List II and select the correct answer by using the codes given below the lists.
List-I (Eras) : List-II (Reckoned from)
A. Vikrama era : 1. 3102 B.C.
B. Saka era : 2. 320 A.D.
C. Gupta era : 3. 78 A.D.
D. Kali era : 4. 58 B.C.
: 5. 248 A.D
Codes :
A B C D
(a) 2 4 5 1
(b) 1 3 2 4
(c) 4 5 2 3
(d) 4 3 2 1

Ans: (d)

Q6. Which one of the following places was associated with Acharya Vinoba Bhave’s Bhoodan Movement at the beginning of the movement?
(a) Udaygiri
(b) Rapur
(c) Pochampalli
(d) Venkatagiri

Q7. After the death of Raja Rammohan Roy, the Brahmo Samaj split into two sections; the Brahmo Samaj of India and the Adi Brahmo Samaj. Who were the leaders of the two sections, respectively?
(a) Keshab Chandra Sen and Debendranath Tagore
(b) Radhakanta Deb and Debendranath Tagore
(c) Keshab Chandra Sen and Radhakanta Deb
(d) Debendranath Tagore and Radhakanta Deb

Ans: (a)

Q8. In the 10th Mandala of the Rigveda, which one of the following hymns reflects upon the marraige ceremonies?
(a) Surya Sukta (b) Purusha Sukta
(c) Dana Stutis (d) Urna Sutra

Ans: (a)

Q9. The living conditions of Spinners in India during the British Period
(a) improved substantially
(b) deteriorated
(c) became better because they turned agriculturalists
(d) improved because they migrated to Britain

Ans: (b)

Q10. Consider the following statements about the Hathi Gumpha inscription and choose the correct codes that follow the statements:
A. After the Asokan edicts, it is the second inscription, the first being the Nanaghat inscription by Naganika.
B. It proves that Jainism entered Orissa and probably became the state religion within 100 years of the death of Mahavira.
C. It helps us in fixing the third century AD for Kharavela.
D. This is the earliest inscription to mention an era known as ‘the Kala of Raja Muriya’.
Codes:
(a) All of them are correct except (A)
(b) All of them are correct except (B)
(c) All of them are correct except (C)
(d) All of them are correct except (D)

Ans: (c)

Q11. Which of the following statements regarding the Indian National Army are correct?
1. The Indian Nation Army was constituted abroad.
2. The Indian Nation Army included the Indian prisoners of war.
3. Women were active members of the Indian National Army.
(a) 1 and 2 are correct
(b) 2 and 3 are correct
(c) 1 and 3 are correct
(d) 1, 2 and 3 are correct.

Ans: (d)

Q12. Consider the following statements–
1. Nagabhata I was the first great ruler of Gurjara Prathi hara dynasty.
2. Bhoja I was another prominent ruler of this dynasty.
3. Mahendrapala I was the son of Boja I which of the above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 1 and 2
(c) Only 2 and 3
(d) 1, 2 and 3

Ans: (d)

Q13. Which of the statements given below about Vivekananda are correct?
1. He believed that Vedanta was fully rational.
2. He criticised his contrymen for having lost touch with the outside world.
3. He condemned the caste system.
4. He considered the Veda to be infallible.
Select the correct answer using the codes given below
(a) 1, 2 and 3
(b) 2, 3 and 4
(c) 1, 3 and 4
(d) 1 and 2

Ans: (a)

Q14. Where were the Ghadar revolutionaries, who became active during the outbreak of the World War I based?
(a) Central America
(b) North America
(c) West America
(d) South America

Ans: (b)

Q15. Who among the following has issued the coin rupee for the first time?
(a) Muhammad bin Tughluq
(b) Ala-ud-din Khilji
(c) Sher Shah
(d) Akbar

Ans: (c)

Q16. Statement I : The passing of the Coercive Acts made reconciliation between Britain and her American colonies virtually impossible.
Statement II :
The British Parliament, having issued the Stamp Act in 1765, repealed it later.
(a) Both the statements are individually true and Statement II is the correct explanation of Statement I
(b) Both the statements are individually true but Statement II is not the correct explanation of Statement I
(c) Statement 1 is true but Statement II is false
(d) Statement 1 is false but Statement II is true

Ans: (b)

Q17. In the Bahmani armies and that of the five successor states, several descriptive terms in use for military units were:
1. Dakhanis – Units composed of recent Muslim immigrants from Arabia or Central Asia.
2. Afagis – Units which did not have their own horse and equipments and were local
3. Bargirs – Units composed of Muslims born in India
Select the code for correct ones:
(a) Only 1
(b) 1 and 3
(c) Only 2
(d) None

Ans: (d)

Q18. Which of the following statement(s) is/are found to be incorrect?
I. The development of new ideas resulted in the division of Buddhism into Mahayana and Hinayana sects in the third Buddhist council held at Patliputra under the King Ashoka.
II. The last Buddhist council was held in Rangoon, Burma in 1956 to commemorate 2500 years of the Buddhism.
III. The third part of the Tripitaka the KathaVatthu of Abhidhamma Pitaka, which deals with psychology and the philosophy of Buddhism, was coded in Pali in the first Buddhist council held at Rajagriha (Bihar).
(a) I, II and III
(b) II and III
(c) I and III
(d) I and II

Ans: (c)

Q19. Which code gives the correct matching of the following lists?
List I List II
1. Second Session of the Congress (Kolkata)
A. Feroz Shah Mehta
2. Third Session (Chennai)
B. Dadabhai Naoroji
3. Fourth Session (Allahabad)
C. Sir William Wedderburn
4. Fifth Session (Mumbai)
D. Badruddin Tyabji
5. Sixth Session (Kolkata)
E. George Yule
Codes:
(1) (2) (3) (4) (5)
(a) B D E C A
(b) B A C D E
(c) C B A D E
(d) A E C B D.

Ans: (a)

Q20. Which among the following was not the cause of continuous war between Cholas and Chalukyas of Kalyan?
(a) The economic factors
(b) Rivalry between the Chalukyas of Kalyan and Chalukyas of Vengi
(c) The geo-political factors
(d) Rivalry to capture south India’s foreign trade with China and South-eastern Asia.

Ans: (d)

Q21. List-I List-II (Newspapers/Journals/ (Founder/Founder Editors) Periodicals)
A. Sabd Kaumundi 1. Keshav Chandra Sen
B. Indian Mirror 2. Raja Ram Mohan Roy
C. Amrit Bazar Patrika 3. G.S. Aiyar & Viraraghavachari
D. Hindu 4. Sisir Kumar Ghosh
Codes:
A B C D
(a) 1 3 4 2
(b) 2 3 4 1
(c) 3 2 4 1
(d) 2 1 4 3

Ans: (d)

Q22. Consider the following statements: Some of the main features of the Government of India Act, 1935 were the
1. Abolition of diarchy in the Governors’ provinces
2. Power of the Governors to veto legislative action and to legislate on their own
3. Abolition of the principle of communal representation
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3

Ans: (b)

Q23. In which one of the following cities, was the East India Association founded by Dadabhai Naoroji in 1866?
(a) Paris (b) London
(c) New York (d) Tokyo

Ans: (b)

Q24. Which one of the following sources tells us about women protesting against the infidelity of their husbands or the neglect of the wife and children by the male head of the household?
(a) The Kitab-ul-Hind
(b) Documents belonging to the Village Panchayats of Rajasthan, Gujarat and Maharashtra
(c) Sculptures from Mandor
(d) The Ain-i-Akbari of Abul Fazl

Ans: (b)

Q25. Consider the following statements:
1 The state encouraged the territorial spread of brahmans and the religious institutions because it was deemed to be an act of merit 2 The state encouraged it because the state society had to cut through the barrier of disparate social norms if it were to spread horizontally.
Which of the statements given above is correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans: (b)

Top
error: Content is protected !!