You are here
Home > QB Subjectwise > 035 Geography Previous Year Questions

035 Geography Previous Year Questions

Geography Previous Year Questions

Q1. Consider the following statements and Identify the right ones.
I. the Black soils are generally clayey, deep and impermeable.
II. They are rich in phosphorus, nitrogen and organic matter.
(a) I only (b) II only
(c) Both (d) None
Ans: (a)

Q2. Match the following Lis t I Lis t II
(River) (Tributary)
A. Ganga 1. Chambal and Ken
B. Indus 2. Wainganga and Indravati
C. Yamuna 3. Chenab and Sutlej
D.Godavari 4. Gomti and Kosi
Codes A B C D A B C D
(a) 4 1 3 2 (b) 4 3 1 2
(c) 2 1 3 4 (d) 2 3 1 4
Ans: (b)

Q3. A glacier performs its erosional work through:
(a) Abrasions and Plucking
(b) Freezing and thawing
(c) Atrition and deflation
(d) Solution and hydraulic action
Ans: (a)

Q4. Match List I with List II and find out the correct answer by using the code given below List I List II
(Mountain) (Country)
A. Dent Blanche 1. Switzerland
B. Ararat 2. Turkey
C. Mara 3. Tanzania
D. Bonete 4. Argentina
Code:
A B C D
(a) 2 3 1 4
(b) 1 2 3 4
(c) 3 1 4 2
(d) 4 2 1 3
Ans: (b)

Q5. Consider the following rivers of the peninsular India
1. Mahanadi 2. Godavari
3. Krishna 4. Cauvery
5. Narmada 6. Tapi Which is the correct sequence of the above rivers in descending order of their length?
(a) 1, 2, 3, 4, 5, 6 (b) 2, 3, 5, 1, 4, 6
(c) 4, 3, 1, 2, 5, 6 (d) 3, 4, 2, 1, 5, 6
Ans: (b)

Q6. Which of the following is not a part of definition of urban area given by the Census of India?
(a) All places with a municipality, corporation contonment board or notified area committee
(b) Minimum population of 5,000
(c) At least 75 percent of the total population engaged in non-agricultural pursuits
(d) A minimum density of 400 persons/sq km
Ans: (c)

Q7. In India, How many States share the coastline?
(a) 7
(b) 8
(c) 9
(d) 10
Ans: (c)

Q8. The Marianas Trench in the Pacific Ocean is created by the collision of the fast moving pacific plate against the slower moving philippine plate is an example of:
(a) oceanic-oceanic convergence
(b) oceanic-continental convergence
(c) continental-continental convergence
(d) none of these
Ans: (a)

Q9. List-I (City) List-II (River)
(A) Washington D.C. (1) River Manzanares
(B) Spain (2) River Seine
(C) Paris (3) River Spree
(D) Madrid (4) River Potomac
(a) A – 2 ; B – 3 ; C – 4 ; D – 1
(b) A – 4 ; B – 1 ; C – 2 ; D – 3
(c) A – 2 ; B – 1 ; C – 4 ; D – 3
(d) A – 4 ; B – 3 ; C – 2 ; D – 1
Ans: (b)

Q10. Which one of the following districts does not have a gold field?
(a) Anantpur (b) Kolar
(c) Raichur (d) Vishakhapatnam
Ans: (d)

Q11. On which one among the following island, does the Negrito tribe called ‘the Onge’ live?
(a) North Andaman (h) Little Andaman
(c) Little Nicobar (d) Great Nicobar
Ans: (b)

Q12. Leaching implies the
(a) downward movement of salts with percolating water.
(b) deposition of salt on the top soil by agents of change.
(c) increase in salt content in the top soil by over irrigation.
(d) change in soil composition by organic activity.
Ans: (a)

Q13. Consider the following countries
1. Albania 2. Slovenia
3. Croatia 4. Macedonia
Which of these countries has/have Adriatic Sea as a boundary?
(a) 1 and 2 only (b) 1, 2 and 3 only
(c) 4 only (d) 3 and 4 only
Ans: (b)

Q14. With reference to the river Luni, which one of the following statements is correct?
(a) It flows into Gulf of Khambhat
(b) It flows into Gulf of Kachchh
(c) It flows in Pakistan and merges with a tributary of the Indus
(d) It is lost in the marshy sand of the Rann of Kachchh
Ans: (d)

Q15. What are the benefits of implementing the Integrated Watershed Development Programme
(IWDP)?
1. Prevention of soil run-off
2. Linking the country’s perennial rivers with seasonal rivers
3. Rainwater harvesting and recharge of groundwater table
4. Regeneration of natural vegetation
Select the correct answer using the codes given below
(a) 1 and 2 (b) 2, 3 and 4
(c) 1, 3 and 4 (d) All of these
Ans: (c)

Q16. A geographic region has following characterstics:
1. Warm and dry climate
2. Mild and wet winter
3. Evergreen oak trees The above features are the distinct characteristics of which one of the following regions ?
(a) Mediterranean
(b) Eastern China
(c) Central Asia
(d) Atlantic coast of North America
Ans: (a)

Q17. Although, almost all the states of India have paper mills, half of the total pa-per produced in the country comes from
(a) Orissa
(b) Maharashtra
(c) West Bengal
(d) Andhra Pradesh
Ans: (c)

Q18. Out of the four southern States: Andhra Pradesh, Karnataka, Kerala and Tamil Nadu, which shares boundaries with the maximum number of Indian States?
(a) Andhra Pradesh only
(b) Karnataka only
(c) Each of Andhra Pradesh and Karnataka
(d) Each of Tamil Nadu and Kerala
Ans: (c)

Q19. Which one among the following African countries is not landlocked?
(a) Zambia (b) Uganda
(c) Angola (d) Zimbabwe
Ans: (c)

Q20. Consider the following statements
1. Canyons facing see the river mouths are usually long but have gentle gradient
2. Canyons located near islands are quite deep
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)

Q21. Match list I (Old names of places) with list II
(New names) of places and select the correct answer by using the code given below.
List I List II
(Old names) (New names)
A. Abbazia 1. Pernik
B. Balkh 2. Tjirebon
C. Cheribon 3. Wazirabad
D. Dimitrovo 4. Opatija
Code:
A B C D
(a) 2 4 1 3
(b) 1 3 4 2
(c) 3 1 2 4
(d) 4 3 2 1
Ans: (d)

Q22. Match the following:
List I List II
(Local storms) (Area)
A. Mango showers 1. Kerala and Karnataka
B. Norwesters 2. Bengal
C. Bardoli Chheerha 3. Assam
D. Loo 4. Punjab and Haryana
Code:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 2 3 4 1
(c) 3 4 1 4
(d) 4 1 2 3
Ans: (a)

Q23. Consider the following pairs :
Tribe State
1. Limboo (Limbu) : Sikkim
2. Karbi : Himachal Pradesh
3. Dongaria : Odisha
4. Bonda : Tamil Nadu
Which of the above pairs are correctly matched?
(a) 1 and 3 only
(b) 2 and 4 only
(c) 1, 3 and 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4
Ans: (a)

Q24. Which one of the following countries of South-West Asia does not open out to the Mediterranean Sea?
(a) Syria
(b) Jordan
(c) Lebanon
(d) Israel
Ans: (b)

Q25. The region that has a typical dispersed rural settlement pattern is the
(a) Kerala Coastal Plain
(b) Western Ganga Plain
(c) Eastern Rajasthan
(d) Telengana Plateau
Ans: (a)

Top
error: Content is protected !!