You are here
Home > QB Subjectwise > 034 History Previous Year Questions

034 History Previous Year Questions

History Previous Year Questions

Q1. Which one among the following is not a function of Mir Bakshi, the Head of the Military Department as well as of the nobility under Mughal rule?
(a) He made recommendations for appointment to Mansabs to the emperor
(b) He collected reports of intelligence and information agencies of the empire and presented them to the emperor at the court
(c) He was responsible for all incomes and expenditures and held control over Khalisa, Jagir and Inam lands
(d) He was responsible for the security of foreign travellers on the highways of the empire

Ans: (a)

Q2. What was the immediate reason for Ahmad Shah Abdali to invade India and fight the Third Battle of Panipat?
(a) He wanted to avenge the expulsion by Marathas of his viceroy Timur Shah from Lahore
(b) The frustrated governor of Jullundhar Adina Beg Khan invited him to invade Punjab
(c) He wanted to punish Mughal administration for non-payment of the revenues of the ChaharMahal (Gujarat, Aurangabad, Sialkot and Pasrur)
(d) He wanted to annex all the fertile plains of Punjab up to the borders of Delhi to his kingdom

Ans: (a)

Q3. Which of the following places is not associated with the growth of art?
(a) Mahabalipuram
(b) Amarnath
(c) Ajanta
(d) Ellora

Ans: (b)

Q4. Silk routes are a good example of vibrant pre-modern trade and cultural links between distant parts of the world. Which one among the following is not true of silk routes?
(a) Historians have identified several silk route over land and sea
(b) Silk routes have linked Asia with Europe and Northern Africa
(c) Silk routes existed before the Christian era and thrived almost upto fifteenth century
(d) As a result of silk route trade, precious metals like gold and silver, flowed from Asia to Europe

Ans: (d)

Q5. Which of the following was false about the Communal Award?
1. Ambedkar was happy with it.
2. It was about Hindu-Muslim accord.
3. It was announced in 1919.
4. Gandhi started a fast against it.
Choose the code for correct statements:
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 4
(d) All are correct

Ans: (b)

Q6. Which of the following statement(s) is/ are found to be incorrect?
I. Tughlaqnama written by Amir Khusrao gives an account of Alaud- din Khilji reign.
II. Account of Mahmud Ghaznis’s reign is mentioned in Firdausi’s Shahnamah.
III. Zia-ud-din Barani’sTarikha-Firoz Shah elaborated a detailed account of Firoz Shah’s reign.
(a) Only I
(b) Only II
(c) I and II
(d) I and III

Ans: (a)

Q7. List-I List-II (Author) (Work)
A. Sudraka 1. Mrichhakatikan
B. Visakhadatta 2. Mudrarakshasa
C. Kalidasa 3. Vikramorvasiyam
D. Bhavabhuti 4. Uttara Ramacharita
Codes:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 2 3 1 4
(c) 4 2 3 1
(d) 3 1 4 2

Ans: (a)

Q8. Arrange the following events of Akbar’s reign in the Chronological order:
1. Uzbeq Rebellion
2. Introduction of Dagh System
3. Conquest of Kashmir
Select the correct answer from the codes given below:
Codes:
(a) 1, 2 and 3
(b) 2, 1 and 3
(c) 3, 2 and 1
(d) 2, 3 and 1

Ans: (a)

Q9. Assertion (A): During the reign of Shahjahan, Dara Sikoh was sent on expedition to Balkha, Badakhshan and Qandahar.
Reason (R): The expedition sent by Shahjahan to the Middle-East was a marvellous success.
(a) Both A and R are true, and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true, but R is NOT a correct explanation of A
(c) A is true, but R is false
(d) A is false, but R is true

Ans: (c)

Q10. Satya Shodhak Samaj organized
(a) a movement for upliftment of tribals in Bihar
(b) a temple-entry movement in Gujarat
(c) an anti-caste movement in Maharashtra
(d) A peasent movement in Punjab.

Ans: (c)

Q11. Match the following List I List II
(Battle) (Treaty)
A. The Third Carnatic 1. Treaty of Salbai War
B. The Third Mysore 2. Treaty of Lahore War
C. The First Maratha War 3. Treaty of Paris
D. The First Anglo 4. Treaty of Srirangapatam Sikh War
Codes :
A B C D A B C D
(a) 2 1 4 3 (b) 2 4 1 3
(c) 3 4 1 2 (d) 3 1 4 2

Ans: (c)

Q12. Which of the following conclusions about Swadeshi Movement are false?
(a) The techniques of boycott and passive resistance were evolved during the movement as techniques of mass agitation.
(b) While a policy of Hindu revivalism may have attracted mass support to some extent, it was very detrimental to the cause of Hindu-Muslim unity in the long run.
(c) The movement did not evoke the same enthusiasm in nationalist circles in other regions of the country.
(d) The cultural achievements of the period were unprecedented but it further emphasises for us the elite character of the movement.

Ans: (a)

Q13. With reference to the conquests of Alaudding Khilji, which one of the following pairs is not correctly matched?
(a) Conquest of: Ulugh Khan Ranthambore and Nusrat Khan
(b) Conquest of: Zafar Khan Chittor and Nusrat Khan
(c) Conquest of: Ain-ul-mulk Mandu Multani
(d) Conquest of Jalor: Kamaluddin Gurg

Ans: (b)

Q14. Assertion (A): Mahatma Gandhi observed fast at Poona in 1932.
Reason (R): Mahatma Gandhi was opposed to the provision of separate electorate rights for Harijans in the Communal Award.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (a)

Q15. Consider the following statements:
1. Guru Nanak was interested in all the major forms of contemporary religious beliefs and practices whether ‘Hindu’ or ‘Muslim’.
(b) It was a new edition of the old theistic view of God (c) It was an answer to the loneliness of Hindus and Muslims in general, and more so that of the artisans and the cultivating class because of the stratified society of the day (d) It was inspired by Sufism which had something in common with the traditonal asceticism of India
6. Sheikh Moin-ud-din, Bakhtiyar Kaki and Farid-ud-din Ganj-i-Shakar were
(a) Only 1 and 2
(b) Only 2 and 3
(c) 1, 2, 3 and 4
(d) Only 1, 2 and 3

Ans: (b)

Q16. Which of the following statements regarding Adi Shankaracharya is/are correct?
1. He was one of the greatest Hindu scholars
2. He was born in Kerala
3. First ever Indian feature film in Sanskrit was made after his name
4. The above feature film was adjudged the best film for the year 1983
5. He wrote a commentary on the Upanishads Of these statements :
(a) All are correct
(b) Only I, II and III are correct
(c) Only I, III and V are correct
(d) All except II are correct

Ans: (a)

Q17. Which of the following is/ are the principal feature(s) of the Government of India Act, 1919?
1. Introduction of dyarchy in the executive government of the provinces.
2. Introduction of separate communal electorates for Muslims
3. Devolution of legislative authority by the centre to the provinces
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1,2 and 3

Ans: (c)

Q18. In 1856, Awadh would not have been annexed with the British empire if the Nawab of Awadh had
(a) allied with the British
(b) not refused to introduce reforms as suggested by the British
(c) fought against the British
(d) a natural heir

Ans: (b)

Q19. Examine the following statements with regard to the foreign policy of colonial government:
1. It was directed towards protecting the larger British imperial interests
2. The foreign policy was directed towards containing Russian advance in Central Asia because it threatened British interests
3. It did not pursue any imperialistic designs on Tibet
4. The Persian Gulf was considered strategically very important for the British interests
Select the code for incorrect statement:
(a) Only 3
(b) 1 and 2 only
(c) Only 2
(d) 3 and 4 only

Ans: (a)

Q20. Which of the following pairs of dynasties and cogomens used by them is/are correctly matched?
A. Cholas—Rajakesari and Parakesari
B. Pandyas—Satyabakya and Parakesari
C. Western Gangas—Maravarman and Chadaiyavarman
Select the answer from the codes given below:
(a) A only
(b) B only
(c) B and C
(d) B and C

Ans: (c)

Q21. Which of the following statement(s) regarding the Nehru Report is/are found to be incorrect?
I. India should have a parliamentary form of government headed by a Prime Minister.
II. Reservation of seats for Muslims could be possible in provinces where Muslim population was at least 10 per cent of the total.
III. Muslims should enjoy one third representation in the central legislature.
(a) I, II and III
(b) Only I
(c) Only III
(d) Only II

Ans: (c)

Q22. List-I List-II
A. Qazi-ul-Quzat 1. Revenue and Finance
B. Muhatsib 2. Army Organization
C. Diwan-i-kul 3. Custodian of Public Morals
D. Mir Bakshi 4. Administration of Justice
Codes:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 3 4 2 1
(c) 4 3 1 2
(d) 2 1 4 3

Ans: (c)

Q23. The “dharma” and “Rita” depict a central Idea of ancient vedic civilization of India. In this context, consider the following statements :
1. Dharma was a conception of obligations and of the discharge of one’s duties to oneself and to others.
2. Rita was the fundamental moral law governing the functioning of the universe and all it contained.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only.
(b) 2 only.
(c) Both 1 and 2.
(d) Neither 1 nor 2.

Ans: (c)

Q24. With reference to Simon Commission’s recommendations, which one of the following statements is correct?
(a) It recommended the replacement of diarchy with responsible government in the provinces
(b) It proposed the setting up of inter- provincial council under the Home Department
(c) It suggested the abolition of bicameral legislature at the Centre
(d) It recommended the creation of Indian Police Service, with a provision for increased pay and allowances for British recruits as compared to Indian recruits

Ans: (a)

Q25. Which one of the following was not a result of British colonial rule in India?
(a) Ruin of Indian agriculture
(b) Ruin of Indian industries
(c) Ruin of Indian trade
(d) Ruin of Indian feudalism

Ans: (d)

Top
error: Content is protected !!