You are here
Home > QB Subjectwise > 034 Geography Previous Year Questions

034 Geography Previous Year Questions

Geography Previous Year Questions

Q1. The correct chronological sequence of the Indian Geological Time Scale is:
(a) Aryan, Dravidian, Purana, Archaean
(b) Archaean, Purana, Dravidian, Aryan
(c) Dravidian, Aryan, Archaean, Purana
(d) Purana, Dravidian, Archaean, Aryan
Ans: (b)

Q2. Which of the following pair is/are correctly matched?
Aluminium Industry Location
1. INDAL : Hirakud
2. HINDALCO : Renukut
3. MALCO : Mettur
4. NALCO : Damanjodi
Code:
(a) 1 only (b) 1 and 2 only
(c) 1, 2, 3 only (d) 1, 2, 3 and 4
Ans: (d)

Q3. Which one of the following east flowing rivers of India has rift valley due to down warping?
(a) Damodar
(b) Mahanadi
(c) Sone
(d) Yamuna
Ans: (a)

Q4. Match rivers labelled A, B, C and D on the given map with their names given in the list and select the correct answer using the codes given below the list:
1. St. Lawrence 2. Orinoco
3. Mackenzie
4. Amazon 5. Yukon Rivers

(a) 4 3 2 1
(b) 5 3 1 2
(c) 5 4 1 3
(d) 3 1 4 2
Ans: (b)

Q5. Density decreases with height in the atmosphere is denoted by
(a) Charle’s law
(b) Boyle’s law
(c) Archimedes’ principle
(d) none of these
Ans: (b)

Q6. Which of the following are incorrect?
I) The Savanna climate is characterized by distinct wet and dry seasons II) Mean high temperature is between 27-30 degrees
(a) I (b) II
(c) both (d) None of the Above

Q7. The Vindhyan system of rocks is important for the production of
(a) precious stones and building materials
(b) iron ore and manganese
(c) bauxite and mica
(d) copper and uranium
Ans: (a)

Q8. Which of the following pairs is not correctly matched?
Theory of Mountain Name of the Building scholar
(a) Hinterland and : Suess and Argand Foreland Theory
(b) Geosynclinal- : Kober Oregon Theory
(c) Thermal Contraction : Arthur Holmes Theory
(d) Sliding Continents : Joly Theory
Ans: (d)

Q9. During a thunderstorm, the thunder in the sky in produced by
1. Meeting of cumulonimbus clouds in the sky
2. Lightning that separates the nimbus clouds
3. Violent upward movement of air and water particles
Select the correct answer using the codes given below
(a) 1 only
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) None of the above produces the thunder
Ans: (c)

Q10. Hindu Kush and Arakan Yoma are two extensions of the Himalayas. In which two countries are they located respectively?
(a) Pakistan and Afghanistan
(b) Afghanistan and Myanmar
(c) Myanmar and China
(d) Pakistan and Myanmar
Ans: (b)

Q11. Match the following:
List I List II
(Railway zone) (Headquarters)
A. Northern 1. Allahabad
B. North-Western 2. New Delhi
C. North- Centre 3. Jaipur
D. North-Eastern 4. Gorakhpur
Code:
A B C D
(a) 2 3 1 4
(b) 3 4 2 1
(c) 1 2 3 4
(d) 4 1 2 3
Ans: (a)

Q12. Open stunted forests with bushes and small trees having long roots and sharp thorns or spines are commonly found in
(a) Eastern Orissa
(b) North-Eastern Tamil Nadu
(c) Siwaliks and Terai region
(d) Western Andhra Pradesh
Ans: (d)

Q13. Assertion (A): During the Neap Tides, the high tide is lower and the low tide is higher than usual.
Reason (R): The Neap Tide, unlike the Spring Tide, occurs on the New Moon instead of on the Full Moon.
(a) Both A and R are individually true, and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are individually true, but R is NOT a correct explanation of A
(c) A is true, but R is false
(d) A is false, but R is true
Ans: (c)

Q14. Névé is
(a) partly melted, compressed snow
(b) snow with density exceeding 500 kg per cubic metre
(c) if never survives the oblation that occurs during the summer months, it is called firm
(d) all the statements are correct
Ans: (d)

Q15. Direction: Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and other labelled as Reason (R). In the context of these two statements which of the following is correct?
Codes:
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
(b) Both A and R are true and R is not a correct explanation of A.
(c) A is true R is false.
(d) R is true but A is false.
Assertion (A): Ocean of Tranquility is situated on the moon.
Reason (R): This is a depression on the moon where water was proved to be present earlier.
Ans: (c)

Q16. Grozny is famous for the production of
(a) Petroleum (b) Uranium
(c) Gold (d) Thorium
Ans: (a)

Q17. Consider the following pairs:
National Park River flowing through the Park
1. Corbett National Park : Ganga
2. Kaziranga National Park : Manas
3. Silent Valley: National Park : Kaveri
Which of the above pairs is/are correctly matched?
(a) 1 and 2 (b) 3 only
(c) 1 and 3 (d) None of these
Ans: (d)

Q18. Match the following List I
(Tiger Reserve) List II
(State)
A. Indravati 1. Karnatka
B. Periyar 2. Odisha
C. Simlipal 3. Kerala
D. Bandipur 4. Chhattisgarh
Codes A B C D A B C D
(a) 1 2 3 4 (b) 1 3 2 4
(c) 4 3 2 1 (d) 4 2 3 1
Ans: (c)

Q19. Depositional work of a river leads to the formation of:
I Waterfall II Gorge III Flood plain IV Alluvial Fans
Code:
(a) I and II (b) II and III
(c) III and IV (d) IV and II
Ans: (c)

Q20. Which of the following is true of an anticyclone in the northern hemisphere?
(a) High pressure area surrounded by low pressure area.
(b) Circular movement of air from centre to peripherals.
(c) Direction of air is anticyclone.
(d) They are mainly formed over the continents.
Ans: (c)

Q21. Which of the following are the most important inland waterways of India?
(a) Sadiya-Dhubri
(b) Kakinada-Puducherry
(c) Allahabad-Haldia
(d) Kotapuram-Kollam
Ans: (c)

Q22. Latvia does not share its borders with which one of the following countries?
(a) Russia
(b) Estonia
(c) Lithuania
(d) Poland
Ans: (d)

Q23. Which one of the following mountains is formed due to convergence of one oceanic and one continental plate?
(a) Urals
(b) Alps
(c) Andes
(d) Appalachians
Ans: (c)

Q24. Red Indians are
(a) the original inhabitants of North America
(b) natives of Nilgiri Hills
(c) hill tribe of Assam
(d) martial race of South Africa
Ans: (a)

Q25. Arrange the following continents in the ascending order of their areal size and select the correct answer from the codes given below:
1. Antarctica 2. Australia
3. Europe 4. South America
(a) 1, 2, 3, 4 (b) 2, 4, 1, 3
(c) 2, 3, 1, 4 (d) 1, 3, 4, 2
Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!