You are here
Home > QB Subjectwise > 034 English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

034 English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

Q1. The horse jumped ………. the well.
(1) in
(2) on
(3) into
(4) under
Ans: (3) The horse jumped into the well. into is used to show when a person or thing is changing from one form or condition to another.

Q2. The patient died ………. cholera.
(1) by
(2) of
(3) with
(4) for
Ans: (2) Word ‘died’ followed by preposition ‘of’ when a man died due to – illness/disease/hunger/starvation/ thirst/ grief/ shame. Here in the present sentence patient died of cholera that is a disease. Hence option (2) is correct. Correct sentence– The patient died of cholera.

Q3. She bought a pen………….. ten rupees.
(1) with
(2) by
(3) from
(4) for
Ans: (4) Preposition ‘for’ is used to show ‘cost’. Hence option (4) is correct. Correct sentence– She bought a pen for ten rupees.

Q4. Which one of the following words can be made plural by adding a suffix ‘en?
(1) Box
(2) Fox
(3) Ox
(4) Tax
Ans: (3) The plural of Ox is Oxen.

Q5. Choose the correct word to complete the given sentence. ……… I speak to the principal for one day leave?
(1) May
(2) Can
(3) Must
(4) Should
Ans: (1) Auxiliary verb ‘May’ is used to express permission. Hence option (1) is correct. Correct sentence– May I speak to the principal for one day leave?

Q6. Choose the correct spelling.
(1) Continuous
(2) Contineous
(3) Continous
(4) Continus
Ans: (1) Correct spelling is Continuous which means without a pause or interruption.

Q7. Choose the correct part of speech of the italicized words. Namita wore a dark green saree on her wedding.
(1) Pronoun
(2) Noun
(3) Adjective
(4) Adverb
Ans: (3) Dark green in sentence is an adjective. Adjective is a word that describes a noun or pronoun.
8. Fill in the correct word in the given sentence. ‘The higher you go, ……. harder you fall.’
(1) so
(2) as
(3) the
(4) None of these
Ans: (3)
8. In these kind of sentence before both the comparative degree ‘the’ has been used.
Directions (Q. Nos. 9 and 10) Select the opposite of the italicized words in the given sentences.
Q9. This window-pane is transparent.
(1) opaque
(2) solid
(3) translucent
(4) fragile
Ans: (4) The opposite of Transparent is opaque, transparent is object through which you can see clearly. Opaque means preventing light from travelling through and therefore not transparent.

Q10. His attitude is very hostile.
(1) friendly
(2) kind
(3) humane
(4) helpful
Ans: (1) Opposite of hostile is friendly.
Direction (Q. Nos. 11-15) Read the following passage and answer the question that follow. Passage Most of us pay little attention to courtesies. How often do we say ‘please’ when we want something or ‘thank you’ when we get it? ‘Please’ and ‘Thank you’ are the necessities of ordinary conversation which we prefer to ignore. Courtesies are not just a matter of good breeding but also good manners. They are more than just saying the right thing at the right time. We are supposed to know what we are doing. We should also ensure that our inefficiency and ignorance does not hurt evenintentionally. e.g., if we want to invite someone we do not know, we may invite him formally through written invitation or through telephone personally. But getting it done by an assistant is an act of discourtesy.

Q11. Attention to the courtesies of ordinary life is shown by
(1) hurting someone
(2) being very loud
(3) using words like ‘Please’ and ‘Thank You’
(4) being ignorant
Ans: (3) Attention to the courtesies of ordinary life is shown by using words like ‘Please’ and ‘Thank You’.

Q12. Use of ‘please’ and ‘thank you’ indicates
(1) good bringing and good manners
(2) discourteous behaviour
(3) ignorant nature
(4) innocent nature
Ans: (1) Use of ‘please’ and ‘thank you’ indicates good bringing and good manners. (परीक्षा तिथिः 28-04-2016)

Q13. Saying the right thing at the right time ensures that
(1) we are courteous
(2) we are inefficient
(3) we are hurting someone
(4) we are ignorant
Ans: (1) Saying the right thing at the right time ensures that we are courteous.

Q14. An act of inviting someone becomes discourteous if
(1) we telephone personally
(2) we are polite
(3) we send written invitation
(4) we get it done by an assistant
Ans: (4) An act of inviting someone becomes discourteous if we get it done by an assistant.

Q15. The adjective form of ‘ignorance’ v is
(1) ignoring
(2) ignore
(3) ignorant
(4) ignored
Ans: (3) The adjective form of ‘ignorance’ is ignorant.

Q16. Choose the correct form of verb to fill in the blank in the given sentence. This mango ……………. sweet.
(1) taste
(2) tasty
(3) tasting
(4) tastes
Ans: (4) To express ‘general truths’ simple present tense is used. Hence option (4) is correct. Correct sentence–This mango tastes sweet.
Directions (Q. Nos. 17-20) In questions there may be an error in any of the portions of the sentence. If there is no error, choose no error option. Find out the error.
Q17. The nurse made (2) / the baby (2) / sleep. (3) / No error (4).
Ans: (4)
The sentence is correct.

Q18. The flowers (2)/smell (2)/sweetly. (3)/no error (4).
Ans: (3)
Sweet is correct because it is subject complement. Subject complement is adjective. Hence option (3) is incorrect. Correct sentence– The flowers smell sweet.

Q19. John Keats was one of the (2) / greatest (2) / poet (3) / No error (4).
Ans: (3)
In place of ‘poet’ ‘poets’ must be used.

Q20. I saw an (2) / one (2) / eyed. (3) / No error. (4).
Ans: (2)
Article ‘a’ is used word beginning with consonant or before a word beginning with a consonant sound. Here in present sentence word ‘one’ start with vowel sound but sound is consonant (Je) so use of article ‘a’ is correct. Correct sentence– I saw a one eyed.

Q21. ‘Irrevocable’ means
(1) reversible
(2) which can be altered
(3) irreversible
(4) irrecoverable
Ans: (3) Irrevocable means irreversible or impossible to change.

Q22. Choose the correct synonym of the word ‘Ridiculous’.
(1) Affection
(2) Love
(3) Absurd
(4) Jealous
Ans: (3) Correct synonym of ‘Ridiculous’ is Absurd. Ridiculous means stupid or unreasonable and deserving to be laughed at.

Q23. Choose correct pronoun to fill in the blank in the sentence. ‘I am wiser than ……….’.
(1) himself
(2) him
(3) he
(4) his
Ans: (3) Option ‘he’ is the correct.

Q24. To combine the given two sentences, choose the most appropriate word. I was annoyed. I kept quite.
(1) and
(2) or
(3) so
(4) still
Ans: (4) The most appropriate word to combine the given two sentence here is ‘still’.

Q25. Choose the correct word order.
(1) She always speaks the truth
(2) She speaks always the truth
(3) She speaks the truth always
(4) Always she speaks the truth
Ans: (1) Correct word order is ‘She always speaks the truth’.

Q26. Choose adverb in the following sentence. He frequently comes unprepared.
(1) Frequently
(2) He
(3) Comes
(4) Unprepared
Ans: (1) Frequently is adverb. Adverb of frequency.

Q27. Choose the correct spelling/word to fill in the blank in the given sentence. Every student …… Sachin was present in the class.
(1) except
(2) eccept
(3) axcept
(4) acsept
Ans: (1) Correct spelling here is except which means not including.

Q28. Which of the following words can be made plural by changing ‘f’ into ‘ves’?
(1) Roof
(2) Chief
(3) Gulf
(4) Thief
Ans: (4) Thief plural is thieves.

Q29. Choose the correctly punctuated sentence.
(1) Rama, the son of Dasharatha, was very brave
(2) Rama the son of Dasharatha, was very brave
(3) Rama, the son of Dasharatha was very brave
(4) Rama the son of Dasharatha was very brave
Ans: (1) Correctly punctuated sentence is Rama, the son of Dasharatha, was very brave.

Q30. Choose the appropriate meaning of the idiom ‘Burning question’.
(1) A relevant problem
(2) A dying issue
(3) An irrelevant issue
(4) A widely debated issue
Ans: (4) Appropriate meaning of the idiom ‘Burning question’ is A widely debated issue.
Direction : (Q Nos. 1 and 2) Select the most suitable alternative to fill in the blank.

Top
error: Content is protected !!