You are here
Home > QB Subjectwise > 033 Geography Previous Year Questions

033 Geography Previous Year Questions

Geography Previous Year Questions

Q1. The right ascension is the equivalent of longitude on the celestial sphere, and it is given in the units of
(a) degrees
(b) time—hours, minutes and seconds
(c) only hours
(d) only seconds
Ans: (b)

Q2. Iron and steel production is obtained mainly from the public sector plants, because
(a) huge capital investment is needed
(b) private sector plant is not making profit
(c) it is the policy of the government to have basic industries in the public sector
(d) production involves foreign collaboration
Ans: (c)

Q3. Hot deserts like Sahara, Arabia, etc, receive very negligible amount of rainfall. This is because they
(a) do not receive moisture-bearing wind from the oceans
(b) are the most rocky and barren areas of the Earth
(c) are located on the tropical high pressure belt of the atmosphere
(d) are not on the path of the monsoons
Ans: (a)

Q4. Which of the following factors is/are responsible for high concentration of jute mills in the Hugli basin?
Select the correct answer using the code given below
1. Nearness to coal fields.
2. Convenient dry climate for spinning and weaving.
(a) Only 1 (b) Only 2
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (b)

Q5. The Gulf Stream is a poleward flowing current in the Atlantic Ocean. Which one of the following statements with regard to this is not correct?
(a) It is similar to the Kuroshio current in the North Pacific Ocean.
(b) It transports warm, tropical water towards polar region.
(c) This current is a major factor in weather along the east coast of the USA.
(d) The warm water of the Gulf Stream sustains the coral reefs of West Pacific Coast.
Ans: (d)

Q6. Examine the following statements regarding rocks
1. Old rocks are converted into new rocks through the process known as rock cycle.
2. Sedimentary rocks can be both pervious and impervious
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)

Q7. Between India and East Asia, the navigation time and distance can be greatly reduced by which of the following?
1. Deepening of Malacca straits between Malaysia and Indonesia.
2. Opening a new canal across Kho Khot Kra between Gulf of Thailand and Andaman Sea
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (b)

Q8. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below:
List I List II
(Ore Range) (State)
A. Dhalli Rajhara Range 1. Karnataka
B. Noamundi 2. Jharkhand
C. Badampahar 3. Odisha
D. Sandur Range 4. Chhattisgarh
Code:
A B C D
(a) 4 2 3 1
(b) 1 3 4 2
(c) 3 1 2 4
(d)2 4 3 1
Ans: (a)

Q9. The Himalayas are formed of parallel fold ranges, of which the oldest range is
(a) the Siwalik Range
(b) the Lesser Himalayas
(c) the Great Himalayan Range
(d) the Dhaula Dhar Range
Ans: (a)

Q10. Which of the following listings are correct?
Cash Crop Plantation Horticulture Crop Crop
1. Tobacco Coconut Sugarcane
2. Sugarcane Coffee Coconut
3. Cotton Tea Cashew
4. Coconut Rubber Tobacco
Choose the correct answer using the codes given below :
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 3 and 4
Ans: (a)

Q11. Match the items of List I with the items of List II.
List I
(Refinery) List II
(State)
A. Numaligarh 1. Bihar
B. Haldia 2. Assam
C. Barauni 3. Gujarat
D. Koyali 4. West Bengal
(a) A-2, B-4, C-1, D-3
(b) A-1, B-2, C-3, D-4
(c) A-4, B-2, C-1, D-3
(d) A-2, B-4, C-3, D-1
Ans: (a)

Q12. Which of the following statements regarding hurricanes is/are correct?
1. They develop over the ocean between 8° – 15° N.
2. They are almost absent in the South Atlantic Ocean.
3. They do not develop close to the equator.
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 only (b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3
Ans: (a)

Q13. Which one of the following types of forest covers the maximum area in India?
(a) Tropical rain forest
(b) Tropical moist deciduous forest
(c) Tropical dry deciduous forest
(d) Tropical dry evergreen forest
Ans: (c)

Q14. If the movement of the Earth’s crust or a major climatic change makes an old stream young, it is called
(a) consequent stream (b) rejuvenation
(c) subsequent stream (d) aggradation
Ans: (c)

Q15. Which of the following causes adiabatic temperature changes in atmosphere?
(a) Deflection and advection
(b) Latent heat of condensation
(c) Expansion and compression of the air
(d) Partial absorption of solar radiation by the atmosphere
Ans: (c)

Q16. Match list I with list II and select the correct answer using codes given below the lists List I List II
(Volcanic Mountain) (Country)
A. Mt. Rainier 1. Italy
B. Etna 2. Mexico
C. Paricutin 3. Philippines
D. Taal 4. U.S.A.
Code:
A B C D
(a) 4 2 1 3
(b) 4 1 2 3
(c) 2 1 4 3
(d) 4 3 2 1
Ans: (c)

Q17. Consider the following statements.
1. Longitude of Jabalpur’s location is between those of Indore and Bhopal.
2. Longitude of Aurangabad’s location is between those of Vadodara and Pune.
3. Bengaluru is situated more southward than Chennai.
Which of these statements is/are correct?
(a) 1 and 3 only (b) 2 only
(c) 2 and 3 only (d) 1, 2 and 3
Ans: (c)

Q18. “You might see a few curious Danes around, but that is because used to be Danish outpost. This quaint town with its fort and a beautiful church, the New Jerusalem, empty streets and deserted beach front is a quaint gem.” The place referred to in this quotation lies on the
(a) Tamil Nadu coast
(b) Kerala coast
(c) Karnataka coast
(d) Goa coast
Ans: (a)

Q19. Coffee cultivation in Sri Lanka was abandoned because of the disease
(a) leaf blight
(b) leaf spot
(c) leaf rust
(d) rot
Ans: (c)

Q20. Which one of the following is the main energy source for the formation of hurricanes?
(a) Geothermal energy of the Earth
(b) Latent heat derived from condensed water vapour
(c) Large scale fossil fuel burning
(d) Formation of Ozone (O3) hole
Ans: (b)

Q21. The formation of_________is one of the prominent geographical features of the west coast.
(a) Delta
(b) Estuaries
(c) Both (a) and (b)
(d) None of above
Ans: (b)

Q22. Which one of the following countries does not border Mediterranean Sea ?
(a) Malta (b) Libya
(c) Italy (d) Bulgaria
Ans: (d)

Q23. Which one of the following mountain ranges separates Europe from Asia?
(a) Apenine (b) Black Forest
(c) Ural (d) Sulaiman
Ans: (c)

Q24. Consider the following statements:
(a) Atlantic Ocean is expanding due to divergence of the American plates on one side and Eurasian and African plates on the other side.
(b) Formation of Mid-oceanic ridge is primarily due to sea-floor spreading.
(c) Red Sea is an example of axial trough.
(d) San Andrea Fault has been created by convergence of plates
Which of the above statements is not correct?
Ans: (d)

Q25. Consider the following statements
(a) Evaporation depends upon temperature and dryness of the air.
(b) Clouds favour evaporation and increase the amount of evaporation.
(c) Maximum water vapour in the air is found over the equator.
(d) Evaporation taking place from vegetation is known as transpiration.
Which of the above statements as wrong?
Ans: (b)

Top
error: Content is protected !!