You are here
Home > QB Subjectwise > 033 English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

033 English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

Q1. I……..English for five years.
(1) am studying
(2) Study
(3) have been studying
(4) shall have studied
Ans: (3) Here present perfect continuous form would be used. So, I have been studying English for five years. Hence option (3) would be correct.

Q2. He ……. asleep while he was driving.
(1) fell
(2) falls
(3) has fallen
(4) will fall
Ans: (1) ‘Was’ indicates past tense, so, ‘fell’ would be used. He fell asleep while he was driving. Hence option (1) would be correct.
Directions (Q. Nos. 3-7) Read the following passage and complete the statements with appropriate options. One of the most famous monuments in the world, the Statue of Liberty was presented to the United States of America by the people of France. The great statue which was designed by the sculptor Auguste Bartholdi, took ten years to complete. The actual figure was made of copper supported by a metal framework which had been specially constructed by Eiffel. Before it could be transported to the United States. A site had to be found for it and a pedestal had to be built. The site chosen was an island at the entrance of the New York harbour. By 1884, a statue which was 151 feet tall had been erected in Paris. The following year, it was taken to pieces and sent to America by the end of October, 1886, the statue had been put together again and it was officially presented to the American people by Bartholdi. Ever since then, the great monument had been a symbol of liberty for the millions of people who have passed through New York harbour to make their homes in America.

Q3. The Statue of Liberty was presented to America by
(1) the people of England
(2) Eiffel
(3) the people of France
(4) the people who made their homes in America
Ans: (3) Line 3 indicates that the Statue of Liberty was presented to the United States of America by the people of France. Hence option (3) would be correct.

Q4. The great statue which took ten years to complete was designed by
(1) Lutian
(2) Bartholdi
(3) Eiffel
(4) a group of sculptors
Ans: (2) The great statue was designed by Auguste Bartholdi (line 5). Hence option (2) would be correct.

Q5. The great statue was taken to pieces because
(1) it was not complete
(2) it needed a pedestal
(3) it was 151 feet tall
(4) it was a monument
Ans: (3) The great statue was taken to pieces because it was 151 feet tall (line 13). Hence option (3) would be correct.

Q6. What was the site for the great monument to be installed?
(1) At the bank of Amazon
(2) At Atlanta
(3) Washington DC
(4) New York harbour
Ans: (4) The site selected for installation of the statue was New York harbour (line 12). Hence option (4) would be correct.

Q7. Since October, 1886 it had been a symbol of
(1) liberty
(2) sculptor
(3) fraternity
(4) honesty
Ans: (1) Since 1886, it has been a symbol of liberty (line 19). Hence option (1) would be correct.
Directions (Q. Nos. 8-10) Each of the sentences is divided into four parts marked as a, b, c and d. Choose the incorrect part of the sentences.
Q8. There are fifteen (2) / top class institutions (2) / of hotel management (3) / at India. (4)
Ans: (4)
In part (4) ‘at’ should be replaced by ‘in’ India. Hence option (4) would be correct.

Q9. Students are (2) / judged (1) / on the basis (3) / form their personality. (4)
Ans: (4)
In part (4) ‘from’ should be replaced by ‘of’ their personality. Hence option (4) would be correct.

Q10. Teachers were (2) / ask to (2) / speak extempore (3) / on one of the given subjects. (4)
Ans: (1)
In part (1) ‘ask’ should be replaced by ‘asked’ to. Hence option (1) would be correct.
Directions (Q. Nos. 11 and 12) Choose the correct preposition to complete the following sentences.
Q11. His father died ……… cancer.
(1) of
(2) from
(3) with
(4) off
Ans: (1) ‘of’ is used with direct cause like cancer. ‘from’ is used with indirect cause like car accident or a wound. Other options are irrelevant. His father died of cancer. Hence option (1) would be correct.

Q12. I have eaten nothing …….. yesterday.
(1) from
(2) for
(3) since
(4) till
Ans: (2) ‘for’ is used with yesterday. Hence option (3) would be correct.
Directions (Q. Nos. 13 and 14) : Identify the correct alternative from the given ones to fill in the blanks in the sentences given below.
Q13. Why should he …….. by me?
(1) being suspected
(2) be suspected
(3) have been suspected
(4) suspect
Ans: (2) This is a case of passive voice. So, Why should he be suspected (verb IIIrd form) by me?, would be used here. Hence option (2) would be correct. (परीक्षा तिथिः 12-11-2013)

Q14. The recitation ……… the audience.
(1) pleased
(2) was pleased
(3) have been pleased
(4) will be pleased
Ans: (1) Only ‘pleased’ will be used here. The recitation pleased the audience. Hence option (1) would be correct.
Directions (Q. Nos. 15-17) Identify the correct alternative from the given ones to fill in the blanks in the sentences given below.
Q15. The thief ……….before the police arrived.
(1) had run away
(2) was running away
(3) ran away
(4) has been running away
Ans: (1) Past perfect tense (had run away) would be used here. The thief had run away before the police arrived. Hence option (1) would be correct.

Q16. It ………since midnight.
(1) has been raining
(2) have been raining
(3) rained
(4) was raining
Ans: (1) Present perfect continuous (has been raining) would be used here. It has been raining since midnight. Hence option (1) would be correct.

Q17. India ……. in this trophy next year.
(1) will participate
(2) has participated
(3) participate
(4) was participating
Ans: (1) Future tense is indicated by ‘next year’, so, ‘will participate’ would be used here. India will participate in this trophy next year. Hence option (1) would be correct.

Q18. “O my live’s like a red, red rose.” The fugure of speech used here is
(1) Simile
(2) Metaphor
(3) Personification
(4) Oxymoron
Ans: (1) ‘like’ indicates the figure of speech used is ‘simile’. Hence option (1) would be correct.

Q19. Which method is helpful in permanent learning?
(1) Cramming
(2) Listening
(3) Practising
(4) Reading
Ans: (3) Practising is helpful in permanent learning. Hence option (2) would be correct.

Q20. Crying of a child is
(1) dialect
(2) language
(3) sound
(4) sign language
Ans: (4) Crying of a child is sign language. Hence option (4) would be correct.
Directions (Q. Nos. 21-23) Choose one out of the four alternatives which best expresses the meaning of the given word.
Q21. Elegant
(1) Slothful
(2) Grateful
(3) Graceful
(4) Thankful
Ans: (3) Elegant means graceful. Hence option (3) would be correct.

Q22. Amazing
(1) Very surprising
(2) Frightening
(3) Amusing
(4) Attractive
Ans: (1) Amazing means surprising. Hence option (1) would be correct.

Q23. Irksome
(1) soothing
(2) annoying
(3) pleasing
(4) facile
Ans: (2) Irksome means annoying. Hence option (2) would be correct.
Directions (Q. Nos. 24 and 25) Identify the correct alternatives from the given ones to fill in the blanks in the sentences given below.
Q24. I need a pen. Could you give me…..?
(1) one
(2) any
(3) same
(4) a pen
Ans: (2) In this sentence ‘any’ would be used. It is used usually in interrogative and negative sentences. I need a pen. Could you give me any? (if you have). Hence option (2) would be correct.

Q25. I talked to a group of children. Some of ……were very intelligent.
(1) their
(2) them
(3) they
(4) theirs
Ans: (2) ‘them’ would be used for children. I talked to a group of children. Some of them were very intelligent. Hence option (2) would be correct.
Directions (Q. Nos. 26-28) Four words are given in each question. Choose the word of correct spelling.
Q26. (2) Mandatary (1) Compalsory (3) Temporari (4) Arguably
Ans: (4)
Mandatary → Mandatory Compalsory → Compulsory Temporari → Temporary Arguably is correct. Hence option (4) would be correct.

Q27. (2) Dialogue (1) Monolog (3) Milege (4) Damaze
Ans: (2)
Monolog → Monologue Milege → Mileage Damaze → Damage Dialogue is correct. Hence option (2) would be correct.

Q28. (2) Tunnle (1) Trable (3) Tumble (4) Tussel
Ans: (3)
Tunnle → Tunnel Trable → Treble Tussel → Tussle Tumble is correct and means a fall or roll over. Hence option (3) would be correct.
Directions (Q. Nos. 29 and 30) Choose the word opposite in meaning to the given word.
Q29. Culpable
(1) Careless
(2) Defendable
(3) Irresponsible
(4) Blameless
Ans: (4) Culpable means deserving blame so, its opposite would be blameless. Hence option (4) would be correct.

Q30. Arrogant
(1) Cowardly
(2) Humble
(3) Egoistic
(4) Gentlemanly
Ans: (4) Arrogant is one who is unreasonably proud. Its opposite would be gentlemanly or one who befits good nature. Hence option (4) would be correct.
Directions : (Q. Nos. 1-3) Fill in the blank by choosing correct preposition.

Top
error: Content is protected !!