You are here
Home > QB Subjectwise > 032 Indian Polity & Constitution Previous Year Questions

032 Indian Polity & Constitution Previous Year Questions

Indian Polity & Constitution Previous Year Questions

Q1. When can the Governor of a State issue an ordinance?
(a) When the Union Government asks him to do so
(
b) Whenever there is a law and order problem in the State
(
c) Whenever the State Legislature is not in session and the Governor is satisfied that immediate action is needed
(
d) Whenever the Judiciary advises him to do so
Ans: (c)

Q2. Under which provision does the Governor of a State constitute a State Finance Commission to review the financial position of Panchayats?
(a) Under the discretionary powers of the Governor
(
b) By a resolution passed in the Legislative Assembly
(
c) In accordance with the Article 243-1 of the Constitution of India
(
d) In accordance with a resolution passed in the Rajya Sabha
Ans: (c)

Q3. In which Article of our Constitution, is the Finance Commission dealt with?
(a) Article 280
(
b) Article 380
(
c) Article 281
(
d) Article 381
Ans: (a)

Q4. Which Part of the Constitution of India deals with the official language?
(a) Part XVI
(
b) Part XVII
(
c) Part XVIII
(
d) Part XIV
Ans: (b)

Q5. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below:
List-I List-II
(Constitutional Amendment Act) (Major Subject)
A. 19th Amendment – 1. Reservation of seats for SC/ST in Lok Sabha and Legislative Assemblies in the States
B. 25th Amendment – 2. Duties of the Election Commission
C. 31st Amendment – 3. Compensation in the acquisition of property
D. 45th Amendment – 4. Increase in the elected seats in Lok Sabha
Codes:

A B C D
(a) 4 1 2 3
(
b) 2 3 4 1
(
c) 4 3 2 1
(
d) 2 1 4 3
Ans: (b)

Q6. According to the Cabinet Mission Plan, which one of the following was the method of electing the Constituent Assembly?
(a) Universal Adult Franchise
(
b) Partly elected by the Provincial Assemblies and partly nominated by the Governor-General
(
c) Nominated by the Princely States
(
d) Partly elected by the Provincial Assemblies and partly nominated by the Princess
Ans: (d)

Q7. The boundary of a State in India can be altered through the procedure laid down in:
(a) Article 368
(
b) Article 130
(
c) Article 70
(
d) Article 3
Ans: (d)

Q8. Following duties have been prescribed for the State and the citizens:
1. To develop scientific temper
2. To promote common brotherhood
3. To organise village panchayats
4. To minimizse the inequalities in income
5. To secure a uniform civil code
6. To defend the country Among these, the fundamental duties of the citizens would include:
(a) 1, 3 and 4
(
b) 3, 4 and 5
(
c) 1, 2 and 6
(
d) 2, 5 and 6
Ans: (c)

Q9. Assertion (A) :The President of India has the power to grant pardon, reprieve, respite or remission of punishment or to suspend, remit or commute sentence.
Reason (R) :The President exercises not only executive functions but also judicial and legislative functions.
Codes:
(a) Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A
(
b) Both A and R are individually true but R is not the correct explanation of A
(
c) A is true but R is false
(
d) A is false but R is true
Ans: (a)

Q10. While discussing a budget, the Parliament cannot:
(a) Give assent to the demand
(
b) Reduce the demand
(
c) Refuse the demand
(
d) Increase the demand
Ans: (d)

Q11. Which one of the following is correct in terms of the Constitution of India?
(a) The Chief Minister decides the allocation of portfolios among the Ministers.
(
b) When the Chief Minister resigns, the Council of Ministers gets dissolved.
(
c) All the principal policy announcements of the Government are made by the Chief Minister.
(
d) It shall be the duty of Chief Minister to communicate to the Governor all decisions of the Council of Ministers relating to the administration of the affairs of the State.
Ans: (d)

Q12. In 1989, the 64th and 65th Amendment Bills were not passed and the Amendment Acts could not come in force at that time because:
(a) Lok Sabha was dissolved in November, 1989.
(
b) Lok Sabha could not pass the Bills for lack of required majority.
(
c) Rajya Sabha could not pass the Bills due to lack of required majority.
(
d) The President sent the Bills for reconsideration.
Ans: (c)

Q13. Which of the following statements regarding the Comptroller and Auditor General of India is / are true?
The Report of the Comptroller and Auditor General of India:
1. Can be considered by the joint session of both Houses of Parliament
2. Includes examination of income and expenditure of all public sector undertakings
3. Is placed before the Lok Sabha with the comments of the Estimates Committee
4. Constitutes the basis for scrutiny by the Public Accounts Committee of the Parliament
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1 and 2
(
b) 1 and 3
(
c) 2 and 4
(
d) Only 4
Ans: (c)

Q14. The Parliament passed the Administrative Tribunals Act in:
(a) 1985
(
b) 1975
(
c) 1982
(
d) 1987
Ans: (a)

Q15. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below:
List-I List-II
(Death of the Dignitary) (Half-Masting of the National Flag)
A. Union Cabinet Minister – 1. Throughout India
B. Chief Justice of India – 2. Throughout the State concerned
C. Vice-President – 3. Delhi
D. Governor – 4. Delhi and State Capitals
Codes:

A B C D
(a) 4 1 2 3
(
b) 3 1 4 2
(
c) 3 4 2 1
(
d) 4 3 1 2
Ans: (d)

Q16. Ashok Mehta Committee Report, 1978 recommended Constitution of:
(a) Two tiers of Panchayati Raj institutions at the village and block levels
(
b) Two tiers of Panchayati Raj institutions at Mandal (group of villages) and district levels
(
c) Three tiers of Panchayati Raj institutions at the village, block and district levels
(
d) Three tiers of Panchayati Raj institutions at the village, district and regional levels
Ans: (b)

Q17. Assertion (A) :The principle of equality before law means that there should be equality of treatment under equal circumstances.
Reason (R) :All persons are not equal by nature, attainment or circumstances.
Codes:
(a) Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A
(
b) Both A and R are individually true but R is not the correct explanation of A
(
c) A is true but R is false
(
d) A is false but R is true
Ans: (a)

Q18. Under Article 368, the Parliament has no power to repeal Fundamental Rights because these are:
(a) Enshrined in Part III of the Constitution
(
b) Human Rights
(
c) Transcendental Rights
(
d) Part of basic structure of the Constitution
Ans: (d)

Q19. Once the proclamation of emergency is made, the right of a citizen to move the Supreme Court for enforcement of his fundamental rights is suspended by the:
(a) Prime Minister of India
(
b) President of India
(
c) Speaker of the Lok Sabha
(
d) Chief Justice of India
Ans: (b)

Q20. ‘No tax shall be levied or collected except by authority of law.’ Which Article of the Constitution of India provides this?
(a) Article 209
(
b) Article 215
(
c) Article 256
(
d) Article 265
Ans: (d)

Q21. Consider the following statements:
1. A bill pending in the Legislature of a State shall not lapse by reason of the prorogation of the House or Houses thereof.
2. A bill pending in the Legislative Council of a State which has not been passed by the Legislative Assembly shall not lapse on dissolution of the Assembly.
Which of the statements given above is / are correct?
(a) Only 1
(
b) Only 2
(
c) Both 1 and 2
(
d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)

Q22. Statement I: The Directorates of Local Bodies in States supervise the working of Municipal Corporations.
Statement II:The State governments need to exercise control over all the local bodies.
Codes:
(a) Both the statements are individually true and Statement II is the correct explanation of Statement I.
(
b) Both the statements are individually true but Statement II is not the correct explanation of Statement I.
(
c) Statement I is true but Statement II is false.
(
d) Statement I is false but Statement II is true.
Ans: (a)

Q23. The Solicitor General of India provides assistance to the:
(a) Union Law Secretary
(
b) Chief Justice of India
(
c) Union Law Minister
(
d) Attorney General of India
Ans: (d)

Q24. Which one of the following functions pertains only to political party and not to pressure group?
(a) Collecting money for the organisation
(
b) Contesting political election with own symbol
(
c) Organising public meetings and rallies
(
d) Publishing pamphlets and leaflets
Ans: (b)

Q25. Which Article of the Constitution empowers the Parliament to legislate on a matter of the State List in the national interest?
(a) Article 115
(
b) Article 183
(
c) Article 221
(
d) Article 249
Ans: (d)

Top
error: Content is protected !!