You are here
Home > QB Subjectwise > 032 History Previous Year Questions

032 History Previous Year Questions

History Previous Year Questions

Q1. Which of the following were the three landmarks of Dalhousie’s administration?
1. Indian Railways
2. Public Works Department
3. English as a medium of instruction
4. Telegraph
(a) 1, 2, 3
(b) 1, 3, 4
(c) 2, 3, 4
(d) 1, 2, 4.

Ans: (d)

Q2. Which one of the following is not related to the feudal formation in the Gupta and post-Gupta times.
(a) Emergence of landed intermediaries.
(b) Growth of a class of subject peasantry.
(c) Localised village economy developed with little scope for functioning of the market system.
(d) Emergence of strong centralised political authority.

Ans: (d)

Q3. List-I List-II (Movements) (Founders of the Movement)
A. Wahabi Movement 1. Mirza Ghulam Ahmad
B. Faraizi or Faraidi 2. Karamat Ali Jaunpuri
C. Ta ayuuni 3. Haji Sharait-Allah
D. Ahmadiya Movement 4. Sayyid Ahmad Racbadvi
Codes:
A B C D
(a) 4 3 2 1
(b) 3 2 4 1
(c) 1 2 4 3
(d) 2 1 4 3

Ans: (a)

Q4. Which one of the following statements is correct?
(a) The Constituent Assembly of India was elected by the Provincial Assemblies in the year 1946.
(b) Jawaharlal Nehru, M.A. Jinnah and Sardar Vallabhbhai Patel were members of the Constituent Assembly of India
(c) The First Session of the Constituent Assembly of India was held in January, 1947
(d) The Constitution of India was adopted on 26th January, 1950

Ans: (a)

Q5. In which one of the following sessions was the Indian National Congress split into moderates and extremists?
(a) Nagpur (b) Allahabad
(c) Surat (d) Calcutta

Ans: (c)

Q6. Which one of the following was the earlier name of Tokyo?
(a) Osaka (b) Kyoto
(c) Samurai (d) Edo

Ans: (d)

Q7. Examine the statements in the context of vigorous Indian mathematical tradition:
1. It reached its high water-mark with Brahmgupta and his Brahmasphuta-Siddhanta (678)
2. Bhaskara II was the author of a very systematic work on arithmetic called Lilavati
3. Brahmgupta’s work the Khandakhyadyaka (665) concentrated on simplifying and improving astronomical calculations while largely adopting Aryabhata’s system.
4. Penned by Brahmgupta two of the translated works that played an important part in transmitting Indian astronomical theories to the Islamic world were Sindhind and Arkand.
Select the code for correct statements
(a) 1 & 2
(b) 2 & 4
(c) 1, 3 & 4
(d) All the above

Ans: (d)

Q8. Which of the following terms are used to denote Jaina texts?
A. Nirgranthas B. Purvas
C. Angas D. Upangas
Select the correct answer from the codes given below:
(a) A, B and C
(b) B, C and D
(c) A only
(d) B and D only

Ans: (b)

Q9. Which of the following statements, with respect to the Grand Old Man of India (Dadabhai Naoroji), is correct?
(a) He organised the East India Association in England in 1866.
(b) He showed that the poverty and economic backwardness of India were not inherent in the local conditions.
(c) He was a successful businessman and dedicated his entire life and wealth to the national movement.
(d) All the above statements are true.

Ans: (d)

Q10. Consider the following passage and identify the three tribal principalities referred to therein using the code given below.
In the early history of the far South in India, three tribal principalities are mentioned in Ashokan inscriptions of the third century BC and in Kharavela inscription of the third century BC and in Kharavela inscription of the first century BC.
(a) Vakatakas, Cholas and Satvahanas
(b) Cholas, Pandyas and Cheras
(c) Ikshvakus, Vakatakas and Pandyas
(d) Pallavas, Cholas and Pandyas

Ans: (b)

Q11. List-I List-II
A. P. S. Sivaswami Iyer 1. Mahatma Gandhi’s associate
B. Munnuswami Naidu 2. National Liberal Federation
C. Madeleine Slade 3. Justice Party
D. Narasimha Chintamani 4. Industry
Codes:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 3 2 1 4
(c) 2 3 1 4
(d) 4 3 2 1

Ans: (b)

Q12. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the Lists :
List-I
A. Land allotted to big feudal landlords
B. Land allotted to revenue farmers or rent collectors
C. Land allotted to each peasant with the right to sublet, mortage, gift or sell
D. Revenue settlements made at village level
List-II
1. Jagirdari System
2. Ryotwari System
3. Mahalwari System
4. Zamindari System
Codes :
A B C D
(a) 1 3 2 4
(b) 1 4 2 3
(c) 3 4 1 2
(d) 2 1 3 4

Ans: (b)

Q13. In the context of cultural history of India, a pose in dance and dramatics called ‘Tribhanga’ has been a favourite of Indian artists from ancient times till today. Which one of the following statements best describes this pose?
(a) One leg is bent and the body is slightly but oppositely curved at waist and neck
(b) Facial expressions, hand gestures and make-up are combined to symbolize certain epic or historic characters
(c) Movements of body, face and hands are used to express oneself or to tell a story
(d) A little smile, slightly curved waist and certain hand gestures are emphasized to express the feelings of love or eroticism

Ans: (a)

Q14. Which of the following statements about the Vijayanagara Empire is / are true?
1. The kings claimed to rule on behalf of the God Virupaksha
2. Rulers used the title “Hindu Suratrana”
3. All Royal orders were signed in Kannada, Sanskrit and Tamil
4. Royal Portrait sculpture was now displayed in temples
Select the correct answer using the code given below
(a) 4 only (b) 1 and 2 only
(c) 1, 2 and 3 (d) 1, 2 and 4

Ans: (d)

Q15. Which of the following were the distinctive features of the Mauryan rule in India?
1. Widespread education
2. Provincial administration
3. The largest empire of its time
4. Use of gold, silver and copper coins
Select the code for correct statements:
(a) Only 1
(b) 1 and 4 only
(c) Only 3
(d) 2, 3 and 4

Ans: (d)

Q16. Assertion (A): Indo-Aryans came to India from somewhere in Central Asia, possibly from the region south of the Urals and east of the Caspian Sea.
Reason (R): They had been defeated by their Indo-European neighbours.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (c)

Q17. Which of the following statement(s) is/ are found to be incorrect?
I. During the tenure of Lord William Bentick, the Indian Penal Code came into force.
II. Import duties were lowered and export duties were abolished in a bid to improve trade in India during North Brooke’s time.
III. There was a phase of progress with the Factories Act during Lytton’s period which tried to improve the position of factory.
(a) I and III
(b) II and III
(c) I and II
(d) All are incorrect

Ans: (a)

Q18. Which of the following is not one of the broad categories into which the edicts issued by Ashoka can be divided?
(a) Public pronouncements meant for his subjects
(b) Personal epistles directed to the Sangha
(c) Pronouncement explaining the philosophy of Buddhism and its relevance in day-to day life
(d) Edicts issued for the propagation of dhamma

Ans: (c)

Q19. Consider the following statements regarding the proposals of cripp’s misssion –
1. A constitution making body consisting of the elected representatives from British India and members from the princely states.
2. India was promised to have dominion status.
3. It suggested partition of India.
4. Setting up an executive council composed of Indian alone.
Which of the statements is / are correct ?
(a) 2, 3 and 4
(b) 1, 2 and 3
(c) 1, 2 and 4
(d) All of these

Ans: (c)

Q20. Assertion (A): Partition of Bengal in 1905 brought to an end the Moderates’ role in the Indian freedom movement.
Reason (R): The Surat session of Indian National Congress separated the Extremists from the Moderates.
(a) Both A and R are true, and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true, but R is NOT a correct explanation of A
(c) A is true, but R is false
(d) A is false, but R is true

Ans: (d)

Q21. Who among the following is a Hindustani classical singer?
(a) Geeta Chandran
(b) Leela Samson
(c) Gangubai Hangal
(d) Swapnasundari

Ans: (c)

Q22. Consider the following statements about Alauddin Khalji’s market policy :
1. He placed markets under the control of a high officer called ‘Shahna’ for strictly controlling the shopkeepers and prices.
2. In order to ensure a regular supply of cheap food grains, he ordered the land revenue from Doab region to be paid directly to the State.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (c)

Q23. Some of the important Vedangas and their subject matter have been cited below:
1. Phonetics of Shiksha
2. Etymology of Nirukta
3. Ritual of Kalpa
4. Metrics of Chhandas
Select the code for correct pairing:
(a) Only 1
(b) 2 and 3
(c) 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Q24. Tick the correct statement(s) out of the following:
I. The people of the Indus Valley Civilization apparently regarded buffalo horns and pipal trees as sacred.
II. Cotton was first produced by the Indus Valley people.
III. Wheat, rice, barley, milk and animal flesh formed the staple food of the people of the Indus Valley Civilization.
(a) I, II and III
(b) I and II
(c) II and III
(d) I and III

Ans: (a)

Q25. Assertion (A): After their occupation of Bengal, Bihar and Orissa, the English used various means to bolster their trade which resulted in the decline of Indian handicrafts industry.
Reason (R): The British monopolized the trade of Bengal through various legislative enactments.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (b)

Top
error: Content is protected !!