You are here
Home > QB Subjectwise > 032 English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

032 English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

Q1. The thief………….. run away before the police came.
(1) have
(2) has
(3) had
(4) was
Ans: (3) The thief had run away before the police came. The sentence is in past tense. The past tense is a verb tense repressing activity, action state or being in the past.

Q2. I know the man………….. wrote this letter.
(1) whom
(2) who
(3) how
(4) whose
Ans: (2) Relative pronoun who is used for persons only. It may refer to a singular or plural pronoun. Hence option (2) is correct. Correct sentence– I know the man who wrote this letter.

Q3. ……………dog is faithful animal.
(1) The
(2) A
(3) One
(4) An
Ans: (2) A dog is a faithful animal. A is used before a noun to refer to a single thing or person that has been mentioned before, especially when you are not referring to a particular thing or person.

Q4. A number of plays were written……. Shakespeare.
(1) of
(2) from
(3) in
(4) by
Ans: (4) A number of plays were written by Shakespeare. This sentence is in passive voice. By preposition is used in passive voice. Hence option (4) is correct.

Q5. He has been………for ten minutes.
(1) sang
(2) sing
(3) singing
(4) sung
Ans: (3) Main verb of present perfect continuous tense always followed by ‘ing form’ as– singing/dancing etc. So correct sentence– He has been singing for ten minutes.
Directions (Q. Nos. 6-10) Read the following passage and answer the question. Again the annual exams were held and as chance would have it, again I passed and Bhai Sahib failed. I did not work very hard bus somehow managed to stand first in class. Bhai Sahib had put heart and soul into his work. He had swallowed every single word of the course. He work so hard but still he failed. I felt sorry for him. When the result was announced he burst into tears and I also began to cry. My joy at my success was halved. Between Bhai Sahib and me there now remained a gap of only one class. An evil thought sprang up within me, if Bhai Sahib failed another year I would be his equal. On what basis, then would he preach to me? But I forcibly thrust this thought from my heart. After all, he scolds me for my own good. By now Bhai Sahib had softened to a great extent. Several times, even on finding an opportunity to scold me. He showed great patience. I became more and more self willed and began to take advantage of his tolerance.

Q6. The writer stood first in his class in the exam
(1) because by chance he had managed to do so
(2) because he had worked very hard
(3) because Bhai Sahib had helped him
(4) because his teachers had helped him
Ans: (1) Ist Para’s second line proves that– The writer stood first in his class in the exam because by chance he had managed to do so.

Q7. The writer was sorry for Bhai Sahib because
(1) Bhai Sahib was very intelligent
(2) Inspite of the hard work, Bhai Sahib failed
(3) He loved Bhai Sahib very much
(4) Bhai Sahib was a hard working person
Ans: (2) Ist Para’s fifth line proves that– The writer was sorry for Bhai Sahib because inspite of the hard work, Bhai Sahib failed. (परीक्षा तिथिः 12-11-2013)

Q8. Upon his success, what evil thought sprang up within the writer?
(1) May Bhai Sahib pass this year
(2) Bhai Sahib is my elder brother
(3) Bhai Sahib scolds me for my own good
(4) If Bhai Sahib failed another year. I would be his equal. Then, he would not preach to me.
Ans: (4) II Para’s second line proves that– The evil thought sprang up within the writer is that if Bhai Sahib failed another year, I would be his equal, then he would not preach to me.

Q9. When Bhai Sahib failed again, what changes did the writer feel in his behaviour?
(1) Bhai Sahib scolded him time and again
(2) Bhai Sahib became much impatient
(3) Bhai Sahib showed softness to a great extent
(4) Bhai Sahib lost interest in studies
Ans: (3) Last Para’s first line proves that– When Bhai Sahib failed again the changes writer felt in his behaviour is that Bhai Sahib showed softness to a great extent.

Q10. What was the result of Bhai Sahib’s tolerance?
(1) The writer became more hard working
(2) The writer became more and more self willed
(3) The writer became more respectful towards Bhai Sahib
(4) The writer began to scold Bhai Sahib
Ans: (2) Last Para’s last line proves that– The result of Bhai Sahib’s tolerance is that the writer became more and more self willed.
Directions (Q. Nos. 11-15) Each of the sentences is divided into four parts marked (a), (b), (c) and (d). One of the four parts has an error in it. Identify it and mark the answer.
Q11. Ravi forgot (2)/ how much (2)/ he pay (3)/for the watch. (4)
Ans: (3)
In place of pay, paid should be used because in part (2) past tense had been used hence sentence will be in past tense.

Q12. His sister Beena (2)/ is the more intelligent (2) / student (3) / in her class. (4)
Ans: (1)
Instead of more, most should be used. Because in superlative degree comparison is made between two or more people.

Q13. There were (2) / ample time (2) / to get (3) / to the airport. (4)
Ans: (2)
In place of were, was should be used because subject is in singular form.

Q14. Maya has (2) / not been going (2) / to school (3)/ since a week. (4)
Ans: (4)
Since is used for ‘point of time’ while ‘for’ is used for ‘period of time’. Hence in the present sentence – a week is period of time. Hence there should be used for instead of since. Correct sentence– Maya has not been going to school for a week. Hence option (4) is incorrect.

Q15. Shahjahan built (2)/ the Taj Mahal (2) / in memory of (3)/ her queen Mumtaj. (4)
Ans: (4)
In place of her, his must be used because subject is in masculine gender hence its pronoun also be in masculine form.
Directions (Q. Nos. 16-20) Read the following passage and answer the questions. A long time ago there lived a king and queen who longed to have a child. One day, when the queen was resting near a spring, a frog crept out of the water and said to her. “You shall have your wish. Within a year you shall have a little girl.” What the frog said came true. The queen had a child who was so beautiful that the king gave a party in her honour. He wished to invite all the wise women in the land, for these wise women could grant fairy gifts to his child. There were thirteen of them, but only twelve were invited, as the king had only twelve golden plates. After the dinner was over, the wise women in turn rose from the table and named their fairy gifts to the little princess. The first gave to her goodness, the second, beauty; the third, riches and so on, upto the last. Before the twelfth wise women could speak, in walked the thirteenth. The woman was in great rage because she had not been invited. She cried in a loud voice, “When the princess is fifteen years old she shall prick her finger with a spindle and shall fall down dead.”

Q16. The king and the queen wished for
(1) a son
(2) a golden plate
(3) a daughter
(4) a child
Ans: (4) Ist Para’s first line proves that–The king and the queen wished for a child.

Q17. How many wise women were there in the land?
(1) Twelve
(2) Thirteen
(3) One
(4) None
Ans: (1) III Para’s fourth line proves that– There were twelve wise women in the land.

Q18. The king did not invite the thirteenth wise woman because
(1) he had no more golden plates left
(2) he did not know about her
(3) she could not grant fairy gifts
(4) she could grant fairy gifts
Ans: (1) III Para’s fourth line proves that– The king did not invite the thirteenth wise woman because he had no more golden plates left.

Q19. The thirteenth wise woman was in rage because
(1) the king had not invited her
(2) the other wise women teased her
(3) she did not like the other wise women
(4) she did not like the princess
Ans: (1) The thirteenth wise woman was in rage because the king had not invited her.

Q20. The thirteenth woman
(1) ignored the princess
(2) blessed the princess
(3) cursed the princess
(4) avoided the princess
Ans: (3) Last Para proves that– The thirteenth woman cursed the princes.
Directions (Q. Nos. 21-25) Select the word with correct spelling for fill in the blanks in the given sentences.
Q21. I shall never…………..those happy moments.
(1) foreget
(2) forget
(3) farget
(4) fareget
Ans: (2) Forget must be used in blank because forget is the correct spelling. i.e. I shall never forget those happy moments.

Q22. The story teller narrated the………..of Heer and Ranjha.
(1) till
(2) tail
(3) tale
(4) tile
Ans: (3) Tale should be used because its meaning is short story. i.e. The story teller narrated the tale of Heer and Ranjha.

Q23. How much money has been ………….. to us?
(1) alloted
(2) aloted
(3) alotted
(4) allotted
Ans: (4) Allotted should be used because it is correctly spelt and its meaning is to give something, especially a share of something available for a particular purpose.

Q24. It was difficult to …………. between the two candidates.
(1) diside
(2) dicide
(3) decide
(4) decyde
Ans: (3) Decide should be used because it is correctly spelt.

Q25. I am ………. to all the teachers for their help.
(1) grateful
(2) greatful
(3) greetful
(4) gratefull
Ans: (1) Grateful should be used because it is correctly spelt.
Directions (Q. Nos. 26-30) Select the appropriate word to fill in the given sentences.
Q26. We must…………..obey the traffic rules.
(1) often
(2) never
(3) always
(4) sometimes
Ans: (3) Always should be used.

Q27. Now he ……….. his father’s business.
(1) looks after
(2) looks into
(3) looks out
(4) looks back
Ans: (1) ‘Look after’ is a phrasal verb which means– to take care of someone or something. Hence option (1) is correct. Correct sentence– Now he looks after his father’s business.

Q28. We want the children to have the ……… possible education.
(1) good
(2) best
(3) very good
(4) better
Ans: (2) Best must be used here.

Q29. She failed …….. she did not read.
(1) because
(2) although
(3) anyhow
(4) while
Ans: (1) Because is the correct answer.

Q30. I like to walk around in ………… foot.
(1) beer
(2) bear
(3) brea
(4) bare
Ans: (4) Bare should be used here. i.e. I like to walk around in bare foot.
Directions (Q. Nos. 1 and 2) Choose the correct form of verb to complete the sentence.

Top
error: Content is protected !!