You are here
Home > QB Subjectwise > 031 History Previous Year Questions

031 History Previous Year Questions

History Previous Year Questions

Q1. Which of the following statements are true?
1. The relations between Nepal and British India were never cordial
2. Nepal was a buffer state between India and Tibet or China
3. Bhutan maintained an independent foreign policy
4. None of the above
Select the code for incorrect statement:
(a) Only 2
(b) 2 and 3
(c) Only 4
(d) 1 and 3

Ans: (a)

Q2. Which of the following statements regarding the Nathpanthi movement is/ are correct?
A. It was essentially confined to Western India.
B. It challenged the superiority of the Brahmanas.
C. It advocated Hindu-Muslim unity.
Select the answer from the codes given below:
(a) A and B
(b) A and C
(c) B and C
(d) B only

Ans: (c)

Q3. What is the correct chronological order of the following events?
1. The Congree-League Pact
2. The Massacre at Jallianwala Bagh
3. The Chauri-Chaura incident
4. Foundation of Swaraj Party
(a) 2, 3, 1, 4
(b) 1, 2, 3, 4
(c) 3, 2, 4, 1
(d) 2, 3, 4, 1.

Ans: (b)

Q4. List-I List-II
A. Alauddin Khilji 1. Agra
B. Ghiyasuddin Tughlaq 2. Siri Fort
C. Feroz Shah Tughlaq 3. Tughlaqabad
D. Sikander Lodi 4. Hissar
Codes:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 2 1 3 4
(c) 2 3 4 1
(d) 2 4 3 1

Ans: (c)

Q5. Lord Buddha’s image is sometimes shown with the hand gesture called “Bhumiparsha Mudra”. It symbolizes
(a) Buddha’s calling of the earth to watch over Mara and to prevent Mara from disturbing his meditation
(b) Buddha’s calling of the earth to witness his purity and chastity despite the temptations of Mara
(c) Buddha’s reminder to his followers that they all arise from the earth and finally dissolve into the earth and thus this life is transitory
(d) Both the statements a and b are correct in this context

Ans: (d)

Q6. Who among the following were official Congress negotiators with Cripps Mission?
(a) Mahatma Gandhi and Sardar Patel
(b) Acharya J. B. Kripalani and C. Rajagopalachari
(c) Pandit Nehru and Maulana Azad
(d) Dr. Rajendra Prasad and Rafi Ahmed Kidwai

Ans: (c)

Q7. Consider the following statements about the famous traveller, Ibn Batuta
1. He was a Moroccan traveller.
2. He narrated his experiences while travelling the sub continent in the 14th century in Kitab-ul-Hind.
3. He was sent as the envoy of Sultan of Delhi to China.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1, 2 and 3 (b) 1 and 3
(c) Only 3 (d) 1 and 2

Ans: (b)

Q8. Which city was the nerve centre of Arya Samaj’s activities in the Late 19th century?
1. Lahore 2. Jullundur
3. Amritsar 4. Ferozpur
Choose the correct code:
(a) Only 1
(b) 1 and 2
(c) 2, 3 and 4
(d) 3 and 4

Ans: (b)

Q9. Consider the following statements:
A. The village headman continued to be important in the Gupta times.
B. The village headman managed village affairs with the assistance of elders.
C. No land transactions could be effected without his consent.
(a) A and B are true
(b) B and C are true
(c) A and C are true
(d) All are true

Ans: (d)

Q10. The Swaraj party was founded by
A. C. R. Das
B. Motilal Nehru
C. Vallabhbhai Patel.
(a) B and C only
(b) A and B only
(c) A, B and C
(d) C only

Ans: (b)

Q11. Consider the following statements :
1. By passing the role of the Caliph, Balban called himself the ‘Shadow of God’ and removed the Caliph’s name from the Khutba and Sikka.
2. To pacify the ulema, Mohammad-bin-Tughlaq secured an investiture from the Abbasid Taliph.
3. Firoz Tughlaq secured the investiture twice from the caliph.
4. Iltutmish was the first of the Sultans to procure a manour of ‘letter of investiture’ from the caliph.
Which of these statements are correct?
(a) All of these
(b) 1, 2 and 3
(c) 1, 3 and 4
(d) 2, 3 and 4

Ans: (d)

Q12. Which of the following were common to both Buddhism and Jainism?
1. Avoidance of extremities of penance and enjoyment
2. Indifference to the authority of the Vedas
3. Denial of efficacy of rituals
4. Non-injury to animal life
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1, 2, 3 and 4
(b) 2, 3 and 4
(c) 1, 3 and 4
(d) 1 and 2

Ans: (b)

Q13. Assertion (A): According to the Wavell Plan, the number of Hindu and Muslim members in the Executive Council were to be equal.
Reason (R): Wavell thought that this arrangement would have avoided the partition of India.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (c)

Q14. Which one of the following statements regarding Harappan civilisation is correct?
(a) The standard Harappan seals were made of clay
(b) The inhabitants of Harappa had neither knowledge of copper nor bronze
(c) The Harrapan civilisation was rural based
(d) The inhabitants of Harappan grew and used cotton

Ans: (d)

Q15. Name the platform used for ritual purposes by the kings of the Vijayanagara Empire.
(a) Mahanavami Dibba (b) Lotus Mahal
(c) Hazara Rama (d) Virupaksha

Ans: (a)

Q16. The terms and their meaning are given. Examine:
1. Qasba, a wholesale market
2. Ganj, a fixed regulated market
3. Mandi, a local production centre
4. Arang, a fixed country seat
Select the code for correct statements:
(a) 2 only
(b) 2 and 3
(c) 4 and 1
(d) 3 only

Ans: (b)

Q17. Assertion (A): Major Rock Edict No.
XIII mentioning Ashoka’s conquest of Kalinga, does not appear at Dhauli.
Reason (R): Ashoka did not want the people of Kalinga to be reminded of his conquest.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (b)

Q18. Match List I with List II, using the given codes.
List I List II
(A) Anand Mutt (i) Rabindranath Tagore
(B) Bhavani Mandir (ii) Bhagavati Charan
(C) Philosophy of Bomb (iii) Bankim Chandra Chatterjee
(D) Geetanjali (iv) Birendra Kumar Ghosh
Codes:
(A) (B) (C) (D)
(a) (i) (iii) (iv) (ii)
(b) (iii) (ii) (iv) (i)
(c) (iii) (iv) (ii) (i)
(d) (iii) (i) (ii) (iv).

Ans: (c)

Q19. Consider the following statements
1. Rajputas came into existence before the downfall of pratihara empire.
2. The Rajput rulers divided the kingdoms among landed units calledJars.
3. Rajput women enjoyed the same position as men.
Which of the above is/are not correct?
(a) Only 1
(b) Only 1 and 3
(c) Only 2
(d) Only 2 and 3

Ans: (b)

Q20. Consider the following statements about the Ahmedabad Mill Strike of 1918
1. It was related to a dispute between the workers and the European mill owners regarding hours of work.
2. Gandhiji advised the workers to go on strike.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans: (b)

Q21. In which one of the following provinces was a Congress Ministry not formed under the Act of 1935?
(a) Bihar
(b) Madras
(c) Orissa
(d) Punjab

Ans: (d)

Q22. Which one of the following was the original name of Tansen, the famous musician in the court of Akbar?
(a) Mahananda Pande (b) Lal Kalwant
(c) Baz Bahadur (d) Ramtanu Pande

Ans: (d)

Q23. Which of the following statements with regard to the heterodox sect between sixth and fourth century BC are correct?
1. The Jain ideas were already being circulated in the seventh century BC by Parshva.
2. Although Buddhism, and to a lesser extent Jainism, took account of the changes in material life and reacted against orthodoxy, neither of these sought to abolish the caste system.
3. The first female disciple of mahavira is said to have been a captured slave woman.
4. Buddha held that nuns could attain spiritual liberation just like a monk and granted them an equal status in the mendicant order.
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1, 2, 3 and 4 (b) 1, 2 and 3 only
(c) 1, 2 and 4 only (d) 3 and 4 only

Ans: (c)

Q24. In the context of works of historical significance that provide valuable information:
1. Ibn Batuta’s travel account deals with the reign of Mohammad bin Tughlaq
2. Abdur Razzaq’s account refers to Bahmani kingdom
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans: (c)

Q25. In the second Buddhist Council at Vaishali, Buddhism was divided into
1. Vajrayana
2. Mahasanghikas
3. Sthviravadins
4. Kalachakrayana.
(a) 1, 2, 3 and 4 are correct
(b) 1, 3 and 4 are correct
(c) 2, 3 and 4 are correct
(d) 3 and 4 are correct

Ans: (d)

Top
error: Content is protected !!