You are here
Home > QB Subjectwise > 031 Geography Previous Year Questions

031 Geography Previous Year Questions

Geography Previous Year Questions

Q1. Which one of the following is the correct sequence of the given Indian cities in the decreasing order of their normal annual rainfall?
(a) Kochi – Kolkata – Delhi – Patna
(b) Kolkata – Kochi – Patna – Delhi
(c) Kochi – Kolkata – Patna – Delhi
(d) Kolkata – Kochi – Delhi – Patna
Ans: (c)

Q2. A geographic area with an altitude of 400 metres has following characteristics :
Month Avg. Temperature Rainfall °C (mm) Maximum Minimum J 31 21 51 F 31 21 85 M 31 21 188 A 31 21 158 M 30 21 121 J 30 21 121 J 29 20 134 A 28 20 168 S 29 20 185 O 29 20 221 N 30 20 198 D 31 20 86 If this geographic area were to have a natural forest, which one of the following would it most likely be?
(a) Moist temperate coniferous forest
(b) Montane subtropical forest
(c) Temperate forest
(d) Tropical rain forest
Ans: (d)

Q3. ‘Sal’ trees are concentrated in
(a) Tamil Nadu
(b) Assam
(c) Bihar
(d) Madhya Pradesh
Ans: (b)

Q4. Which one of the following conditions is most relevant for the presence of life on mars?
(a) Atmospheric composition
(b) Thermal conditions
(c) Occurrence of ice cap and frozen water
(d) Occurrence of ozone
Ans: (c)

Q5. In the end of its mountainous journey at Attock, Indus river is joined by which river from Afghanistan?
(a) Amu Darya (b) Kabul river
(c) Helmand river (d) Hari river
Ans: (b)

Q6. Which of the following is accredited with the Geographical Indication (GI) mark?
1. Handwoven Pashmina shawls of Kashmir.
2. Bhagalpur Silk, Bihar.
3. Madurai Idly, Tamil Nadu.
4. Darjeeling Tea, West Bengal.
Select the answer from the codes given below:
(a) 1, 2, and 3
(b) 2, 3, and 4
(c) 1, 3, and 4
(d) All of the above
Ans: (b)

Q7. Consider the following sanctuaries of India
1. Periyar 2. Dachigam
3. Sariska 4. Kanha Which one among the following is the correct sequence of location of the above sanctuaries from South to North?
(a) 1, 4, 2, 3 (b) 4, 1, 3, 2
(c) 1, 4, 3, 2 (d) 3, 1, 4, 2
Ans: (c)

Q8. Consider the following statements
1. Ramanche Gap divides the Mid Pacific Ridge into two parts.
2. Cape Verde Basin lies in North Atlantic Ocean between Mid Atlantic Ridge and Africa
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (b)

Q9. Match list I (Old names of the countries) with list II (New names of the countries) and find out the correct answer by using the code given below List I List II
(Old names) (New names)
A. Belgian Congo 1. Zambia
B. North Rhodesia 2. Zaire
C. Formosa 3. Surinam
D. Dutch Guyana 4. Taiwan
Code:
A B C D
(a) 2 1 4 3
(b) 1 2 3 4
(c) 3 4 1 2
(d) 4 3 2 1
Ans: (a)

Q10. Where will you expect maximum diurnal range of temperature?
(a) Jaisalmer (b) Delhi
(c) Mumbai (d) Chennai
Ans: (a)

Q11. The sea territory of India extends up to
(a) 4 nautical miles
(b) 12 nautical miles
(c) 200 nautical miles
(d) None of these
Ans: (b)

Q12. Consider the following crops
1. Cotton
2. Groundnut
3. Rice
4. Wheat
Which of these are Kharif crops?
(a) 1 and 4
(b) 2 and 3 only
(c) 1, 2 and 3
(d) 2, 3 and 4
Ans: (c)

Q13. Consider the following statements
1. The winds which blow between 30 degrees N and 60 degrees S latitudes throughout the year are known as westerlies.
2. The moist air masses that cause winter rams in North- Western region of India are part of westerlies.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (b)

Q14. The proportion of forest to the total national geographical area of India as envisaged by the National Forest Policy is
(a) 30.3% (b) 33.3%
(c) 38.3% (d) 42.3%
Ans: (b)

Q15. Which of the following phenomena might have influenced the evolution of organisms?
1. Continental drift
2. Glacial cycles
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)

Q16. With which one of the following countries, India shares maximum length of the border?
(a) Bangladesh (b) Pakistan
(c) China (d) Nepal
Ans: (a)

Q17. Which of the following is/are direct source(s) of information about the interior of the Earth?
1. Earthquake wave 2. Volcano
3. Gravitational force 4. Earth magnetism
Select the correct answer using the codes given below
(a) 1 and 2 (b) Only 2
(c) 3 and 4 (d) All of these
Ans: 340 (a)

Q18. Salinity of the open oceans is maximum in the:
(a) Equatorial regions
(b) Tropical regions
(c) Sub-tropical region
(d) Polar region
Ans: (c)

Q19. Indian agriculture largely depends for its water supply on
(a) Rivers
(b) Wells
(c) Monsoon rains
(d) Desalinised marine water
Ans: (c)

Q20. In which type of rocks, fossils are more abundantly found?
(a) Igneous
(b) Metamorphic
(c) Sedimentary
(d) None of these
Ans: (c)

Q21. Which one of the following statements is not true about the Coriolis Force?
(a) It is the effect of earth’s rotation.
(b) It is maximum over polar region.
(c) It is directly related to frictional force.
(d) It is proportional to wind speed.
Ans: (d)

Q22. Which of the following is true with regard to the characteristics of the Himalayan rivers?
I. Many of them have their sources in the Inner Himalayas
II. They have perennial flow
III. They have a great capacity for erosion
IV. They do not form gorges
Choose your answer from the following codes:
(a) I and II
(b) I, II, and III
(c) III and IV
(d) II and IV
Ans: (b)

Q23. Identify the factors that are affected by ocean currents.
(a) Temperature (b) Precipitation
(c) Humidity (d) All the above
Ans: (d)

Q24. The river Son is a tributary of which one of the following rivers ?
(a) Ganga (b) Yamuna
(c) Narmada (d) Mahanadi
Ans: (b)

Q25. Match the following List l
(Wild life) List II
(State)
A. Wild Ass 1. Kerala
B. Lion Tailed Macaque 2. Asom Macaque
C. Hoolock Gibbon 3. Gujarat A B C
(a) 1 3 2
(b) 2 1 3
(c) 3 1 2
(d) 3 2 1
Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!