You are here
Home > QB Subjectwise > 031 English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

031 English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

Q1. This ring is made……….. gold.
(1) with
(2) from
(3) of
(4) by
Ans: (3) We usually say that something is made of a particular material. Hence option (3). Correct sentence–This ring is made of gold.

Q2. The prisoner………….. from his guards.
(1) broke into
(2) broke off
(3) broke down
(4) broke away
Ans: (4) ‘Break away’ is a phrasal verb which means– to end a connection with something. Hence option (4) is correct. Correct sentence is– The prisoner broke away from his guards.

Q3. …………….student in the class is capable of passing the examination.
(1) every
(2) all
(3) many
(4) some
Ans: (1) ‘Every’ is a determiner, we use it before a singular noun. If the man is a subject, its verb is also singular. Every + singular (+ singular verb) Hence option (1). Correct sentence– Every student in the class is capable of passing the examination.

Q4. He………….. most of his money to charity.
(1) gave in
(2) gave up
(3) gave away
(4) gave back
Ans: (3) ‘Give away’ is a phrasal verb which means– to give something as a gift. Hence option (3) is correct. Correct sentence – He gave away most of his money to charity.

Q5. In the forest, I saw a……………..of deer.
(1) band
(2) herd
(3) pride
(4) swarm
Ans: (2) In the forest, I saw a herd of deer. Herd means a group of herbivorely mammals of a single kind kept together or remain together as a group.
Directions (Q. No. 6-10) Each of the sentences in questions is divided into four parts marked (a), (b), (c) and (d). One of the four parts has an error in it.
Q6. He had made/(2) a list/(2) of all the things/(3) he wants to buy./(4)
Ans: (3)
It should be ‘wanted’ in place of ‘wants’ following the rule of consistency of tense.

Q7. How much/(2) fingers/(2) do you have/(3) in your hands?/(4)
Ans: (2)
‘Much’ is used for uncountable noun while ‘many’ is used for countable noun. Here in this sentence fingers are countable. So use of many is correct. Correct sentence – How many fingers do you have in your hands.

Q8. Ravi entered/(2) in the classroom/(2) without/(3) seeking permission./(4)
Ans: (1)
When ‘enter’ word is used for place, no preposition is followed by enter. Hence option (1) is correct. Correct sentence– Ravi entered the classroom without seeking permission.

Q9. It takes/(2) a lot of practise/(2) to play/(3) the violin well./(4)
Ans: (1)
Part (1) of sentence contains error. It would be ‘practice’ in place of ‘practise’.

Q10. My older brother/(2) built/(2) this house/(3) last year./(4)
Ans: (2)
‘Elder’ is used only of persons and is now confined to member of the same family. Hence option (2) is correct. Correct sentence– My elder brother built this house last year.
Directions (Q. Nos. 11-15) Identify the appropriate alternative from the given ones for filling in the blanks in the given sentences.
Q11. We have been waiting for the train………….two hours.
(1) from
(2) since
(3) by
(4) for
Ans: (4) ‘Since’ is used for ‘point of time’ whether ‘for’ is used for ‘period of time’. Here in the present sentence ‘two hour’ is period of time so ‘for’ is correct. Correct sentence– We have been waiting for the train for two hours.

Q12. They arrived late………………the airport.
(1) on
(2) in
(3) with
(4) at
Ans: (4) They arrived late at the airport. (परीक्षा तिथिः 29-01-2011)

Q13. The money was divided………..Anwar and Rashid.
(1) among
(2) between
(3) into
(4) with
Ans: (2) ‘Between’ is used for two persons. Among is used more than two persons. Hence option (2) is correct. Correct sentence – The money was divided between Anwar and Rashid.

Q14. This is the house…………..Hari bought.
(1) that
(2) who
(3) whom
(4) whose
Ans: (1) This is the house that Hari bought.

Q15. He has…………his home work.
(1) been doing
(2) did
(3) done
(4) does
Ans: (3) He has done his home work. Done is a past participle of do.
Directions (Q. Nos. 16-20) Select the word with correct spelling for filling in the blanks in the given sentences.
Q16. The eldest prince was the………………to the throne.
(1) heir
(2) hire
(3) hier
(4) hiar
Ans: (1) The eldest prince was the heir of the throne. ‘Heir’ is a person legally entitled to the property or rank of another that person’s death.

Q17. Please be……………
(1) breif
(2) breef
(3) brif
(4) brief
Ans: (4) Correct spelling is ‘brief’. Brief means short duration, not lasting for long.

Q18. There is no much…………..in the results.
(1) differense
(2) difference
(3) diferense
(4) diference
Ans: (2) Correct spelling is ‘difference’. i.e. There is no much difference in the results.

Q19. Give me a proper……………… for this payment.
(1) riciept
(2) recipet
(3) receipt
(4) receept
Ans: (3) Correct spelling is ‘receipt’ which means the action of receiving something or the fact of its being received. i.e. Give me a proper receipt for this payment.

Q20. Keep…………..don’t make a noise.
(1) queit
(2) quite
(3) quiet
(4) qwait
Ans: (3) Correct spelling is quiet, which means absence of noise or bustle. i.e. Keep quiet don’t make a noise.
Direction (Q. Nos. 21-25) Read the following passage and answers the questions that follow. You have all seen birds flying. For thousands of years men watched the birds and wondered how they had this marvelous gift of flying. Looking at these birds, man first began dreaming about going up in the sky. Men tried to copy these birds. They tried to make big kites which could carry them up. They tried various methods but could not fly. One winter night a man was sitting near the fire. While looking at the fire he saw smoke rising from it. The man watching the smoke wondered if the smoke could also take other things up with it. He made a bag of silk and burnt some paper below it. As soon as the smoke collected in the bag it started rising up. Several other people also tried this experiment and were successful. They made bigger and bigger bags and filled them with hot air. In big balloons they put animals in a small cage and sent them up in the air. When the animals returned safely they sent up a man in balloon. Balloons could fly in the direction in which the wind blow. Improvements began to take place and the balloons could stay in the air much longer. Some people were also trying to experiment with other methods of flying in the air. One new method was of flying in gliders. A glider is like a present day aeroplane, but has no machine or engine. Unlike the balloons, the pilot of a glider can control the direction of travel but the glider can stay up only as long as the currents of air can support it. In America, two brothers, Wilbur and Orville Wright, were carrying out experiments at the same time. They were known as the “Wright Brothers”. They worked hard and tried several experiments. In 1903, they were able to make a machine which could fly in the air. Although the first really successful flight took place in 1903, an Italian named Leonardo da Vinci had thought of a rough form of an aeroplane more than five hundred years ago. The first machine was not very good. Before showing it to the people many improvements had to be made. The people were delighted to see the machine fly. The public gradually began to take interest in these machines.

Q21. What made man dream of flying in the sky?
(1) Flight of birds
(2) Flight of an aeroplane
(3) Rise of smoke
(4) Flying kites
Ans: (1) Men watched birds flying in the sky and wondered how they had this marvelous gift of flying. Looking at these birds, man first began dreaming about going up in the sky.

Q22. Wright Brother invented the
(1) balloon
(2) glider
(3) engine
(4) flying machine
Ans: (4) Wright Brothers (Wilbur and Orville Wright) invented the flying machine. Its first successful flight took place in 1903.

Q23. Leonardo da Vinci belonged to
(1) Germany
(2) Italy
(3) America
(4) England
Ans: (2) Leonardo da Vinci belonged to Italy.

Q24. A glider can remain in the air only as long as
(1) the fuel lasts
(2) the pilot can control its direction
(3) the current of air supports it
(4) the day light remains
Ans: (3) IV Para’s last line proves that – A glider can remain in the air only as long as the current of air supports it.

Q25. A balloon rise up by the power of
(1) diesel
(2) engine
(3) hot air
(4) petrol
Ans: (3) III Para’s second line proves that– A balloon rises up by the power of hot air.
Directions (Q. Nos. 26-30) Read the following passage and answer the question that follow. Robin was handsome and well built, full of fun and good humour and very popular among his friends. His parents were proud of him though his father worried about his high-spirited nature. Robin’s mother had a brother called Squire Gamwell who lived in the car away city of Nottingham. She had not met him for many years and she was also keen that robin meet his uncle. “My Lord”, she said one day to her husband. “I have not met my brother for a long time. I wish to go to Nottingham to visit him.” “You cannot go alone”, replied her husband. “The roads are not safe and you might be attacked by robbers. But you know it is harvest time and I cannot accompany you”. “Can I take Robin with me?” She asked eagerly.” He is strong enough to protect me. I know I will be safe with him.” Her husband agreed. A great deal of preparation was necessary before they could start out on the long journey. They had to travel by horse, and they had to make sure there was enough food and drink to last the journey. “Good luck go with you
” called Robin’s father as the two set out on the forty-mile journey. After travelling all day Robin and his mother reached Nottingham at last. Robins uncle was pleased to see them. “So this is my nephew
” he said as he helped Robin’s mother down from the horse. The lad looked well built and intelligent. He yelled to his son, “Hey Will
come and meet your cousin.” Will Gamwell come to the door. He was a tall, fair-haired youth of about the same age as Robin.

Q26. Robin’s father was worried about his
(1) popularity
(2) homour
(3) high spirited nature
(4) handsome looks
Ans: (3) I Para’s last line proves that– Robin’s father was worried about his high-spirited nature.

Q27. The roads were not safe due to
(1) heavy rains
(2) farmers
(3) long distances
(4) robbers
Ans: (4) IV Para’s second line proves that– The roads were not safe due to robbers.

Q28. Will Gamwell was Robin’s
(1) cousin
(2) uncle
(3) friend
(4) nephew
Ans: (1) II Para’s first line proves that– Will Gamwell was Robin’s cousin.

Q29. Robin and his mother had to travel to Nottingham by
(1) bus
(2) horse
(3) car
(4) chariot
Ans: (2) VI Para’s second line proves that– Robin and his mother has to travel to Nottingham by horse.

Q30. Robin’s mother wanted to go to Nottingham so that
(1) robin could meet his uncle
(2) her husband could reap the harvest
(3) her brother could protect her from robbers
(4) she could purchase some clothes
Ans: (1) II Para’s last line proves that– Robin’s mother wanted to go to Nottingham so that Robin could meet his uncle.
Directions : (Q. Nos. 1-5) Identify the appropriate alternative from the given ones for filling in the given sentences.

Top
error: Content is protected !!