You are here
Home > QB Subjectwise > 030 History Previous Year Questions

030 History Previous Year Questions

History Previous Year Questions

Q1. Arrange the following in chronological order
1. Home Rule League
2. Swadeshi Movement
3. Bardoli Movement
4. Round Table Conference The correct chronological order is
(a) 1, 2, 3, 4
(b) 2, 1, 3, 4
(c) 3, 1, 4, 2
(d) 4, 2, 1, 3

Ans: (b)

Q2. Which of the following features are associated with the architecture of Tughlaq period?
Select the correct answer using the codes given below the features:
1. Sloping walls
2. Deliberate attempt to combine the principles of the arch, the lintel and the beam in the buildings
3. Placing the buildings especially the tombs on a high platform
Codes :
(a) 1 only
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1 and 2

Ans: (d)

Q3. Between 1309 and 1311, Malik Kafur led two campaigns in South India. The significance of the expeditions lies in it that
1. they reflected a high degree of boldness and spirit of adventure on the part of the Delhi rulers.
2. the invaders returned to Delhi with untold wealth.
3. they provided fresh geographical knowledge.
4. Alauddin promoted Malik Kafur to the rank of Maliknaib or Vice-Regent of the empire.
Select the correct answer using the codes given below
(a) 1 and 3 (b) 1, 2 and 4
(c) 2 and 4 (d) All of the above

Ans: (c)

Q4. Kings who offered support to Buddhist monks and institutions included:
1. Chandragupta Maurya
2. Kanishka
3. Samudragupta
4. Harshavardhana.
Choose the correct code:
(a) 1 & 2
(b) 2 only
(c) 2 & 4
(d) 1 & 4

Ans: (c)

Q5. Who persuaded the ratings of RIN to surrender on 23rd February 1946?
1. Vallabhbhai Patel 2. Jawaharlal Nehru
3. M A Jinnah 4. S C Bose
Choose the correct code.
(a) Only 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) Only 4

Ans: (c)

Q6. Which one of the following is the correct chronological sequence?
(a) Battle of Chandari–Battle of Ghagra– Battle of Dourah–Battle of Chausa
(b) Battle of Chandari–Battle of Ghagra– Battle of Dourah–Battle of Chausa
(c) Battle of Ghagra–Battle of Chandari– Battle of Dourah– Battle of Chausa
(d) Battle of Ghagra–Battle of Chandari– Battle of Chausa– Battle of Dourah

Ans: (a)

Q7. The Indus valley civilization is called non – Aryan because
1. Indus people worshipped mother Goddess.
2. It is a pictographic script.
Which of the above statement is/are true ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) 1 and 2
(d) None of these

Ans: (c)

Q8. The Mansabdari system of the Mughals was a complex system. Its efficient functioning depended upon
1. the practice of offering the title of ‘Mansabdar’ to military personnel only.
2. proper functioning of the dagh (branding) system.
3. proper functioning of the jagirdari system.
Select the correct answer using the codes given below
(a) Only 1
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) All of these

Ans: (c)

Q9. Why did Buddhism start declining in India in the early medieval times?
1. Buddha was by that time considered , as one of the incarnations of Vishnu and thus became a part of Vaishnavism.
2. The invading tribes from Central Asia till the time of last Gupta king adopted Hinduism and persecuted Buddhists.
3. The Kings of Gupta dynasty were strongly opposed to Buddhism.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1,2 and 3

Ans: (a)

Q10. Write the following in chronological order
1. Puri—Jagannath temple
2. Meenakshi temple
3. Mahabalipuram temples
4. Qutab Minar
Select the correct answer from the codes given below :
(a) 1, 2, 4, 3
(b) 1, 4, 2, 3
(c) 1, 4, 3, 2
(d) 3, 1, 4, 2

Ans: (d)

Q11. Which one among the following correctly describes Gandhiji’s attitude towards the Swarajist leaders?
(a) He was not opposed to their entry into council
(b) He had full trust in their bona fides and considered them most valued and respected leaders
(c) He was not in favour of maintaining warm personal relations with them
(d) He was neutral to government’s offensive against the Swarajists and did not defend them

Ans: (b)

Q12. The following historic statements in the context of untouchability have been made:
1. The historic 1920 Resolution on Non-Cooperation— the Untouchable problem was a reproach to Hinduism.
2. The Congress Report of 1921—elevating untouchable Bhangi’s sanitation work to respectability.
3. The Belgaum Congress of 1924 said that—sanitation work must be regarded as the foundation of all volunteer training.
Select the code for correct statements:
(a) 1 and 2 only
(b) 2 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Ans: (b)

Q13. Which of the following statement(s) is/ are found to be correct?
I. Zafar Khan, a former provincial governor under the Tughlaqs, revolted against his Turkish overlord and proclaimed himself Sultan, taking the title Ala-ud-din Bahman Shah in 1347.
II. The Bahmani Sultanate lasted for almost two centuries until it fragmented into five smaller states in 1527.
III. The Bahmani Sultanate adopted the patterns established by the Delhi overlords in Tax Collection and administration.
(a) All are incorrect
(b) All are correct
(c) I and II
(d) II and III

Ans: (b)

Q14. List-I List-II
A. Time taken by the 1. Aryabhatta Earth to orbit the sun
B. Calculation of the 2. Bhaskaracharya value of π (pi)
C. Invention of the digit 3. Budhayana Zero
D. The game of snakes 4. Gyanadev & ladders
Codes:
A B C D
(a) 2 4 1 3
(b) 1 3 2 4
(c) 2 3 1 4
(d) 1 4 2 3

Ans: (c)

Q15. Which of the following Mughal emperors dismissed the chief ‘Sadra’ of the empire?
1. Akbar 2. Jahangir
3. Shahjahan 4. Aurangzeb
Select the correct answer from the codes given below:
Codes:
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1 and 4

Ans: (d)

Q16. Consider the following:
1. Tughlaquabad Fort 2. Lodi Garden
3. Qutub Minar 4. Fatehpur Sikri The correct chronological order in which they were built is
(a) 3, 1, 4, 2
(b) 3, 1, 2, 4
(c) 1, 3, 2, 4
(d) 1, 3, 4, 2

Ans: (b)

Q17. The Montague-Chelmsford Proposals were related to
(a) social reforms
(b) educational reforms
(c) reforms in police administration
(d) constitutional reforms

Ans: (d)

Q18. The Name of Ram Prasad Bismil is associated with
(a) Kanpur Conspiracy Case
(b) Alipore Conspiracy Case
(c) Kakori Conspiracy Case
(d) Meerut Conspiracy Case

Ans: (c)

Q19. Which of these statements about moderates is false?
1. Most of them were well-off lawyers who had studied in Britain.
2. They wanted the British to leave India.
3. They were great admirers of British political institutions.
4. They demanded lowering the age limit for the civil service examination.
Choose the correct code:
(a) Only 1
(b) 1 and 3
(c) 1, 2 and 3
(d) 2 and 4

Ans: (d)

Q20. Which one of the following is the correct chronological sequence?
(a) Malik Kafur–Jamaluddin Yaqut– Khan-i Jahan Maqbul–Mahmud Gawan
(b) Jamaluddin Yaqut–Malik Kafur– Khan-i Jahan Maqbul–Mahmud Gawan
(c) Malik Kafur–Jamaluddin Yaqut– Mahmud Gawan–Khan-i Jahan Maqbul
(d) Jamaluddin Yaqut–Malik Kafur– Mahmud Gawan–Khan-i Jahan Maqbul MUltiPle-CHOiCe QUestiOns

Ans: (b)

Q21. Which of the following statement(s) regarding the Government of India Act, 1935 is/are found to be correct?
I. The Governor General remained the head of the central administration and enjoyed wide powers concerning administration, legislation and finance.
II. The Secretary of State was not expected to interfere in matters that the Governor General dealt with, with the help of the Indian ministers.
III. The Federal legislature was to consist of two houses, the council of state (Upper House) and the house of people (Lower House).
(a) I and II
(b) II and III
(c) Only III
(d) I, II and III

Ans: (a)

Q22. Bhakti teachers emphasised that the
1. Relationship between man and man should be based on brotherhood
2. Relationship between man and God should be based on love
3. Relationship between man and God should be based on love
4. Cow shold be worshipped as a symbol of God
(a) 1 and 2
(b) 1 and 4
(c) 2 and 3
(d) 2 and 4

Ans: (c)

Q23. Which of the following statements is correct?
(a) The village was the basic unit of Chola administration.
(b) The Chola kingdom was on the decline in the 9th century.
(c) Amoghavarsha is the best remembered of the Chola kings.
(d) None of the above

Ans: (a)

Q24. During Indian freedom struggle, the National Social Conference was formed. What was the reason for its formation?
(a) Different social reforms groups or organizations of Bengal region united to form a single body to discuss the issues of larger interest and to prepare appropriate petitions/ representations to the government.
(b) Indian National Congress did not want to include social reforms in its deliberations and decided to form a separate body for such a purpose
(c) Behramji Malabari and M.G.Ranade decided to bring together all the social reform groups of the country order one organisation.
(d) None of the statements (a), (b) and (c) given above is correct on this context.

Ans: (b)

Q25. Which of the statements given below about Vivekananda are correct?
1. He believed that Vedanta was fully rational.
2. He criticised his contrymen for having lost touch with the outside world.
3. He condemned the caste system.
4. He considered the Veda to be infallible.
Select the correct answer using the codes given below
(a) 1, 2 and 3 (b) 2, 3 and 4
(c) 1, 3 and 4 (d) 1 and 2

Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!