You are here
Home > QB Subjectwise > 030 Geography Previous Year Questions

030 Geography Previous Year Questions

Geography Previous Year Questions

Q1. Which one of the following is known as the Manchester of the East?
(a) Tokyo (b) Shanghai
(c) KualaLumpur (d) Osaka
Ans: (d)

Q2. Consider the following statements. Identify the right ones.
I. Drip irrigation is an irrigation method that saves water and fertilizer by allowing water to drip slowly to the roots of the plants.
II. The efficiency of drip irrigation is 85%.
(a) I only (b) II only
(c) Both (d) None of these
Ans: (c)

Q3. In wildlife conservation which one among the following best defines an ‘endemic species’?
(a) When the critical number of a species declines in a forest due to parasitic attack
(b) A species which is cosmopolitan and can be commonly found in biosphere
(c) An endangered species which is found in a few restricted areas on the Earth
(d) A species confined to a particular region and not found anywhere else
Ans: (d)

Q4. Downcutting by a river results in the formation of I Waterfall II Gorge III Flood plain IV Alluvial Fans
Code:
(a) I and II (b) II and III
(c) III and IV (d) IV and II
Ans: (a)

Q5. Consider the following statements
1. A tornado is a strong wind system formed around an intensely low pressure system.
2. A tornado has a large diameter and is very destructive
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only (b) 2only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (a)

Q6. In a particular region in India, the local people train the roots of living tree into robust bridges across the streams. As the time passes these bridges become stronger. These unique ‘Living Root Bridges’ are found in
(a) Meghalaya
(b) Himachal Pradesh
(c) Jharkhand
(d) Tamil Nadu
Ans: (a)

Q7. The great Asian river Mekong does not run through:
(a) China
(b) Malaysia
(c) Cambodia
(d) Laos
Ans: (b)

Q8. Which of the following is/are matched correctly?
(1) earthquake’s origin—seismic focus
(2) epicentre—point on Earth’s surface directly above seismic focus
(3) S waves—similar to sound waves
(4) Richter scale—severity of earthquake
(a) 1, 2, 3 (b) 1, 2, 3, and 4
(c) 1, 2, 4 (d) 3, 4
Ans: (b)

Q9. Illuviation is
(a) the process of flushing of fine particles or dissolved substances to lower levels in the soil profile
(b) the process of deposition of fine particles at the lower level
(c) the complete chemical removed of dissolved substances from the soil profile
(d) none of these
Ans: (b)

Q10. Consider the following statements :
1. In Savanna climate, wet summers alternate with dry winters.
2. In China type of climate, winters are very severe and summers are mild and dry.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (a)

Q11. Farmers are requested to mix lime with soil while farming their fields. This is because
(a) lime is very helpful in maintaining the water content in the soil
(b) lime decreases the acidity of soil
(c) lime decreases the basicity of soil
(d) high concentration of lime is necessary for the plant growth
Ans: (b)

Q12. A fiord is a
(a) Submerged river valley
(b) Submerged river estuary
(c) A glacial valley
(d) A submerged glacial valley continuing into the sea.
Ans: (d)

Q13. Match List I with List II and find out the correct answer using the code given below List I List II
(Country) (Major city)
A. Angola 1. Luanda
B. Belarus 2. Minsk
C. Croatia 3. Tbilisi
D. Georgia 4. Zagreb
Code:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 2 3 4 1
(c) 4 1 2 3
(d) 1 2 4 3
Ans: (d)

Q14. The correct sequence of the eastward flowing rivers of the peninsular India from north to south is
(a) Subarnarekha, Mahanadi, Godavari, Krishna, Pennar, Cauvery and Vaigai.
(b) Subarnarekha, Mahanadi, Krishna, Godavari, Cauvery, Vaigai and Pennar
(c) Mahanadi, Subarnarekha, Godavari, Krishna, Cauvery, Pennar and Vaigai
(d) Mahanadi, Subarnarekha, Krishna, Godavari, Cauvery, Vaigai and Pennar
Ans: (a)

Q15. Arrange the following states in descending order in respect of total scheduled caste population
1. Rajasthan 2. Uttar Pradesh
3. West Bengal 4. Bihar
Code:
(a) 2 4 3 1
(b) 2 3 4 1
(c) 2 1 3 4
(d) 2 4 1 3
Ans: (b)

Q16. Assertion (a): River Kalinadi is an east-flowing river in the southern part of India.
Reason(R): The Deccan Plateau is higher along its western edge and gently slopes towards the Bay of Bengal in the east.

Ans: (d)

Q17. Through which one of the following groups of countries does the Equator pass?
(a) Brazil, Zambia and Malaysia
(b) Colombia, Kenya and Indonesia
(c) Brazil, Sudan and Malaysia
(d) Venezuela, Ethiopia and Indonesia
Ans: (b)

Q18. The conditions necessary for plastic deformation of a rock to occur are
I. the rock material must have the ability to deform under pressure and heat
II. the higher the temperature of the rock, the more plastic it becomes
III. pressure must not exceed the internal strength of the rock, if it does, fracturing occurs
IV. deformation must be applied slowly
(a) I. and II.
(b) II. and III.
(c) I. and IV.
(d) all
Ans: (d)

Q19. Which of the following statements with regard to the term ‘great circle’ is not correct ?
(a) Equator is a great circle.
(b) A ship can save fuel and time by following the great circle arc between two points.
(c) Only one great circle can be drawn on a sphere.
(d) A great circle results when a plane passes through the centre of a sphere.
Ans: (c)

Q20. Dapog method of rice nursery was developed in
(a) China (b) Indonesia
(c) Japan (d) Philippines
Ans: (d)

Q21. Match the following lists 3 List I List II
(Place) (Location in Map)
A. Kollam 1.
B. Tuticorin 2.
B. Ongole 3.
D. Nellore 4.
2 4 1
Codes A B C D
(a) 2 3 4 1
(b) 2 4 3 1
(c) 1 4 3 2
(d) 1 3 4 2
Ans: (b)

Q22. Conservation of soils can be done by
1. Crop rotation
2. Fertilizer
3. Terraced cultivation
4. Shifting cultivation
Codes:
(a) 1 and 4 (b) 2 and 4
(c) 1, 2 and 3 (d) 1, 2, 3 and 4
Ans: (c)

Q23. Which one of the following lakes forms the international boundary between Tanzania and Uganda?
(a) Kyoga (b) Malawi
(c) Victoria (d) Zambezi
Ans: (c)

Q24. Which of the following rivers does not originate in India?
(a) Beas (b) Ravi
(c) Chenab (d) Satluj
Ans: (d)

Q25. Consider the following pairs National Park River Flowing Through
1. Corbett National Park : Ganga
2. Kaziranga National Park : Manas
3. Silent Valley National Park : Kaveri
Which of the pairs is/are correctly matched
(a) 1 and 2 only (b) 3 only
(c) 1 and 3 only (d) None of these
Ans: (d)

Top
error: Content is protected !!