You are here
Home > QB Subjectwise > 030 English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

030 English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

English Language Previous Year Questions for CTET & TET Exams

Q1. Which of the following is best suited for improving the speaking skills of learners?
(1) Oral language drill
(2) Reading a prose and drama aloud
(3) Debates and group discussions followed by role play
(4) Recitation of poetry
Ans: (3) Debates, group discussions and role play exercises are best suited for improving learner’s speaking skills. Hence option (3).

Q2. The Right of Children to Free and Compulsory Education Act, 2009 has ‘overall development’ as an aim. It means
(1) coaching all the children for academic excellence
(2) nurturing both the scholastic and co-scholastic areas
(3) training the children for different careers
(4) training the children for the development of the country
Ans: (2) The aim of overall development means nurturing both scholastic (academic) and co-scholastic (co-curricular) areas. Hence option (2).

Q3. A class is reading a story based in a village. The teacher asks some students to mark the villagers in an outline map of their locality. Some other students are asked to collect information about the different crops grown in these villages. Yet another group works on the nutritional value of the grains, fruits and vegetables grown in the locality. Later the students exchange their work and have a class discussion, relating the information with the story. What is the underlying principle of this approach?
(1) Teaching language through written assignments and projects
(2) Making connections across disciplines and bringing out the inter-relatedness of knowledge
(3) Giving importance to the practical and scholastic aspects of literary pieces
(4) Treating knowledge in specific segments based on geography, science, language, etc.
Ans: (2) The underlying principle in this crossdisciplinary approach is making connections across disciplines and bringing out the inter-relatedness of knowledge. Hence option (2).
4. Effective learning takes place when students are
(1) quiet
(2) interactive
(3) good at preparing for examinations
(4) passive
Ans: (2)
4. Effective learning takes place in an interactive environment. Hence option (2).

Q5. A test to assess the potential of students for specific abilities and skills such as music, spatial ability or logical ability is called a/an
(1) attitude test
(2) aptitude test
(3) achievement test
(4) proficiency test
Ans: (2) Aptitude test assesses the specific abilities and skills of students such as music, spatial ability or logical ability. Hence option (2).

Q6. Some noise in the language class indicates
(1) incompetence of the teacher
(2) teacher’s lack of control over the class
(3) constructive activities with learners engaged in language learning
(4) indiscipline of learners
Ans: (3) Some noise in the language class indicates the constructive activities of learners engaged in language learning. Hence option (3).

Q7. Fluency in English can be developed through
(1) the teacher being alert to spot the errors and correct them
(2) the teacher talking for most of the time
(3) allowing students who are not confident to have the freedom to be quiet
(4) creating opportunities to use the target language for communication
Ans: (4) Fluency in English can be developed through creating opportunities to use the target language for communication. Hence option (4).

Q8. A play can be taught by
(1) asking a number of questions to test the comprehension of the students
(2) encouraging the students to stage the play after working in grounds to understand the plot, characters etc.
(3) conducting a test with specific questions on the story and grammar items
(4) making the students read the silently a number of times to understand the story (परीक्षा तिथि : 26-06-2011)
Ans: (2) A play can be best taught by encouraging the students to stage the play after working in groups to understand the plot, character story, style etc about the play. Hence option (2).

Q9. Which of the following will be most effective to remove conventional beliefs about gender roles?
(1) Encouraging girls to develop interest in household chores from a young age
(2) Teaching all the learners to sweep, wash and saw in the craft class without any gender discrimination
(3) Telling the girls that talking freely is not a trait of good girls
(4) Showing a picture in which the mother is seen cooking and the father is seen reading a newspaper
Ans: (2) To remove the conventional beliefs about gender roles in the class the skills must be taught without any gender discrimination. Hence option (2).

Q10. A teacher can develop listening skills in English by
(1) making the learners listen to everything they hear passively
(2) focusing only on listening skills without associating it with other language skills
(3) creating opportunities for them to listen to a variety of sources and people and engage in listening activities
(4) speaking to them continuously both within the classroom and outside
Ans: (3) A teacher can develop listening skills in english by creating opportunities for the students to listen to a variety of sources and people with proper pronunciation which they can understand easily. Hence option (3).

Q11. Enquiry based learning
(1) does not nurture creative thinking in students
(2) encourages quiet learners
(3) allows learners to raise questions
(4) does not place students in thought provoking situations
Ans: (3) Enquiry based learning allows or encourages learners to ask questions. Hence option (3).

Q12. In large language classes, group work can be accomplished by
(1) asking all students to stand in a circle
(2) asking students to turn around for group work
(3) asking half the class to go out to the playground
(4) asking 4-5 students to sit together on a narrow bench despite lack of space
Ans: (2) Group work in large classes is accomplished by asking students to turn around for group work. Hence option (2).

Q13. “Schools need to become centres that prepare children for life and ensure that all children, especially the differently abled, children from marginalized sections and children in difficult circumstances get the maximum benefit of this critical area of education.” – This observation found in the National Curriculum Framework 2005 is related to
(1) gender equality
(2) constructivist learning
(3) critical pedagogy
(4) inclusive education
Ans: (4) In inclusive education all children with and without disabilities participate and learn together in the same classes as mentioned in the above description. Hence option (4).

Q14. Which among the following is a feature of a child-centred language classroom?
(1) Children work individually to prepare projects
(2) Children interact in the target language through tasks that require multiple intelligences
(3) Teacher plans assessment every day
(4) Teacher gives instructions and expects children to obey and be disciplined
Ans: (4) In a child-centred language class the teacher gives instructions and expects them to obey and be disciplined. Hence option (4).

Q15. An effective lesson for teaching a language begins with
(1) recapitulation and motivation through fun activity
(2) presenting the content of the lesson
(3) writing on the blackboard
(4) listing the learning objectives of the lesson
Ans: (2) An effective lesson for teaching a language begins with presenting the content of the lesson. Hence option (2).
Directions (Q. Nos. 16-21) Read the poem given below and answer the questions that follow by choosing the most appropriate option. The Hand Holders: A Tribute To Caregivers There is no job more important than yours, no job anywhere else in the land. You are the keepers of the future; you hold the smallest of hands. Into your care you are trusted to nurture and care for the young, and for all of your everyday heroics, your talents and skills go unsung. You wipe tears from the eyes of the injured. You rock babies brand new in your arms. You encourage the shy and unsure child. You make sure they are safe from all harm. You foster the bonds of friendships, letting no child go away mad. You respect and you honour their emotions. You give hugs to each child when they’re sad. You have more impact than does a professor, a child’s mind is moulded by four; so whatever you lay on the table is whatever the child will explore. Give each child the tools for adventure, let them be artists and writers and more; let them fly on the wind and dance on the stars and build castles of sand on the shore. It is true that you don’t make much money and you don’t get a whole lot of praise, but when one small child says “I love you”’ you’re reminded of how this job pays. Unknown Author

Q16. The expression ‘the smallest of hands’ refers to
(1) parents with small hands
(2) caregivers with small hands
(3) people with small hands
(4) babies
Ans: (4) It is clear from line 12 that the expression ‘smallest of hands’ (line 6) refers to babies. Hence option (4).

Q17. Though caregivers look after the young they are
(1) not loved by the children uner their care
(2) not properly recognized
(3) paid very well in return
(4) never tired of their work
Ans: (2) Line 28 suggests that the caregivers are not properly paid and lack recognition. Hence option (2).

Q18. A caregiver has more influence on a child than a professor because
(1) the child spends the formative years with the caregiver
(2) the professor is not capable of providing love to a child
(3) the caregiver can teach better than a professor
(4) the child generally prefers a caregiver to a professor
Ans: (1) A child’s formative years are spent with a caregiver, so, he has more impact on the child’s mind and personality as compared to a professor. Hence option (1).

Q19. What is the most valuable gift that a caregiver gets?
(1) Money for her services
(2) Praise from the parents
(3) Love from children
(4) Acknowledgement of the society
Ans: (3) Line 30 indicates that the most valuable payment that the caregiver gets is the love of children. Hence option (3).

Q20. ‘You give hugs to each child when they’re sad.’ This act can be described as one of
(1) recrimination
(2) encouragement
(3) reassurance
(4) empathy
Ans: (3) Giving a hug when a child is sad gives a sense of reassurance and comfort to the child. Hence option (3).

Q21. ‘Letting no child go away mad’ – the meaning of this line is
(1) no child is allowed to become mad
(2) no child is permitted to go away from school without permission
(3) no caregiver is permitted to be mad with a child
(4) no child is allowed to be angry for long
Ans: (4) ‘Letting no child go away mad’ (line 16) means the caregiver doesn’t keep the children angry for long. Hence option (4).
Directions (Q. Nos. 22-30) Read the passage given below and answer the questions that follow by selecting the most appropriate option. (a) If you are living in a house with a child on the cusp of becoming a teenager, congratulations. I’m not being sarcastic; you are about to embark on an amazing voyage. It may be a bumpy ride, but on the journey your child will grow, change and blossom into the adult she will one day become. If you are living with an older teenager, I won’t try to sugar coat it : you will meet challenges. The raging hormones; the pressures of exams; the angst of relationships with friends and eventually lovers – modern teenagers are under so much pressure, it’s no wonder they get moody
(b) Living with teens can be difficult because your child is in the process of great change. Gone is the baby who adored you without question; only shadows remain of the child who hung on your every word of wisdom. Your teenager is becoming a young adult, trying to find his way in the world. He is now programmed to reject your values and kick against your authority. Some days, when arguments are raging music is blaring, dishes pile up in the sink and your daughter misses her curfew again, you may feel that you just can’t bear it any longer. (c) But if you take a step backwards, breathing deeply for a moment, you will be able to see that most of the problems and irritations we have parenting teens are small ones. It’s only because we are so close to them that they look so big. It’s all about perspective. Your baby is metamorphosing into the adult her or she will be, and it’s hard to watch. You want to save them from making your mistakes, and make their lives easier. News flash : you can’t. What you can – and must – do is always be there to listen. There will be times when you are the last person she wants to talk to, but you must make sure the opportunity is always there. Be available. Source Raising Teenagers Lynn; Huggins-Cooper (adapted)

Q22. According to the author, living with a teenager is like an ‘amazing voyage’ because
(1) both the teenager and the parent will get to see many amazing sights
(2) the voyage will be very bumpy and dangerous
(3) the vogage will take them to different wonderful places on the earth
(4) during this voyage, the parent will see the teenager blossoming into an adult
Ans: (4) In para (2), living with a teenager is an amazing voyage because during this voyage parents will see the teenagers blossoming into adults. Hence option (4).

Q23. ‘I won’t try to sugar coat it’ – By this what the author wants to convey is that
(1) parenting teenagers is like taking an unpleasant cure for an ailment
(2) parenting is very challenging and parents must be prepared for it in a gentle manner
(3) she does not want to flatter the parents into believing that they are capable of managing teenagers
(4) she does not want to hide the fact that parenting a teenager is full of challenges
Ans: (4) In para (2), the author ‘won’t try to sugar coat’ means she doesn’t want to hide the fact that parenting a teenager is full of challenges.

Q24. Modern teenagers easily become annoyed or unhappy for no reason because of
(1) failing in examinations
(2) the failed relationships with friends and lovers
(3) the enormous stress they experience at this age
(4) the hormonal imbalance that is characteristic of this period of development
Ans: (3) Modern teenagers easily become annoyed or unhappy for no reason because of the enormous stress they experience at this age. Hence option (3).

Q25. ‘Only shadows remain of the child …..’ The word ‘shadows’ here refers to
(1) old memories of the parents
(2) old memories of the teenager
(3) the darker aspect of the growing teenager
(4) faint traces of the adoring child
Ans: (2) In para (1), the word ‘shadows’ refers to old memories of the teenager in the memory of parents. Hence option (2).

Q26. ‘Kick against your authority’ is a manifestation of a teenager’s
(1) excessive sentimentality
(2) natural rebellious tendency
(3) need for identification with family values
(4) innate tendency to become physically violent
Ans: (2) In para (1), ‘kick against your authority’ means a teenager’s natural rebellious tendency. Hence option (2).

Q27. ‘He is now programmed to reject your values’ implies that the teenager
(1) is capable of programming his behaviour carefully
(2) derives much pleasure in going against the family
(3) rejects parents values out of sheer spite
(4) behaves in such a way because of biological factors
Ans: (4) In para (1), ‘he is now programmed to reject your values’ implies that the teenager’s behaviour is changing with age due to biological and psychological factors. Hence option (4).

Q28. The author says that parents cannot prevent their teenage children from making mistakes. What is his advice to the parents?
(1) Be the last person to approach the teenagers with advice
(2) Don’t try to save the teenagers or make their lives easier
(3) Do not watch the children growing up at this stage because it can be painful
(4) Be available for consultations and listen to the teenagers
Ans: (4) The last sentence in para (3) indicates the advice of the author to the parents that they should be available for consultations and listen to the teenagers. There should not be a communication gap. Hence option (4).

Q29. Pick out a word from the first paragraph of the above passage that means ‘strong feelings of anxiety and unhappiness.’
(1) Sarcastic
(2) Raging
(3) Cusp
(4) Angst
Ans: (4) ‘Angst’ means strong feelings of anxiety and displeasure. Hence option (4).

Q30. Living with teens can be difficult because your child is in the process of great change. The underlined part of this sentence is a/an
(1) prepositional phrase
(2) adjective clause
(3) noun clause
(4) adverb clause
Ans: (4) The underlined phrase is a dependent phrase and functions as an adverb, so, it is an adverb clause. Hence option (4).
Directions (Q. Nos. 1-5) : Select the appropriate word to fill in the given sentences.

Top
error: Content is protected !!