You are here
Home > QB Subjectwise > 029 History Previous Year Questions

029 History Previous Year Questions

History Previous Year Questions

Q1. Write the correct chronological order of the following –
1. Foundation of swaraj party
2. Jallianwalabagh tragedy
3. Congress league pact
4. Chauri-chaura incident
(a) 2, 3, 1 and 4
(b) 3, 2, 4 and 1
(c) 3, 2, 1 and 4
(d) 2, 3, 4 and 1

Ans: (c)

Q2. Assertion (A): The Khilafat movement did bring the urban Muslims into the fold of the National Movement.
Reason (R): There was a predominant element of anti-imperialism in both the National and Khilafat Movements.
(a) Both A and R are true, and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true, but R is NOT a correct explanation of A
(c) A is true, but R is false
(d) A is false, but R is true

Ans: (a)

Q3. Who among the following was presented with the Sangeet Natak Akadami Ratna Award, 2005 for her lifetime achievement in dance?
(a) Chandralekha
(b) Tanjavur Balasaraswati
(c) Uma Sharma
(d) Yamini Krishnamurthy

Ans: (a)

Q4. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists : List-I List-II
(Steel mill) (State)
A. Kalinganagar 1. West Bengal
B. Vijayanagar 2. Tamil Nadu
C. Salem 3. Odisha
D. Durgapur 4. Karnataka Code :
A B C D
(a) 1 4 2 3
(b) 1 2 4 3
(c) 3 4 2 1
(d) 3 2 4 1

Ans: (c)

Q5. The following were among the more popular sacrifices performed in Ancient India. Examine the statements:
1. Rajasuya served as a means to legitimize ruler’s position
2. Vajapeya was carried out to ensure the prosperity of the ruler and the ruled
3. Ashvamedha served as a means to assert the strength of the ruler, an occasion to recite the popular legends, including fertility rite
4. Agnihotra was the everyday fire sacrifice prescribed for the male householder
Select the code for correct statements:
(a) 1 and 2 only
(b) 3 and 4 only
(c) 2, 3 and 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Q6. Which of the following statements is/are found to be correct regarding the town planning of the Indus Valley Civilization?
I. Indus cities were all built of bakedbrick blocks with standard proportions of length to width to thickness of 4:2:1, except along the Makran coast.
II. The citadel was divided into a number of blocks by a grid of straight streets running north-south and east-west.
III. Mohenjodaro and some other Indus cities consisted of two sectors, a western citadel and an eastern lower city.
(a) Only II
(b) Only I
(c) I and III
(d) II and III

Ans: (c)

Q7. Assertion (A): Cottage industries and handicrafts of India flourished due to the development of railways.
Reason (R): Railways helped movement of commodities and goods.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (a)

Q8. List-I List- II
A. Rahul 1. Buddhas’s father
B. Alara Kalam 2. Buddha’s cousin
C. Suddhodhana 3. Buddha’s son
D. Devdatta 4. The sage who taught meditation to Budhha
E. Siddhartha 5. Buddha’s original name A B C D E
(a) 1 4 5 3 2
(b) 3 4 1 2 5
(c) 4 3 5 2 1
(d) 2 1 5 4 3

Ans: (b)

Q9. Which of the following statements on Gandhian movements is not correct?
(a) Mahatma Gandhi was in favour of mass movement
(b) Gandhian movements were non-violent in nature
(c) In Gandhian movements, leadership had no role
(d) Mahatma Gandhi was in favour of passive resistance

Ans: (c)

Q10. What is the correct chronological sequence of the following stages in the political life of Mahatama Gandhi?
1. Champaran
2. Ahmedabad Mill Strike
3. Kheda
4. Non-cooperation Movement
Choose the correct option from the codes given below:
(a) 2, 4, 3, 1
(b) 1, 3, 2, 4
(c) 4, 3, 2, 1
(d) 3, 4, 2, 1

Ans: (b)

Q11. Which one of the following pairs of folk dance forms and states is not correctly matched?
(a) Korku : Maharashtra
(b) Jhummar : Haryana
(c) Thali : Himachal Pradesh
(d) Mukna : Manipur

Ans: (a)

Q12. Which of the four linguistic regions in South India remained unaffected by the Non-Cooperation Movement (1921-22) ?
(a) Kerala (b) Tamil Nadu
(c) Andhra Pradesh (d) Karnataka

Ans: (d)

Q13. Examine the following statements:
1. The Bhagavad Gita is a scripture devoted to the worship of Krishna, an incarnation of Vishnu.
2. Itihasa literally means “thus it was”; it is the name of the textual genre to which the Mahabharata and Ramayana belong.
3. Veda literally means “knowledge”; it is from the root ‘vid’ which means ‘to know.’
4. The Hiranyagarbha Sukta is a Vedic hymn that speculates about the origins of the universe from a golden embryo.
5. The Manu Smriti is a dharmashastra that deals with the topic of the four varnas and the ashramas and their duties.
Select the code for correct statements:
(a) 1 & 4
(b) 1, 2 & 3
(c) 2, 3 & 5
(d) all of them

Ans: (d)

Q14. Assertion (A): Man made development at a very slow pace during the stone age.
Reason (R): Man was primarily dependent on hit and trial method of learning.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (a)

Q15. Assertion (A): The Treaty of Amritsar was signed between Ranjit Singh and East India Company on 25 April, 1809.
Reason (R): Ranjit Singh wanted to expand his empire with the help of the company.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (c)

Q16. The Jainas believe that Jainism is the outcome of the teachings of 24 tirthankaras. In the light of this statement, which one among the following is correct of Vardhamana Mahavira?
(a) He was the first tirthankara and the founder of Jainism
(b) He was the 23rd tirthankara, the first 22 tirthankaras being considered legendary
(c) He was the last and 24th tirthankara, who was not considered as the founder of the new faith but as a reformer of the existing religious sect
(d) He was not one of the 24 tirthankaras

Ans: (c)

Q17. Annie Besant was
1. responsible for starting the Home Rule Movement
2. the founder of the Theosophical Society
3. once the President of the Indian National Congress
Select the correct statement/statements using the codes given below?
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Ans: (c)

Q18. Write the correct chronological order of the following?
A. Pitt’s India Act
B. Rowlatt Act
C. Regulating Act
D. Indian Councils Act
Codes :
(a) A, C, D, B
(b) B, A, C, D
(c) C, A, D, B
(d) D, B, A, C

Ans: (c)

Q19. “Live well, as long as you live. Live well even by borrowings, for, once cremated, there is no ‘return.” This rejection of after-life in an aphorism of the
(a) Kapalika sect
(b) Sunyavada of Nagarjuna
(c) Ajivikas
(d) Charvakas

Ans: (d)

Q20. Consider the following statements about Sher Shah’s administration
1. He divided his empire into Sarkars, which were further subdivided into Parganas.
2. The Sarkars and the Parganas were directly administered by Sher Shah without the help of any other officials.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1 (b) Only 2
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (a)

Q21. Iltutmish followed the policy of neutrality when Mangabarni asked for help against the Mongols because
(a) he was not strong enough to help him
(b) he did not like Mangabarni
(c) he did not want to drag his infant kingdom into central Asian politics
(d) he was scared of the Mongols

Ans: (c)

Q22. Give the correct ascending chronological sequence of events:
1. Swadeshi movement
2. Non-cooperation movement
3. Quit India movement
4. Civil Disobedience movement
Choose the correct sequence.
(a) 1, 2, 3, 4
(c) 2, 1, 3, 4 (b) 1, 2, 4, 3
(d) 4, 1, 2, 3

Ans: (b)

Q23. Assertion (A): The battle of Khanua was certainly more decisive and significant than the Battle of Panipat.
Reason (R): Rana Sangha, the Rajput hero, was certainly a more formidable adversary than Ibrahim Lodhi.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (b)

Q24. With reference to the early vedic age, consider the following statements:
1. In Rig Veda, there are 20 mandalas of which book I to X are the oldest and relate to early Vedic Age.
2. The total numbers of hymns is 1028.
3. Book VIII of Rigveda ascribed to Kanvas and Angirases.
4. Samaveda, Yajurveda and Atharvaveda are composed during the early vedic age.
Which of the above is/are correct
(a) 2 and 3
(b) 1 and 4
(c) 1, 2 and 3
(d) 2, 3 and 4

Ans: (a)

Q25. What was the most important reason for the First Anglo- Sikh War (1845-46)?
(a) The attempts of the English Company to interfere with the internal matters of the Lahore state
(b) The agreement entered into the Dogra Chief, Gulab Singh, by the English to sell Kashmir to the former
(c) To divert the energies of ungovernable Khalsa army
(d) The war-like preparations of the English across the Sutlej

Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!